najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Paweł Makowski
2015-05-11 10:00 73%

Jak radni PiS i PO komentują wynik pierwszej tury wyborów?

rozpoczęty ponad rok temu przez Paweł Makowski

Wczoraj tuż po godzinie 21:00 kraj obiegła wieść, że w drugiej turze wyborów prezydenckich spotkają się: kandydat Prawa i Sprawiedliwości, Andrzej Duda oraz kandydat wspierany przez Platformę Obywatelską - Bronisław Komorowski. Kolejne doniesienia medialne utwierdzają w przekonaniu, że nieznaczną (ale jednak) przewagę zyskał pierwszy z wymienionych. Jak przebieg kampanii wyborczej i jej wynik komentują Marek Pruszak, rzecznik PiS w Elblągu i Jerzy Wcisła, szef elbląskiego PO? Czy coś było dla nich zaskoczeniem?

Radny Marek Pruszak pełni funkcję Wiceprzewodniczącego Rady Miejskiej, jest również rzecznikiem prasowym Klubu Radnych PiS. Jak wyznał w rozmowie z nami:

Wynik jest dla nas pozytywnym zaskoczeniem. Wcześniejsze sondaże wskazywały, że to Bronisław Komorowski ma przewagę nad naszym kandydatem. Teraz, gdy okazało się, że jest zupełnie inaczej, mamy nadzieję, że młodzi ludzie poprą młodego kandydata - Andrzeja Dudę - w drugiej turze i będzie zwycięstwo.

Jak radni PiS komentują przebieg kampanii wyborczej?

W każdej kampanii zdarzają się sytuacje dziwne i ich efekt jest trudny do przewidzenia. Jeśli miałbym to odnieść do tego, co działo się w ostatnich dniach i tygodniach, były spoty, które w niezbyt miły sposób mówiły o naszym kandydacie. Taka swoista "czarna kampania". Nie umknęło naszej uwadze również to, że na debacie telewizyjnej w pierwszej turze zabrakło Bronisława Komorowskiego. To świadczyło o braku jego pełnej otwartości dla wyborców. Myślę, że w ostatecznym rozrachunku mogło to być przyczyną jego porażki.

Jakie plany, związane z drugą turą wyborów, radni PiS mają na najbliższe dni?

Jutro mamy spotkanie, na którym będziemy ustalać strategię działania na te dwa tygodnie. Na pewno maksymalnie włączymy w nie wszystkich sympatyków, członków PiS, Gazety Polskiej i innych współpracujących z nami stowarzyszeń. Zachęcimy do bardziej intensywnej pracy na rzecz naszego kandydata i myślę, że to przyniesie efekty.

Jak wyniki w pierwszej turze wyborów komentuje Jerzy Wcisła, szef elbląskiej PO i również Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej?

W skali kraju myślę, że przebieg kampanii i prawidłowe jej prowadzenie jest kwestią, nad którą powinny pomyśleć sztaby wyborcze kandydatów. W moim odczuciu wynik kampanii nie jest wykładnikiem pozycji, jaką kandydaci zajmują, ale jest to efekt specyficznego prowadzenia działań wyborczych. W Elblągu kampania i jej wynik w dużej mierze odpowiada notowaniom, które znaliśmy jeszcze przed wyborami. Wówczas Bronisław Komorowski osiągnął w naszym mieście najlepszy wynik, drugi był pan Andrzej Duda. Zaskoczeniem w skali kraju jest wynik Pawła Kukiza. Pokazuje on, że Polacy są generalnie zmęczeni wielokadencyjnym sporem między PO i PIS-em i szukają alternatywy. Dla mnie jest to pewien sygnał, że nie została zagospodarowana młodsza część pokolenia, która wczoraj zadecydowała o oddaniu głosu na Kukiza.

Jakie działania podejmie elbląskie PO, by zachęcić niezdecydowanych do głosowania na swojego kandydata?

Mam wrażenie, że tu w Elblągu "odrobiliśmy lekcję", ale będziemy zabiegać o to, by potencjalny elektorat Bronisława Komorowskiego, uspokojony przedwyborczymi sondażami, poszedł na drugą turę wyborów i nie czekał, aż ktoś podejmie za niego decyzję. Na tym skupiać się będą nasze główne działania.

oceń wątek 8 3 zgłoś do moderacji
2015-05-11 10:08 61%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez TR
Na PiS nigdy nie głosowałem, ale po tylu ciężki latach już chyba czas przewietrzyć urzędy, zaczynając od prezydenta, a kończąc na Urzędzie Marszałkowskim. Prawda pani Wcisła?
odpowiedz oceń post 11 7 zgłoś do moderacji
2015-05-11 11:14 63%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez karaczan
jak widze tego jasia fasole po lewej,czlowieka bez honoru ktory drzwiamy wywalony wlazi oknem to z mila checia 24 maja oddam glos na Dudę.
odpowiedz oceń post 12 7 zgłoś do moderacji
2015-05-11 12:00 63%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Władza jest w Nas
Ani jeden ani drugi - teraz są gotowi obiecać wszystko. Tera trzeba skreślić jednego i drugiego - na jesień się rozstrzygnie wszystko
odpowiedz oceń post 10 6 zgłoś do moderacji
2015-05-11 15:29 44%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez p
Widzę strach w oczach jasia fasoli
odpowiedz oceń post 4 5 zgłoś do moderacji
2015-05-11 16:44 29%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez WON!!!
Wstyd!Dalej durnie POpierają WSI,agenturę rosyjską,mafię!Mam nadzieję,że pogonimy "bula"w drugiej turze!A do leniów co na pewno tu darli ryja a na wybory nie poszli:(niecenzuralne słowo).
odpowiedz oceń post 2 5 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2015-05-12 06:12 14%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Metoda Platformy jest prosta - gdy lokalni kacykowie przegną to się ich chowa na rok żeby wyborcy od ich twarzy odpoczęli po czym pojawiają się liderzy i sytuację swoim autorytetem naprawiają. Ale w dwa lata po referendum system zaczyna się chwiać - brak już autorytetu zdolnego do przyjęcia "na klatę " błędów kacyków i kacyki zostają same. Jureczek kłamczuszek trzęsie tyłkiem o stołek bo już PO straciła sejmik województwa a jak straci czapę w Warszawce to i do sejmu niezbyt wielu się dostanie... Co prawda zapowiedzi Komorowskiego idą w dobra stronę ale czy komuś kogo popiera ktoś taki jak Wcisła można wierzyć ? Czas kłamców mija i szare eminencje za rok mogą zostać na bruku z ręką w nocniku zamiast w naszej kieszeni.
odpowiedz oceń post 1 6 zgłoś do moderacji
2015-05-12 13:37 50%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez ewas
Wchodząc do mojego punktu głosowań, zauważyłam starszego mężczyznę na ławce i tak uparcie dziamgolił, żeby tylko głosować na PIS , bo reszta to samo zło.Dlatego nie powinno być żadnych ławeczek pod lokalami wyborczymi, no starszy człowiek, ale sa pewne granice i dla starszych.Nie zwracałam na Niego uwagi, żeby nie poczuł , że ktoś go słucha. Ciekawa jestem jakiego nauczyciela miał ten człowiek.
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2015-05-13 10:56 20%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Arczibar
Polacy mają dość dzielenia społeczeństwa na lepszych i gorszych. Na młodych , wykształconych z wielkich ośrodków oraz moherów i frustratów. Komorowski który buduje swój polityczny wizerunek na haśle zgoda a później mówi o radykałach i frustratach nie jest godny aby być prezydentem mojego kraju. Głosuję na Dudę !
odpowiedz oceń post 1 4 zgłoś do moderacji
2015-05-15 01:27 33%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Eust
Panie Lewandowski już na kolanach pan przed PiSem?
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź