najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

motoryzacja

elbląskie moto wątki, porady, opinie, uwagi poznaj elbląski rynek usług motoryzacyjnych
Znak aktywny nad przejściem dla pieszych przy Al. Grunwaldzkiej dobrym pomysłem?
2014-07-08 08:00 80%

Znak aktywny nad przejściem dla pieszych przy Al. Grunwaldzkiej dobrym pomysłem?

rozpoczęty ponad rok temu przez Ines Kuraś

Na spotkaniu prezydenta z mieszkańcami osiedli Nowe Pole i Osiek, które odbyło się w czerwcu poruszono temat niebezpiecznego przejścia dla pieszych przy ul. Grunwaldzkiej. Wówczas obiecano zająć się tematem i słowa dotrzymano. Tylko czy to odpowiedni sposób?

Przejście na ul. Grunwaldzkiej wyjątkowo niebezpieczne. Trudno zliczyć ilość potrąceń i wypadków, które miały tutaj miejsce. 

Ul. Grunwaldzka jest bardzo ruchliwa, samochody poruszają się tutaj z dużą prędkością, nieraz kierowcy wyprzedzają, nie zważając na to, że znajduje się tu przejście dla pieszych. Niezbędne jest tu wprowadzenie jakichś rozwiązań komunikacyjnych w postaci wysepki czy sygnalizacji świetlnej - mówił mieszkaniec tej dzielnicy na czerwcowym spotkaniu.

Wówczas wspomniano, że miasto będzie szukało możliwości rozwiązania problemu. W ostatnich dniach nad tym przejściem pojawił się tzw. znak aktywny, który ma zamontowany sygnalizator z pulsującym pomarańczowym światłem.

Jak informuje nas Rafał Maliszewski z biura prasowego prezydenta:

Na przejściu o którym mowa został ustawiony tzw. znak aktywny. Takie znaki funkcjonowały na Al. Grunwaldzkiej, ale się zużyły. Stare elementy wymieniono na nowe i zamontowano znak ponownie. Koszt takiego znaku to 5500 zł. Realizacja postawienia znaków aktywnych zaplanowana była już w zeszłym roku. Docelowo oprócz Al. Grunwaldzkiej pojawić się mają jeszcze na ul. Giermków oraz ul. Robotniczej przy skrzyżowaniu z ul. Brzozową.

Z informacji, jakie udało nam się uzyskać planowana jest także przebudowa Al. Grunwaldzkiej od skrzyżowania z ul. Hetmańską po zakończeniu wszystkich dużych inwestycji drogowych w mieście. W tej chwili jednak nie wiadomo czy znajdą się na to środki i jaki projekt przebudowy miałby być. Wszystko okaże się nie wcześniej niż w przyszłym roku.

oceń wątek 4 1 zgłoś do moderacji
2014-07-08 09:27 83%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Snake
"sygnalizator z pulsującym pomarańczowym światłem" ale jaka poważna nazwa, znak aktywny...
odpowiedz oceń post 10 2 zgłoś do moderacji
2014-07-08 10:39 67%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Naczelny krytyk
Wracamy do czasów kiedy krawat zastąpiono nazwą : zwis męski :-D
oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2014-07-08 10:04 33%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Lepiej to przejście zlikwidować.
W pobliżu są dwa ze światłami.
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2014-07-08 23:12 25%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez dam
też mi rozwiązanie...poza tym te przejścia z sygnalizacją świetlną nie są tak blisko...a marnować kilka minut na pójście na około to bezsens...ludzie przechodziliby nadal tak jak na Armii Krajowej.
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2014-07-08 10:37 83%
5

Trzymajcie mnie niedźwiedzie ! 5500 PLN za takie coś ? Ciekaw jestem czy na prywatnym terenie ktoś postawiłby taki znak za takie pieniądze. Pewnie wyśmiałby tego co proponuje taką cenę i sam zrobiłby sobie takie coś za grosze !!!
odpowiedz oceń post 10 2 zgłoś do moderacji
2014-07-08 11:34 80%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez Skąd biurwy biorą takie wysokie ceny to ja nie mam zielonego pojecia.
Znaki drogowe, w tym ten D-6 kosztuje od 46 zł . Więc mamy 46zł x2 +słupi elementy montażowe, to da cene lekko ponad 200zł. Paranoja jak te biurwy miejskie doją kasę z naszych podatków.Im apetyt nie maleje.
oceń post 8 2 zgłoś do moderacji
2014-07-10 12:27 33%
7
Wczoraj dokładnie przyjrzałem się tej konstrukcji za 5500 zł. Na niepomalowanej rurce, przymocowanej zardzewiałym uchwytem do istniejących słupów latarni zawieszony jest znak, nie wiem po co w takiej ciężkiej obudowie, że aż cały słup w czasie podmuchu wiatru kołysze się. Nad znakiem miga pomarańczowe światło, które wytwarzane jest przez nieskomplikowaną lampę. Na zdrowy rozum 1 ślusarz i 1 elektryk za takie coś zażądaliby góra 1000 zł i grubo by się tłumaczyli dlaczego tak drogo !!!
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2014-07-09 07:26 67%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez krzyźak
Kto ? Komu ? Zlecił tą robotę ? To chyba moźna sprawdzić , kto tak lekką rączką wydaje Nasze pieniądze ! A moźe to ktoś z tych dodatkowo zatrudnionych w UM ? Obywatelu Wilku proszę przedstawić kalkulację tej inwestycji !
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2014-07-10 10:14 50%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Camel
Ktoś niewątpliwie robi sobie jaja z ludzi - przecież w tym miejscu, aż prosi się o jakieś bezkolizyjne przejście dla pieszych - albo dołem albo górą.
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź