najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Coraz częściej można spotkać Cyganów w Elblągu
2014-04-23 06:04 78%

Coraz częściej można spotkać Cyganów w Elblągu

rozpoczęty ponad rok temu przez Ines Kuraś

Coraz częściej docierają do nas sygnały o działalności osób pochodzenia romskiego. Cyganie żebrzą oraz próbują sprzedawać różne rzeczy. Można ich spotkać na ulicy, w tramwajach, ale też pukają do drzwi mieszkań. 

Jedna z czytelniczek informuje nas o sytuacjach w tramwaju, kiedy to spotkała Cygankę. „Wracałam tramwajem do domu. Na jednym z przystanków wsiadła do pojazdu kobieta z dzieckiem. Jak się okazało pochodzenia romskiego. Kobieta gra na akordeonie, a w tym czasie małe dziecko biega po tramwaju z kubeczkiem i zbiera pieniądze. W ten sposób wzbudzają litość w podróżujących, którym robi się szkoda tego dziecka.”

Inny z czytelników opisuje sytuację, kiedy to Cyganie zapukali do jego drzwi próbując mu coś sprzedać. Zazwyczaj biorą ze sobą dzieci, aby w ten sposób wpłynąć na decyzję. Niestety, nie wszyscy są tak asertywni, aby odmówić. 

Z informacji przekazanych nam przez Jakuba Sawickiego, z zespołu prasowego KMP w Elblągu wynika, że w ostatnim czasie nie było żadnych interwencji dotyczących osób pochodzenia romskiego. Każdy, kto jednak czuje się oszukany może zgłosić sprawę na policję. 

oceń wątek 7 2 zgłoś do moderacji
2014-04-23 08:33 38%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Królowa
" Każdy, kto jednak czuje się oszukany może zgłosić sprawę na policję". Oszukany, bo ktoś jest pochodzenia romskiego i wzbudził moja litość?
odpowiedz oceń post 3 5 zgłoś do moderacji
2014-04-23 08:59 71%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez nwo
Tak bo romowie nie powinni wzbudzać litości. Im więcej osób im da cokolwiek tym więcej będą żebrać zamiast się wziąć za uczciwą robotę.Poza tym przejrzyj filmy z romami na yt.
oceń post 5 2 zgłoś do moderacji
2014-04-23 08:42 88%
3

O romach to by było można książki pisać. Nazywajcie mnie jak chcecie ale powinno się zrobić jakiś porządek z nimi bo to już przegięcie pały jest.....
Pewna sytuacja z innego miasta (tak byłem przy tym): Siedzi sobie matka i dziecko romowie nad ryneczkiem, no i zbierają sobie w te swoje kubeczki, oczywiście karteczka biedna schorowana kaleka nie mam za co żyć itp itd.. Nie wiem ile tam ona siedziała ale podchodzi do niej inny rom coś tam do niej po ichniemu pogada, bierze od niej pieniądze ona wstaje (cudowne uzdrowienie) i żwawo z dzieckiem idzie za facetem. Tak obserwuje wsiadają do auta marki mercedes co prawda nie amg jakiś starszy samochodzik. No ale.... podobno chora etc. Także z mojej strony ja ich gonić będę kijem. Tyle mam do powiedzenia.
odpowiedz oceń post 14 2 zgłoś do moderacji
2014-04-23 13:25 17%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez ss....
wojek adolf zrobil by z nimi porzadek ....
odpowiedz oceń post 1 5 zgłoś do moderacji
NoName
2014-04-23 13:38 40%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez NoName
Gdyby ludzie nie dawali pieniędzy, to kocmołuchy by się nie rozmnażały.
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2014-04-23 21:18 0%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez lete
Gdzie tu godność?!
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-04-24 11:30 0%
7
zapytaj romów gdzie ich godność.
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-04-24 05:43 0%