najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-04-12 13:04 47%

Jadwiga Król: Nie dajmy się manipulować, nie idźmy na referendum

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Drodzy Państwo, postanowiłam napisać ten list, ponieważ czuję się zaniepokojona sytuacją, jaka ma miejsce w Elblągu. Rozumiem, iż współczesne systemy demokracji dają społeczeństwu narzędzie w postaci inicjatywy referendalnej. Jednak takiego narzędzia używa się tylko w uzasadnionych przypadkach, takich jak np. sytuacja prezydenta Małkowskiego w Olsztynie - pisze Jadwiga Król z Kongresu Kobiet w Elblągu.

Moim zdaniem w Elblągu nie wydarzyło się nic takiego, co byłoby powodem do sięgania po takie mechanizmy. Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi. A błędy, rozliczać można po skończonej kadencji. Przecież nie wyprasza się z kuchni gospodyni, która jest akurat w trakcie pieczenia ciasta. A tak próbują zrobić inicjatorzy elbląskiego referendum.

Przez wiele lat byłam aktywną uczestniczką życia politycznego, także jako radna sejmiku województwa warmińsko-mazurskiego i wiem, że jedną z głównych zasad demokratycznych rządów jest ich kadencyjność. Tego schematu nie powinno się naruszać jeśli nie ma ku temu nadzwyczajnych powodów. A takich w Elblągu z pewnością nie ma. Wszystko toczy się zgodnie z ustalonym planem, trwają inwestycje, a miasto pięknieje.

W obecnym czasie zbrutalizował się jedynie język anonimowych oszczerstw rzucanych (głównie) w elektronicznych mediach przeciwko obecnej władzy. Oburza to tym bardziej, iż wiemy, że takie działania nie służą dobru miasta, a także nie pokazują żadnej alternatywy. Mają na celu jedynie manipulację polityczną i dążenie do władzy za wszelką cenę.

Wydawało mi się, że Ruch Palikota psuje jedynie atmosferę w Warszawie. Okazuje się, że jego wpływy przeniosły się także do Elbląga. To przecież ludzie związani z tym ugrupowaniem, są inicjatorami Referendum. Ta sytuacja niepokoi mnie tym bardziej, że powszechnie wiadomo jak to ugrupowanie jest nieprzyjazne kobietom. Po tym jak, w obraźliwy sposób Janusz Palikot odnosił się do Wandy Nowickiej, cofając jej rekomendację na stanowisko wicemarszałka Sejmu - Gabinet Cieni Kongresu Kobiet napisał: „ … uprawianie populizmu i przedkładanie interesów partyjnych nad interes publiczny… podważa wiarygodność tej partii”.

Dlatego apeluję Drogie Panie i Drodzy Panowie, nie dajmy się zmanipulować i aby dać wyraz swojej dezaprobacie po prostu nie idźmy na referendum.

Z poważaniem
Jadwiga Król
Pełnomocniczka Kongresu Kobiet w Elblągu

oceń wątek 28 32 zgłoś do moderacji
2013-04-12 13:27 89%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Natalia
Pani Kosecka nazywa tramwaje, proponuje stawianie ławeczek, Pani Król "piecze ciasta"... A tymczasem: z miasta wyjechało "za chlebem" 50.000 osób, mamy ponad 20 % bezrobocie, dzieci chodzą głodne, przez miasto nie można przejechać ani przejść normalnie, człowiek grzęźnie w błocie, dziurach i w depresyjnym klimacie. Inwestorów (potencjalnych) miasto przegania ale jest dobrze, bo prezydent Elbląga wzorem p. Małkowskiego z Olsztyna nikogo nie zgwałcił... Cóż, przez takie kobiety jak Wy drogie Panie, nasza płeć postrzegana jest jako infantylna i nieporadna. Pieczcie ciasta, kupujcie krawaty sowim mężom... Politykę zostawcie kobietom o mentalności śp Margaret Tacher - silnym, mądrym, wykształconym, posiadającym stabilny kręgosłup moralny, mającym pojęcie o biznesie, ekonomii, gospodarce, geopolityce etc.
Może i Wy "super babki" jesteście dla swoim dzieci, wnuków, sąsiadów ale niestety polityka i biznes to nie Wasza bajka.
odpowiedz oceń post 50 6 zgłoś do moderacji
2013-04-12 13:52 90%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez dron
Brawo, takie teksty miło się czyta. Widać wiedze i oczytanie - wcale nie słodzę:)
oceń post 43 5 zgłoś do moderacji
2013-04-12 13:28 87%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Podpisz sie
Ta "gospodyni" dawno upiekła zakalec ....
odpowiedz oceń post 34 5 zgłoś do moderacji
2013-04-12 13:51 9%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez inc
praca w elblagu lezy na ulicy tylko trzeba się schylić... nie jestem peowcem poza polske się nie wybieram znam jezyk obcy a studia przerwałem żeby robic kursy i uprawnienia...dostałem dofinansowanie do otwarcia działalności i prowadze ja do tej pory placac duzy zus...do roboty a nie klikacie z nudow
odpowiedz oceń post 4 39 zgłoś do moderacji
2013-04-12 14:23 90%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez matthew
Oj Jadzia, Jadzia. Niby Palikot wam przeszkadza, ale co w tv leci relacja z Kongresu Kobiet, to widze, ze jego wierny czerwony druh Ryśko z Kalisza jest waszym glownym gosciem. Hipokryzja? A moze zaklinanie rzeczywistosci dla wlasnych celow politycznych?
odpowiedz oceń post 26 3 zgłoś do moderacji
2013-04-12 14:31 91%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez tyg
A jak ma Pani szkodnika w kuchni to tez go Pani nie przegna? Ja Pani nie posłucham i pójdę oddać swoje 2xTAK.
odpowiedz oceń post 30 3 zgłoś do moderacji
2013-04-12 14:37 83%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez SpongeBob Kanciastoporty
Jadziunia, na jaki stołeczek masz chrapkę?
odpowiedz oceń post 25 5 zgłoś do moderacji
2013-04-17 00:17 0%
8
odpowiedziano ponad rok temu przez Stalin
Sponger ty jednak zwykly smiec jestes.
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-04-12 15:17 88%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Ola
Rozumiem, że Pani głos to głos do kobiet ich przedstawicielki...
Czy Pani na prawdę uważa, że Elblążanki są tak głupie, że dadzą się zmanipulować prymitywnej propagandzie?
odpowiedz oceń post 29 4 zgłoś do moderacji
2013-04-12 15:32 81%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez pfff
Jadźka - z Grzesiem się dogadałaś? :D : D :D
odpowiedz oceń post 21 5 zgłoś do moderacji
2013-04-12 16:09 84%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez feministka
Pani Król -dostała demencji starczej ,że plecie takie idiotyzmy
odpowiedz oceń post 21 4 zgłoś do moderacji
2013-04-12 16:17 86%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez Bogusia
i czego zęby szczerzycie na tym zdjęciu?Wam pewnie pasuje???a nam NIE !!!
odpowiedz oceń post 18 3 zgłoś do moderacji
2013-04-12 16:21 92%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez Maks Paradys
Gdzie kucharek szesc tam nie ma co jesc.
Moja malutka Jadwinia A ja cie na rekach nosilem po ..... klepalem
Prosze natychmiast rozwiazac Tatusia i przeprosic
I nie wdawac sie w polityke odwolujemy jej ekstelencje w trybie natychmiastowym
odpowiedz oceń post 34 3 zgłoś do moderacji
2013-04-12 17:14 79%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez Wiesiek
Paniom już podziękujemy.
Emeryci głosu nie mają.
odpowiedz oceń post 19 5 zgłoś do moderacji
2013-04-12 17:34 88%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez asas
i okazuje się prawdą, że jak Pan Bóg chce kogos pokarać to mu rozum na stare lata odbiera, biedna kobieta
odpowiedz oceń post 22 3 zgłoś do moderacji
2013-04-12 17:43 84%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez paź
królowa zawsze trzyma palec w d... i na lewo i na prawo. żałosne
2013-04-12 18:04 91%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez Maria
Pani Jadwigo, czytałam kiedyś wywiad z Panią: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53662,11984233,Jadwiga_Krol_walczy_o_rowny_status_kobiet_i_mezczyzn.html
Przyznam traumatyczne przeżycia i to wyjaśnia mi poniekąd Pani podejście do tematu (jeden z cytatów z wywiadu: Jak ciebie wychowano? Tradycyjnie. Mama przy dzieciach, ojciec żył własnym życiem. To znaczy? Pracował, pił i bił). Współczuję Pani ale proszę nie mierzyć wszystkich własną miarką, nie każda kobieta będzie uważała swojego mężczyznę za idealnego, tylko dlatego, że jej nie bije. Z drugiej zaś strony, nie każdy wyborca elbląski uzna swojego prezydenta za idealnego, tylko dlatego, że nie zgwałcił kobiety (ba! nawet psa!), jak przytoczony prezydent Małkowski (nie wiem, czy udowodniono mu winę zresztą). Niech Pani nie wnosi swojej traumy do życia publicznego. Z wyrazami szacunku. Maria
odpowiedz oceń post 29 3 zgłoś do moderacji
2013-04-12 18:07 88%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez GIG
super babka TO SUPER PIERDOŁY pisze! dałem się zmanipulować swoim rachunkom za mieszkanie - bezczelnie mi papier kłamie że musze więcej o ponad 100 zł zapłacić. Dziękuję że mnie pani z błędu wyprowadziła, że napisała pani prawdę. Dziękuję także że pokazał mi pani manipulację w postaci totalnego bur.elu na mieście którego nie ma tak naprawdę, a także za to z jaką lekkością rzuca pani frazesy że tylko ten co nic nie robi się nie myli - JA SIĘ NA TO NIE ZGADZAM I NIE AKCEPTUJĘ TAKICH BZDUR! jeśli nie chcecie dalszych podwyżek i manipulacji MACIE SZANSĘ NA ZMIANĘ!
odpowiedz oceń post 30 4 zgłoś do moderacji
2013-04-12 18:30 85%
19
odpowiedziano ponad rok temu przez XYZ
Ja też się dałem nabrać! Myślałem, że podwyżki, bałagan w mieście, syf, bród, nepotyzm, degradacja miasta, wzrost bezrobocia etc, to wynik kryzysu w kosmosie i w Unii Europejskiej, przypadku, niefrasobliwości, braku możliwości wpływania na niektóre procesy itd. A tutaj Pani mówi, że cyt.: "WSZYSTKO IDZIE ZGODNIE Z PLANEM". Ups- jak to czasami niechcący można prawdę klepnąć. Dzięki Pani Król, moja wiedza wzbogaciła się bezcennie.
oceń post 23 4 zgłoś do moderacji
2013-04-12 18:12 88%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez trick
OBŁUDA wycieka z tego stanowiska, własny interes dominuje nad rzekomą troską o mieszkańców - po prostu nie wierzę Pani i nigdy nie będę już pani dażył szacunkiem...
odpowiedz oceń post 30 4 zgłoś do moderacji
2013-04-12 18:28 84%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez ewa
Z pani słów wynika ze w Elblagu wszystko jest CUDOWNIE ,dziwne my jako mieszkancy jakos tych cudów nie widzimy ,a wrecz odwrotnie .
2013-04-12 19:24 75%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez bgt
Kongres kobiet to taki twór z którym Pani Prezydentowa Kwaśniewska nie chciała być utożsamiana-to już o czymś świadczy.Nic się nie wydarzyło to mi dobre.No to rada nadzorcza już poszła.Całkowita kompromitacja ..
odpowiedz oceń post 12 4 zgłoś do moderacji
2013-04-12 19:36 70%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Właśnie wróciłem ze spotkania z Panią Senyszyn . No cóż autorka tego listu zwariowała - to ile obecnych tam kobiet nie wytrzymało to dowód jak pensyjka z miasta rozwadnia układ nerwowy.
odpowiedz oceń post 14 6 zgłoś do moderacji
2013-04-12 21:44 27%
24
odpowiedziano ponad rok temu przez af
Widzisz Lewandowski, ja jakos nie mam pensji z miasta, ludzie z ktorymi pracuje takze i wiesz co? Z mojej pracy nikt nie idzie na referendum, bo ludzie mysla...a Wy liczycie tylko na glosy ludzi, ktorzy tak naprawde cos tam uslysza, a i tak nie znaja tematu do konca, nie analizuja co i jak i dlaczego tylko widza swoj czubek nosa i tyle.
oceń post 3 8 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź