najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-03-11 15:36 39%

Czy elblążanie chwyciliby za broń w razie ewentualnej wojny? Zapytaliśmy uczniów elbląskich szkół i uczelni

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Pod naszym artykułem o możliwym powołaniu rezerwistów do wojska wywiązała się gorąca dyskusja. Temat dość kontrowersyjny - czy bronilibyśmy naszej Ojczyzny, gdyby zaszła taka potrzeba. Jednak według najnowszych sondaży 49 procent Polaków nie byłoby gotowych oddać życia za swój kraj. Postanowiliśmy spytać młodych elblążan, czy chwyciliby za broń, gdyby Polska została zaatakowana.

Według ostatnich zestawień rankingów na przełomie lat coraz mniej osób jest gotowych, aby walczyć za swój kraj. W 2008 roku tylko 16 procent badanych odpowiedziało, że nie jest gotowych, aby ruszyć na front. Według ostatnich sondaży TVN24 aż 49 procent badanych osób nie zdecydowałoby się na oddanie życia za swoją Ojczyznę.

Dlaczego nie chcemy walczyć o wolność?

Powody są różne. Według komentarzy na naszym portalu najważniejszym powodem jest fakt, że młodzi ludzie nie chcą ginąć za polityków. Według wypowiedzi, do wojny powinny ruszyć te osoby, które do niej doprowadziły, a nie obywatele, którzy w świetle ostatnich lat żyją tak, aby związać koniec z końcem.

Maciej, jeden z komentujących, pisze:

Ludzie już wystarczająco dużo przelali krwi za ten kraj i co...? Na darmo bo my zwykli obywatele nie mamy żadnych praw.emerytury nam zabierają, renty są tak małe, że nawet na leki nie starczają, zasiłki z MOPS-u i z UP tak śmiesznie malutkie, że nawet tego do wegetacji nie można porównać. I co ja mam za coś takiego ginąć, żeby jeden polityk z drugim siedział na du..e i pierdział w stołek. Nic z tego, MON niech zapomni o rezerwistach. Masowo ludzie albo będą uciekać albo protestować!

Komentujący zarzucają władzy, że ta wyłącznie myśli o sobie, a nie o obywatelach. Więc dlaczego Polacy mieliby myśleć o władzy i, co więcej, ginąć za nią? Młodzi ludzie nie utożsamiają się ze swoim krajem, nie czują tak bliskiego związku patriotycznego, jak ich koledzy kilkadziesiąt lat temu.

Postanowiliśmy zapytać młodych elblążan czy ruszyliby na front w razie ewentualnej wojny. Sonda ta była nie lada wyzwaniem ze względu na to, że ciężko złapać młodych na ulicach naszego miasta. Aby zasięgnąć ich opinii odwiedziliśmy kilka elbląskich szkół i uczelni. Oto wyniki:

oceń wątek 9 14 zgłoś do moderacji
2014-03-11 16:05 82%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Maciej
Oj dzieci dzieci,dostali byście karabiny i cały fechtunek i rozkaz strzelać i zesrali byście się. Kogo wy pytacie o takie rzeczy,dzieci którzy grają w gry haha. Życie to nie bajka a wojna naprawdę to nie zabawa przed ekranem tylko śmierć,strach,samo zło. Nie życzę nikomu wojny i nie chcę żadnej wojny.
odpowiedz oceń post 14 3 zgłoś do moderacji
NoName
2014-03-11 16:20 71%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez NoName
Najpierw obronić kraj, a potem powiesić zdrajców naszego narodu
odpowiedz oceń post 12 5 zgłoś do moderacji
2014-03-11 16:23 79%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez mobby
Po co się sami wszyscy nakręcacie?
odpowiedz oceń post 11 3 zgłoś do moderacji
NoName
2014-03-11 16:28 57%
4

Ta dziennikarka ma kompletny brak profesjonalizmu w tym co robi. Z uśmiechem na ustach zadaje tak poważne pytania.
odpowiedz oceń post 17 13 zgłoś do moderacji
2014-03-11 16:57 55%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez cleo
Jak ma pytać, ze łzami w oczach?! To tylko hipoteza, pytanie co by było gdyby. Żadnej wojny jeszcze nie ma i być może nie będzie. Póki co nie ma powodu do smutnej miny!!!
oceń post 11 9 zgłoś do moderacji
NoName
2014-03-12 12:23 50%
6
Nie ze łzami w oczach, lecz z odrobiną powagi. To nie pudelek.pl aby robić wywiady na tak prymitywnym poziomie.
oceń post 6 6 zgłoś do moderacji
Gifas
2014-03-11 16:31 57%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Gifas
no thanks.
odpowiedz oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
2014-03-11 16:34 70%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Majdan Polsko-Elbląski czas zacząc!
To co stało sir na Ukraine trzeba zrobic w Posce i w Elbagu. Zdrajcow Ppski i Elbaga powiesic na drzewach ju przestrodze innym rzadzacym!
odpowiedz oceń post 7 3 zgłoś do moderacji
2014-03-12 08:56 50%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
zgadzam sie z toba!!! ludzi ktorzy doprowadzili elblag do upadku ekonomicznego powinno sie powiesic na drzewach ,tym czasem ci ludzie dostaja coraz to wyzsze posadki na szczeblach wladz wojewodzkich i ciagle tkwia w polityce. Trzeba takze zrobic porzadek w polskim parlamencie, pozbyc sie raz na zawsze komuchow i czosnkowych to oni nas okradaja i kaza pracowac za smieszne pensje.licze na drugi majdan, tym razem polski majdan a wtedy ten tusek bedzie uciekal do cara putina i prosil o azyl
oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-03-11 17:00 64%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez przegięliście
kompletnie bez sensu materiał. zrobiony tylko i wyłącznie dla kolejnej "sztuki". przecież te dzieci nie mają pojęcia co to jest wojna
odpowiedz oceń post 7 4 zgłoś do moderacji
2014-03-11 20:37 17%
11
odpowiedziano ponad rok temu przez dziecko neo
DObrze, że Ty wiesz...
oceń post 1 5 zgłoś do moderacji
2014-03-11 17:21 50%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez inna
Te pytanie jest nie do tych ludzi skierowane co trzeba ... kiedys ludzie praktycznie codziennie walczyli o swoj byt więc bylo to dla nich oczywiste by walczyć o swoj kraj i wolność dziś ludzie nie umieją tego docenić. Młodzi ludzie o wojnie wypowiadają się z takim uśmiechem jakby dostali kolejną fajna gre ...
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-03-11 17:43 86%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez powiec
Przestańcie pisac te durne teksty wojny żadnej nie bedzie bo nikomu sie ona nie opłaca!!! To tylko politycy robią takie zamieszanie bo chca sobie podnieść poparcie w nadchodzacych wyborach! No i durne media które oczywiscie żyja ze straszenia ludzi!!!
odpowiedz oceń post 12 2 zgłoś do moderacji
2014-03-11 18:05 83%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez maz
Ja pierd...e kto to pisał i po co?
odpowiedz oceń post 10 2 zgłoś do moderacji
2014-03-11 18:25 65%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez nn
nie ruszyl bym palcem za ten zasyfialy kraj i mam go w du...pie
odpowiedz oceń post 11 6 zgłoś do moderacji
2014-03-11 18:56 22%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez genorał
Moim zdaniem powinni atomem walnać, jet to jedyne rozwiązanie. 203 grzyby atomowe na krymie i nie będzie juz przepychanek o to miasto
odpowiedz oceń post 2 7 zgłoś do moderacji
2014-03-11 21:23 58%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez polska
Co ty pisać ,Polska ma wyj........ na mnie to ja mam wyje........... na Polskę i tyle?
odpowiedz oceń post 7 5 zgłoś do moderacji
AmoneXar
2014-03-11 22:31 50%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez AmoneXar
W życiu nie podjąłbym walki. Nie popierałem walk z Janukowyczem, nie popierałem zajmowania Krymu, nie będę popierał wojny i działań wojennych żadnej ze stron!
„"Kiedy religia i polityka jadą na tym samym wozie, ci, co powożą, wierzą, że nic nie może im stanąć na drodze. Zaczynają pędzić na łeb na szyję... i nie pamiętają, że pędzącemu na oślep człowiekowi ukazuje się przepaść, kiedy już jest za późno." Frank Her”
odpowiedz oceń post 8 8 zgłoś do moderacji
2014-03-11 23:42 76%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez olga
apeluję o to, aby elblag.net nie popełniał już więcej żadnych innych sond!
odpowiedz oceń post 13 4 zgłoś do moderacji
2014-03-12 08:53 40%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
po co wojna? lepiej zapobiegac niz leczyc! siły NATO juz dawno powinny zastrzelic putina i jego kamande. to mogloby zapobiec wojnie. to samo powinno sie zrobic z hitlerem w 39. zabic i tyle. problem rozwiazac w zarodku u zrodla nim zaraza rozleje sie na clay swiat! zabic putina! zreszta ten agent KGB ,terrorysta i bandzior i tak skonczy na szubienicy tak jak sadam husajn. powiesza go indianie z USA. zobaczycie ze tak bedzie. on teraz macha szabelka i strzela z wiatrowki ale i tak skonczy w łapach indian i tam tez zawisnie na stryczku
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2014-03-12 11:10 50%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez k54476547
na mnie nie liczcie
odpowiedz oceń post 4 4 zgłoś do moderacji
2014-03-12 11:40 67%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez D K
Piszecie pierdoły ! Wojna może będzie,a może nie! Ale jak przyjdzie rusek i zobaczycie co ta Dzicz robi to sami chwycicie za broń !!! Takie rzeczy jak renty,emerytury i zas..ny Polski rząd zejdą na dalszy plan.
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2014-03-12 16:56 50%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez KK
Długo jeszcze będziecie smarować artykuły o niczym? Nie wychodzi Wam to...
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-03-12 20:14 50%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez danuta
fajna sonda! przekonała mnie że możemy liczyć na młodych
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź