najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2016-01-14 17:30 100%

Czwartkowy felieton: dlaczego Państwo ciągle dofinansowuje Kościół?

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Kilka lat temu trzem rodzinom spalił się dom w Kadynach. Dach odbudowują do dziś. Ciężko wiążą koniec z końcem. To dla nich prawdziwa tragedia. Kilkanaście dni temu olbrzymi pożar wybuchł w parafii św. Antoniego w Braniewie. Dach Kościoła spłonął. Politycy prześcigają się w obietnicach, który z nich „załatwi” pieniądze na remont budynku. Skąd będą pochodzić środki? Oczywiście, że nie z portfeli posłów.

I na to się nie godzę. Portal braniewo.wm.pl podaje, że parafia św. Antoniego otrzyma pomoc z (uwaga) budżetu państwa na remont zniszczonego przez pożar kościoła. Zabiega o to poseł Andrzej Maciejewski. Za to poseł Andrzej Kobylarz napisał na Facebooku, że „starał się znaleźć instytucje, które będą w stanie wesprzeć remont świątyni”. Efekt poszukiwań?

Naturalnie po przyjeździe na posiedzenie postanowiłem również zasięgnąć opinii w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Ministerstwo przesłało już dokumenty do parafii św. Antoniego, które należy wypełnić, aby starać się o remont ze środków z rezerwy budżetowej.

Niestety, poseł Kobylarz napisał, że brakuje środków na opracowanie dokumentacji projektowej, a parafia nie jest w stanie sfinansować tego ze środków własnych. Na koniec dodał, że „wierzy, że w niedługim czasie uda się pozyskać finansowanie, które pozwoli ruszyć z odbudową świątyni”.

Niezwykle się cieszę, że politycy z tak wielką ochotą ruszają pomóc parafii w Braniewie. Dlaczego? Po prostu chcą bezinteresownie pomóc? Nie, moi drodzy. Tragiczny pożar w nieodległej od Elbląga miejscowości stał się niezwykle medialną sprawą. Prócz mediów lokalnych, na żywo z miejsca zdarzenia nadawała telewizja publiczna, TVN24 oraz Polsat. W większości publikacji zaprezentowała się burmistrz Braniewa Monika Trzcińska. Posłowie więc wyczuli „dobry grunt” pod to, aby pomóc i zaprezentować się z tej lepszej strony (w porównaniu do tego, co widzimy w relacjach z Sejmu). Zaczęto więc szumnie „poszukiwać środków”.

Ale chwila moment. A gdyby tak posłowie, zamiast uruchamiać rezerwę budżetową, zrobiliby popularną w ostatnim czasie „zrzutkę”? W ten sposób internauci na stronie czysto rozrywkowej kwejk.pl zgromadzili kilkanaście tysięcy złotych podczas finału WOŚP. Posłowie mogliby zapoczątkować akcję, dorzucić parę złotych od siebie i rozpropagować ją dostępnymi kanałami medialnymi. Każdy z nich prowadzi stronę www, często profile w mediach społecznościowych – wystarczy rzucić hasło. Każdy by pomógł. Nawet ja.

A jestem ateistą – nie jest to żadna tajemnica. I nie godzę się na to, aby odbudowę kościoła, meczetu, synagogi czy dowolnego innego budynku sakralnego finansowano ze środków budżetu państwa – a więc również moich i Twoich.

Gwoli wyjaśnienia: pożar to prawdziwa tragedia dla tych, którzy w Boga wierzą i dla tych, którzy co niedzielę uczęszczali tam na Mszę Świętą. Co więcej – budynek był całkiem niedawno kompletnie odrestaurowany. Tym bardziej strata jest większa. Ludzie, którzy chodzili tam co niedzielę na Mszę Świętą stali i płakali widząc pożar. Współczuję im. Naprawdę. Dlatego chociażby z tego powodu stwierdzam, że na odbudowę bym się dorzucił. Bo dla tych osób to nie tylko budynek. To miejsce, gdzie mogą spotkać się ze swoim Bogiem. Dla nich to miejsce święte – to trzeba absolutnie uszanować.

Nie chcę jednak, aby obiekty sakralne (ich budowa, renowacja, modernizacja czy też odbudowa) były finansowane ze środków budżetu państwa, a więc ze środków każdego z nas.

oceń wątek 2 0 zgłoś do moderacji
2016-01-14 17:41 33%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Wiesław B.
Poproś posła z innej opcji żeby się sprzeciwił takiemu finansowaniu. Poza tym jak już wylewasz żale w internecie, to się podpisz :-)
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2016-01-15 07:18 67%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez nwo
Akurat ma rację, Nie każdy płacący podatki to katolik... i ja też nie życzę sobie aby państwo Polskie finansowało kościóły, od tego mają watykan
oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2016-01-14 21:40 25%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez sojowy
a ja jestem antymilitarystą i uważam,że zamek w Mlaborku powinien zostac zburzony bo to symbol krzyzackiego militaryzmu, a do tego i narzucania komus wiary, zburzyc, zaorać i posadzic soję bo soja jest dobra, kto je soje jest zdrowy tak jak ja
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2016-01-15 07:17 25%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez nwo
jesteś ignorantem. a zamek w Malborku to historia i kultura.
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2016-01-15 09:00 0%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez ..
nwo, chyba spadło Ci stężenie wyczucia ironii we krwi :)
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2016-01-14 23:22 60%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Money
Panie Bartku jak to jest, że tylko Pan pisze felietony? Reszta nie potrafi?
odpowiedz oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2016-01-15 09:07 50%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez ..
Prawie się ze wszystkim zgadzam, skoro parafia nie ma, to może ma diecezja lub wyższy stopień? W pierwszej kolejności pieniędzy powinna szukać w swoich kieszeniach organizacja, która użytkuje budynek, czyli Kościół. Biedny, ani bosy nie jest. Przeszkadza mi finansowanie Kościoła z publicznych pieniędzy, jednak chodzi raczej o fundusz kościelny, finansowanie religii, sponsorowanie inwestycji, takich jak wielka warszawska świątynia miłosierdzia bożego. Ale nie mam nic przeciwko dawaniu na zabytki, nieważne czy to kościół, synagoga czy zamek w Malborku ;).
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2016-01-15 09:45 25%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez paweł
Posłowie PiS to DURNIE.
2016-01-15 14:27 25%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Jack
Wkurza mnie Pana "felieton z księżyca", który niepotrzebnie dolewa w "polski kociołek" tylko oliwy i niczemu nie służy jak tylko podgrzewaniu atmosfery. Czemu ma służyć takie stawianie sprawy? Każdy ma prawo by sobie czegoś nie życzyć. Ja nie umiem pływać - nie życzę sobie budowania basenu za moje pieniądze!!! "Zimne termy" powinny być nie w Lidzbarku tylko w Elblągu - Tego sobie życzę z moich pieniędzy!!! Poza tym nie interesuje mnie czy Pan jest ateistą czy katolikiem myślałem, że przede wszystkim dziennikarzem!
dodaj odpowiedź