najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-11-21 15:58 83%

Daj znać. Czy darmowy dentysta jest na pewno darmowy?

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Nasza Czytelniczka odwiedziła dentystę. Jak mówi, była umówiona na wizytę w ramach NFZ. Tymczasem dentystka zaproponowała jej kanałowe leczenie zęba za prawie 80 zł. Czy więc faktycznie darmowy dentysta jest darmowy?  Dlaczego NFZ nie refunduje tego zabiegu?

Jak pisze nasza Czytelniczka, już jakiś czas temu zapisała się na wizytę w jednym z gabinetów stomatologicznych w Elblągu. Jak twierdzi, wizyta nie była prywatna, ale refundowana ze środków Narodowego Funduszu Zdrowia.

- Swoje odczekałam. Na szczęście ząb mnie nie bolał. Kiedy zjawiłam się w gabinecie, pani doktor po obejrzeniu zęba, orzekła, że potrzebne będzie leczenie kanałowe. Zapytała czy leczymy, czy ma zęba wyrwać. Kiedy stwierdziłam, że leczymy, oświadczyła, że tego nie pokrywa NFZ i potrzebna będzie opłata – 75 zł. Natomiast usunięcie zęba jest darmowe. Co miałam zrobić – zgodziłam się na leczenie. Jednak czy faktycznie leczenie kanałowe zęba nie jest pokrywane z Funduszu? – pyta nasza Czytelniczka.

Z tym pytaniem zwróciliśmy się do elbląskiego oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia w Olsztynie. Tu jednak skierowano nas do rzecznika prasowego Funduszu. Niestety nie udało nam się z nim skontaktować.

Jednak według naszych informacji zabiegi refundowane przez NFZ, czyli bezpłatne, dotyczą tylko podstawowego leczenia. Dentysta ma obowiązek leczyć z próchnicy wszystkie zęby, ale czasami za założenie białych plomb trzeba dodatkowo zapłacić. NFZ refunduje plomby chemoutwardzalne (białe) tylko w przednich zębach (od jedynki do trójki). W pozostałych, jeśli nie dopłacimy, dentysta użyje ciemnych plomb amalgatowych. Prześwietlenie zębów jest bezpłatne, ale gdy okaże się, że potrzebne jest leczenie kanałowe, NFZ także zrefunduje leczenie tylko 12 przednich zębów – od jedynki do trójki. Jedynie kobiety w ciąży mają prawo do kanałowego leczenia dalszych zębów.

Co możemy zrobić, gdy leczenia kanałowego wymaga czwórka lub piątka? Albo za to zapłacimy, albo trzeba będzie usunąć ząb (jest to bezpłatne). Warto pamiętać, że przy wszystkich zabiegach refundowanych przez NFZ mamy prawo do darmowego znieczulenia. Podstawa prawna: rozporządzenie ministra zdrowia z 30 sierpnia 2009 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia stomatologicznego (Dz.U. z 2009 r. nr 140, poz. 1144 z późn. zm.).

oceń wątek 5 1 zgłoś do moderacji
2013-11-21 16:06 0%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Jan
Ja za zemna na tysiąc lecia musiałem zapłacić 180zł
odpowiedz oceń post 0 3 zgłoś do moderacji
krokusik
2013-11-21 19:33 67%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Kieł
Czyli Polacy mają się posługiwać tylko przednimi zębami a resztę można w .... usunąć bo do czego mają one służyć ?
odpowiedz oceń post 6 3 zgłoś do moderacji
2013-11-22 11:21 33%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez Mięsożerca
jedzmy liście a nie mięso
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2013-11-21 20:54 33%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez pola
a co to jest plomba amalgatowa :O
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2013-11-21 23:05 0%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez Marta
To taka plomba z której się usunie "MA", czyli MA UBEZPIECZENIE CZŁOWIEK ;-)
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-11-21 23:05 60%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Marta
No to trzeba zacząć płacić ubezpieczenie tylko w trzech pierwszych miesiącach roku - na ch... komu płacić ubezpieczenie w grudniu? Usunąć z kalendarza, a najlepiej usunąć natychmiast z przestrzeni publicznej (wyrwać z korzeniami) ZUS i NFZ .
odpowiedz oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
Gość
2013-11-24 08:21 57%
7

Witam

odpowiedziano ponad rok temu przez Jan3
Ostatnio lekarz za leczenie kanałowi przychodni  1000 lecia zarzadał 180zł  z fotela spadłem  ( dostałem szoku )- odmówiłem doktórka zrobiła sie nie miła ( cmokała ) szkoda było już nawet znieczulenia dawać (według niej )co sie robi w tej Polsce .
odpowiedz oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
misiak
2013-11-27 13:58 0%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez misiak

Ja uważam, że za dobrego dentystę trzeba zapłacić. Sprawdźcie klinikę stomatologiczną http://www.hcentrum.pl/Wstep.html w Gdańsku. W jednym miejscu można wykonać wszystkie zabiegi na zęby. Bardzo dobra klinika współpracująca z organizacją stomatologiczną znaną w całej Europie.

odpowiedz oceń post 0 4 zgłoś do moderacji
Gość
2013-11-30 13:52 33%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Gość
Od czego biorą nasze podatki to NFI trzeba zlikwidować
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź