najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-11-07 18:49 18%

Edward Pukin: Pierwszy stolik konsultacyjny z Prezydentem

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Przedwczesną informację medialną, potwierdzoną później telefonicznym zaproszeniem na - opóźniony w czasie powyborczym - stolik konsultacyjny z byłymi kandydatami na prezydenta Elbląga w przedterminowych wyborach, przyjąłem z nieco mieszanymi odczuciami, ale na spotkanie, którego tematem miały być sprawy naszego miasta, poszedłem.

Wszak mój komitet wyborczy – Naszą Partią Jest Elbląg - poparł kandydaturę Jerzego Wilka w drugiej turze wyborów i ciekawiło mnie, czy i jak realizowane są lub będą nasze (NPJE) przedwyborcze zapisy programowe (przynajmniej te najważniejsze) - niezależnie od programu i zapowiedzi Jerzego Wilka. Przy owalnym stole, w małej salce konferencyjnej Urzędu Miasta, spotkali się reprezentanci komitetów wyborczych, które nie mają swoich przedstawicieli w Radzie Miasta. Przyznam, ze prawie trzygodzinne spotkanie z prezydentem Elbląga i dwoma wiceprezydentami, było bardzo autentyczne, co wynikało z otwartej formuły wizyty, zaproponowanej od samego początku przez Jerzego Wilka.

Uczestnicy spotkania wyrażali (nie w każdym przypadku zgodnie) swoje opinie w bieżących sprawach miasta, dopytywali też - o założenia budżetu na rok 2014 r. wskazując na potrzebę konsolidacji środków własnych, o realizację inwestycji drogowych i o możliwości odzyskania środków unijnych na rekreacyjny akwen z basenem, a także o zakres możliwej współpracy, której efekty odczuliby elblążanie w najbliższym czasie i w roku przyszłym. Prezydenci bardzo szeroko i szczegółowo odpowiadali na podnoszone sprawy i wyjaśniali, niektóre kruczki spraw przejętych do realizacji od poprzedniej ekipy, rządzącej w mieście.

Duże zainteresowanie wieloma problemami miasta ze strony uczestników tej pierwszej konsultacji, spowodowało, że uzgodniono cykliczną potrzebę spotkań - jeden raz w miesiącu, których tematyka będzie jeszcze bardziej skonkretyzowana. Pierwszy stolik konsultacyjny, którego formuła (moim zdaniem) winna być bardziej dopracowana, jest oznaką, że władze miasta doceniają głos mniejszych organizacji partyjnych i powstałych w okresie referendalnym wyborczych komitetów obywatelskich.

W trakcie spotkania zasygnalizowałem tematy, które chciałbym omówić i przedyskutować przy kolejnym stoliku w tym między innymi: dostępność komunikacyjna Zatorza z miastem, zmiany w Statucie Elbląga i podział miasta na dzielnice oraz powołanie Rad Dzielnicowych, pilotażowy program dla Elbląga –związany z dywersyfikacją inwestycji, wzmocnienie budżetu miasta z tytułu podatku od morskich gruntów a także pomysł na budowę zapory wodnej w Elblągu.

Czas pokaże, czy elbląskie referendum i odbyte przedterminowe wybory, przyniosą oczekiwane przez elblążan efekty i czy próba konsolidacji wszystkich sił na rzecz współpracy dla Elbląga - jest możliwa. Pierwszy stolik konsultacyjny na to wskazuje, ale jak będzie… zobaczymy.

Edward Pukin

oceń wątek 4 18 zgłoś do moderacji
2013-11-07 19:49 80%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
To referendum i te wybory, to ... jedynie rok w plecy i to jest ten efekt.
odpowiedz oceń post 16 4 zgłoś do moderacji
2013-11-07 21:16 80%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez POirytowany
Główne osiągniecia referendum to oddanie 17,5 mln zł Olsztynowi, rezygnacja z kompleksu sportowego na A8 i złudzenia o budowie basenu krytego które prysną w grudniu 2013 bo Wilk juz pieniedzy z Olsztyna nie odzyska!!!
odpowiedz oceń post 12 3 zgłoś do moderacji
2013-11-07 21:18 88%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez maciek
stary ale naiwny facet.brakowalo tam tylko mariuszka lewandowskiego :D
odpowiedz oceń post 15 2 zgłoś do moderacji
2013-11-07 22:29 82%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Kasztelan
Kim jest ten Pukin wogóle? Wygląda mi na taką mieszankę Mariusza Lewandowskiego i J. Wilka, trudni się głownie pisaniem wypocin. A może zamiast ciągłes krytyki, wymienił by chociaż jedną pozytywną rzecz którą zrobił w swoim życiu dla Elbląga lub Elblążan. Ostatnimi czasy coraz więcej pisarzy-gawędziarzy się uaktywnia!
odpowiedz oceń post 18 4 zgłoś do moderacji
2013-11-08 08:17 0%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez wwww
Dobrze Kasztelan, że ty nie jesteś krytyczny
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-11-08 20:44 60%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez Kasztelan
Ja mam prawo, nie jestem osobą publiczną moją rolą jest ocena tych co mają wpływ na moje miasto. Jeżeli ktoś jątrzy, narzeka i krytykuje, a ma wpływ na losy miasta w jakiejkolwiek formie to dla mnie nie jest w porządku! Ja nie mam na to wpływu i nie mam czasu, ponieważ pracuję, żeby utrzymać własną rodzinę placę podatki na takich ludzi jak Pan Pukin i głosuję na przedstawicieli, którzy w moim imieniu rządzą miastem, na które łożę własne pieniądze, nie po to to robię żeby słuchać jak Pan Pukin, Wilk i inni narzekają, że poprzednicy zrobili bałagan i oni nic nie mogą, po co zatem się pchają na stanowiska, ktore zajmują. Oczekujemy działań a nie pisania interpelacji, artykułów i innej maści wypocin!
oceń post 6 4 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź