1
odpowiedziano ponad rok temu przez
I bardzo dobrze, że ktoś w końcu poruszył ten temat, bo w tym czasie nauczyciele powinni zapewnić opiekę dzieciom ,których rodzice muszą pracować.Nauczyciele mają tyle wolnego, a ciągle im źle, ciągle mało zarabiają.A ile chcą? Tyle co ten, kto ma tylko 26 dni wolnych w ciągu roku? I nie tylko nauczyciele ciężko pracują.
odpowiedz |
oceń post
22
23
|
zgłoś do moderacji
|
2
tylko że te dzieci nie chcą iść do szkoły i co teraz??
oceń post
12
12
|
zgłoś do moderacji
|
3
nie masz 26 dni wolnych, tylko 26 dni urlopu - to różnica
oceń post
7
5
|
zgłoś do moderacji
|
4
Oddać do domu dziecka ! ! ! Jakie pytanie taka odpowiedź. A czyje to są dzieci szkoły czy rodziców? Święta tak jak i wakacje są co roku miej wiecej o tej samej porze więc w czym problem.
odpowiedz |
oceń post
20
19
|
zgłoś do moderacji
|
5
Dzieci są rodziców i skoro nauczyciele mają tyle wolnego, a nikt inny poza tej grupy zawodowej nie ma aż tyle wolnego, więc przynajmniej jeden z rodziców powinien dostać również tyle dni urlopu płatnego , żeby zająć się własnym dzieckiem.Nie każdy rodzić może brać urlop kiedy tylko zechce.Poza tym nie ma tyle dni wolnych, żeby zapewnić dziecku opiekę i w ferie i w wakacje i pozostałe dni wolne od szkoły w ciągu całego roku.
Nauczycielom dobrze mówić, że każdy powinien zająć się własnym dzieckiem, bo oni akurat w tym czasie mają wolne na opiekę nad własnym.A co ma zrobić rodzić" nie nauczyciel"? Zwolnić się z pracy?
oceń post
12
6
|
zgłoś do moderacji
|
6
Niech nauczyciele wezmą ich na ferie super pomysł brawo pani minister
odpowiedz |
oceń post
9
14
|
zgłoś do moderacji
|
7
Jestem za. Samotnie wychowuję córkę, nie mam rodziny, rodzice nie żyją, pracuję zawodowo a dziecko wymaga opieki, dla mnie każde wolne w szkole to dramat...
odpowiedz |
oceń post
17
23
|
zgłoś do moderacji
|
8
To jest twój wybór ze sama wychowujesz dziecko, nie szkoły - wiec o co chodzi
oceń post
10
16
|
zgłoś do moderacji
|
9
Trzeba było się zabezpieczać przed stosunkiem to nie miałabyś takiego problemu...
oceń post
6
14
|
zgłoś do moderacji
|
10
A może ta Pani jest wdową? Nie pomyśleliście?
oceń post
11
6
|
zgłoś do moderacji
|
11
tata, ty jesteś tatą, ale jak poderwiesz jakąś małolatę na dyskotece. Jesteś kompletnym i.diota, który na pewno nie ma dzieci, a Alicja jest pół.główkiem, jak można napisać, że to jest wybór matki ze samotnie wychowuje dzieci? Na taki wybór decyduje się może 0.0001 %celebrytek. A ludzie doświadczają w życiu różnych tragedii, dlatego trzeba być inteligentna i empatyczną osobą aby to zrozumieć.
oceń post
7
5
|
zgłoś do moderacji
|
12
oceniając ludzi i nazywając półgłówkami, sama dajesz pokaz inteligencji. Czytaj kobieto intencje. Chodzi o to, żeby rodzic nie żądał opieki nad dzieckiem od nauczycieli tylko dlatego, że jest samotnym rodzicem. Nauczyciel jest przede wszystkim od nauczania, od opieki - opiekunka, ew. świetliczanka.
oceń post
4
8
|
zgłoś do moderacji
|
13
czasami inaczej nie można, jeżeli ktoś jest półgłówkiem to inteligentnej wypowiedzi nie zrozumie. Obrażanie samotrnych rodziców, zmagających się z bardzo poważnymi problemami dnia codziennego wg ciebie jest Ok? Moja sąsiadka jest samotna matką, jej mąż umarł na raka, ma dwoje dzieci w wieku szkolnym 6 i 8 lat, myślisz ze może zostawić je same w domu? Pracuje i jeszcze jeździ do chorej matki, która nie pomoze jej, bo sama potrzebuje pomocy! I poza tym nikogo. Ma chyba prawo wymagać od państwa żeby szkoła publiczna nie przeciągała w nieskończoność swiat i weekendów i żeby chociaż świetlica była czynna żeby ona mogła isc do pracy, bo nikt jej nic za darmo nie da. I nikt cudów od nauczycieli nie wymaga. Chodzi o otwarta szkołe i dyżur na swietlicy, to chyba nie sa za duże wymagania wobec państwa, które tak bardzo wspiera polityke prorodzinną!
oceń post
5
4
|
zgłoś do moderacji
|
14
po co kobieto marnujesz swą inteligencję na forum? Zapoznaj się najpierw z definicją inteligencji, a potem pomóż sąsiadce, bo inteligencja Cię do tego predysponuje. Pozdrawiam
oceń post
1
5
|
zgłoś do moderacji
|
15
Ja tez mam dzieci i tez pracuje. Na szczęście moje dzieci chodzą do przedszkola i mam opiekę niemal przez cały rok. A sąsiadce pomagam jak tylko mogę, a ty Ines zabezpiecz się jak radził "tata" żebyś nie miała takiego problemu...
oceń post
1
3
|
zgłoś do moderacji
|
16
Tylko że nauczyciele nie narzekają, najwięcej jadu wylewają rodzice i ludzie którzy z jakichś powodów nie znoszą nauczycieli. Ale jak czytam fora internetowe to nie wiele jest wpisów narzekających nauczycieli więc przestańcie w końcu pisać że oni cały czas narzekają bo to nie prawda, to wy cały czas narzekacie na nauczycieli i na szkoły.
odpowiedz |
oceń post
20
14
|
zgłoś do moderacji
|
17
No ja rozumiem, że to może być problem, ale jak matka pisze, że każde wolne w szkole to dla niej dramat to coś tu nie tak. Szkoła to nie jest przechowalnia dzieci. Rodzice też mają jakieś obowiązki. Niedługo będziecie wymagać żeby jeszcze nauczyciele wam dzieci przyprowadzili do domu, utulili do snu i jeszcze obiad ugotowali. Trzeba było nie zakładać rodziny skoro teraz dziecko jest tylko problemem i przeszkodą.
odpowiedz |
oceń post
19
13
|
zgłoś do moderacji
|
18
do ~ matka nie nauczycielka-nie każdy może brać urlop, kiedy tylko sobie zażyczy. I rodzic nie ma tyle wolnego co nauczyciel.A dziecko nie jest przeszkodą.
oceń post
12
7
|
zgłoś do moderacji
|
19
właśnie nauczyciel jest kimś, kto nie może brać urlopu, kiedy chce - przemyśl to
oceń post
6
9
|
zgłoś do moderacji
|
20
do ~ taka jedna - nie każdy może brać urlop ale każdy może się zabezpieczać przed stosunkiem !!!
oceń post
4
11
|
zgłoś do moderacji
|
21
taki jeden, szkoda że twoi rodzice się nie zabezpieczyli....
oceń post
6
4
|
zgłoś do moderacji
|
22
PO znowu próbuje przypodobać się czyimś kosztem. Tym razem nauczycieli którzy nie mają urlopu. Tak więc jak Rostowska taka mądra to niech da nauczycielom 26 dni urlopu jak wszystkim i po problemie. Wtedy dzieci będą miały opiekę i w ferie, i w wakacje. Rodzice szczęśliwi i nauczyciele. TAK ALE NIE PLATFORMA KTÓRA BĘDZIE MUSIAŁA ZATRUDNIĆ WIĘCEJ LUDZI. A PO CHCE BY LUDZIE ROBILI ZA DARMO JAK NIEWOLNICY TAKA POLSKA
odpowiedz |
oceń post
7
9
|
zgłoś do moderacji
|
23
Dlaczego za darmo? Przecież nauczyciel dostaje pensję.Są ludzie, którzy pracują cały rok za takie comiesięczne wynagrodzenie.Więc w czym problem? Wyrównać urlopy wszystkim.Dlaczego nauczyciele mają być uprzywilejowani?
oceń post
13
8
|
zgłoś do moderacji
|
24
najlepiej to zrównać urlopy czas pracy zarobki wszystkim a zacząć od tych na górze czyli polityków!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oceń post
7
3
|
zgłoś do moderacji
|
25
Rodzice w tym czasie pracują i co mają brać urlop? Zabraknie urlopu, bo nie maja tyle wolnego, co nauczyciele.
odpowiedz |
oceń post
12
19
|
zgłoś do moderacji
|
26
żeby starali się wychowywać dzieci na samodzielne, dla mnie normalne było samotne jeżdżenie pociągami i autobusami w wieku 6 lat, wiem, czasy się zmieniły, ale niech dziś to będzie chociaż samotne przebywanie w domu
oceń post
0
9
|
zgłoś do moderacji
|
27
wystarczy, wystarczy zostawić 6 letnie dziecko samo w domu, żeby odebrali ci prawa rodzicielskie! Poczytaj od kiedy dziecko może zostawać i ile musi mieć lat żeby samodzielnie po miescie mogło łazic.
oceń post
7
5
|
zgłoś do moderacji
|
28
i takie kaleki wam wyrastają - dzieci nie mam, problemu nie mam
oceń post
1
6
|
zgłoś do moderacji
|
29
do czytelniczki; - ja chciałabym mieć 26 dni urlopu (to daje 5 tygodni!) i brać, kiedy mnie pasuje, a nie kiedy MUSZĘ. Zapominasz czytelniczko, że drzwi szkoły i praca nauczyciela nie kończy się i zaczyna wówczas, gdy Twoje dziecko idzie, i wraca z wakacji. W ferie też są prowadzone dla dzieci zajęcia. Reasumując to czasami niektórzy z nas mają mniej niż 26 dni!!!!!!!. My nie oceniamy innych grup zawodowych, a na każdego pewnie znalazło by się wiele.
odpowiedz |
oceń post
11
17
|
zgłoś do moderacji
|
30
Nauczycielko: poczytaj Kartę Nauczyciela (twoją Biblię) i Art 64- nauczyciel ma urlop podczas ferii czyli 2 miesiące wakacji i ferie zimowe. Przelicz i znajdź nauczyciela, który ma mniej niż 26 dni.
oceń post
12
11
|
zgłoś do moderacji
|
31
A nie masz?
Dwa miesiące wakacji, ferie zimowe, przerwy między świętami i jeszcze urlop roczny dla podratowania zdrowia. Kto ma tyle wolnego?Wy nie oceniacie innych grup zawodowych, bo żadna grupa zawodowa nie ma takich przywilejów jak wasza.Poza tym praca osób będących w innych zawodach bardzo często nie kończy się po 8 godzinach pracy czy po wyjściu za zakładu pracy.I poza tym ile trwa wasz tydzień pracy, a ile w pozostałych grupach zawodowych.
oceń post
15
12
|
zgłoś do moderacji
|
32
do nauczycielki- może i nie masz 26 dni urlopu, tylko może w tym czasie pracujesz jako wychowawczyni na koloniach itp. i dodatkowo zarabiasz, więc to Twój wybór.Tak ,jak napisał "Nauczyciel" przeczytaj Kartę Nauczyciela i ten artykuł 64.I jeszcze jedno ja też bym chciał brać urlop kiedy mi pasuje.Wy macie wolne i możecie zająć się własnymi dziećmi, więc nie wiecie, jak to jest, kiedy inni rodzice nie mają takiej możliwości.Poza tym który rodzic ma tyle dni urlopu, co wasza grupa zawodowa.
oceń post
14
12
|
zgłoś do moderacji
|
33
Proszę przeczytać kolejne punkty art. 64, a nie opierać się na punkcie 1 ;) ja pracuję około 2 tygodni wakacji i tydzień ferii
oceń post
7
10
|
zgłoś do moderacji
|
34
zapewne nie jesteś nauczycielem, bo art. 64 nie przeczytałeś, no może pierwsze zdanie, tylko i wyłącznie...
oceń post
4
4
|
zgłoś do moderacji
|
35
Przeczytałem art 64 - cały. Z wyjątkami tam przewidzianymi nauczyciel ma urlop w trakcie ferii i wakacji. Trudno znaleźć takiego nauczyciela, który nie ma 26 dni urlopu. Większość narzekających ma zajęte tydzień lipca (rekrutacja, wypełnianie papierów, itp) oraz max dwa tygodnie sierpnia (poprawki, rady, nowy rok szkolny). Wakacje trwają 9 tygodni - po odjęciu tych trzech zostaje jeszcze 6, po 5 dni roboczych mamy 30 dni. Nie licząc ferii zimowych i innych dni "zwyczajowo" wolnych. Pracując jako nauczyciel w szkole średniej nie przepracowałem normalnie (bez jakiegoś dodatkowego wolnego - wyjście do kina, teatru, klasa na wycieczce, zawodach, wolne bo piątek po wolnym czwartku, albo innym święcie, rekolekcje, itp ) ani jednego miesiąca.
Do o o o: policz rzetelnie swój urlop i sprawdź, czy rzeczywiście nie masz tych 26 dni urlopu.
oceń post
3
2
|
zgłoś do moderacji
|
36
Do do nauczyciel: "2. Nauczyciel, o którym mowa w ust. 1, może być zobowiązany przez dyrektora do wykonywania w czasie tych ferii następujących czynności:
1) przeprowadzania egzaminów;
2) prac związanych z zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego;
3) opracowywania szkolnego zestawu programów oraz uczestniczenia w doskonaleniu zawodowym w określonej formie.
Czynności, o których mowa w pkt 1-3, nie mogą łącznie zająć nauczycielowi więcej niż 7 dni.
3. Nauczycielom zatrudnionym w szkołach, w których nie są przewidziane ferie szkolne, przysługuje prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze 35 dni roboczych w czasie ustalonym w planie urlopów.
4. W ramach ustalonego w ust. 1 wymiaru urlopu wypoczynkowego nauczyciel ma prawo do nieprzerwanego co najmniej czterotygodniowego urlopu wypoczynkowego."
Jak widać z powyższych zapisów nauczyciel ma zagwarantowane 35 dni urlopu, i co najmniej 4 tygodnie ciagłości.
oceń post
0
2
|
zgłoś do moderacji
|
37
potrafię zrozumieć rodziców pracujących i nauczycieli, ale dlaczego nikt głośno nie mówi o tym że szpital zamyka oddział chemioterapii 20.12.2014 a otwiera dopiero 05.01.2015 osoby potrzebujące opieki mają się zwracać do hospicjum, tego to ja dopiero nie rozumiem :(
odpowiedz |
oceń post
11
2
|
zgłoś do moderacji
|
39
przeczytałam gdzieś na forum komentarz "za komuny dzieci były prywatne za demokracji są państwowe" coś w tym jest :(
odpowiedz |
oceń post
9
6
|
zgłoś do moderacji
|
40
Widze tylko dwa wyjscia - albo kazdy rodzic ma PLATNY urlop na czas ferii albo nauczyciele maja na czas ferii urlop BEZPLATNY.
Pewnie nie wszystkie dzieci skorzystaja z opieki w szkole w czasie przerwy swiatecznej ale te ktore chca skorzystac albo musza powinny miec taka mozliwosc.
odpowiedz |
oceń post
10
7
|
zgłoś do moderacji
|
41
Jestem nauczycielem i mogę przyjść do szkoły w trakcie przerwy świątecznej, tylko po co skoro nie ma uczniów?
oceń post
17
10
|
zgłoś do moderacji
|
42
nie którzy z nas pracują w miesiąc więcej godzin niż nauczyciele przez pół roku .
odpowiedz |
oceń post
15
16
|
zgłoś do moderacji
|
43
to zostań nauczycielem zobaczymy czy ci tak rewelacyjnie będzie !!! i jako dziecko nauczycielki pytam - więc gdzie ta moja mama jest wieczorami i po nocach?? przy biurku jak zwykle - pracuje :P
oceń post
13
17
|
zgłoś do moderacji
|
44
Pytasz gdzie jest ta Twoja mama wieczorami i po nocach ? Lepiej się nie pytaj tylko pochodź po nocnych lokalach i dyskotekach !
oceń post
8
8
|
zgłoś do moderacji
|
45
Przy umowach śmieciowych rodzice dostaną urlop zwłaszcza płatny
odpowiedz |
oceń post
5
3
|
zgłoś do moderacji
|
46
Dyrektor organizuje dyżury opiekuńcze i po problemie, przy tak liczebnej kadrze pedagogicznej na nauczyciela wypadnie po kilka godzin. Tylko dyrektorom się nie chce, albo nie potrafią leni zagonić do pracy.
odpowiedz |
oceń post
10
8
|
zgłoś do moderacji
|
47
miejsce dziecka w domu dziecka
odpowiedz |
oceń post
3
15
|
zgłoś do moderacji
|
48
"~ ja taki
50 minut temu ocena: 0% 22
to zostań nauczycielem zobaczymy czy ci tak rewelacyjnie będzie !!! i jako dziecko nauczycielki pytam - więc gdzie ta moja mama jest wieczorami i po nocach?? przy biurku jak zwykle - pracuje :P"
Myślisz, że tylko ty tak pracujesz? A co mają powiedzieć inni rodzice, którzy pracują całymi dniami codziennie, nie mają wolnych sobót, niedziel, pracują w święta itd? Co oni mają powiedzieć swoim dzieciom? Ty chociaż jesteś z dzieckiem w domu, więc ma ono zapewnioną opiekę.Masz możliwość zająć się dzieckiem, kiedy ma wolne od szkoły, więc nie narzekaj, bo inni mają gorzej.
odpowiedz |
oceń post
11
12
|
zgłoś do moderacji
|
49
czytanie ze zrozumieniem szkodzi?? ja mam mamę nauczycielkę a sam się uczę więc o co chodzi?? i nie wiem czy to tak super jak moja mama siedzi i sprawdza albo coś bo to jakby nie było jej ewentualnie jest ciałem ale duchem, uwagą wątpię, co do pracujących niedziel świąt to prawo pracy przewiduje odebranie sobie dnia wolnego z tego co wiem z wiadomości!
oceń post
10
14
|
zgłoś do moderacji
|
50
~ ja taki Ty jeszcze tyle wiesz ile zjesz.
oceń post
10
5
|
zgłoś do moderacji
|
51
"~ Alicja
To jest twój wybór ze sama wychowujesz dziecko, nie szkoły - wiec o co chodzi"
A skąd możesz wiedzieć, dlaczego ktoś sam wychowuje dziecko?Łatwo tak oceniać innych. Może kiedyś będziesz w takiej sytuacji i wtedy ciekawe czy będziesz myśleć tak samo ,jak napisałaś.Dać przynajmniej jednemu z rodziców tyle wolnych dni i to w terminie, kiedy nie ma szkoły i wtedy nie będzie problemu. A zresztą nauczyciele powinni mieć tyle samo wolnego co inne grupy zawodowe.26 dni całkowicie wystarczy na wypoczynek.Innym musi wystarczyć, a nie pracują lżej niż nauczyciele.
odpowiedz |
oceń post
8
14
|
zgłoś do moderacji
|
52
Jak masz problem z wychowaniem dziecka to oddaj je do domu dziecka.
oceń post
3
13
|
zgłoś do moderacji
|
53
Wysłać do minister niech bawi!
odpowiedz |
oceń post
14
8
|
zgłoś do moderacji
|
54
ludzie skoro tak narzekacie na te wasze prace i na brak tak długiego wolnego i brak możliwości poświęcenia czasu swojemu dziecku mam dla was radę - ZOSTAŃCIE NAUCZYCIELAMI - zobaczycie jak to rewelacyjnie
policjant pracuje 15 lat i emerytura, wojskowy też coś koło tego i pewnikiem można by przywilejów i grup zawodowych poszukać jeszcze wiele, pewnikiem są one czymś spowodowane - ja nigdy nie chciałbym być nauczycielem zajmować się dzieciakami i to w liczbie 30 szt. w klasie ten hałas, darcie się, dziwni rodzice i w ogóle - zdecydowanie wolę 26 dni wolnego kiedy chcę i dwójkę - tylko - swoich!!
odpowiedz |
oceń post
20
12
|
zgłoś do moderacji
|
55
Każdy orze jak może więc w czym problem ?
oceń post
6
5
|
zgłoś do moderacji
|
56
Nie wszyscy mogą być nauczycielami, a poza tym z tych co są, to mało jest takich "z powołania". I nikt nie narzeka na brak tak długiego wolnego, tylko na to, że wszystkie grupy zawodowe powinny mieć tyle samo urlopu.I nie tylko nauczyciel ma ciężką pracę.Jest wiele zawodów, w których ludzie pracują ciężej i nikt im nie daje tyle dni.
oceń post
10
9
|
zgłoś do moderacji
|
57
Nie wszyscy mogą być nauczycielami, a poza tym z tych co są, to mało jest takich "z powołania". I nikt nie narzeka na brak tak długiego wolnego, tylko na to, że wszystkie grupy zawodowe powinny mieć tyle samo urlopu.I nie tylko nauczyciel ma ciężką pracę.Jest wiele zawodów, w których ludzie pracują ciężej i nikt im nie daje tyle dni.
oceń post
9
7
|
zgłoś do moderacji
|
58
oceń post
8
7
|
zgłoś do moderacji
|