najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Joanna Siudak
2013-10-02 06:00 100%

Elbląg nie korzysta z projektu dla bezrobotnych. 4,5 mln złotych dla Trójmiasta

rozpoczęty ponad rok temu przez Joanna Siudak

Bezrobocie w Elblągu sięga 28%, w Trójmieście z kolei 6,6%. Mimo rosnącej liczby osób, które straciły pracę, środki na aktywizację zawodową, omijają nasze miasto szerokim łukiem. 5 tysięcy złotych dodatku relokacyjnego,1000 złotych na zakwaterowanie, refundacja kosztów opieki nad dziećmi wszystko trafia do Trójmiasta. Dlaczego w Elblągu nie ma takich dotacji?

Według statystyk Głównego Urzędu Statystycznego z końca sierpnia 2013 roku, bezrobocie w podregionie trójmiejskim sięga 6,6%, w podregionie elbląskim 27,9%. Oprócz oczywistych przesłanek, za którymi stoi tak duży dysonans, analizie poddaliśmy działania Urzędu Pracy mające na cel aktywizację bezrobotnych w Elblągu i Trójmieście. Okazuje się, że środki finansowe były na wyciągnięcie ręki, skorzystało z nich jednak Trójmiasto. Projekt walki z bezrobociem obejmie 1000 osób. Cel jest jeden: zwiększenie mobilności bezrobotnych.

Bezrobocie to wybór – nie konieczność – twierdzą specjaliści zajmujący się aktywizacją zawodową. Praca „leży na ulicy”, tyle, że ulica ta nie koniecznie musi znajdować się w naszym mieście. Zachęcanie bezrobotnych do poszukiwania pracy poza miejscem zamieszkania – jest główną przesłanką programu Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku. Korzyści wynikające z uczestnictwa w tym programie wydają się być zachęcające. Przez trzy miesiące od podpisania umowy, pracownik otrzymuje zwrot kosztów dojazdów (do 500 złotych). W przypadku kiedy miejsce zatrudnienia znajduje się w odległości 50 km od miejsca zameldowania – uczestnik projektu dostaje 5 tysięcy złotych dodatku motywacyjnego. Projekt będzie realizowany do sierpnia 2015 r. Budżet opiewa na 4 550 000 zł. Według założeń, pracę znajdzie 45% uczestników programu.

Trójmiasto pokazało, że mimo i tak niskiego wskaźnika bezrobocia, można podejmować działania, które je stopniowo wyeliminuje. W Elblągu jak się okazało nie ma szans na wdrożenie podobnego programu. - PUP w Elblągu pozyskuje środki dodatkowe, przeznaczone na walkę z bezrobociem. W przypadku podjęcia pracy poza Elblągiem PUP zwraca koszty dojazdu do miejsca zatrudnienia. Jest to kwota proporcjonalna do odległości, w której znajduje się zakład. Wsparcie udzielane jest również w kwestii opieki na dziećmi – tu także można ubiegać się o zwrot kosztów - Mówi Marta Kusińska-Wyżlic z PUP w Elblągu.

Bezrobotni nie są skazani na bezrobocie w Elblągu. Nie są jednak też szczególnie zachęcani do zwiększania swojej mobilności. Przeprowadzki z naszego miasta, mają wciąż jeden popularny kierunek – Zielona Wyspa.

oceń wątek 14 0 zgłoś do moderacji
2013-10-02 07:10 80%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez rewelka
Świetny artykuł. Brakuje mi tylko komentarza Pani radnej M. Koseckiej oraz Dyrektor PUPu.
odpowiedz oceń post 8 2 zgłoś do moderacji
2013-10-02 07:45 67%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Cała prawda
Bo Elbląscy urzędniczy zamiast zajmować się pozyskiwaniem środków dla miasta i jego mieszkańców zajmują się pozyskiwaniem funduszy z UE na remont katedry czekaniem co dzień do piętnastej i narzekaniem że mało zarabiają choć nikt ich na stanowiskach na sile nie trzyma!
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2013-10-02 08:07 75%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez elblążanka
Każdy, kto choć raz korzystał z "usług" elbląskiego PUP zna ich poziom. Panie najbardziej się ożywiają, jak widzą inicjatywę zdesperowanego bezrobotnego. Jak dla mnie tego typu placówka jest zupełnie zbędna. A że można coś więcej pokazuje ten artykuł.
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2013-10-02 10:01 60%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez fdsgferfdcv
Ja kiedy sie udzielałam na przymusowych zajęciach, to usłyszałam ze mam ton dośc wymagający. Oczywiście że mam, siedziałam na durnych zajeciach które były tylko odchaczeniem na liscie i że pani odpykała swoje (bo taka ma prace), praca która nic nie wnosi do naszego życia - a tak nam wpierają swoją pomoc. W dupie z takim systemem. Uwaga, co miesiąc maja dla mnie te samą oferte pracy z NOMI. od ponad roku .
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2013-10-02 08:21 78%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez zibi
mam wrażenie, że elbląski PUP walczy z bezrobociem tylko osób w nim zatrudnionych. Bo gdyby go zlikwidować pojawiłoby się kolejne 100 bezrobotnych osób. Gdyby jednak pieniądze na niego przeznaczone rozdysponować, budynek wynająć, co miesiąc można by dotować z 50-100 nowych miejsc pracy. Ot farsa!
odpowiedz oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
2013-10-02 08:36 50%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez slawek
"bezrobocie w Elblagu siega 28%..." Prosze nie wprowadzac falszywych informacji...W Elblagu nie ma 28% bezrobocia!
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2013-10-02 10:06 40%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Aa
ale zwróćcie uwagę, że na tym zdjeciu są MŁODZI SILNI LUDZIE - jak to mówi system - wiek produkcyjny - co sie dzieje z tym Elblągiem. Nie chcę wnikać w statystyki bezrobotnych po 50 roku życia - Tusk przegina. A Wilk? - A wilka poniosą? Sami złodzieje w rządzie.
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2013-10-02 11:02 50%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Alojzy
I właśnie to powód,żeby bezproduktywnych urzędasów, te wyfiokowane paniusie pijące tylko kawkę w PUP w godzinach pracy zwolnić dyscyplinarnie.
odpowiedz oceń post 4 4 zgłoś do moderacji
2013-10-02 13:59 25%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
alojzy gdzie byles kiedy w naszym miescie zawital tusk? trzeba bylo strzelac do ryzego okupanta z procy! to jego wina a nie kobiet pracujacych w PUPie i obslugujacych smierdzacych ludzi
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2013-10-02 14:43 25%
10
odpowiedziano ponad rok temu przez Alojzy
@yataman. Gdzie byłem,pytasz?Kandydowałem :) Jednak wiem,ze mądrych tu w Elblągu nie potrzeba i się madrych nie docenia, no cóz.
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2013-10-04 11:44 0%
11
odpowiedziano ponad rok temu przez Gifas
cos ci licho te kandydowanie wyszlo skoro dalej na elblag.necie siedzisz :p pewnie z palikotów jestes?:D
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-10-02 12:30 60%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez anojasetuo
Ja kiedy korzystałam ze stażu, dowiedziałam się, że nie dostanę zwrotu pieniędzy za opiekę nad dzieckiem, bo nie mają na to środków. I krew mnie zalała kiedy teraz czytam, że środki są ale nikt ich nie daje! To jest kpina! Powinny polecieć głowy za takie czyny!!!
odpowiedz oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2013-10-02 12:37 71%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez odeonia
No to ludziska zakładajmy firmy, bądźmy w końcu biznesmenami i dajmy ludziom pracę jak tyle forsy jest do wykorzystania, tylko co mają do tego urzędasy i wyfiokowane panie co piją kawę ? One po prostu jak dostana ofertę,że biznesmen chce zatrudnić to One staja na wysokości zadania - oferują i kierują.Po co się wyżywać na urzędasach - wystarczy tylko działania i zrozumienia.
odpowiedz oceń post 5 2 zgłoś do moderacji
2013-10-02 18:20 40%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez Gifas
przynamniej blisko do trojmiasta mamy :p w najgorszym wypadku zawsze mozemy wyjechac zagranice i robic za te minimalne wynagrodzenie 1350 euro w holandii albo 1200 funtow :P
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź