najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-09-16 11:36 53%

Cezary Balbuza kandydatem EKO na prezydenta miasta

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Elbląska Koalicja Obywatelska będzie wspierała Cezarego Balbuzę w walce o prezydenturę miasta. EKO zapowiada, że wystawi pełne listy kandydatów do Rady Miejskiej. Jest też już program wyborczy, który działacze Koalicji będą chcieli przedstawiać mieszkańcom na cotygodniowych spotkaniach.

Stefan Rembelski (Stronnictwo Demokratyczne) stwierdził, że formuła koalicji obywatelskiej, jest odpowiedzią na zapotrzebowanie mieszkańców Elbląga, którzy mają już dość szyldów partyjnych w samorządzie.

- Ostatnie wybory samorządowe pokazały, że komitety obywatelskie przegrywają z partiami politycznymi wybory. Dlatego idziemy w szerokiej koalicji. W 2013 roku komitety wyborcze wyborców zdobyły tyle samo głosów co Platforma Obywatelska. To pokazuje, że jest zapotrzebowanie na taką inicjatywę – mówił Stefan Rembelski. – Jest z nami również duża liczba mieszkańców Elbląga, którzy nie są zrzeszeni w żadnych partiach. Nasz komitet jest komitetem obywatelskim, nie politycznym.

Rembelski wskazał, że od wielu lat poszczególnie partie polityczne nie mają żadnego programu ani pomysłu na Elbląg. Jedynie potrafią konsumować środki unijne.

- My chcemy rozwijać Elbląg, mamy dobry program dla miasta i wiemy, jak to zrobić – dodał Rembelski. – Chcemy dążyć do stworzenia aglomeracji elbląskiej. Kandydatem Elbląskiej Koalicji Obywatelskiej na urząd prezydenta miasta jest Cezary Balbuza.

Balbuza ubiegał się już o to stanowisko w 2013 r., z listy Elbląskiego Komitetu Obywatelskiego, uzyskując wynik 3 procent poparcia.

- Jest osobą wszechstronnie wykształconą, nie jest uwikłany w żadne układy partyjne – mówił Rembelski. – Elbląg zaś potrzebuje kandydata, który nie dzieli, a łączy elblążan.

Najważniejszy cel dla EKO to przywrócenie płynności finansowej miastu, racjonalność w obsadzaniu stanowisk w Urzędzie Miejskim, wdrożenie programu naprawczego dla Elbląga.

- Przez 25 lat Elblągiem właściwie rządzili ci sami ludzie, z różnych partii politycznych. Dokonaliśmy analizy tego okresu i wnioski nie są optymistyczne. Elbląg zyskał ładną kosmetykę ale jesteśmy bardzo zadłużonym samorządem – mówił Cezary Balbuza. – Jesteśmy gotowi dać miastu nową jakość rządzenia, tak aby Elbląg ruszył w kierunku rozwoju, a mieszkańcy zaczęli się bogacić.

Paweł Nieczuja-Ostrowski zapowiedział, że EKO nie będzie składało wyborcom nierealnych do realizacji przez samorząd obietnic.

- Nie będziemy zajmowali się przekopem przez Mierzeję, czy odłączeniem Elbląga od województwa warmińsko-mazurskiego, ponieważ nie są to decyzje leżące w gestii samorządu – mówił. – Sami możemy zadbać o miasto i je zmieniać.

Cezary Balbuza nie obawia się o wynik wyborczy Elbląskiej Koalicji Obywatelskiej. Jak stwierdził, poprzednie wybory samorządowe były specyficzne, ponieważ przyspieszone. Partie polityczne ściągnęły do Elbląga całą czołówkę swoich liderów.

- W tym roku wybory odbywają się w całym kraju. To oznacza, że tych „gwiazd” do nas przyjedzie znacznie mniej. Będzie więc więcej czasu na debaty programowe. Liczymy na pewno na kilka miejsc w Radzie Miejskiej – mówił Balbuza.

Stefan Rembelski natomiast zapowiadał, że druga tura wyborów prezydenckich jest w zasięgu kandydata Elbląskiej Koalicji Obywatelskiej.

oceń wątek 52 47 zgłoś do moderacji
2014-09-16 11:40 60%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez ddd
Jachimowicz napisze ze trzy projekty o partycypacji, zatrudni rodzinę i wybory wygrane a elblążanie przynajmniej ci z najbliższej rodziny bogatsi
odpowiedz oceń post 27 18 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-09-17 06:30 22%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
To nie tylko rodzina - to fajne POwiązania z całym środowiskiem Olsztyna . Dlatego EKO uznaje referendum 2014 za głupotę bo boi się uczciwej konkurencji i woli taplać się w znanym bagienku pod swoiskimi szuwarami .
oceń post 2 7 zgłoś do moderacji
2014-09-16 11:45 39%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez koneser sztuki
no widać że pislam i reszta minusuje tylko co to da? Dziecinada!
odpowiedz oceń post 18 28 zgłoś do moderacji
2014-09-16 12:04 36%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez roman
ciekawi ludzie, konkretne pomysły, jest nadzieja na skończenie partyjnej wojny w samorządzie
odpowiedz oceń post 16 29 zgłoś do moderacji
2014-09-16 13:14 31%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez Konik Garbusek
Potrzebny jest nowy horyzont myślowy, a co za tym idzie inne środowisko - bo dzisiaj w Elblągu jest jak w z kopanym jeździmy w kunika aż kuń padnie ale po elektryczny pojazd nie sięgniemy no bo dyć to ani zapochu nimo i jakesik to takie nijokie
odpowiedz oceń post 5 11 zgłoś do moderacji
2014-09-16 14:08 62%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez feniks
bez szans , gwiazdorzeniem mógł czarować staruszki jak sprzedawał ubezpieczenia ten wszechstronnie wykształcony kandydat
odpowiedz oceń post 13 8 zgłoś do moderacji
2014-09-16 14:19 67%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Przem
Znam to nazwisko, jak zdawałem na prawo jazdy to pan o tym nazwisku był największym....., dwa razy mnie uwalił za to, że nie potrafiłem go przekonać, chodziło o ..... Zakładam, że rodzina a jabłko od jabłoni za daleko nie upadnie.
odpowiedz oceń post 16 8 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-09-17 06:27 13%
8
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Panowie Redaktorzy - o ile wiem w sprawie o której pisze internauta zapadł prawomocny wyrokj skazujący - na jakiej zatem podstawie dokonujecie cenzury wpisu ????
oceń post 1 7 zgłoś do moderacji
2014-09-16 14:57 40%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Miksa Duży
Idioci na lekach i opłacani przez błaznów niech piszą co chcą a o tym kto wygra zadecydują wyborcy świadomi.
odpowiedz oceń post 6 9 zgłoś do moderacji
2014-09-16 15:15 70%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez Przem
Widzę, że wolne media kasują wolne media kasują niewygodne wolnych ludzi, na szczęście wyborcy z Elbląga znają poczynania pana o tym nazwisku i wybiorą kogoś innego. Tusk i Nowaczyk są idealnymi partnerami dla temu podobnych kandydatów
odpowiedz oceń post 7 3 zgłoś do moderacji
2014-09-16 15:23 59%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez w przedbiegach przegracie
Mają miny jakby już znali wynik, czyli porażka. Nie tędy droga Panowie, nie w tym kraju inicjatywy lokalne, nie tu i nie teraz. Może kiedyś, ale to jak będziemy drugą Szwajcarią.
odpowiedz oceń post 10 7 zgłoś do moderacji
2014-09-16 15:29 42%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez To nasze sprawy
Uważam, że warto dać szansę nowym ludziom. Pan Cezary Balbuza, to człowiek żyjący sprawami naszego miasta od lat-myślę, że to dobry kandydat.
odpowiedz oceń post 10 14 zgłoś do moderacji
2014-09-16 16:15 30%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez tomek
Ta kandydatura to dobry wybór i szansa dla Elbląga!
odpowiedz oceń post 6 14 zgłoś do moderacji
2014-09-16 16:19 37%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez Ave_Cezar
Ma mój głos. Mam dość Solidaruchów farbowanych lisów kiedyś kumpli a teraz najgorszych wrogów z PiS i PO, którzy w przypadku nie powodzenia zmieniają nazwę partii!
odpowiedz oceń post 7 12 zgłoś do moderacji
2014-09-16 16:21 32%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez EKOwyborca
Brawo EKO dobry konkretny kandydat na Prezydenta! Cała moja rodzina i większość znajomych bedzie głosowac na kandydatów EKO, trzeba przewietrzyc Ratusz z tych gości przyspawanych od 20 laty do stołków!!!
odpowiedz oceń post 7 15 zgłoś do moderacji
2014-09-16 16:30 32%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez wolny
w końcu jakaś opcja w zbliżających się wyborach, bo na dwie zżerające się partie nie głosuję, a reszta to populizm. Czekam więc na konkrety!
odpowiedz oceń post 6 13 zgłoś do moderacji
2014-09-16 17:15 26%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez Kazik
I co ja zrobię , że pana lubię panie Cezary - pójdę i zagłosuję razem z rodziną. Po prostu mądrych ludzi trzeba wspierać
odpowiedz oceń post 5 14 zgłoś do moderacji
2014-09-16 17:57 32%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez znam
Znam pana Czarka z dobrej strony, idealny kandydat na prezydenta, ja glosuje na niego!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz oceń post 7 15 zgłoś do moderacji
2014-09-16 18:22 23%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez yatamne
Daje szanse każdemu a jak mnie przekonają kulturą i konkretnymi pomysłami nie mówię nie.
odpowiedz oceń post 3 10 zgłoś do moderacji
2014-09-16 20:19 28%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez popieram
Wiem, że to dobry kandydat na Prezydenta Elbląga! Nie znam nikogo, kto tak interesowałby się sprawami tego miasta jak Pan Cezary. Moja rodzina zagłosuje na niego.
odpowiedz oceń post 5 13 zgłoś do moderacji
2014-09-16 22:42 36%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez powiec
Dotąd głosowałem na PO ale nie zamierzam głosować na Wróbla, EKO i Balbuza mają mój głos i głosy wielu dotychczasowych wyborców PO! Tak pradę mówiąc pan Cezary to jedyny rozsądny kandydat który ma wszechstronne wykształcenie, konkretny program wyborczy i nie gada głupot jak inni kandydaci na Prezydenta miasta!
odpowiedz oceń post 5 9 zgłoś do moderacji
2014-09-16 22:46 50%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez ichkb
Ten pan prowadził kurs komputerowy, na który uczęszczałam, dawno temu, ocena kursu mierna :) cena za to bardzo wysoka!!!!
odpowiedz oceń post 6 6 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź