najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-06-05 15:51 100%

Czy to powstrzyma elblążan od kąpieli w groźnych miejscach?

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

W ubiegłym roku na dzikim kąpielisku przy tzw. ciepłych wodach utonął chłopiec. W tym roku również mieliśmy już przypadek utonięcia przez bezdomnego mężczyznę. Nadchodzą bardzo ciepłe dni, a wraz z nimi chęć ochłodzenia się w wodzie. Miasto stawia tablice zakazu przy dzikich kąpieliskach. Jednak czy to powstrzyma szukających ochłody w wodzie?

Kąpieliska odkrytego i bezpłatnego w naszym mieście już nie ma. Zamknięte kilka lat temu decyzją Sanepidu, nie doczekało się reaktywacji. Do ukończenia budowy drugiego basenu krytego jeszcze długa droga. Jednak nawet jeśli obiekt w końcu powstanie, wejście na basen będzie wymagało uiszczenia opłaty. A na to nie każdego w Elblągu stać. Stąd duża popularność wszelkiego rodzaju dzikich i groźnych kąpielisk nad brzegiem rzeki Elbląg.

Miasto stawia tablice informujące o zakazie kąpieli. Jednak czy to kogoś powstrzyma przed wejściem do wody w upalne dni? Jeśli nie zostanie zwiększona ilość patroli policji i straży miejskiej w tych miejscach, do tragedii nadal może dochodzić.

- Nowe znaki ZAKAZU KĄPIELI stanęły dziś w trzech lokalizacjach na terenie Elbląga. Mowa o miejscach, gdzie w sposób ryzykowny kąpią się elblążanie. Jeden znak stanął w rejonie mostu kolejowego w pobliżu ulicy Junaków, a dwa kolejne w okolicach tzw. ciepłej wody. Znaki mają przede wszystkim ostrzegać, ponieważ zakaz kąpieli oznacza - ZAKAZ KĄPIELI, a jego łamanie może wiązać się z utratą zdrowia lub życia. Oznakowanie terenu przeprowadzili urzędnicy z Departamentu Bezpieczeństwa, Zarządzania Kryzysowego i Ochrony Informacji Niejawnych Urzędu Miejskiego. Znaki są dobrze widoczne i pozostaje mieć nadzieję, że nie zostaną one zdewastowane, jak w poprzednich latach – mówi Łukasz Mierzejwski z biura prasowego prezydenta miasta. - Prosimy również o zgłaszanie przypadków kąpieli w niedozwolonych miejscach Policji, Straży Miejskiej lub Miejskiemu Centrum Zarządzania Kryzysowego (tel. 55/ 239 30 40). Nic jednak nie zastąpi zdrowego rozsądku, o który apelujemy do wszystkich w kontakcie z żywiołem, jakim jest woda.

oceń wątek 5 0 zgłoś do moderacji
2014-06-05 16:17 50%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez inc
tyle osob co ciepla wychowala w latach 90 tych to setki będą heheh///pozdrawiam tamte normalne pokolenie
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-05 16:24 0%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Pytanie jest retoryczne ale plus taki że będzie na czym powiesić koszulkę przed kąpielą... Dobrze że " coś " zrobiono ale to ciągle za mało . Poczekam do Sesji Rady Miasta i zapytam czy Radni dadzą WOPRowi 5000 a mam nadzieje że tyle samo da Marszałek i Wojewoda - prośba do Prezydenta już poszła...
odpowiedz oceń post 0 10 zgłoś do moderacji
2014-06-05 17:42 75%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Pikok
Czy jak się coś stanie to Pan Wilk i Lewandowski znów zgonią to na poprzednią ekipę, czy podejmą bardziej radykalne kroki? Bo to że się ktoś utopi w tym roku w Rzece Elbląg jest więcej niż pewne!
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-05 20:29 0%
4
To już pytanie do Pana Wilka i Panie Koseckiej. Ja co mogłem zrobiłem - pozostaje mi czekać lub " lać w pysk ".....
oceń post 0 10 zgłoś do moderacji
2014-06-05 22:26 78%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez borygo
Mariuszku a co Ty w ten swój pysk lejesz ? Alkohol zapewne to nie jest bo po alkoholu jest się pijanym ale aż tak się nie bredzi !!!
oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-05 22:37 0%
6
Ciebie trunku Bogów....
oceń post 0 11 zgłoś do moderacji
2014-06-05 21:24 78%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez uwaga
Panie M nic Pan nie zrobił i nic nie zrobi bo w jaki sposób jest to robione to skandal. Obraża Pan ludzi ,wyzywa od niekompetentnych, wprowadza w błąd z informacjami - czego można oczekiwać ,poparcia dla takiego człowieka- absolutnie nie.Zmien Pan metody - nie tędy droga
odpowiedz oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-05 22:35 0%
8
Proszę wybaczyć rozumiem Pana argumenty i wiem że nie będzie łatwo ale pora nauczyć naszych polityków tego co trudne - że jeśli ktoś ma racje i pomysł to nawet jak go bardzo nie lubimy to rację trzeba przyznać a pomysł wykorzystać. Taka drogę wybrałem i mimo że nie jest łatwa trzeba ją przetrzeć. A co do informacji to są jak najściślejsze - zawsze oddzielam twierdzenia stanowcze od pytań i wątpliwości lub opinii.
oceń post 0 9 zgłoś do moderacji
2014-06-05 22:33 78%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez topielec
Jak została zakazana kąpiel w tych miejscach to ludzie znajdą inne gdzie takiego zakazu nie ma i znów trzeba będzie stawiać nowe zakazy i tak w kółko aż wszystkie brzegi rzek i zbiorników wodnych zostaną obstawione zakazami kąpieli ! Ciekaw jestem czego po tym się będzie ludziom zakazywać. Może opalania i spacerów ?
odpowiedz oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
2014-06-06 13:25 50%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez 123
Moje życie i zdrowie więc niech się państwo odp.... ode mnie. Jak się utopie albo stracę zdrowie to będzie tylko moja wina. Tak samo z zapinaniem pasów w samochodzie. Ja będę decydował o sobie a nie państwo za mnie.
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-06-06 18:29 50%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez sci-fi elblag
Dobrze, że postawili te znaki - będą miały dzieciaki na czym mokre gacie suszyć :D
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2014-06-09 00:22 0%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez pływak
Ten stary basen powinien być przerobiony na jeziorko. Wystarczy zdjąć te okropne betony przy brzegach (na środku mogą zostać), a woda do niego mogłaby wpływać kanałem z pobliskiej rzeczki i drugim kanałem wypływać. Wtedy utrzymanie bieżące nic by miasto nie kosztowało. Oprócz tego w Bażantarni powinien być zbudowany może za 2 lata basen otwarty, letni, coś w stylu tego co jest w Bartoszycach. Tamten kosztował 4,5 mln zł. Taki koszt trzeba będzie ponieść żeby młodzi ludzie nie topili się w dzikich kąpieliskach w czasie upału. Dodatkowo może warto by zagospodarować na cele turystyczno-sportowe stawy w lesie na północ od miasta, w okolicach ul. Królewieckiej - Jagodnik.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź