najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-04-22 08:03 32%

Czytelnicy piszą. Zwijam biznes, opuszczam Elbląg

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Ta decyzja dojrzewała we mnie ponad dwa lata. Czekałem jeszcze na jakieś efekty po referendum. Jednak oceniam, że nic wielkiego się nie stało. Rządzą ci sami ludzie, tylko z innych partyjnych barw. Elbląg nie ma przyszłości. Elblążanie nie mają przyszłości. Opuszczam miasto – pisze nasz Czytelnik.

Od dobrych kilku lat prowadzę w Elblągu własną firmę, zajmuję się ubezpieczeniami i doradztwem. Płacę solidnie ZUS, podatki, pensje pracownikowi. Mam jednego. Płaciłem za wynajem lokalu. Jednak od roku mam firmę w domu. Przestało mnie być stać na czynsz.

Mam dwójkę dzieci. Więc Karta Dużej Rodziny mnie nie objęła. Żona od trzech lat nie może znaleźć tu pracy. Po wszystkich opłatach zostaje nam niewiele. Ot, aby nie umrzeć z głodu. Rok temu mój brat wyjechał do Norwegii. Po roku pisze do mnie: mam mieszkanie i jadę do Egiptu na urlop. Strzeliło mnie w twarz. Napisałem ten list skłoniony tekstem o efektach referendum. Tak, ja również głosowałem za odwołaniem poprzednich władz. Głosowałem na obecnego prezydenta, ufny w to, że to człowiek wrażliwy społecznie. Teraz czytam, że wyremontował swoją kamienicę. Znajomi mówią, że wjazdu na podwórko strzeże teraz szlaban.

Żona nadal nie może znaleźć pracy. Ja ledwo wiążę koniec z końcem. Nie widzę żadnej poprawy w Elblągu. Tu nic się nie zmienia od lat. Kolejne ugrupowania polityczne wiele nam obiecują, a po wyborach już o nas, zwykłych ludziach zapominają. Miastem rządzą te same osoby, które w poprzedniej kadencji były w opozycji. Jednak mieli wpływ na to, co się działo w mieście. Sądziłem, że ten rok po referendum będzie takim rokiem, gdzie władze naszego miasta będą się starały pozyskać inwestorów. Nic takiego się nie dzieje. Grunty i nieruchomości są wyprzedawane. Nawet dziur już się w drogach nie łata. Ostatnio uszkodziłem zawieszenie na jednej z nich.

Mam dość. Podjęliśmy z żoną decyzję. Wyjeżdżamy z Elbląga i z Polski. Kierunek – Norwegia. Pewnie będę pracował fizycznie, żona też. Jednak będę zarabiał normalne pieniądze i nie będę się martwił o jutro. Nie chcę, aby moje dzieci wychowywały się w mieście bez perspektyw, a ich jedynym marzeniem było stąd wyjechać na studia i już nie wrócić (takie marzenie ma moja 17 letnia siostrzenica).

Z końcem czerwca zamykam firmę. Mieszkanie już wystawiłem na sprzedaż. Już tu nie wrócimy. To moje pożegnanie z moim rodzinnym miastem.

Roman (stały czytelnik)

oceń wątek 28 59 zgłoś do moderacji
2014-04-22 08:14 73%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez urnochód
Pajaców widzę coraz więcej w tym mieście? Jak jesteś cienki roszczeniowiec to zwijaj i wyprowadzaj się jest nadzieja , że pozostaną ci którym się chce walczyć o normalne jutro.
odpowiedz oceń post 57 21 zgłoś do moderacji
2014-04-22 11:30 83%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez tomas.s
najgorsze jest to, że tu juz prawie nikt nie został. Elbląg już dziś liczy nieco ponad dziewięćdziesiąt tysięcy mieszkańców. Jednak to wszystko zaczęło się walić po reformie administracyjnej Buzka.
oceń post 15 3 zgłoś do moderacji
2014-04-22 08:35 73%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez k846846
można dopisać ,że nie Elbląg, lecz Polskę , bo to cały kraj jest bagnem.
odpowiedz oceń post 16 6 zgłoś do moderacji
2014-04-22 08:48 33%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Greg
Te pisanko wygląda mi raczej na tekst wyborczy antypisowski anty wilkowy. Chyba nie było tak zle .Jak masz co zamykac(firma) i sprzedac (mieszkanie)
odpowiedz oceń post 8 16 zgłoś do moderacji
2014-04-22 09:22 42%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez EBramis
Co za bzdurny artykol.
odpowiedz oceń post 11 15 zgłoś do moderacji
2014-04-22 09:29 44%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez maz
jest to efekt rządów PO, a może ten Pan jest proPO to niech napisze ciąg dalszy o tym że jest to właśnie efekt rządów Tuska, którego cechą jest tylko walka z PISem a nie dobro POLSKI
odpowiedz oceń post 8 10 zgłoś do moderacji
2014-04-22 09:42 67%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez xyz
ja też chce wyjechać
odpowiedz oceń post 10 5 zgłoś do moderacji
2014-04-22 09:57 47%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez pozdrawiam
Efektem tego smutnego listu czytelnika, są tylko idiotyczne wpisy np. urnochód, EBramis. Ale to Ty masz rację Roman, bo z takimi cymbałami, ktorzy piszą artykuł przez "ó", to nic dziwnego, że to wsiowe miasto upada. Powodzenia w Norwegii.
odpowiedz oceń post 15 17 zgłoś do moderacji
2014-04-22 10:31 75%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez tel77
Niestety Roman ma rację. Kolejne rządy najpierw Słoniny pózniej Nowaczyka doprowadziły do tej sytuacji. Elbląg jest w całkowitej zapaści. Z uczciwej pracy żyć się nie da i to jest fakt. Ale najważniejsze aby utrzymał się urząd, oddziały w szkołach były jeden na jeden, roboty oddawać np do Gdańska. Po co zabiegać o inwestorów. Wilka na razie nie oceniam bo jego szansa była marna na pozyskanie kogokolwiek do Elbląga. Roman pozdrawiam
odpowiedz oceń post 18 6 zgłoś do moderacji
2014-04-22 10:37 70%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez LuQ
Nie ważne kto dojdziedo korytka czy PO, PiS, SLD... będzie to samo albo odrobine lepiej na początku, a później wracamy na stae śmieci, nie zapominając że może być gorzej i co bedziecie wtedy gadać też, że wina Tuska ? albo poprzednia partia narobila balaganu i obenca nie może tego posprzątać. Politycy mają nas spoleczeństwo głęboko gdzieś po wyborach jak osiągną to co chcą, a wy myślicie że jak PiS obali PO to bedzie kraina miodem plynaca. Zaraz napiszecie że jestem anty PiS itp... Ale nie tak nie jest, bo prawda jest taka nie wazne kto ale dalej bedziemy narzekac bo to oni chca sie nachapac, a nie zrobic dla nas jak najlepiej.
odpowiedz oceń post 14 6 zgłoś do moderacji
2014-04-22 11:10 53%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez Rew
Powodzenia, ja nie mam jeszcze tyle odwagi. Durne wpisy pewnie od gimbusów, na garnuszku rodziców.
odpowiedz oceń post 9 8 zgłoś do moderacji
2014-04-22 11:22 26%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez qwerty
Naiwne! Jak mozna bylo myslec, iz w niecaly rok Wilk z Elblaga zrobi eldorado! Nie wierze w taka infantylnosc kogokolwiek, jest to raczej chec prowokacji - art. jak najbardziej wyborczy.
odpowiedz oceń post 6 17 zgłoś do moderacji
2014-04-22 11:51 79%
13
odpowiedziano ponad rok temu przez mimik
ale wymagano aby Nowaczyk w niecałe dwa lata to zrobił i dlatego go odwołano.
oceń post 11 3 zgłoś do moderacji
2014-04-22 19:03 67%
14
odpowiedziano ponad rok temu przez kika
A uważasz ze wilk nie jest współodpowiedzialny sytuacji w miescie ?!Ja uważam ze TAK.
oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
Gifas
2014-04-22 22:17 60%
15
odpowiedziano ponad rok temu przez Gifas
w sumie to siedzi u koryta od wiekow wiec jest wspolodpowiedzialny razem z innymi radnymi
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-04-22 11:23 63%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez knurek
Moja żona też zamyka biznes wyjeżdża do niemiaszków.
odpowiedz oceń post 10 6 zgłoś do moderacji
2014-04-22 11:46 64%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez Marian
Tylko uważaj, żeby Wam dzieci nie znacjonalizowano - wszak w Norwegii dzieci należą do państwa.
odpowiedz oceń post 14 8 zgłoś do moderacji
2014-04-22 13:05 50%
18
odpowiedziano ponad rok temu przez ja
a w Polsce to niby czyje są dzieci?
oceń post 7 7 zgłoś do moderacji
2014-04-22 12:59 29%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez Poldek
I krzyż na drogę kolego. Tylko nie wracaj z płaczem.
odpowiedz oceń post 8 20 zgłoś do moderacji
2014-04-22 13:08 75%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez zoe
W Elblągu 50% ludzi pracujących zatrudnionych jest na czarno, perspektywy na emeryturę żadne. Są niewolniczo wykorzystywani bo z jałmużny, którą dostają (o ile dostaną) jakość trzeba rodziny wyżywić. Ludzie po 50+ w ogóle nie mają szans na zatrudnienie. Zazdroszczę tym, którzy maja odwagę wyjechać. Mam starszych rodziców, którymi nikt się nie zajmie jak wyjadę, bo już na pewno nie nasza służba zdrowia. A nie chcę by skończyli jak ten staruszek z Wiejskiej. Więc zostać tu muszę, ale żyć tu się nie da.
odpowiedz oceń post 15 5 zgłoś do moderacji
2014-04-22 14:16 57%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez ed
fakt jest ciężko ale żeby wyjeżdżać to aż tak chyba nie jest.Ja wrocilem z zagranicy po kilku latach spedzonych na obczyznie i jednak stwierdzam ze tu gdzie moj kraj jest moje miejsce.fakt ze finansowo zyje sie znacznie gorzej ale masz rodzine dzieci wychowuja sie w swoim ojczystym jezyku - dla dzieci taki wyjazd to ogromny stres i przezycia wiec wspolczuje bo wiem co mowie ( ja wrocilem miedzy innymi ze wzgledu na dzieci )
odpowiedz oceń post 8 6 zgłoś do moderacji
2014-04-22 15:11 77%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez Maj
Są państwa, gdzie można godnie żyć i pracować.Wyjechałam do Kopenhagi 4 lata temu.Pracuję w dużej firmie,jestem po drugim awansie,szanowana,liczą się z moim zdaniem.Zarabiam tyle,że stać mnie na porządny urlop,mam duże mieszkanie i kiedy tylko zatęsknię za Rodzicami lecę do Polski,bo stać mnie na to.To co mam Tam przez te 4 lata, w Elblągu bym się nigdy nie dorobiła,tak jak moi Rodzice,którzy pracują już ponad 34 lata(są po studiach) i na wiele nie mogą sobie pozwolić.
odpowiedz oceń post 10 3 zgłoś do moderacji
2014-04-22 18:41 33%
23
odpowiedziano ponad rok temu przez nwo
ahaaa a potem się obudziłaś.
oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2014-04-22 18:14 57%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez Kapitan Bomba
"zajmuję się ubezpieczeniami i doradztwem" - ludzie się już w ch.a nie dają robić ?
odpowiedz oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
2014-04-22 18:25 44%
25

odpowiedziano ponad rok temu przez Starzec 62
,,Normalne""kraje nie byly po wojnie okupowane przez komune i mogly sie normalnie rozwijac.
Polska do ,,normy" dochodzi dopiero 25 lat.Trudno wymagac aby juz mozna bylo sie rownac z Europa.A kazda wladza(faraon,cesarz,krol,prezydent czy premier)zawsze dbali i dbaja o siebie i swoje rodziny,a reszta?jakis plebs?moze uda sie z nich wyciagnac jeszcze jakis grosz!Nic sie nie zmienia od setek, tysiecy lat.A Elblag jako miasto sie rozwija moze nie tak jak bysmy chcieli ale spojzmy obiektywnie.Caly czas trwaja jakies inwestycje.Cierpliwosci.Wytrwalosci.
odpowiedz oceń post 4 5 zgłoś do moderacji
2014-04-22 19:00 56%
26

odpowiedziano ponad rok temu przez jkhgg
Przykre to ale nie dziwi.W Elblagu rzadzą ci sami już od transformacji i niech wilk nie pier... ze to ci czy tamci.Wszyscy mieli wpływ na to co się dzieje w miescie !Wszyscy sa winni złej sytuacji w Elblagu.
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź