najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-11-23 15:18 90%

Biskup Jan Styrna złożył rezygnację

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Ta wiadomość zaskoczyła księży i wiernych. Dzisiaj podczas mszy świętej w katedrze odczytano list Jana Styrny, który złożył rezygnację z funkcji biskupa Diecezji Elbląskiej – informuje Telewizja Elbląska.

- Od pewnego czasu dostrzegam w sobie postępujące zmiany w stanie zdrowia, ograniczające coraz bardziej moje możliwości należytego wypełniania zadań, związanych z prowadzeniem diecezji - napisał biskup Jan Styrna w oświadczeniu, której jest dostępne na stronie internetowej Diecezji Elbląskiej, a w niedzielę będzie odczytane we wszystkich parafiach. - W związku z tym, po przemyśleniu sytuacji, rozważeniu jej w sumieniu przed Bogiem i usilnej modlitwie, przedłożyłem w październiku bieżącego roku moją pokorną prośbę Ojcu Świętemu Franciszkowi o przyjęcie mojej rezygnacji z urzędu biskupa diecezjalnego. Ojciec Święty uznał przedstawioną motywację i moją prośbę przyjął, zlecając mi równocześnie pełnienie dotychczasowej posługi do czasu ustanowienia mojego następcy.

Jan Styrna jest biskupem Diecezji Elbląskiej od 12 lat, od 48 lat pełni kapłańską posługę. Zanim przyjechał do Elbląga, przez 10 lat był biskupem pomocniczym w Diecezji Tarnowskiej. Mimo złożenia rezygnacji będzie pełnił funkcję biskupa aż do wybrania następcy.

oceń wątek 9 1 zgłoś do moderacji
2013-11-23 15:31 55%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Poczucie odpowiedzialności to też rezygnacje z stanowiska gdy brak sił do dobrego działania. Jak widać niektórzy to potrafią innych trzeba dymisjonować
odpowiedz oceń post 6 5 zgłoś do moderacji
2013-11-25 19:25 20%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez luci
Eno, Mariusz- Ty jesteś wszestronną jednostką obywatelską- od złożenia z tronu Nowaczyka po kruchtę. Szkoda, że masz tak niskie wykształcenie, do szkoły pod górkę...
oceń post 1 4 zgłoś do moderacji
2013-11-23 15:54 33%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez hegel
Zastanawiam się czemu księża - biskupi, papieże, traktują swoje urzędy jak zwykłą pracę? Przecież to powołanie, czy jest zdrowy czy nie, pełni swoją posługę jak długo ma siły i życia starczy. Pokazał to Jan Paweł II. A Oni teraz chcieliby być księżmi od 8.00 do 15.00
odpowiedz oceń post 3 6 zgłoś do moderacji
2013-11-23 20:20 22%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez stefan
Kto chciałby aby biskupem elbląskim został Ks. Andrzej Kilanowski niech kliknie kciuk w górę
odpowiedz oceń post 5 18 zgłoś do moderacji
2013-11-23 22:52 57%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez Kasztelan
Szkoda, że ktoś pokroju Śliwińskiego ni emoze zostać biskupem naszej diecezji. Kadencj Styrny była z lekka nudnawa, za Śliwińskiego było głośno i o nim i onaszej diecezji !
odpowiedz oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
2013-11-24 00:18 0%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez qwert
Ksiedza kłódke :)
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-11-24 02:17 25%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez kamila
Biskupem powinien zostać ks. Mariusz Ostaszewski- kaplan z prawdziwym powolaniem dla ludzi.
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
Gość
2013-11-24 08:13 57%
8

Witam

odpowiedziano ponad rok temu przez Jan3

Ks . Andrzej ma co robić parafi św Jerzego

odpowiedz oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
2013-11-24 08:46 0%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez poco
Ksiedza Kłódke bo kalimoeski jest przereklamowany