najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-06-21 08:24 76%

Elbląg nie walczy z bezrobociem i nie wspiera przedsiębiorców

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Najbardziej rozpowszechnionym hasłem wyborczym każdej opcji politycznej była walka z bezrobociem. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem jest to najpoważniejszy problem naszego miasta. Brak pracy oraz skutki niemożności jej znalezienia prowadzą do zachowań patologicznych i tragedii całych rodzin – pisze radna Maria Kosecka.

Na konieczność pilnego zajęcia się tą problematyką zwracałam wielokrotnie uwagę, zarówno indywidualnie jak i wspólnie z koleżankami i kolegami z klubu radnych Platformy Obywatelskiej. Udzielane odpowiedzi zawsze potwierdzały wagę problemu i konieczność zajęcia się tym zagadnieniem. Jednak wygląda na to, że zapał pozostał na papierze, gdyż rzeczywistość nie ulega poprawie, wręcz w ostatnim okresie mamy do czynienia ze wzrostem skali bezrobocia w Elblągu. Jednocześnie obserwujemy wzmożone działanie aktualnych władz miasta w kierunku łagodzenia skutków zamiast zajmowania się przyczyną.

Mam tu na myśli powołanie przez urzędującego Prezydenta, w krótkim czasie jego pracy w ratuszu, różnych zespołów i komisji. Do bogatej grupy już istniejących, Prezydent dodał kolejne, tylko w jakim celu, czy dla dobrze wyglądającej statystyki, populizmu, markowania rozwiązywania problemów? Jednak nie znajdziemy wśród nich żadnego dedykowanego ograniczaniu bezrobocia czy też wspieraniu przedsiębiorczości. Tu bowiem potrzeba konkretnych rozwiązań i działań.

W lipcu ubiegłego roku Klub Radnych PO poprzez złożoną interpelację postulował powołanie zespołu zadaniowego mającego na celu wsparcie działań na rzecz ograniczenia bezrobocia. W otrzymanej odpowiedzi władza wykonawcza poinformowała, że „…dostrzega problem…” oraz, że „O podjęciu działań w przedmiotowej sprawie będą Państwo niezwłocznie poinformowani”.

Czy w związku z tym, że nie otrzymaliśmy od tamtej pory (pismo datowane 12.08.2013r) żadnej informacji, ma świadczyć o braku jakichkolwiek działań? Jak widać nic nie stało na przeszkodzie żeby powołać 21 różnorakich zespołów i komisji, a w temacie bezrobocia nie robi się nic. W związku z powyższym wnoszę o przedstawienie na najbliższym posiedzeniu Rady Miasta informacji o podjętych przez Prezydenta Miasta Elbląga działaniach w kierunku ograniczenia bezrobocia oraz efektów dotychczasowych działań.

Maria Kosecka

oceń wątek 38 12 zgłoś do moderacji
2014-06-21 08:50 58%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez klapa
Pani radna Kosecka ma taką przypadłość,że jak napisze drugie zdanie to już nie pamięta co napisała w pierwszym - początki demencji? Otóż krytykuje Prezydenta i słusznie za brak realnych działań, powoływanie kolejnych fasadowych zespołów i komisji a dwa zdania dalej chwali się że Jako klub PO zaproponowała powołanie zespołu zadaniowego - no istny kociokwik ! ! ! Pani radna mówi o potrzebie konkretnych działań i rozwiązań - no to proszę pani radna niech wymieni jedno rozwiązanie? O ile mnie pamięć nie myli to największe sukcesy radna miała gdy była razem PiS-em i wtedy to udało jej się doprowadzić wspólnie z Zarządem Regionu "Solidarności" do wysłania na bezrobocie kilkuset pracowników z firmy Logstor i Konstal.. Ktośpamięta jeszcze jakieś sukcesy?
odpowiedz oceń post 19 14 zgłoś do moderacji
2014-06-21 13:39 61%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez lokalny patriota
Widać u ciebie wyraźne początki schizofrenii bowiem Pani Kosecka z Logstorem nie miała nic wspólnego a pracownicy Konstalu do dziś są jej wdzięczni za ofiarną walkę o ich miejsca pracy. Tak więc nie siej zamętu bo "kto sieje wiatr ten zbiera burze".
oceń post 11 7 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-21 20:35 0%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Ja słyszałem że sprawę Logstaru położył Jurek Motorówka przez jej rozwleczenia ponad miarę i rozwodnienie w jeziorze deliberacji . Ale może któs wie to dokładniej ? jakby co to proszę o info mariuszlewandowski1966@gmail.com
oceń post 0 10 zgłoś do moderacji
2014-06-22 10:55 63%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez Jacek Biernat
Logstor położyli związkowcy, którzy domagali się podwyżek w sytuacji, gdy firma raczej cięła koszty. Rozpoczęli strajk okupacyjny. Władze miasta nie mają tu nic do rzeczy, a jeśli mają to raczej prezydent Słonina, bo Logstor upadł w 2009 r. Panie Lewandowski, jak chce Pan się o czymś wypowiedzieć, warto sięgnąć do faktów a nie uprawiać propagandę. Ktoś Pan za to płaci?
oceń post 5 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-22 11:02 0%
5
Panie Jacku nie wiem bo świadkiem tych wydarzeń nie byłem, Opinię zasłyszaną podaje w cudzysłowiu bo to opinia jednego z moich znajomych. Nie wypowiadam się póki czegoś nie wiem a tego nie wiem więc pytam.. Co do płacenie to obecnie płaci mi Powiatowy Urząd Pracy o ile wiem ale jeśli ma Pan propozycję zatrudnienia chętnie skorzystam.
oceń post 0 9 zgłoś do moderacji
2014-06-21 09:11 54%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez observator
Pani radna już nie publikuje w konkurencyjnym portalu? aaaa obraziła się za śmiałą publikację z kadrem w tle z jej wybryków na komisji.
odpowiedz oceń post 14 12 zgłoś do moderacji
2014-06-21 09:13 41%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez wesr
Jak elblazanie chca wiedziec co sie dzieje na komisji bezpieczenstwa, to blokuje sie jej nagrywanie. Po co wiec publikujecie jej teksty?publikujecie
odpowiedz oceń post 9 13 zgłoś do moderacji
2014-06-21 09:19 36%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Inżynier_Mamoń
Jak to Elbląg nie wspiera przedsiębiorczości? Pan Wilk jest innego zdania, na jednym ze spotkań z przedsiębiorcami powiedział, że nie podnosi podatków! Wynika z tego że w tym mieście mamy słabych przedsiębiorców!
odpowiedz oceń post 9 16 zgłoś do moderacji
2014-06-21 10:13 81%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez Mamoniowa
Oczywiście że mamy słabych przedsiębiorców - no z wyjątkiem samego prezydenta Wilka który jako wysokiej klasy menadżer wyprowadził ELSIN na pozycje jak nie europejskiego, to na pewno krajowego lidera produkcji szczotek. no może jest jeszcze kilku dobrych przedsiębiorców którzy poświęcili własne biznesy dla dobra wspólnego przyjęli posady od prezydenta Wilka w Urzędzie Miasta.
oceń post 22 5 zgłoś do moderacji
2014-06-21 23:46 78%
10
odpowiedziano ponad rok temu przez ok
To co pan Wilk mówi a to co robi to dwie różne rzeczy...
oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
2014-06-21 09:49 80%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Bo pan Wilk zajmuje się sobą i na sprawy istotne nie ma czasu.
odpowiedz oceń post 24 6 zgłoś do moderacji
2014-06-21 11:00 67%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez bimber
A Lewandowski jeszcze śpi czy leczy kaca ?
odpowiedz oceń post 8 4 zgłoś do moderacji
2014-06-21 17:55 69%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez rozmaryn
Bezrobocie - ważny problem. Mam nadzieje, że p. Wilk odniesie się do krytyki w sposób rzeczowy.
odpowiedz oceń post 11 5 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-21 20:28 6%
14

Inteligencja ........ogranicza się do POwołania komisji - najlepiej takiej w której ona będzie dzielić i rządzić . Jak w roku 2012 jej partyjny kolega Jerzy Wcisła dostał wniosek o zajęcie się przez Radę Miasta sprawą upadającego ELSIN-u to nie dość że odwołał posiedzenie Radu to dokument schował i nie dostał go nawet Pan Klim - szef komisji gospodarczej. Z szalonymi pomysłami Pani Koseckiej nie chce mi się nawet PO-lemizować bo nawet ....... powinien wiedzieć jakie kłamstwo może odbić mu się czkawką. Pani Kosecka nawet tego nie wie....
odpowiedz oceń post 2 34 zgłoś do moderacji
2014-06-22 09:34 83%
15
Tak sobie czytam Pana komentarze Panie Lewandowski i mam do Pana jedno pytanie - czym Pan się zajmujesz? Ja prowadzę firmę i nie mam tyle czasu na czytanie i komentowanie. Pan krytykujesz wszystkich. A co Pan zrobił dla tego miasta? Założył Pan firmę? Zatrudnił ludzi? Zmniejszył bezrobocie? Posadził Pan chociaż drzewo? Posprzątał śmieci? Co Pan zrobił dla Elbląga oprócz siana fermentu wszędzie?
oceń post 10 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-22 10:32 0%
16
Panie Jacku jeśli ma pan 30 lat to drzewa sadziłem zanim się Pan urodził Jeśli ma Pan lat 25 to się Pan urodził kiedy swoją pierwszą firmę prowadzić zaczynałem. Śmieci posprzątałem sporo - "było uważać " jak powiedział kiedyś "Kwinto".
oceń post 0 15 zgłoś do moderacji
2014-06-22 10:39 64%
17
Panie Lewandowski, i jakie efekty tych działań Pan ma? Z czego Pan się teraz utrzymuje, czym się Pan zajmuje na co dzień. Prosze odpowiedzieć
oceń post 7 4 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-22 10:45 0%
18
Panie Jacku naprawe nie zamierzam się chwalić ale jak dostanie Pan list gratulacyjny z Hamburga to chętnie z Panem porozmawiam. A jak nie to nie - bo nie ma o czym .
oceń post 0 14 zgłoś do moderacji
2014-06-22 10:51 78%
19
Unika Pan odpowiedzi na proste pytanie - jakie są efekty Pana działalności. Nie ładnie. Mama mnie uczyła, że jak chcesz kogoś krytykować, udowodnij swoim życiem, postawami, działaniami, że jesteś od nich lepszy. Dlatego oczekuję od Pana publicznej deklaracji - co Pan w życiu osiągnął, zrobił, dokonał w stosunku do osób krytykowanych. Czekam na Pana odpowiedź.
oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-22 10:57 0%
20
Panie Jacku nie zamierzam się promować bo mi to niczego potrzebne nie jest - jak jest Pan ciekaw osobiście to zapraszam do kontaktu prywatnego i spokojnie Pana ciekawość zaspokoję. O moje sukcesy proszę się nie bać - Panu życzę podobnych .
oceń post 0 13 zgłoś do moderacji
2014-06-22 11:01 67%
21
Czyli de facto nie ma Pan się czym pochwalić. Tak myślałem. A więc jedna uwaga, nim Pan kogoś skrytykuje niech Pan się zastanowi czy ma Pan do tego moralne prawo.
oceń post 6 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-22 11:05 7%
22
Jest Pan kłamcą Panie Biernat a to nieładnie. To że czegoś nie zamierzam pokazywać nie znaczy że to nie istnieje. Jak ktoś nazwie Pana kastratem to będzie Pan biegał na golasa żeby udowodnić że tak nie jest ? Wybaczy Pan ośmieszył się Pan zupełnie ......
oceń post 1 13 zgłoś do moderacji
2014-06-21 20:39 21%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez GIGA
a gdzie była p . Kosecka za milosciwie nam panującego pana prezydenta MIASTA P NOW.....BEZROBOCIE tez było pANI MYSLI TYLKO O WLASNEJ KARIERZE ZNAMY TE NUMERY '''
odpowiedz oceń post 3 11 zgłoś do moderacji
EuPi
2014-06-22 09:19 40%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez EuPi
do pani M. Koseckiej i M. Lewandowskiego: jesteście siebie warci! Jak katolickie małżeństwo. Wieczorem się leją, a rano idą do kościoła. Pani za rządów PO cicho siedziała, a teraz walczy. Pan wytykał zło panu Nowaczykowi, a teraz ślepo popiera pan zło, które czyni Wilk. Może jak parlamentarzyści, publicznie wojujecie, a prywatnie chodzicie na drinka. Bardzo do siebie pasujecie! (jakby co to mogę być świadkiem na slubie patriotycznym). Pozdrawiam.
odpowiedz oceń post 4 6 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-22 10:41 0%
25
POlecam Panu terapię elektrowstrząsami. To czego nie zrobił Nowaczyk powoli zaczyna robić Wilk. Moim zdaniem za wolno i za mało zdecydowanie ale to jego rzecz i jego elekcja i jak chce w listopadzie stracić zaufanie Elblążan to jego rzecz. Ja swoje zrobiłem a że Rada i Radni mają to ciągle w d...e nic nie poradzę. Komisja Gospodarcza wtorek godzina 9 rano . Proponuję się jej przysłuchiwać . Pan Klim niema nic przeciwko jej nagrywaniu więc pewnie i Pana nie będzie wyrzucał... Zapraszam a potem możemy podyskutować na razie musiałbym Panu udzielać korepetycji ,.....
oceń post 0 23 zgłoś do moderacji
2014-06-22 10:59 75%
26
Panie Mariuszu, o ile Nowaczyk miał jakąś wizję rozwoju miasta i podejmował jej wdrożenie, prezydent Wilk nie robi kompletnie nic oprócz dotrwania do listopada i wyborów. Przykłady? Proszę bardzo - basen, kompletnie nie przemyślana decyzja i lokalizacja - gdzie miejsca parkingowe? Z czego basen się utrzyma, skoro jest tak mały? Brak działań promocyjnych miasta. Brak działań w kierunku promocji turystycznej, brak promocji walorów inwestycyjnych miasta, brak udziału w ważnych targach gospodarczych. Jak nasze miasto ma przekazywać informacje dla inwestorów, jak nie pokazujemy się na ważnych targach? Proszę nie siać propagandy.
oceń post 9 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-22 11:14 0%
27
Panie Biernat Basen jest przemyślany i to dość dokładnie przynajmniej w I etapie. II i III są do d...y tu pełna zgoda ale to na razie koncepcje a nie projekty. https://www.facebook.com/403706659698423/photos/a.403756166360139.92087.403706659698423/683380171731069/?type=1&theater to tak dla Pana uwagi... Miejsca parkingowe powinny być wspólne dla Olimpii Basenu i Stadionu - a jest ich sporo na parkingu przy Cmentarzu Agrykola. Jak Pan poczyta co jest w tym wniosku to Pan zrozumie. Co do promocji Elbląga to wybaczy Pan ale Referendum zrobiło najlepsza promocję od 1945 r a na targi jeżdżą przedsiębiorcy - zgadnie Pan dlaczego i po czyim artykule Pan Nowaczyk wprowadził taki zwyczaj jeszcze w 2012 ? Ale racja jest sporo do poprawy w tym zakresie ,,,,, Ale o tym pewnie Pan nie czytał bo po co komu jakaś Strategia..
oceń post 0 15 zgłoś do moderacji
2014-06-22 12:18 17%
28

odpowiedziano ponad rok temu przez wkurzona
Pani Kosecka a co wg pani zmieni zespól zadaniowy- NIC Siedzenie przy stole z ciasteczkami kawusią i gadanie o banialukach nie stworzy miejsc pracy. Te wszystkie durnowate programy, szkolenia, spotkania z "mądralami" z PUP można sobie o kant rozbić. Potrzebne są działania a nie pitolenie. Co pani Partia POpapranych obłudnikow zrobiła w kierunku zmniejszenia bezrobocia, że ma pani czelność rozliczać obecnych. Za taki stan miasta i doprowadzenie go do riuny możemy najbardziej podziękować dziadkowi Sloninie, który zamiast inwestować spełniał swoje poronione pomysły typu Modrzewina.
odpowiedz oceń post 5 25 zgłoś do moderacji
2014-06-23 11:47 78%
29

odpowiedziano ponad rok temu przez lokalny patriota
Zgadzam się w pełni z Panią Kosecką. Nieporadny Wilk nic nie robi, powołał 21 komisji ale nie myśli o bezrobociu. Jeszcze nigdy z jego ust nie słyszałem co zamierza zrobić w kierunku ograniczenia bezrobocia. Słyszałem o likwidacjach, wyprzedażach i zadłużaniu miasta. Nie chcę takiego prezydenta!!!!
odpowiedz oceń post 14 4 zgłoś do moderacji
2014-06-23 12:27 22%
30

odpowiedziano ponad rok temu przez Zatroskany
To prawda Pani Mario, żeby zająć się ważnymi sprawami, trzeba mieć jakąś wiedzę i umiejętności. Reklama i zrzucanie winy na innych są łatwiejsze. I byle do wyborów.
odpowiedz oceń post 4 14 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź