najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2014-08-06 11:39 86%

Felieton: czy można zaufać rzecznikowi prasowemu?

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Rzecznik prasowy to, przynajmniej w moim odczuciu, bardzo ważna funkcja. Zdaję sobie sprawę, że jest to na pewno ciężki zawód, który każdego dnia stawia przed nami nowe wyzwania. My, jako dziennikarze, zwracamy się do Urzędu Miejskiego z różnymi zapytaniami. Czy, po ostatnich wydarzeniach, możemy odpowiedzi z Biura Prasowego UM traktować poważnie?

Trudno powiedzieć skąd Monika Borzdyńska, rzeczniczka prasowa prezydenta, wzięła informacje o tym, jakoby to my, dziennikarze elblag.net, specjalnie zaprosiliśmy ekipę Polsat News. Wielokrotnie nam, młodym dziennikarzom powtarza się, abyśmy dokładnie sprawdzali informację i nie publikowali „niusów” niesprawdzonych. To cenne uwagi, które zawsze staram się brać sobie do serca. Niestety, pani Monika Borzdyńska pomimo swojego dość dużego doświadczenia dziennikarskiego, sama nie stosuje się do podstawowych zasad.

Panią Monikę Borzdyńską zawsze traktowałem jako osobę, na której można było polegać. Nie raz rzeczniczka UM oddzwaniała do mnie w godzinach popołudniowych (a zdarzało się, że i wieczornych) aby przekazać mi informację, o które prosiłem. Pomimo całej nagonki na prezydenta Jerzego Wilka uważałem, że Monika Borzdyńska to po prostu profesjonalistka. Wielokrotnie, cicho pod nosem, komentowałem zachowanie Jerzego Wilka. Nie raz odniosłem wrażenie, że gdyby nie obecność rzeczniczki, to już dawno obecny prezydent by "odpłynął".

Niestety, po ostatnich wydarzeniach nie jestem w stanie zaufać jakimkolwiek informacjom przekazywanym przez panią Monikę do mediów. Pani rzecznik wprost do kamery Telewizji Elbląskiej skłamała mówiąc, że to my nasłaliśmy dziennikarzy Polsat News do Elbląga. Nie sprawdziła tych informacji u źródła (u nas lub w siedzibie Polsatu). Nie zadała sobie jakiegokolwiek trudu, aby przed wystąpieniem przygotować się do niego. Jeżeli w tak prostej i banalnej sprawie pani Monika nie potrafi sprawdzić dokładnie źródła, to w takim razie na jakiej podstawie mamy wierzyć jej odpowiedziom jako rzeczniczki prezydenta?

Podczas nagrywania wejść na antenę Polsat News zgodnie stwierdziliśmy, że zarówno stan stadionu, jak i otwartego basenu przy Moniuszki to wina zarówno aktualnych, jak i poprzednich władz. Czy gdzieś skłamaliśmy? Uważam, że zarówno ja, jak i kolega Michał Libuda jesteśmy „czyści”. Natomiast pani Monika Borzdyńska powinna zakończyć swoją karierę na stanowisku rzecznika prasowego. To moja, prywatna opinia. Rzecznik prasowy to osoba, której można zaufać, której informacje można przekazać szerszemu gronu odbiorców.

oceń wątek 66 11 zgłoś do moderacji
2014-08-08 15:45 38%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Harry
Do " Omen Bike " Wilk nie jest ideny ale wiekszioc swoich obietnic spelnil jak obnizki czyszow biletow , wprowadzenie tylko 2 wice perzyddentow oraz bud basenu krytego a straz miejska to robil tyle ile mogl zeby ja zlikwidowac zgodnie z prawem ale opozycja siw nie zgodzila niestety jak na innych kandydatow to Jerzy Wilk jest najlepsza alternatywa a co do nepotyzmu co pisles to nic takiego ja nie slyszaem w mediach a na niego sa takie nagonki ze juz dawno by to powiedzieli gdyby byla taka mozliwosc
odpowiedz oceń post 3 5 zgłoś do moderacji
2014-08-11 16:41 60%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Molibden
Harry, chyba żyjemy w dwoch różnych Elblagach chyba. Ja też mogę obiecać, że puszczę bąka i to zrobić - zrealizuję obietnicę, ano zrealizuję! Nie liczy się składanie obietnic, ale ich efekt, - a efekt tych obietnic jest ŻADEN! Dwóch w-ce Prezydentów OK - oszczędność jest - ale dublowanie urzędników na tych samych stanowiskach (dyrektorów departamentów gdy jedni są na zwolnieniu) to już strata większa niż pensja w-ce prezydentów. Obniżki czynszów zamiast przynieść ulgę mieszkańcom Elbląga przyniosły im 40 mln dodatkowego zadłużenia (wszystkim nie tylko mieszkańcom ZBK). Straż miejską obiecał prezydent, anie rada miasta - to akurat jest niekompetencja Wilka, skoro nie wiedział, że od RM to zależy a nie od niego. Wsadzenie na stołek słabego menedzera do MPO zamiast tego który rozkręcał tą miejską firmę, dziś mamy śmieci przy śmietnikach. Żeby zmienić prezesa MPO trzeba było zmienić Rade Nadzorczą co udało się Panu Wilkowi wyjatkowo szybko. O basenie wolę się nie wypowiadać....
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-08-11 16:43 60%
3
...bo bedziemy musieli do Urzędu Marszalkowskiego oddać 15 mln jeśli ten basen nie powstanie do czerwca 2015, jak domniemam owych 15 mln juz nie ma, a dlugi będą spłacali znów biedni Elblązanie, bo budowa leci jak krew z nosa, nawet nie ma fundamentów, a do końca roku miał być stan surowy zamknięty. Wszystko co piszesz to roczna gra wyborcza pana Wilka, za którą w listopadzie zostanie rozliczony!
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-08-08 20:49 0%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
http://mariusz-lewandowski.elblag.name/wpisy/fala-krytyki-pani-moniki,490
Redakcja nie zamieściła to zablogowałem - jak panowie poczytacie ze zrozumieniem to zrozumiecie jak pochopne są wasze opinie.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-08-11 16:33 67%
5
Większość krytykuje Wilka, a Lewandowski go chwali, większość krytykuje rzecznika Wilka, a Lewandowski ją chwali, większośc krytykuje Falkiewicza, a Lewandowski go chwali. Pytanie brzmi: Kto jest głupi, większość Elbląga czy Lewandowski?
oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-08-12 14:55 0%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Jak przeprowadzisz referendum i udowodnisz co to za "większość " to się zastanowię . Na razie bredzisz ponadto człowiek winien się kierować własnym rozumiem i sumieniem a nie modą . Moda na mądrość jeszcze nie dominuje co po Tobie widać - a szkoda
oceń post 0 3 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź