najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

nieruchomości, remonty

budujesz ? remontujesz ? podziel się doświadczeniem z innymi
Bartłomiej Ryś
2015-01-03 14:30 57%

Co z tą kupą?

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Odwilż, którą na chwilę obecną mamy za oknem, odsłania na trawnikach i chodnikach ulic skrywane pod warstwą śniegu… kupy. Na ten problem po raz kolejny zwrócił nam uwagę Pan Zbigniew, nasz Czytelnik, który porównał niesprzątanie po swoich pupilach do wyrzucenia pampersa za okno.

Mam syna, ma dopiero kilka miesięcy, “załatwia się” do pampersa. Rozumiem, że skoro posiadacze psów tak robią, to ja też zużytego pampersa powinienem wyrzucić za okno na trawnik? Ktoś przyjedzie, ktoś może posprząta, ktoś może wdepnie.

Kilka dni temu zadzwonił do nas Pan Zbigniew, który opisał, używając przy tym kwiecistych epitetów, sprawę sprzątania po zwierzętach domowych.

Pomijając względy estetyczne nie wiem, czy właściciele zwierząt wiedzą, że odchody ich pociech to skupisko bakterii. Wystarczy chwila nieuwagi, by małe dziecko miało kontakt z odchodami psa. Co z tego, że chwilę później ląduje w domu, ręce są dokładnie myte i wycierane, skoro i tak bakterie zdążą przeniknąć do organizmu dziecka?

W dalszej konwersacji Czytelnik zwrócił uwagę na panującą aurę za oknem. To właśnie wtedy, gdy ustępuje śnieg na skwerach i chodnikach Elbląga ujawnia się zaskakująco duża ilość zwierzęcych odchodów. Pan Zbigniew dziwi się, że właściciele nie sprzątają po swoich pupilach.

W Łodzi za niesprzątanie po swoim pupilu od strażników miejskich można dostać mandat opiewający na kwotę aż 1000 zł. W innych miastach prawo jest nieco łagodniejsze - mandat może wynosić maksymalnie 500 zł.

Złożyliśmy również zapytanie do elbląskiej Straży Miejskiej na temat niesprzątania po swoim pupilu. W tej chwili oczekujemy na odpowiedź. Do tematu - powrócimy.

oceń wątek 13 10 zgłoś do moderacji
2015-01-08 13:29 81%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez kidzia
Ja mam dwa pieski i po nich sprzątam. To jest wyraz dobrego wychowania i kultury osobistej. Kto po swoich pupilach nie sprząta jest ignorantem i widocznie w taką niespodziankę nie wejdzie. Przykre, że większość właścicieli psów nie odczuwa obowiązku sprzątania po swoich psach.
odpowiedz oceń post 13 3 zgłoś do moderacji
2015-01-08 18:48 82%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez buahahaha
Od dziś mianujemy Mariusza Lewandowskiego obrońcą psiego gówna na chodnikach. Niech żyje.
odpowiedz oceń post 18 4 zgłoś do moderacji
2015-01-14 21:43 50%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez enka
Zawsze były, są i będą te "większe" i "mniejsze" problemy, co nie znaczy, że nie należy się tymi ostatnimi zajmować. Na większą skalę zaniedbanie wszelakich, mniejszych spraw spowoduje ich wzrost, więc lepiej dusić w zarodku... Problemów wymagających „naprawy” jest wiele, Cyt. Darka: „Porozmawiajmy o tych co piją, bluzgają na ulicy i wyrzuca butelki, śmieci, kierowcach, którzy otwierają szybę i czyszczą w czasie jazdy samochód, wyrzucają niedopałki etc”. Dlaczego, jeśli zostaje poruszony konkretny temat, to nie ma w wątku merytorycznej dyskusji, tylko narzekanie, że się właśnie taki temat porusza, i że są ważniejsze sprawy.
Dalszy ciąg w odp.->
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2015-01-15 21:28 33%
4
c.d. Co do meritum, to ta śmierdząca, jakkolwiek by było, sprawa, wymaga wyłącznie konkretnego przepisu, zastosowanie się do niego wszystkich bez wyjątku posiadaczy psów oraz bezlitosne karanie za niedostosowanie się. Jeśli będzie się konsekwentnie egzekwować prawo, z czasem sprzątanie po pupilach stanie się rzeczą tak naturalną, jak samo ich wyprowadzanie na spacer.
Należy z tym zrobić raz na zawsze porządek, i nie będzie więcej takich polemik. Straż Miejska, jak sama nazwa wskazuje, powinna zajmować się właśnie miejskimi sprawami, a dbanie o porządek i czystość w mieście do ich obowiązku chyba też powinno należeć.
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2015-01-15 23:22 50%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez nwo
dobrze ale jedno podstawowe pytanie... gdzie psy mają się załatwiać skoro nigdzie nie wolno?
oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2015-01-16 23:31 0%
6
do ~ nwo: A kto powiedział, że im nigdzie nie wolno? Zwierzę niczemu winne, niech właściciel tylko po nim posprząta i po krzyku. Zabezpieczyć się w jakiekolwiek woreczki i spokojnie wyjść na spacer. Nie jest to żadną ujmą dla człowieka, a wręcz przeciwnie. Przyjaźnie patrzy się na takich i daje nadzieję, że grono ucywilizowanych ludzi szybko się powiększy:)
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2015-01-22 18:47 0%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Slaw
Witam.
Mam informację dla tych co mają problemy ze śmietnikami. Z ustawy wynika, że psie odchody nie należą do "groźnych" i można je wywalać do każdego śmietnika, nie tylko z namalowanym pieskiem. Od samego poczatku posiadania psa sprzątałem, wystarczą woreczki ze spożywczaka, nawet po dwieścia sztuk pakowane. Wychodzą jakies i to małe grosze. Przez ten czas opierdzielono mnie tyle razy za wyprowadzanie psa za blisko bloku (jedna baba nawet ze 30 metrow od okna), że mialem zamiar przestac sprzatac, Przez 5 lat slownie 2 osoby podziekowaly za sprzatanie ( w sumie nie bardzo wiem po co bo powinno to być normalne). Ustawiony pies nigdy nie załatwi sie na chodniku tylko bedzie szukal trawnika. Za to nikt nie widzi ludzi petajacych sie ze spuszcszonymi kundlami, które załatwiają się gdzie chcą. Straż to chyba ma zakaz zarabiania na mandatach bo ja gdybym wyszedz na osiedle miedzy 7-9 to mogłbym kupic z samych mandatow za nie zbieranie po psie spokojnie nowy samochód. Pozdro.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2015-01-25 18:15 50%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez hgg
Straz miejska powinna co rano przespacerowac sie po osiedlach i wlepiac mandqty.jak dla mnie moga byc i po 5Tys. A juz szczyt kiedy panstwo wyprowadza pieska na plac zabaw lub w jego obrebie celem wyproznienia.
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź