najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-11-19 07:26 86%

Daj znać. Jak się pracuje w Urzędzie Pracy?

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Będąc w Urzędzie Pracy zobaczyłam tak naprawdę, jak pracuje się w Urzędzie. Przez 40 minut, które tam spędziłam stwierdziłam, że to złota robota – pisze nasza Czytelniczka.

W urzędzie zjawiłam się ok. godz. 7:20. Mam chore dziecko więc chciałam załatwić sprawy jak najszybciej, żeby sąsiadka nie musiała z nim długo siedzieć. Po godz. 7:20 w Urzędzie Pracy zjawiają się urzędnicy, którzy przy wejściu do urzędu przykładają swoje identyfikatory do czytnika który rejestruje przyjście do pracy pracownika. O dziwo spora garstka urzędników zaraz po spełnieniu elektronicznego obowiązku wychodzi z Urzędu na zakupy do pobliskich sklepów. Czas pracy płynie od 7:30 ale taki urzędnik jest na zakupach, a w elektronicznej bazie ma zapis, że jest w pracy. Tak ma działać elektroniczny system rejestracji pracowników? Większość wydziałów i tak jest czynna od godz. 8.00 więc mają całe 30 min na zakupy w czasie pracy.

Wracając do tematu to bardzo negatywnie byłam zaskoczona Panią w informacji, która mimo, że była godzina 7:30 ( informacja czynna właśnie od 7:30) nie chciała przyjmować petentów, ponieważ była zajęta pogaduchami z koleżankami). Nowa Pani przyjechała do pracy rowerem, rower chowa w punkcie informacyjnym, a jeszcze pamiętam, jak kilka miesięcy temu jeden z chłopaków, który przyjechał podpisać listę w Urzędzie został skarcony przez ochroniarza, jak postawił rower pod drzwiami urzędu, żeby mu go nie ukradli. Chciałabym wszystkich poinformować, że chociaż część wydziałów Urzędu pracuje od 7:30 to radzę się nie fatygować tak wcześnie, bo i tak albo nie będzie urzędnika (bo jest w godzinach pracy na zakupach) albo Pani w Informacji nie nagadała się z koleżankami.

Chociaż kolejka do punktu informacji była spora, to pierwsza osoba została przyjęta ok 7:50. Mam nadzieje, że Pani naczelnik Urzędu Pracy przypatrzy się swoim pracownikom, bo nas bezrobotnych to boli, bo każdy chciałby mieć pracę i jeszcze móc w niej robić zakupy czy plotkować ze znajomymi.

Czytelniczka

oceń wątek 89 15 zgłoś do moderacji
2013-11-20 12:12 33%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez GB
Wiele się słyszy negatywnych opinii o o elbląskim UP... zupełnie inaczej jest w Braniewie, tam wszyscy są mili i nie ma mowy o przeglądaniu katalogu Avon przy petencie czy nawet wychodzeniu z pokoju jak jest kolejka ludzi na korytarzu... można? można...
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2013-11-20 12:18 0%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Mii
Sama pracuje w UP i nie mam zamiaru bronić Pań o których mowa w artykule. W urzedzie w którym pracuje tez kiedyś tak było, ale w momencie zmiany dyrektora wszystko uległo zmianie. Pracownicy z długim stażem mieli problem z przystosowaniem się do "nowych" zasad, ale dyrekcja szybko nauczyła starą kadrę zasad zwalniając kilku pracowników. Co do płac- pracownicy na stanowiskach takich jak pośrednik, doradca zawodowy, specjalista ma pensję najniższą krajową plus dodatek zależny od stażu pracy maksymalnie w tym roku 2tyś. brutto więc nie przesadzajcie ze w urzędzie są takie luksusy. Wiadomo są też pracownicy z wyższą płacą ale to zależy od pełnionej funkcji. A co do przydzielania staży, dotacji itd. wszystko zależy od zasad przydzielania danej formy wsparcia i od ustawy na której opiera się praca urzędu. A oferty pracy- skoro pracodawcy nie zgłaszają ich do urzędu to z kąd je brać, tak samo z aktualnością ofert które się znajdują w bazie urzędów.
odpowiedz oceń post 0 4 zgłoś do moderacji
2013-11-20 13:13 75%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez Gelerth35
Jakie wykształcenie ma urzędnik UP który używa zwrotu "z kąd"? Podstawowe niepełne?
oceń post 18 6 zgłoś do moderacji
2013-11-20 20:25 60%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez janek
Mam nadzieje, ze ELBLAG.NET wezmie za d*** tych urzędników i sprawdzi jak pracuje się w Urzędzie Pracy. Moja dziewczyna pracuje na staży w UP i potwierdza, że wszyscy pracownicy maja obowiązek stawić się do pracy o 7:30.
Dodatkowo nikomu nie poleca stażu w UP bo to obóz pracy, gdzie pracownik na etacie wykorzystuje stażyste. Na Panią w inf. skarg jest dziennie ze 100 ale......... Niech ELBLAG.NET wezmie się za Urzad
odpowiedz oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2013-11-22 13:37 29%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez Strach
Jak by ta Twoja dziewczyna szukala pracy tak jak ja 7 lat to by sie ucieszyla ze stazu tak jak ja jak dostalem mozliwosc.
oceń post 2 5 zgłoś do moderacji
jak się tam pracowało to się wie
2013-11-27 11:25 0%
6

jak się tam pracowało to się wie

odpowiedziano ponad rok temu przez Blablabla

Ryba psuje się od głowy - jako dzięki Bogu były pracownik tej instytucji potwierdzam, że kolorowo z obsługą nie jest ale ciężko żeby się tam cokolwiek pozmieniało skoro góra podejście ma takie, ze jak ktoś jest młody, ambitny, naprawdę chce pomóc obsługiwanym bezrobotnym i ma w  tym zakresie efekty a jeszcze, co najgorsze, jest dobrze wykształcony to stanowi dla reszty zagrożenie i należy się go jak najszybciej pozbyć. Nie generalizujcie jednak - nie wszystkie zatrudnione tam osoby to źli pracownicy, a co do pensji to pozostawię to bez komentarza - nigdy przed ani nigdy po pracy w PUP nie zarabiałam tak mało

odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-03-11 12:09 33%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez arek
Witam od paru ładnych lat pracuje w nl posiadam karte ubespieczeniowa unijna i wiecie co nikt w polsce mie nie chce przyjac masakra poco nam unia jak jestesmy 100 lat do tyłu to w niemczech bez problemów i sie ciesza, tylko tu nie maja pojecia poca sa karty ubespieczeniowe masakra szkoda gadac
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
zypolek
2017-03-03 12:33 0%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez zypolek
Skoro narzekacie na zarobki, to po prosu zmieńcie pracę. Jaki problem? Etatów jest przecież bardzo dużo, w każdym mieście - http://www.gowork.pl/praca/lublin;l Od narzekania nic się nie zmieni, a mamy akurat taki okres, że każdy jest w stanie znaleźć sobie sensowne zatrudnienie. Trzeba tylko umieć działać.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź