najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-11-06 07:05 54%

Daj znać. Czy prezydent Wilk wie co robi?

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Elbląskie media masowo rozpisały się o projekcie basenu, który przedstawił prezydent Jerzy Wilk oraz jego urzędnicy. Czytając jednak te obszerne relacje zastanawiam się, czy obecny prezydent na pewno wie co robi? Wygląda bowiem na to, że to co zobaczyliśmy, to jeden wielki blef.

Wszyscy śmiali się, gdy poprzedni prezydent Grzegorz Nowaczyk snuł plany budowy aquaparku w Partnerstwie Publiczno Prywatnym. Oburzaliśmy się, gdy poprzedni włodarz chciał kompleks basenowy umieścić w miejscu obecnego kąpieliska przy ul. Spacerowej. Podnosiliśmy lament, gdy Nowaczyk sugerował, że być może basen wybuduje ze środków budżetowych. W końcu prezydenta odwołaliśmy.

Co robi prezydent Jerzy Wilk? Dokładnie to samo, co Nowaczyk. Przedstawił koncepcję obiektu, który można śmiało Aquaparkiem nazwać. Umiejscowił go na terenie obecnego kąpieliska przy ul. Spacerowej. Zapowiada także, że jeśli nie otrzyma dofinansowania ze środków unijnych…wykona basen z budżetu miasta. To bardzo ciekawe deklaracje, zwłaszcza, że w innych publikacjach czytam, że nasze miasto jest tak zadłużone, iż… nie mamy środków na wkłady własne do projektów unijnych. A warto przypomnieć, że Urząd Marszałkowski nie sfinansuje nam budowy basenu w 100 procentach. Potrzebne będą pieniądze.

Skąd je weźmie prezydent Wilk, gdy już teraz musi wypuścić obligacje na 34 mln zł, aby uratować budżet miasta na rok 2014? Ponadto nie zauważyłem, aby urzędnicy pochwalili się, że posiadają studium wykonalności dla tej inwestycji. Dokument pokazujący oddziaływanie na środowisko. Nie przedstawiono też oceny obciążeń finansowych nowego obiektu dla miasta. Czy jest szansa, aby na siebie zarabiał? Warto bowiem pamiętać, że ten obiekt basenowy trzeba będzie utrzymać ze środków budżetowych. Już teraz do obsługi hali przy ul. Grunwaldzkiej dokładamy co roku niezłe kwoty. Teraz budżet miasta dobije nieprzemyślana koncepcja budowy aquaparku?

Pośpiech – to obecnie cechuje kadencję prezydenta Jerzego Wilka. Zbyt szybko oddał środki na budowę stadionu. Zbyt szybko wymyślił budowę kompleksu basenowego. Zbyt szybko przygotowano projekt. A tak na marginesie, czy Miasto ogłosiło przetarg na wykonanie koncepcji budowy basenu? W jaki sposób akurat ta firma otrzymała zamówienie na wykonanie projektu? Jest niestety wiele niewiadomych, które pojawiają się przy tym projekcie. Umyka nam, że prezydent Wilk chce też w ten sposób ostatecznie rozwiązać problem zabytkowego kąpieliska przy ul. Spacerowej. Co dalej ze stadionem miejskim? Podobno też mamy go modernizować ze środków własnych.

Nie zdziwię się więc, jeśli elbląski projekt nie otrzyma dofinansowania na budowę basenu lub otrzyma naprawdę szczupłe środki finansowe. Proszę jednak wtedy nie mieć pretensji do marszałka Jacka Protasa ale uderzyć się z honorem w piersi. Bo wina będzie tylko i wyłącznie po stronie prezydenta Wilka.

Elblążanin (imię i nazwisko do wiadomości redakcji)

oceń wątek 14 12 zgłoś do moderacji
2013-11-06 08:42 40%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez maz
zamknięty basen? żle! zbudujmy nowy basen? też żle! Panie kopnij Pan sie w d...pe, i wyjedz razem z popaprańcami z miasta
odpowiedz oceń post 6 9 zgłoś do moderacji
2013-11-06 09:18 33%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez koko
czemu ty nie wyjechałeś jak Nowaczyk był prezydentem?
oceń post 3 6 zgłoś do moderacji
2013-11-06 09:12 40%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Aa
kolejny przekręt - założa spółkę, nowi prezesi, kasa pójdzie na ich pensje a potem się spółke rozwiąże - ojeju !!!!
odpowiedz oceń post 4 6 zgłoś do moderacji
2013-11-06 09:18 36%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez też blążanin
A ten tajemniczy mieszkaniec Elbląga czemu się boi podać nazwisko? Skoro już pisze takie farmazony to niech chociaż ma cywilną odwagę się podpisać.
odpowiedz oceń post 5 9 zgłoś do moderacji
AmoneXar
2013-11-10 23:03 0%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez AmoneXar
Farmazony? Nie zdziwiło by mnie, gdyby Wilk naprawdę do tego dążył - w końcu już jedno przedsiębiorstwo z powodu jego niegospodarności już niemal ogłosiło upadłość - także jestem elblążaninem i widzę w tym sporo racji...
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-11-06 09:27 21%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez szkoleniowiec
No i jeszcze jedno -szkolenie urzędników i wybranych mieszkańców w sprawie konsultacji społecznych. Jest wiele niewiadomych jak wybrano urzędników, jak mieszkańców i najważniejsze czy Jachimowicz i ESWIP ma doświadczenie i wiedzeęo przeprowadzania takich szkoleń? Zastanawia kiedy Wilk i JAchimowicz zwąchali się w tej sprawie?
odpowiedz oceń post 3 11 zgłoś do moderacji
2013-11-06 16:01 60%
7
odpowiedziano ponad rok temu przez hahaha
Daj już spokój Mariuszu L. :)
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2013-11-06 10:24 45%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez R.M.
do maz i tez elblążanin: artykuł napisany jest mądrze i trzeba zastanowić się nad poruszonymi w nim kwestiami, a Panom chyba płacą za wciskanie literek na klawiaturze.
odpowiedz oceń post 5 6 zgłoś do moderacji
2013-11-06 10:41 14%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez odeonia
nie zwracajcie uwagi na moje głupie gadanie , właśnie skończyły mi się tabletki i nie wiem co począć
odpowiedz oceń post 1 6 zgłoś do moderacji
2013-11-06 11:00 50%
10

No proszę jaka dowolność wystarczy coś napisać podpisując się elblążanin i co? ocena działań poprzedniego jak i obecnego obecnego prezydenta należy do całego społeczeństwa Elbląga . A ten pan ~ elblążanin jako jednostka jeżeli uważa ,że ocena Jego jest właściwa to niech sie podpisze z imienia i nazwiska, może przekona, bo liczy sie autorytet i wiedza.Takim gdybaniem,że coś się nie uda to, nikt nigdy nic by nie zrobił, wystarczy juz takich działań, że forsy niema a rozmach na 50 milionów był.
odpowiedz oceń post 6 6 zgłoś do moderacji
2013-11-06 13:09 0%
11

No i tutaj jest komentarz pod nr 7 , który nie jest mojego autorstwa, najwyższy czas zaprzestac to jest moje upomnienie. Komentarze - przypominam powinne odnosić się do artykułu, proszę nie robić z siebie dziecka z przedszkola.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-11-06 13:16 20%
12

komentarz nr 9 nie jest mojego autorstwa tylko ja jestem odeonia jedna i prawdziwa, nie jestem dzieckiem z przedszkola tylko mocherowym piernikiem
odpowiedz oceń post 1 4 zgłoś do moderacji
2013-11-06 17:20 0%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez Paula19
do autora Galla Anonima;
Podpisałbyś się człowieku z imienia i nazwiska
odpowiedz oceń post 0 3 zgłoś do moderacji
krokusik
2013-11-06 17:22 33%
14

komentarz nr 34 też nie jest mojego autorstwa ja jestem odeonia jedna i prawdziwa ale w trzech osobach
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2013-11-06 18:18 73%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez Kasztelan
Odpowiedź dla autora "Czy Prezydent wie co robi?" - Prezydent wie co robi poszedł tam na 5 lat - dąży do zrealizowania chociaż jednej obietnicy wyborczej!
odpowiedz oceń post 8 3 zgłoś do moderacji
2013-11-07 07:17 0%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez klugers
Kto zgadnie, ktory z panow radnych mogl napisac ten list "od mieszkanca"? :-)
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź