Powracamy do tematu tablicy interaktywnej zainstalowanej na skwerze katedralnym. Po naszych publikacjach zarzucono nam kłamstwo, jakoby tablica nie została zdewastowana. Postanowiliśmy po raz ostatni zająć się tą sprawą i sprawdzić, czy rzeczywiście działa ona prawidłowo.
Przypomnijmy: kilkanaście dni temu informowaliśmy, że tablica na skwerze katedralnym została zdewastowana. Na przedniej szybie były widoczne (i wyczuwalne) zarysowania, które nie pozwalały na normalną obsługę tablicy. W tej sprawie skontaktowaliśmy się z Urzędem Miejskim, który skierował nas do Muzeum. Po kilku dniach udało wreszcie nam się skontaktować z Tomaszem Glinieckim, kierownikiem działu edukacji i promocji Muzeum Archeologiczno-Historycznego. Jego odpowiedź brzmiała następująco:
Co do uszkodzeń tablicy, to odesłałem redakcję info.elblag do głównego wykonawcy placu i producentów sprzętu. Pana też tam odsyłam. Muzeum było jedynie dostawcą wiedzy, zawartej w tablicy. Moje spostrzeżenie o tym, że jest brudna i pomazana, dotyczyło sposobu użytkowania przez dzieci, korzystające z fontanny, a nie technicznego opisu uszkodzeń. Więc jeśli szyba jest już nowa i tablica działa, to też się cieszę.
Tomasz Gliniecki Kierownik Działu Edukacji i Promocji Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu
Zgodnie z radą przekazaną w e-mailu skontaktowaliśmy się z firmą EkoInbud – wykonawcą skweru katedralnego.
1. Panel dotykowy nie uległ dewastacji - został wyczyszczony z zabrudzeń od palców i zacieków spowodowanych mokrymi rękoma użytkowników,
2. W związku z powyższym nie ma żadnych kosztów naprawy,
3. Tablica jest objęta gwarancją tak jak wszystkie prace związane z placem katedralnym.
Żaneta Wyciszkiewicz Asystentka Zarządu
Obie wiadomości świadczą więc o jednym – myliliśmy się! Tablica rzeczywiście nie została zdewastowana. W dalszym ciągu jednak nie działała ona, przynajmniej w naszym odczuciu, poprawnie. Postanowiliśmy ruszyć na skwer katedralny z kamerą i ostatecznie sprawdzić intuicyjność tablicy elektronicznej.
Zapraszamy do naszego materiału video.