najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2014-06-06 06:35 84%

Czy sprzedawcy w małych sklepikach i Gildii Kupców Żuławskich stracą pracę?

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Budowa CH Ogrody toczy się szybciej, niż większości ulic w Elblągu. Cóż, pieniądze oraz organizacja pracy robią swoje. Właściciele małych sklepików oraz sprzedawcy na Gildii Kupców Żuławskich już się zastanawiają jak zwiążą koniec z końcem po uruchomieniu galerii.

Centrum Handlowe „Ogrody” to docelowo galeria handlowa z miejscem na 1000 aut, 130 sklepami różnych marek oraz 40 tys. mkw. powierzchni najmu. Co wiąże się z uruchomieniem takiego giganta w mieście? Nie odczują tego wyłącznie małe sklepiki osiedlowe, ale i również pozostałe markety w naszym mieście (Leclerc, Kaufland). Elblążanie będą z całą pewnością woleli przejechać nawet całe miasto, aby zrobić zakupy spożywcze w Carrefourze, a przy okazji przejść się po galerii. Klienci ze wschodnich stron również głównie będą zatrzymywać się w Ogrodach, a nie w innych sklepach.

Właściciele małych sklepików osiedlowych od wielu lat odczuwają coraz mocniejszy napór ze strony dużych sklepów sieciowych. Jak to działa? To proste. Duża sieć handlowa zamawia z hurtowni olbrzymie ilości towaru oczywiście otrzymując przy tym duże zniżki na towar. Może tym samym sprzedawać przykładowy chleb, jogurt lub masło po cenie o wiele niższej, niż w sklepikach osiedlowych, a tym samym wyjść „na plus”. A w czasach, kiedy większości z nas starcza od pierwszego do pierwszego niższe ceny za codzienne zakupy to rzecz bezcenna.

Zakończenia budowy „Ogrodów” najbardziej obawiają się sprzedający z Gildii Kupców Żuławskich. Cała hala już stopniowo wymiera, wynajętych boxów jest coraz mniej.

- Teraz można skorzystać z tramwaju, samochodu i objechać całe miasto w poszukiwaniu najbardziej atrakcyjnego towaru, zarówno pod względem marki jak i ceny. Wycieczka do Gdańska to żadne pieniądze, godzinka i jesteśmy na miejscu. A tam wybór jest o wiele większy – opowiadają zgodnie sprzedawcy w Gildii.

Elblążanie uważają podobnie, mówiąc, że towar w Gildii jest słabej jakości, drogi, nie są organizowane żadne wyprzedaże, promocje.

No i rzecz najważniejsza. Niby jest kilkanaście różnych boxów np. obuwniczych, a i tak w każdym są te same modele obuwia. Zero wyboru – komentują niezadowoleni Klienci.

Według nieoficjalnych informacji Gildia Kupców Żuławskich miałaby zostać wyremontowana, a w miejsce kilkunastu pustych boxów miałaby powstać „pewna sieć handlowa”. Jaka? Sprzedawcy sami nie wiedzą, więc nie chcą rozsyłać plotek. Pytanie pozostaje jedno – czy jakakolwiek firma zdecyduje się na inwestycję tuż obok tak potężnej (jak na elbląskie warunki) galerii handlowej? Jest to po prostu mało realne. A co z pracownikami Gildii i małych sklepików? Albo znajdą pracę w „Ogrodach” albo zasilą słupki bezrobotnych w naszym regionie.

oceń wątek 27 5 zgłoś do moderacji
2014-06-06 15:14 21%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez :)
Ja poproszę REALa zamiast GKŻ :)
odpowiedz oceń post 4 15 zgłoś do moderacji
2014-06-06 16:02 88%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Bliss
Zanim coś napiszesz to sprawdź czy istnieje. REALi już nie ma - przejął je Auchan. Za mała hala na to. Prędzej Intermarche lub Tesco Express 24H było by wskazane w części hali a reszta boxy zostawić.
oceń post 21 3 zgłoś do moderacji
2014-06-06 16:06 53%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez brudno srudno
po jedną czy dwie rzeczy będę leciał do ogrodów??? ludzie zastanówcie się co piszecie . zanim zaparkujesz zanim dotrzesz do sklepu z parkingu ile czasu minie . chyba że robisz zakupy powyżej 100zł to się opłaca chodzić po takim sklepie. a ile przepłaci się za 3 artykuły w najbliższym sklepie pod domem? 2-5zł to więcej paliwa spalisz niż zaoszczędzisz i czasu stracisz .
odpowiedz oceń post 8 7 zgłoś do moderacji
2014-06-06 19:02 65%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez frc
Wielka mi gildia...towar z wólki kosowskiej kto był ten wie...i z przebitką uwaga... 120% i co teraz kupcy. .???
odpowiedz oceń post 11 6 zgłoś do moderacji
2014-06-06 19:28 72%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez pl
w 2008 roku miałam studniówkę, kilka dni temu zaszłam " po drodze" zobaczyć jak ten hangar zwany Gildią się ma, sukienki z 2008 roku wiszą nadal, wcale nie są o wiele tańsze...
odpowiedz oceń post 13 5 zgłoś do moderacji
2014-06-07 15:52 67%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez bobo
już raz ten cudak upadał -teraz upada drugi raz - skupisko "biznesmenów" a jak upadnie to i tak nikt tego nie zauważy
odpowiedz oceń post 6 3 zgłoś do moderacji
2014-06-07 22:23 73%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez g
Kupcy sami sobie winni. Poziom obsługi na żenującym poziomie, reklamacje obuwia nie mają sensu, człowiek się naużera, a na inspekcje i sądy czasu nie ma...
odpowiedz oceń post 8 3 zgłoś do moderacji
2014-06-08 09:03 79%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Prawda
GKŻ- miejsce pseudo-handlu, chamscy sprzedawcy z ubraniami z tamtej ery i te pytania gdy jeszcze nie wejdzie się do sklepu W CZYMŚ POMÓC? Jak tylko się wyjdzie bez zakupu od razu zauważa się te spojrzenie i słyszy się komentarze do sprzedawcy z nad przeciwka. Powinni tą całą gildię zamknąć, rynek z resztą też (chodzi o ubrania) bo tam jest wielkie badziewie, ludzie coraz częściej wolą zapłacić troszkę więcej ale mieć jakościowo lepszą rzecz. Prawda jest taka, że ci "prezesi" z gildii nie mają promocji, u co niektórych nawet nie można płacić kartą, a rzeczy pamiętają wejście Polski do UE. To są właśnie realia...
odpowiedz oceń post 11 3 zgłoś do moderacji
2014-06-09 00:39 20%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez klient
W Carrefurze towar jest dość przeciętny, często tania Chińszczyzna. To raczej słaba konkurencja dla innych. A nawet jeśli coś jest o kilka groszy taniej to jak się doliczy koszt paliwa za dojazd i czas zmarnowany (bo tam nie da się zrobić zakupów w 15 minut), to zupełnie nie opłaca się tam jeździć. Może raz w miesiącu z ciekawości się pojedzie ale nie częściej. Ale lokalni kupcy nie powinni z nimi konkurować ceną, bo się nie da, ale jakością towaru pochodzącego od lokalnych producentów, w nowoczesny sposób zaprezentowany.
odpowiedz oceń post 2 8 zgłoś do moderacji
2014-06-10 11:57 50%
10
odpowiedziano ponad rok temu przez asa
o cie florek, to żeś "klient" teraz pojechał ameryką. Jakość towaru od lokalnych producentów?! no jeśli włochy i chiny dla ciebie są lokalnymi producentami, bo właśnie z tych krajów wychodzi odzież i trafia na sklepowe półki tudzież wieszaki to gratuluję rozeznania w tej dziedzinie. Na hali elzam, na gildii, czy w Carrefourowskich sieciówkach nie doświadczysz kolego ni marki ni jakości, z dwojga złego wybieram sieciówki bo są tańsze.
oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2014-06-09 13:57 50%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez gosc
Kupcy nie maja pomyslu na siebie, nawet rosjanie ich nie odwiedzaja. Zapewne, kombinuja jak by tu zmusic nas do zakupow u nich. Moze jakis dekret powinien wydac nasz prezydent wilk. Mozliwosci protestow na razie sie wyczarpaly, po swietnym strzeleniu sobie w stope pana Filaszkiewicza. Strzelam, moze niech Wilk wprowadzi limit zakupow w Kefurze do 1 odwiedzin w miesiacu za kwote max. 100zl. Moze to cos wam kupcy pomoze zatrzymac postep. Pomslcie!
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-06-09 14:10 38%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez nwo
byłem w gildii w sobotę. i przechodziłem koło jakiegoś stanowiska z ciuchami i słyszałem rozmowę 2 "handlowców" ja to kupuje Audi A6 z 2010 roku, drugi tam jakiś inny model samochodu ale też wysoki rocznik... ale do czego dążę, skoro marudzą że będą się zamykać, że klientów brak etc, a samochód za kilkanaście tysięcy złotych sobie kupuje. ja wiem nie mój biznes i szczerze wali mnie to ale to się publicznie żalów nie wylewa jaki to biznes zły jest.
odpowiedz oceń post 3 5 zgłoś do moderacji
2014-06-10 08:45 67%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez k46885656
już dawno stracili, teraz trwa dogorywanie
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2014-06-11 08:31 77%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez H20
Od dłuższego czasu mam pomysł na budynek gildii. Usuńcie z wnętrza wszystkie boksy, i stwórzcie giełdę owocowo-warzywną. Czyli prościej przenieście rynek pod dach gildii. Obok całkiem duży parking gwarantuje klientów, a takie rozwiązanie by było wręcz idealne dla nas mieszkańców! Kilka miejsc z wypiekami, kilka miejsc z nabiałem, kilkadziesiąt miejsc z owocami i warzywami, może kilka z miesem i rybami i w ten sposób by powstał świetny targ czynny codziennie.
odpowiedz oceń post 10 3 zgłoś do moderacji
2014-06-12 12:27 60%
15
odpowiedziano ponad rok temu przez Piotr
Ciekawe jaki koszt byłby instalacji wodnej do każdego sprzedawcy i spełnienia innych wymagań sanitarnych do sprzedaży spożywczo-warzywnej w budynku zamkniętym? Do tego klimatyzacja bo wszystko by gniło na warzywach. Ceny też byłyby wyższe z uwagi na koszta utrzymania hali. Pół hali może i byś chętnych znalazł a co z resztą? Pomysł ciekawy ale drogi w realizacji.
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-06-24 19:08 33%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez A propos
Kręgielnia i bar piwny tylko do tego się to nadaje bo na carting za małe. Niech się dogadają kupcy między sobą ale jakoś w to nie wierzę, więc to całe dziadostwo samo padnie. Tam trzeba ludzi myślących aby coś poradzili na ten skansen.
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź