najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-03-17 06:57 72%

Drastyczne zdjęcia przy kościele. Ludzie zaskoczeni

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Szok i niedowierzanie. Tak reagowali w niedzielę elblążanie, którzy spacerowali na ul. Robotniczej. Kilkanaście zdjęć martwych płodów, zestawione z martwymi dziećmi i hasła antyaborcyjne. Nie udało nam się wczoraj skontaktować w tej sprawie z parafią.

Takiego widoku nie spodziewali się mieszkańcy Elbląga, którzy wybrali się w niedzielę na spacer lub do kościoła. Płot świątyni został obwieszony plakatami prezentującymi martwe płody po aborcji, martwe dzieci z różnych zakątków świata. Dodajmy, że zdjęcia i sam przekaz są bardzo drastyczne. W tej sprawie dostaliśmy informację od naszej Czytelniczki.

- To już nie chodzi o to, czy jesteśmy za aborcją czy przeciw. Tu chodzi o dzieci, które idą do kościoła czy do szkoły. Są narażone na oglądanie martwych płodów po aborcji oraz martwych dzieci. Te zdjęcia są po prostu drastyczne i powodują szok u dzieci – pisze nasza Czytelniczka.

Hasło na plakacie głosi: „Pokazujemy aborcję aby ją powstrzymać”. Jednak tak drastyczna wystawa na murach kościoła budzi niesmak.

- Chodzę tu do kościoła w każdą niedzielę. Powiem szczerze, że jestem w szoku. Nie popieram aborcji, jednak naprawdę to co tu widzę budzi mój niesmak – mówi Henryk, starszy elblążanin, wychodzący z kościoła. - Myślę, że dzieci idące do szkoły nie powinny takich zdjęć oglądać. Oszczędźmy im tego.

W podobnym tonie wypowiadali się inni elblążanie, którzy byli przez nas pytani o plakaty. Niesmak, szok i troska o dzieci, które to zobaczą.

- Wyjątkowo perfidnym zabiegiem jest zestawienie zdjęcia martwego dziecka z Afryki z płodem po aborcji – mówi Krystyna. - Uważam, że aborcja to prywatna sprawa rodzin. Ludzie, którzy walczą z aborcją, lepiej by zainteresowali się dziećmi z rodzin ubogich, patologicznych z domów dziecka. Byłby z tego lepszy pożytek.

Za wystawę prawdopodobnie odpowiedzialna jest Fundacja Pro – Prawo do życia, której aktywiści protestowali przeciwko ustawie aborcyjnej przed Katedrą i Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym.

Do tej sprawy powrócimy.

oceń wątek 18 7 zgłoś do moderacji
2014-03-17 16:50 56%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Felicjan Dulski
A niech was wszyscy diabli!!!
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2014-03-17 16:56 38%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Aniela Dulska
...będzie znowu można zacząć żyć po bożemu.
odpowiedz oceń post 3 5 zgłoś do moderacji
2014-03-17 16:58 33%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Współczesny człowiek
Ja tam nie mam czasu myśleć...
odpowiedz oceń post 3 6 zgłoś do moderacji
2014-03-17 16:59 38%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Zbyszko
Każda kobieta to fortepian – trzeba tylko umieć grać.
2014-03-17 17:00 38%
5

Kobieta powinna przejść przez życie cicho i spokojnie.
2014-03-17 17:01 71%
6

Moje sumienie jest czyste i nie boję się dnia białego.
odpowiedz oceń post 5 2 zgłoś do moderacji
2014-03-17 17:03 56%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Tadrachowa
Oj, czasy! czasy nastały. Ani paszy dla bydła, ani uczciwości ludzkiej.
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2014-03-17 17:03 33%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Hanka
Śmierć na wszystko pomoże.
odpowiedz oceń post 3 6 zgłoś do moderacji
2014-03-17 17:04 40%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Aniela Dulska :-D
Wielka afera – zagoi się do wesela.
odpowiedz oceń post 4 6 zgłoś do moderacji
2014-03-17 17:06 40%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez Juliasiewiczowa
Bo zgodziłam się z życiem i kradnę to, co jest najmilszego. To jest szczyt mądrości.
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2014-03-17 17:07 57%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez Felicjan Dulski
Jeszcze raz ja: A niech was wszyscy diabli!!!
odpowiedz oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
2014-03-17 17:08 69%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez veto!
To jest masakra jakas. Jestem przeciwnikiem aborcji ale te plakaty nie mieszcza sie w glowie. Kosciol wchodzi na glowe, redemptorysci szczegolnie!
odpowiedz oceń post 9 4 zgłoś do moderacji
2014-03-17 17:10 50%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez owca
Łubu dubu, łubu dubu... To poniżej pisałem ja, owca. :-D
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-03-17 18:19 82%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez realia
A dlaczego nie powieszą takie bilbordu z księdzem Gilem i jak Mu dzieciak genitaliami majstruje- czytałam co dzieciak zeznał, dlaczego takiej przestrogi się nie pokazuje i nie ostrzega dzieci, co Im grozi od księży. Przecież te wykorzystywane dzieci cierpią do końca życia.
odpowiedz oceń post 14 3 zgłoś do moderacji
2014-03-17 18:42 65%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez KlakierPiSu
Mohery od rydzyka znów mają nagły atak spawacza, nie długo rozpoczną się rydzykowe pielgrzymki i znów bedzie mozna zobaczyć obłąkane twarze. Elbląg powoli zamienie się w wieś, tylko patrzeć jak na rogach ulic powstaną ołtarzyki jak na wiochach!
odpowiedz oceń post 13 7 zgłoś do moderacji
2014-03-18 16:23 27%
16
odpowiedziano ponad rok temu przez ...
a co ma rydzyk do tego?
oceń post 3 8 zgłoś do moderacji
2014-03-18 09:39 64%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez Aleksandra
Bannery moim zdaniem do usunięcia!!! Przejeżdżając obok kościoła wczoraj zemdliło mnie. Szczegółem jest to, ze prowadziłam samochód, a przy kościele są swa (a nawet trzy) przejścia dla pieszych. Pomyślał ktos o bezpieczeństwie na drodze?? Takie zdjęcia zwracają uwagę!! I mimo ograniczenia prędkości i zatorów jakie się tam tworzą jest realne ryzyko potrącenia pieszego, albo jakiejś niepotrzebnej stłuczki.
A jak ktoś (tu: fundacja) chce walczyć z aborcją to może w inny sposób i nie uderzając w dzieci, które widząc takie obrazki nie chcą wchodzić do kościoła - a może o to chodziło? Mi się te zdjęcia śniły - koszmar, a co dopiero kilkuletniemu dziecku (opinia psychologa, która jest na stronie fundacji absolutnie mnie nie przekonuje). Świat jest wystarczająco brutalny i takich obrazków fundacja mogłaby ludziom oszczędzić. LITOŚCI!!!
odpowiedz oceń post 9 5 zgłoś do moderacji
2014-03-18 14:39 22%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez bez
Aleksandra a jak pełno nagich kobiet jest na bilbordach to co też kierowca może spowodować wypadek bo się zagapi na gołą babę i co wtedy? Prawdy nie wolno pokazywać
odpowiedz oceń post 2 7 zgłoś do moderacji
2014-03-18 17:32 38%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez Klaudia
czasem aby dotrzeć do odbiorcy trzeba sięgnąć po drastyczne środki
2014-03-18 18:50 36%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez Kuba
Gratuluję bardzo obiektywnego artykułu. Co do samej akcji, to nie widzę w tym nic złego. Dlaczego nie mamy pokazywać spraw takimi jakimi są. No tak, może lepiej było wydrukować 5 stronnicowy wykład jakiegoś poważnego profesora i niech ludzie czytają.
odpowiedz oceń post 4 7 zgłoś do moderacji
2014-03-18 19:58 67%
21
odpowiedziano ponad rok temu przez Karabasz
Zgadzam się, powinniśmy pokazywać prawdą taką jaka jest - zrzucę się na bilbordy prezentujące problem pedofilii w kościele katolickim - czas zając się prawdziwymi problemami, a nie wyimaginowanymi sprawami, które tak naprawdę są problemem dla tych, którzy dzieci już nie mają, albo mieć nie mogą!
oceń post 8 4 zgłoś do moderacji
2014-03-18 22:15 17%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez Kuba
@Karabasz
Ależ proszę bardzo, z rób to w taki sam sposób jak duchowni kościoła przy robotniczej. Tylko proszę cię, nie zapominaj o innych zawodach, jakie posiadają inni pedofile. http://natemat.pl/85477,kim-sa-polscy-pedofile-okazuje-sie-ze-nie-ksiezmi-ani-nauczycielami
Dlaczego zawsze przy jakimś artykule, w którym występuje słowo kościół, ktoś się dosra do religii, a zmanipulowani zombie krzyczą o pedofilii wśród księży. Jedyne czego nienawidzę, to ludzi ślepo wierzącym mediom.
Ale co ja się tutaj produkuję, przecież czytelnicy tego portalu są tak samo obiektywni jak jego redaktorzy.
odpowiedz oceń post 1 5 zgłoś do moderacji
2014-03-21 20:01 71%
23
odpowiedziano ponad rok temu przez Karabasz
Przestań pizgać Kuba, księża to często katecheci idący wykonywać zawód, bo tam będa mieli lepszy dostęp do ofiar i sa chronieni odrębnym prawem (kanonicznym), nie udawajmy, że nie ma problemu. Wieszanie jakiś drastycznych plakatów jest niczym innym, jak odwróceniem uwagi od prawdziwych problemów! Jak tacy ludzie mogą nauczac moralności np. na naukach przedmałżeńskich, skoro często sa sami nie moralni - przypadków warcholstwa (jak odmawianie chrztów), złodziejstwa (jak sławny ojciec z Torunia), całkowitej znieczulicy (jak odmówienie pochówków) i wykonywanie posługi dla kasy, a nie z powołania, to twoim nie są problemy? Najlepiej jest się zając czyimiś problemami gdy ma się całe mnóstwo swoich!
oceń post 5 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź