najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Paweł Makowski
2015-01-21 14:00 22%

Czy centrum handlowe jest w Elblągu potrzebne mimo malejącego zainteresowania?

rozpoczęty ponad rok temu przez Paweł Makowski

Sytuacja finansowa w wielu miastach nie należy do najkorzystniejszych, a mimo to powstają w nich centra handlowe, skupiające butiki i sklepy firmowe znanych marek. Również w Elblągu - mieście, które czekają oszczędności - lada dzień otwarte zostanie centrum handlowe. Czy znajdą się klienci, których stać będzie na zakupy w odnowionych Ogrodach?

Według szacunków firmy doradczej JLL, tylko w tym roku może przybyć prawie 547 tys. metrów kwadratowych powierzchni centrów handlowych. Rok temu podobne wyliczenia firmy CBRE wskazały, że powierzchnia handlowa w opisywanych lokalach powiększyła się o ponad 770 tys. metrów kwadratowych w całej Polsce. Jeśli zestawić te dane z sytuacją, którą można zaobserwować w ostatnim czasie, jest to dość zaskakujące.

Postanowiono prześledzić częstotliwość robienia zakupów w sklepie Experian FootFall w jednym z centrów handlowych. W ciągu roku zanotowano spadek zainteresowania średnio o 2,8 %, zdarzały się również miesiące, w których spadek wynosił do 10 %. Jest to więc wynik, z którym należy się liczyć.

Trudność w znalezieniu pracy lub niesatysfakcjonujące wynagrodzenie odbiera chęć zakupów we wspomnianych obiektach. Dodatkowo świadomość przepaści między budżetem, przeznaczonym na zakupy i ceną danego produktu z metką znanej firmy, wręcz odstrasza potencjalnego nabywcę. Mimo to, jak zauważa Andrzej Faliński, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji:

Centra w Polsce wygrywają zdecydowanie z tzw. ulicami handlowymi; dochodzi tam do swego rodzaju kumulacji popytu, stąd zainteresowanie takimi projektami nie spada. (...) siłę takich obiektów widać też po tym, że skupiając się na sklepach głównie o średnich powierzchniach są w stanie dzięki większemu ruchowi i tak dać im znacznie wyższe obroty, niż gdyby były one ulokowane przy ulicach handlowych.

W Elblągu na wiosnę ma zostać otwarte Centrum Handlowe Ogrody. Po modernizacji zwiększyło ono swoje rozmiary, projekt zakłada też zmianę image. Nowe firmy wyrażają chęć posiadania tam swoich oddziałów. Słowo "centrum" oddaje pełnię znaczenia tego miejsca, bowiem ma to być punkt, w którym skupi się cały handel w mieście. Oczywiście poza sklepami będą też inne "atrakcje", ale czy elblążan będzie trzeba zachęcać do przestąpienia progu nowych Ogrodów, czy też sami zdecydują, że nie jest to najlepszy czas?

oceń wątek 10 36 zgłoś do moderacji
2015-01-21 14:23 26%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez daroop
Mysle ze nie jest potrzebne, lepiej niech coś więcej w trójmieście otworza, od maja bede tam mieszkać i pracować :)
odpowiedz oceń post 8 23 zgłoś do moderacji
2015-01-21 14:57 89%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez W S
-PANIE MAKOWSKI NIE MARTW SIĘ PAN NA ZAPAS - TA GALERIA TO PRZECIEŻ NIE PAŃSKI INTERES .
odpowiedz oceń post 25 3 zgłoś do moderacji
2015-01-21 14:59 82%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez henio
taaaa w Elblongu emerytom wystarczy rynek i Biedronki. Gratuluję tekstu Panie Pawle, jeszcze jakieś głupoty macie w zanadrzu?
odpowiedz oceń post 23 5 zgłoś do moderacji
2015-01-21 15:00 86%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Ala
CZy centrum handlowe budowane jest ze srodków miejskich ????? Głupi artykuł.Nie widze związku ze złą sytuacja finansowa miasta.!!!!
odpowiedz oceń post 25 4 zgłoś do moderacji
2015-01-21 15:13 86%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez elblązanka
Najlepiej nie róbmy NIC!!!
odpowiedz oceń post 19 3 zgłoś do moderacji
2015-01-21 15:16 32%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez czepiamsię?
#Ala, przeczytaj jeszcze raz, potem jeszcze raz, prześpij się i jutro rano jeszcze raz. Z pewnością zauważysz, iż najprawdopodobniej chodziło o "siłę nabywczą". To, że został użyty zwrot "... w Elblągu - mieście, które czekają oszczędności...", nie sugeruje, że Elbląg jest inwestorem. W następnym zdaniu jest zawarty sens... Połącz to zdanie z kolejnym.
odpowiedz oceń post 7 15 zgłoś do moderacji
2015-01-21 15:17 85%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez gosc
Wlasnie sa potrzebne takei centra, bo ludzie nie maja pieniedzy, a takowe miejsca zapewnieja bardzo czeste promocje. Czym wiecej takich miejsc, tym wieksza konkurencja a wiec spadek cen. Pomniał?
odpowiedz oceń post 23 4 zgłoś do moderacji
2015-01-21 15:22 84%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez iza
A dlaczego Pan mi mówi, czy to dla mnie dobry czas czy nie. Ja zarabiam tyle, że stać mnie na zakupy w sklepach firmowych raz na jakiś czas i nikt mi nie będzie mówił czy powinnam czy nie.
odpowiedz oceń post 21 4 zgłoś do moderacji
2015-01-21 16:18 92%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Do Pomorza!
Ręce opadają, gdy czyta się teksty takie jak w tym artykule. A może najlepiej pozostańmy przy "szmatexach" a la gildia lub Elzam? Swoją drogą jak już autor sugeruje, że w Elblagu nie potrzeba centrum to czemu nie wspomni o "Centrum Handlowym" Gildii i Elzamie tylko uparł się na Ogrody? Jak nie potrzeba centrów to nie potrzeba również Gildii i elzamu!. A może autor ma interes w tym, żeby tylko te dwa "centra handlowe" u nas zostały, a Elblążanie zostawiali pieniądze w gdyńskiej Rivierze? Najlepiej w ogóle nie zaczynajmny w Elblagu nic, bo się nie opłaca a potem lamentujmy :)
odpowiedz oceń post 35 3 zgłoś do moderacji
2015-01-21 16:26 84%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez elbąg
Autorze tego tekstu przeczytaj go jeszcze raz uważnie i jeśli trochę pomyślisz to zapłaczesz nad sobą.
Komentowanie twojego tekstu obrażałoby moją inteligencję.
odpowiedz oceń post 26 5 zgłoś do moderacji
2015-01-21 18:22 31%
11
odpowiedziano ponad rok temu przez mundo
I pisze to osoba, która zrobiła dwa błędy w nazwie miasta, która posłużyła mu jako nick. Dla twojej wiadomości - nie pisze się "elbąg" tylko "Elbląg"
oceń post 5 11 zgłoś do moderacji
2015-01-21 16:40 3%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez Elblag
jak dla mnie strasznie drogo. Wolę iśc do butiku za rogiem co mają taką samą sukienkę i to połowę taniej. Dodatkowo ten zoologiczny to jakaś patologia, sprzedali mi starego chomika (wiem bo byłam u weterynarza) i ceny z kosmosu. Nie dla mnie takie markety.
odpowiedz oceń post 1 28 zgłoś do moderacji
2015-01-21 21:16 86%
13
odpowiedziano ponad rok temu przez ss
ten chomik był nieświeży, czy przeterminowany?
oceń post 12 2 zgłoś do moderacji
2015-01-21 16:49 94%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez Do Pomorza!
Pytanie powinno brzmieć: "Czy w Elblagu potrzebna jest kolejna Biedronka?"
odpowiedz oceń post 30 2 zgłoś do moderacji
2015-01-21 17:32 84%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez olo
Jeszcze wczoraj ten portal opisywał z entuzjazmem jakie to nowe marki będą w ogrodach. Dzisiaj autor tego artykułu zastanawia się nad bytem ogrodów.
odpowiedz oceń post 16 3 zgłoś do moderacji
2015-01-21 21:46 50%
16
odpowiedziano ponad rok temu przez ;D
bo to jeden z TZDW - wtajemniczeni wiedzą, o co chodzi
oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2015-01-21 18:41 71%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez Spoko, niech się buduje...
...Jak chętnych na zakupy nie będzie, przerobi się na kościół albo meczet, tylko czubeczek sie dorobi :)
odpowiedz oceń post 10 4 zgłoś do moderacji
2015-01-21 18:41 26%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez lucja
miasto umiera,umiera....i nie wiem czy kolejny market czy biedra jest potrzebny...trzeba nam zakladow pracy,,,,kto w tym miescie placi podatki...drobni przedsiębiorcy,handlarze,,,i tak podcina im się skrzydla
odpowiedz oceń post 7 20 zgłoś do moderacji
2015-01-21 18:55 88%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez W S
- PAN MAKOWSKI TO Z ELBLĄGA ? - CZY Z olsztyna ??? ZAMIAST SIĘ PO PROSTU CIESZYĆ ŻE W KOŃCU POWSTAJE TAKA GALERIA TO PAN JUŻ {JESZCZE NIE OTWARTE } ZAŁAMUJE RĘCE . I JAK MA TU COKOLWIEK POWSTAĆ JAK LUDZIE TEGO TYPU .... DLATEGO TU JEST TAK JAK JEST .
odpowiedz oceń post 21 3 zgłoś do moderacji
2015-01-21 19:01 78%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez on
Centrum jest nie potrzebne.Zawsze możemy dalej jeździć do 3miasta.Miasta o wielkości naszego kochanego Elblaga posiadają około 3,4 takich galerii handlowych ale u nas są one do bani,po co robić w nich zakupy???Możemy dalej dorabiać biznes trójmiejski.
odpowiedz oceń post 18 5 zgłoś do moderacji
2015-01-21 19:10 86%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez Elblazanin
Paweł Makowski widać zero pojęcia w temacie.
odpowiedz oceń post 19 3 zgłoś do moderacji
2015-01-21 19:11 89%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez Elblazanin
Paweł Makowski jak już coś piszesz to pisz z sensem...sory człowieku ale się pogrążyłeś tym artykułem...a może kużwa masz box na gildii? albo może jesteś spokrewniony z Falkiewiczem?
odpowiedz oceń post 25 3 zgłoś do moderacji
2015-01-21 19:14 73%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez Maro
Kazdy Polak wyjezdzajacy za granice np Londyn,Mediolan itp- mowi ale pieknie ale super a jakie sklepy,drogi normalnie cudo.Przyjezdzajac do Polski -a po co tu budowac nie najlepiej zaorac!!!
odpowiedz oceń post 11 4 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź