najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-11-11 10:52 93%

Czytelnicy piszą. Czy tej kobiecie nie zrobiono krzywdy?

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Elbląskie portale internetowe zamieściły 8 listopada 2013 roku informację o poszukiwaniach kobiety, która podobno "przywłaszczyła znaleziony w sklepie portfel z pieniędzmi oraz dokumentami". Informacja zilustrowana została zdjęciem poszukiwanej – pisze nasz Czytelnik.

Zdarzenie miało miejsce, wedle zamieszczonej informacji, 5 listopada 2013 r. ok. godz. 14:30 w jednym ze sklepów samoobsługowych. Informacja o poszukiwaniach pojawiła sie np. na portalu "Portel" 8 listopada.

Zastanówmy się chwilę. Zdarzenie miało miejsce we wtorek ok. 14:30. Informacja w internecie jest już od piątkowych godzin przedpołudniowych. A co, jeśli znalazczyni portfela wysłała go pocztą w środę, czyli 6 listopada? Kto wówczas odpowie za utratę wizerunku przez tę kobietę? Na zdjęciu rozpoznały ją z pewnością jej znajomi, sąsiedzi, inne przypadkowe osoby.

Poza tym chyba po raz pierwszy zdarzyło się w Elblągu, że opublikowano wizerunek osoby, która nie jest wprost sprawcą kradzieży, napadu lub innego czynu karalnego, ale która być może przywłaszczyła znalezioną cudzą rzecz. Zaznaczam, że moje rozważania są czysto hipotetyczne.

Nie znam tej kobiety, nie znam też okoliczności zdarzenia. Już teraz jednak wiem, że jeśli kiedykolwiek znajdę czyjś portfel na ulicy, z pewnością pozostawię go tam, gdzie jest. Nie chciałbym bowiem, aby moja dobra wola doprowadziła mnie do niezamierzonej popularności, dzięki elbląskim portalom internetowym.

Czytelnik

oceń wątek 14 1 zgłoś do moderacji
2013-11-11 11:36 55%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Kakc
Popierdoliło się w głowach od internetów. W ciągu paru dni potrafią człowieka upokorzyć.
odpowiedz oceń post 6 5 zgłoś do moderacji
2013-11-11 11:37 71%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez darek
co za problem bierzesz portfel i oddajesz na komisariat z pokwitowaniem i dziekuje
odpowiedz oceń post 5 2 zgłoś do moderacji
2013-11-11 12:42 60%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez emerytka
Uwazam, ze portal powinien podac dokladne informacje , kiedy, w jaki sposob oddala ta pani znaleziony portfel. Dokladnosc, to jest oczyszczenie tej osoby z podejrzen.
odpowiedz oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2013-11-11 14:30 73%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Maria
Można w ten sposób zniszczyć każdą osobę - wszyscy jesteśmy codziennie nagrywani tysiącami kamer - sklepy, bankomaty, ulice, fotoradary itp... Fotki są dobrej jakości, wystarczy wrzucić jakąkolwiek fotkę osoby dajmy na to "niewygodnej politycznie" i opublikować z informacją, że jest "podejrzana o kradzież, pedofilię" etc... media społecznościowe zrobią swoje kolportując wiadomość do milionów osób. Ewentualne sprostowanie trafi już tylko do kilkuset... Niebezpieczny kierunek, słusznie internauta zauważył - gdzie dowody na zaistnienia przestępstwa, żeby kogoś tak szkalować???? Z drugiej strony - babka weźmie dobrego adwokata z innego miasta i Portel pójdzie z torbami - odszkodowanie myślę na poziomie miliona złotych bardzo realne.
odpowiedz oceń post 8 3 zgłoś do moderacji
2013-11-11 16:34 33%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez fikumiku
kobieta znalazł portfel w sklepie a nie na ulicy wiec wystarczy oddac go kierownikowi sklepu. U nas jest obecnie modne robić z przestępcy ofiarę.
odpowiedz oceń post 3 6 zgłoś do moderacji
2013-11-11 17:11 57%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez Marta
Ale gdzie dowody, że go znalazła i że go wzięła? Gdzie jest ten "przestępca"? Bo na portelu - portalu internetowym napisali - to dla Ciebie Dowód???!!!!
oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
2013-11-11 16:35 50%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez a cooo
Nie twoje nie ruszaj.Prosta zasada.
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2013-11-11 18:08 60%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez MIKI123
JAKBY MI SIE TO PRZYDAZYLO ODRAZU SPRAWA W SADZIE I ODSZKODOWANIE BYM ZARZADAL
odpowiedz oceń post 6 4 zgłoś do moderacji
2013-11-11 19:13 22%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez prof mniodek
a ja bym poszedł do sądu żeby cie ukarał za taką ortografię - chłostą przez 3 dni trzy razy dziennie.
oceń post 2 7 zgłoś do moderacji
2013-11-11 20:33 75%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez Kundziela
Racja 100% - artykuł na 5
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2013-11-12 09:01 40%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez Rexter
Ciekawe co powiecie na temat, opublikowanego zdjęcia rzekomego pedofila?
Człowiek ten również może być niewinny, bo np. błędny jest portret pamięciowy sprawcy. Dlatego umieszczanie zdjęć w mediach osób, powiązanych z różnymi sprawami, jest całkowicie uzasadnione.
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2013-11-12 11:53 33%
12
odpowiedziano ponad rok temu przez Marek
A jak się pojawi Twoje? :-)
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2013-11-12 17:42 0%
13
odpowiedziano ponad rok temu przez Rexter
Ja nie mam czego się obawiać, bo przestrzegam prawo. ;P
oceń post 0 3 zgłoś do moderacji
2013-11-18 12:12 33%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez rozmaryn
wychodzi na to, że Portel wylał dziecko z kąpielą. Teraz zamiast odsyłać znajdowane portfele, będziemy je wyrzucać do kosza - mając ciemne okulary na nosie.
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź