najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-10-28 13:18 70%

ESWIP będzie bronił dobrego imienia. Wydano oświadczenie

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

W związku z faktem systematycznego pomawiania Stowarzyszenia ESWIP przez Mariusza Lewandowskiego wyrażamy swoje stanowisko w sprawie – czytamy w stanowisku Elbląskiego Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Pozarządowych.

Od wielu miesięcy jesteśmy kłamliwie oskarżani przez M. Lewandowskiego za pośrednictwem mediów, wystąpień publicznych czy podczas bezpośrednich rozmów. Podejmowaliśmy próby dialogu i wyjaśnialiśmy stan faktyczny wraz z uzasadnieniem prawnym i formalnym w którym funkcjonują stowarzyszenia.

Z przykrością stwierdzamy, iż celem jego działań nie jest konstruktywna i oparta na faktach rozmowa, lecz próby niszczenia dorobku i wizerunku Stowarzyszenia ESWIP. M. Lewandowski otrzymał od Stowarzyszenia ESWIP wielokrotnie wsparcie w postaci doradztwa, informacji czy udostępnienia lokalu. Takim wsparciem objęta była próba tworzenia przez niego spółdzielni socjalnej o nazwie V Spółdzielnia Socjalna Viking, która jest obecnie w likwidacji.

Mimo naszych próśb i żądań o zaprzestanie rozpowszechniania nieprawdziwych informacji o naszej organizacji oraz jej członkach, w ostatnim czasie zyskały one na intensywności. Zarówno pracownicy, jak i członkowie Stowarzyszenia byli obrażani przez M. Lewandowskiego za pośrednictwem środków masowego przekazu. Wielokrotnie podczas obecności w biurze Stowarzyszenia zachowywał się wobec pracowników agresywnie, zastraszał ich i obrażał.

Eskalacja nękania oskarżeniami utrudnia nam codzienną pracę. Pomówienia M. Lewandowskiego czy np. jego donosy do prokuratury – wynikające z jego niewiedzy, powodują konieczność uruchamiania dodatkowych czynności – zwłaszcza tłumaczenia podstawowych faktów o funkcjonowaniu organizacji i realizacji projektów finansowanych ze środków unijnych. Stowarzyszenie ESWIP systematycznie jest kontrolowane przez niezależne podmioty. Poddajemy się corocznie wielu kontrolom, w tym instytucjom takim jak: Naczelna Izba Kontroli, Urząd Skarbowy, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej czy także Komisja Europejska. Każda kontrola potwierdza naszą rzetelność i uczciwość.

W myśl prawa polskiego stowarzyszenia są niezależne i autonomiczne, zarządzane przez jego członków. Dziwaczne i agresywne żądania dotyczące działalności Stowarzyszenia – m.in. udostępnienie dokumentów finansowych, ingerowanie w jego działalność są niezgodne z prawem. Nasze prośby i żądania zaprzestania działań godzących w dobre imię Stowarzyszenia ESWIP, w tym także godność i dobre imię osób pełniących funkcje zarządcze oraz pracowników naszej organizacji, do dnia dzisiejszego nie przyniosły efektów. Co gorsza, M. Lewandowski zaczyna godzić w dobre imię wszystkich elbląskich organizacji pozarządowych. Podważa ich dorobek, uczciwość, dobre intencje. W ten sposób niszczy wieloletnią pracę tych organizacji i zaufanie elblążan do ich wysiłków. W zawiązku z powyższym informujemy, iż zaprzestajemy dialogu oraz wsparcia M. Lewandowskiego w trosce o dobro naszej organizacji oraz osób zaangażowanych w jej działalność, ale także w trosce o dobre imię elbląskich organizacji pozarządowych i samego Elbląga. Apelujemy o to samo do innych organizacji, mediów i osób.

Destrukcyjna działalność M. Lewandowskiego zasługuje na publiczne zanegowanie. Stowarzyszenie ESWIP nie będzie dementowało ani odnosiło się w żaden sposób do zmyślonych i nieprawdziwych stwierdzeń ze strony M. Lewandowskiego. Żyjemy w państwie prawa i wierzymy, iż jest ono gwarantem jego poszanowania. Nie zgadzamy się z takim sposobem interpretacji prawa, którego podstawą jest wymóg stałego udowadniania swojej niewinności. Jest to ideologia, której nie będziemy swoim postępowaniem utwierdzać. Z przykrością informujemy, że zmuszeni jesteśmy do rozpoczęcia postępowania, które ma na celu wyegzekwowanie od M. Lewandowskiego zaprzestania naruszania dóbr osobistych, godzenia w dobre imię i godność naszych pracowników, członków Zarządu oraz samego Stowarzyszenia ESWIP.

Zarząd ESWIP

oceń wątek 38 16 zgłoś do moderacji
2013-10-28 13:42 73%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez speed
brawo :)
odpowiedz oceń post 27 10 zgłoś do moderacji
2013-10-28 14:11 75%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez obcy
tak ma byc super i inteligentnie załatwiona sprawa z tym .........brak słow na pana mariusza l
odpowiedz oceń post 27 9 zgłoś do moderacji
2013-10-30 09:32 0%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Poważanie ? Ale się uśmiałem ,.....
oceń post 0 9 zgłoś do moderacji
2013-10-28 14:26 70%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Eg
Lewy to pajac, wyślijcie go ponownie do więzienia bo w realnym świecie się odnaleźć niepotrafi :)
odpowiedz oceń post 26 11 zgłoś do moderacji
2013-10-30 09:32 0%
5
Dzięki za zrozumienie zawsze chętnie popoajacuję bo mi to ujmy nie przynosi chyba że w oczach kogoś kto nie rozumie gdzie jast granica pajacownia a gdzie zaczyna się konkret. Twoim zdaniem więzinie to raj ? No to proponuję się na ow raj zaokrętować i popłynąć w długi rejs do normalności .
oceń post 0 10 zgłoś do moderacji
krokusik
2013-11-01 20:12 33%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandawski
Bo ja wolę wczasy we Fromborku. :)
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2013-10-28 15:14 33%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez eurocent
A to stowarzyszenie to skąd otrzymuje środki na działalność.Jakoś nie jestem zorientowana, a róznie czytałam na temat stowarzyszeń.
odpowiedz oceń post 7 14 zgłoś do moderacji
2013-10-28 15:39 75%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez klik
Znamienne, że ten pan chwali jedynie PiS i pana Wilka!?
odpowiedz oceń post 15 5 zgłoś do moderacji
2013-10-28 16:59 82%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez opopop
Brawo! Proponuję drogę sądową, dołączymy do ESWiP. Niech paranoiczny świat ma wreszcie koniec. Od kiedy to oszołomstwo ma jakikolwiek posłuch?No ,chyba że za drzwiami bez klamek.
oceń post 27 6 zgłoś do moderacji
2013-10-28 16:58 78%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez ewa
POpieram ESWIP w tej sprawie. Notabene, dziwne jest,że jeden dziwny osobnik, bez wykształcenia, z tego co sam pisze-niepracujący,nie mający pojęcia o niczym,próbuje mącić. W artykule powinniście napisać "niejakiego Maiusza Lewandowskiego",bo bez tego to jakby ten "pan"był znany szerzej.A to jest nieprawda, znany jest jedynie w "pewnych kręgach" ,do których większość z ans nie chciałaby należeć....
odpowiedz oceń post 29 8 zgłoś do moderacji
2013-10-30 09:28 6%
11
Zapraszam Pania do kontaktu ze mną na miala mriuszlewandowski1966@gmail.com .
Chętnie porównam moje świadectwo maturalne z Pani świadectwem a potem porozmawiamy o szkołach jakie ukonczylem i o moich wynikach . Pewne kregi są natomiast dość obszerne i jak widzę z Pani zainteresowania moją osobą ciagle się powiekszają. Pozdrawiam .
oceń post 1 15 zgłoś do moderacji
2013-10-31 10:57 0%
12
odpowiedziano ponad rok temu przez znow ja
Panie Mariuszu z osobami tego typu to ja zawodowo pracuje,w życiu prywatnym juz nie muszę.A żadnego zainteresowania panem nie mam,przykro,wiem,ze pan zaluje...ale coz,life is brutal..Prosze zaonteresowanych szukać w swojej polce :D
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
krokusik
2013-11-01 20:14 33%
13
Nadmieniam jednak, że seksu z panią nie będę robił bo mam inne preferencje. Kobiety mnie nie rajcują :(
2013-10-28 17:21 0%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez 1 $
No i co? Główny zainteresowany nie ma nic do powiedzenia?
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-10-28 17:23 80%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez Makaron
V Spółdzielnia Socjalna Viking - kolejna schizofrenia M. Lewandowskiego, kolejna jego porażka, ciekawe która to już z kolei. Człowiek porażka, jakim prawem ktoś taki wogóle zabiera głos?!
odpowiedz oceń post 33 8 zgłoś do moderacji
2013-10-30 09:26 0%
16
Proponuję przeczytać Konstytucję i konwencję miedzynarodowe i tą ONZ-owska z lat bodaj 50 tych i tą Europejską z lat bodaj 60 -tych.
O czymś takim jak Deklarcja Niepodlelości z sławną V poprawką do konstytucji USA nie będę już wpominał bo to jak rozumie egzotyka dla kogoś zapatrzonego w Słońce Białorusi ....
oceń post 0 12 zgłoś do moderacji
krokusik
2013-11-01 20:17 33%
17
Ja co prawda tego nie czytałem bo mam dysleksję ale powiedział mi o tym mój przygodny partner.
2013-10-28 17:56 23%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez ???
ESWIP co to za skrót?Rozumiem że panowie nie robią tego społecznie! Kolejni zawodowi aktywiści?
odpowiedz oceń post 7 23 zgłoś do moderacji
2013-10-28 20:38 9%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez Beliar
Tak trzymaj Mariusz Głowa do góry jesteśmy z tobą :)
odpowiedz oceń post 3 31 zgłoś do moderacji
2013-10-28 21:31 0%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez krzysiek
Nareszcie ktoś stawił opór Lewandowskiemu. Chopina sieje nienawiści i kłamstwa gdzie popadnie.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-10-28 22:11 56%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez batnaPiS
To modelowy przykład elektoratu PIS ... reszta jest milczeniem!
odpowiedz oceń post 9 7 zgłoś do moderacji
2013-10-30 09:23 0%
22
Przez zupełny przypadek w osotanich wyborach głos sejmowy oodałem na Pana Penkalskiego czego na marginesie bardzo żałuje a głos senatorski na kandydata PiS który niestety nie dostał się do Senatu czego też żałuję. Ale blisko jeszcze rok moze dwa i trafisz ....
oceń post 0 9 zgłoś do moderacji
krokusik
2013-11-01 20:19 25%
23
Myślałem, że jak oddam na nich głos to chociaż raz się ze mną pomigdalą a tu dupa zimna........
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2013-10-28 22:35 79%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez v1
Wreszcie konkretna postawa wobec Pana Mariusza Lewandowskiego, tak trzymać.
odpowiedz oceń post 27 7 zgłoś do moderacji
2013-10-29 21:58 63%
25

odpowiedziano ponad rok temu przez d
W koncu. może ten Pieniacz Lewandowski Mariusz zamilknie i przestanie pierdoły wciskać ludziom.
odpowiedz oceń post 10 6 zgłoś do moderacji
2013-10-30 09:21 13%
26
Obawiam się że nic z tego. Czasy zamiatani pod dywan odeszły wraz z Panem Nowaczykiem . Pora to zrozumieć.
oceń post 2 13 zgłoś do moderacji
2013-10-30 13:20 75%
27

odpowiedziano ponad rok temu przez OBCY
I PO CO TU KOMEDIE KIEDY JEST PAN MARIUSZ HAHAHHA.WSZYSCY Z NIEGO SZYDZA A ON I TAK PISZE O SWOICH WYIMAGINOWANYCH BOLACH I PRETESJACH DO SWIATA
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2013-10-31 07:28 0%
28
Loża szyderców ? Dobre ale jakoś nie dostrzegam szyderstwa wiecej mało inteligentnych wycieczek osobistych ,,,, Ale może rzecz gustu .
oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
krokusik
2013-11-01 20:24 33%
29
Nie jestem komediantem. Po prostu mam wielką chuć erotyczną i jakoś muszę z tym walczyć.
dodaj odpowiedź