najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-10-03 16:03 100%

Bezdomni na Starym Mieście. Kiepska wizytówka turystyczna

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Od kilku dni obserwuję grupkę bezdomnych. Chodzą uliczkami Starówki i zaczepiają szczególnie turystów. Jednak prawdziwe „łowy” mają wtedy, gdy do naszego miasta przypłynie niemiecki statek wycieczkowy – mówi nasz Czytelnik.

Osoby bezdomne, często alkoholicy, którzy nie tylko odmawiają leczenia ale też pobytu w noclegowniach, to zmora wielu polskich miast. Nie inaczej jest również w Elblągu. Kilka miesięcy temu pisaliśmy nawet o koczowisku bezdomnych na terenach przy działkach na ulicy Fromborskiej. Tam Straż Miejska znalazł prowizoryczne namioty, paleniska. Bezdomni koczują również w wielu pustostanach w naszym mieście.

Jak zarabiają na jedzenie i alkohol? Sprzedając surowce wtórne i żebrząc o datki. Do niedawna ich „ulubionymi” miejscami były parkingi przy dużych sklepach spożywczych oraz przy restauracji McDonalds.

- Nie ma dnia, abyśmy nie przeganiali ich z parkingu – mówi nam jeden z pracowników ochrony.

Tymczasem bezdomni znaleźli nowe miejsce, gdzie mogą zdobyć trochę pieniędzy. To Stare Miasto, które na jesieni odwiedzają również dawni mieszkańcy Elbląga z Niemiec.

- Od kilku dni obserwuję grupkę bezdomnych. Chodzą uliczkami Starówki i zaczepiają szczególnie turystów. Jednak prawdziwe „łowy” mają wtedy, gdy do naszego miasta przypłynie niemiecki statek wycieczkowy – mówi nasz Czytelnik. - Wstyd przyznać, ale Niemcy nie znając języka, dają im na odczepnego zawsze jakieś monety. Wieść chyba się rozeszła, bo bezdomnych na Starym Mieście przybywa. To kiepska wizytówka naszego miasta przed turystami.

oceń wątek 6 0 zgłoś do moderacji
NoName
2014-10-03 17:03 79%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez NoName
Na ławce koło katedry to siedzą całymi dniami. Że też im się nie nudzi takie bezczynne siedzenie w jednym miejscu przez cały dzień.
odpowiedz oceń post 11 3 zgłoś do moderacji
2014-10-03 19:03 82%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Maria
Jak ma im się "nudzić" - ich mózg jest tak zatruty denaturatem (zresztą całe ciało nie tylko mózg), że "nudzenie" się jest poza ich percepcją :-( Idź na tyły Wodnej i Mostowej - zobaczysz jak w amoku denaturowym SRAJĄ centralnie na polbruk przy przechodzących ludziach. W tym stanie zatrucia oni już nie myślą :-(
oceń post 14 3 zgłoś do moderacji
2014-10-03 21:13 56%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez purysta
defekują!!! to samo a jak brzmi!!
oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2014-10-04 07:48 75%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez Krzyżak
"Defekują" brzmi faktycznie inaczej, szkoda tylko że śmierdzi tak samo.
oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2014-10-04 16:39 60%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez Maria
@purysta - no niestety... SRAJĄ i bynajmniej nie mówi tutaj o czynności klasyfikowanej jako medyczna.
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-10-03 17:33 73%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez powiec
A ja się pytam gdzie jest Straż Miejska i czemu nie interweniuje?
odpowiedz oceń post 11 4 zgłoś do moderacji
2014-10-03 17:45 31%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez xyz...
...mam wrażenie iż autor artykułu nie widzi miejsca dla ludzi bezdomnych...
odpowiedz oceń post 4 9 zgłoś do moderacji
2014-10-03 17:52 64%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Mam pomysł jak temu zaradzić :)
ak rozwiązać problem? Niech bezrobotni, głodni zjedzą bezdomnych
odpowiedz oceń post 9 5 zgłoś do moderacji
2014-10-03 18:38 75%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez AA
Do roboty!!!!!!!!!
odpowiedz oceń post 9 3 zgłoś do moderacji
2014-10-03 19:34 60%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez k93876
bezdomny tez człowiek, ty też możesz nim być. Widocznie doceniają urok starówki
odpowiedz oceń post 9 6 zgłoś do moderacji
2014-10-03 20:08 82%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez EuPi
Jak siedzą koło katedry to pewnie przyszli się modlić. Może biskup zaprosiłby ich na obiad.
odpowiedz oceń post 9 2 zgłoś do moderacji
2014-10-04 09:37 43%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez WON!!!
Koncetrazion lagier !!!
odpowiedz oceń post 3 4 zgłoś do moderacji
2014-10-05 21:43 50%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez lekcja życia
a mi wstyd jakie zdanie o tych pod biedronka miałam kiedyś w wózku zostawiłam wagon malboro wsiadłam do samochodu ruszam a taki pijaczyna biegnie żeby mi oddać jakby mi ktoś w twarz dał
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2014-10-07 22:17 40%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez Łor
jakieś dwa miesiące wstecz byłem świadkiem interwencji Straży Miejskiej na ul. Stary Rynek. Myślałem, że przyjechali przegnać bezdomnych okupujących okolice bankomatu i próbujących coś wyżebrać, a te gałgany przywaliły się do kolesia grającego na akordeonie ( nie rzępolącego bez składu i ładu Jasia, tylko kolesia, który wcale zgrabnie sobie z instrumentem poczynał). Ludzie patrzyli i przecierali oczy ze zdumienia. Gościa wylegitymowali i pognali, a tych obszczymurków nawet nie zaczepili tylko zawinęli swoje d..y i pojechali. Jak można się domyślić już w trakcie "interwencji" co niektórzy przechodzący puszczali im już wiązki, a po olaniu sępów spod bankomatu było już tylko soczyściej
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2014-10-10 20:25 0%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez !?
O jej biedna Starówka , Gdzie zawsze chcą coś od władz miejskich . A gdzie mają bezdomni prosić o kasę jak nie w najbogatszej dzielnicy miasta ??
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-10-11 19:52 0%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez supergołąb
W niczym lepsi nie jesteście. bezdomni chocoaż dokarmiają gołebie. Serdeczności. Supergołąb
odpowiedz oceń post 0 3 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź