najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

nieruchomości, remonty

budujesz ? remontujesz ? podziel się doświadczeniem z innymi
Redakcja elblag.net
2014-02-20 11:48 67%

Mieszańcy mówią: bicie dzwonów coraz bardziej denerwujące. Co na to Kościół?

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Bicie dzwonów kościelnych jest nieodłączną częścią każdej parafii. Sygnalizują one najważniejsze momenty z życia danej świątyni. Coraz częściej pojawiają się jednak głosy, że mieszkańcy Elbląga mają dość ich donośnego dźwięku. Co więcej – głosy te pojawiają się nawet wśród osób wierzących.

Pani Monika mieszka od kilkunastu lat na osiedlu Nad Jarem, w bloku sąsiadującym z parafią pod wezwaniem Świętego Rafała Kalinowskiego. Co niedzielę jest wybudzana przez dźwięki dzwonów kościelnych. Te natomiast zaczynają bić już od godzin porannych, następnie przez cały dzień „przypominają o sobie”.

- Żyjemy w takich czasach, kiedy pracuje się od poniedziałku do niedzieli, na różne zmiany. W mojej pracy często mam nocne dyżury, wracam w niedzielę nad ranem do domu i jedyne o czym marzę, to spokojny sen. Niestety, pomimo dobrych okien dźwięk dzwonów jest mocno słyszalny – skarży się nasza Czytelniczka.

Podobna sytuacja jest na Starym Mieście i w jego okolicach. Dźwięki bicia dzwonów z Katedry rozchodzą się w każdym kierunku, również są doskonale słyszalne w mieszkaniach i okolicznych firmach.

- Mi to już nie przeszkadza, ja się przyzwyczaiłam. Na początku było ciężko, tuż po wprowadzeniu się do nowego mieszkania, ale koniec końców wiedzieliśmy jaki budynek mamy za „sąsiada” - mówi jedna z mieszkanek Starego Miasta.

Faktem jest, że przez bicie dzwonów okoliczne hotele nie mają co liczyć na spełnienie specjalistycznych warunków dotyczących poziomu hałasu, a tym samym uzyskania kolejnych gwiazdek standardu. Pozostaje wyłącznie możliwość zamontowania specjalnych okien, lecz te są bardzo drogie.

Proboszczowie nie chcą komentować całej sytuacji. Nieoficjalnie mówi się o tym, że dzwony kościelne są nieodłącznym elementem każdej świątyni i po prostu nie może ich zabraknąć. Faktem jest to, że w codziennym życiu hałasu nie generują wyłącznie dzwony, ale i też samochody, maszyny, bliskość dyskotek itp. Jedyne co w tej sprawie możemy zrobić, to po prostu... przeprowadzić się?

oceń wątek 14 7 zgłoś do moderacji
kaska
2016-02-09 10:41 33%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez kaska

Te dzwony to naprawdę problem. Sama mieszkam pod kościołem. Niestety to wieś, więc nikt nawet nie odważy się odezwać, że mu to przeszkadza. Niektórzy po nocnej zmianie, nie mogą się wyspać we własnym domu bo od rana bębnią co parę godzin.

odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź