najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Nel Cybulska
2013-05-13 20:30 76%

Czy sygnalizacja świetlna zmusza elblążan do łamania przepisów ruchu drogowego?

rozpoczęty ponad rok temu przez Nel Cybulska

W dzisiejszych czasach urządzenia elektroniczne ułatwiają nam życie. Na większości elbląskich ulic pojawiły się już przyciski dla pieszych, które mają sygnalizować o tym, że chcemy przejść przez jezdnię. Niestety czasami zamiast ułatwić, wręcz utrudniają nam poruszanie się. Urząd Miejski wyjaśnia, dlaczego niekiedy trzeba czekać kilka, a nawet kilkanaście minut, aż zapali się zielone światło.

Idąc ulicą Grobla św. Jerzego (tuż obok szkoły muzycznej), czy Aleją Grunwaldzką (przejście przy Placu Dworcowym), możemy natknąć się na niemiłą niespodziankę. Jeżeli specjalnym przyciskiem zasygnalizujemy zamiar przejścia przez ulicę, nie oznacza to, że doczekamy się zielonego światła. Bardzo często kilkuminutowe oczekiwanie kończy się nieprzepisowym przejściem na świetle czerwonym. Aby rozwiać wątpliwość – przechodzić, czy czekać – poprosiłam Urząd Miejski o wyjaśnienie zasady działania systemu regulującego ruch.

- Niektóre skrzyżowania są wyposażone w sygnalizację akomodacyjną. To taka, w której sterownik dostosowuje czas i długość wyświetlania odpowiednich świateł w zależności od natężenia ruchu samochodów i pieszych na wszystkich wlotach skrzyżowania. Osoba, która naciska przycisk na przejściu, nie otrzyma od razu zielonego światła. Włączy się ono po uwzględnieniu potrzeb innych grup uczestników ruchu – odpowiada Anna Kleina, rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego, na pytanie o przyczynę długiego czasu oczekiwania na zielone światło.

Według informacji rzecznika, na niepoprawne działanie sygnalizacji wpływają również zdewastowane przyciski, co dzieje się szczególnie często właśnie przy ul. Grunwaldzkiej. Jednak, jak zapewnia Anna Kleina, funkcjonowanie systemu jest codziennie kontrolowane. W przypadku stwierdzenia uszkodzeń, bezzwłocznie podejmowana jest ich naprawa.

Choć często brakuje nam czasu, warto przeczekać kilka minut, i bezpiecznie przedostać się na drugą stronę ulicy. Pamiętać należy bowiem, że przechodzenie na czerwonym świetle grozi nie tylko mandatem, ale może również przyczynić się do potrącenia pieszego przez prawidłowo poruszający się pojazd.

Pod numerem telefonu (0-55) 239-32-43 mieszkańcy mogą zgłaszać wszelkie uszkodzenia oraz nieprawidłowości związane z działaniem systemu sygnalizacji świetlnej.

oceń wątek 13 4 zgłoś do moderacji
2013-05-13 21:46 0%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez mk
Ja to się smieję, że ten kto układał plan sygnalizacji w Elblągu powienien pójść do Mam Talent.
odpowiedz oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
2013-05-13 21:48 25%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez bezpodpisu
Ale kiedy człowiek na przykład rano spieszy się do pracy, to już nie jest mu do śmiechu... Elbląg ;D
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2013-05-13 21:47 0%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez mkk
Ja to się smieję, że ten kto układał plan sygnalizacji w Elblągu powienien pójść do Mam Talent.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-05-13 22:06 33%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez tomek
To nie tylko sygnalizacja zmusza do łamania przepisów, cały układ komunikacyjny jest kiepski tylko zakazy iograniczenia
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2013-05-13 22:22 33%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez Gonia
ja tu gdzie mieszkam (anglia) przechodze nie tylko na czerwonym ale tez czasem w niedozwolonym ale policji to nie interesuje bo kiedys przeszlam tuz kolo radiowozu i nic mi nie zrobili :)
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2013-05-13 22:56 57%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez spike7979
Myślę sobie na grzyba nam to piszesz i jaki jest przekaz tego komentarza w odniesieniu do naszego Elbląga. Chwalisz się czy żalisz??? Bo nas Elblążan (mówię za siebie) "tu gdzie" mieszkamy (Elbląg) nie interesuje to co dzieje się tam gdzie Ty mieszkasz, bynajmniej tego typu wpisy.
oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
2013-05-13 22:42 50%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez A
Ja się śmieje z ludzi, którzy naciskają te przyciski. Przecież to nic nie daje... Zrozumcie to w końcu.
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
NoName
2013-05-14 01:10 0%
8
odpowiedziano ponad rok temu przez NoName
Jedyny przycisk który rzeczywiście działa, jest na ul. Warszawskiej. Po naciśnięciu guzika niemal natychmiast następuje zmiana świateł. Pozostałe przyciski to rzeczywiście fikcja.
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-05-14 09:27 25%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez jas
jesteś w błędzie, bo jeżeli nikt nie naciśnie guzika np przy mcdonalds to zielone sie nie zapali.
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2013-05-13 22:48 75%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez mort
nie rozumiem tego bo np na ulicy grunwaldzkiej na przeciwko placu dworcowego zielone swiatlo nie zapala sie mimo ze zaraz obok na skrzyzowaniu jest czerwone i samochody musza sie tam zatrzymac. skrzyzowanie kolo szkoly muzycznej to juz w ogole jest skandal bo nie ma mowy tu o zniszczonych przyciskach bo od nowosci mimo ze samochody stoja i jest mozliwosc przejscia przez pasy to dla pieszych nadal nie wlacza sie swiatlo i jest sytuacja taka ze stoja samochody i stoja piesi. i jak tu nie przejsc na czerwonym ?? kto glupi bedzie czekal 10 minut na zielone i pytanie czy w ogole sie doczeka kiedy widzi sytuacje ze samochody stoja a zielone dla pieszych sie nie zapala
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2013-05-13 23:19 40%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez Spotted: Elbląg i okolice
Niektore skrzyżowania z sygnalizacja świetlną sa zle zsynchronizowane, to tez jest duży minus - no i to czekanie na "zielone"... poprawki należą się na wielu skrzyzowaniach ************
Pozdrawiam www.fb.com/spottedelblagokolice
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2013-05-15 18:31 0%
12
odpowiedziano ponad rok temu przez Elblążanin
jaki kraj takie sygnalizacje świetlne
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-05-14 01:50 25%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez Braniewiak
Dla mnie jest bezsensem wczesne włączanie sygnalizacji, często rano ulica jest pusta i nagle dylemat - przejść na czerwonym, czy czekać jak ten głupek na zielone przez długi czas, mimo ze nic nie jedzie...
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2013-05-14 10:49 33%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez anojasetuo
Jakieś idiotyczne te przejścia akomodacyjne. Czy to znaczy, że jak będę sama jedna na wszystkich przejściach na skrzyżowaniu i będzie przejeżdżało po kilka aut to będę sterczeć tam w nieskończoność? To chyba jakieś żarty. Czemu kiedyś światła zapalały się, ludzie przechodzili, było dobrze, a teraz zamontowali takie wynalazki? W jakim celu? Korki są nadal, do tego ludzie przechodzą na czerwonym i są wściekli!
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź