najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2016-01-25 11:42 100%

Jak strollowałem manifestację KOD (przypadkiem)

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Felietony dziennikarzy zazwyczaj publikujemy w czwartek. Ale sytuacja jest na tyle świeża (i śmieszna), że nie może czekać. Pod relacją z manifestacji Komitetu Obrony Demokracji pojawiło się prawie 50 komentarzy. Sama relacja opierać się miała głównie na przeszło 40-minutowym materiale video. Sedno sprawy jest jednak takie, że filmik... nie działał. To jednak nie powstrzymało komentujących przed wzajemnym obrzucaniem się wyzwiskami.

Jestem sceptyczny, ale na pewno jej nie krytykuję i krytykować nie będę – tak mogę powiedzieć na temat manifestacji Komitetu Obrony Demokracji. Zarówno tych, którzy demokracji, jak sami mówią, przyszli bronić tak i tych, którzy te pikiety chcieli sparodiować mogę nazwać tak samo: zapatrzeni fanatycy. Obie strony są głuche na argumenty swoich przeciwników, a o normalnej dyskusji i dialogu można zapomnieć. Nigdy nie byłem zwolennikiem tego typu „rozwiązań”.

Z drugiej manifestacji KODu miałem przeprowadzić relację na żywo, ale z powodu problemów z certyfikatami zabezpieczeń, byłem zmuszony nagrać materiał video, a następnie wrzucić go na elblag.net. Podjąłem decyzję, że materiał nagram jako całość, bez cięć. Tuż po manifestacji przybyłem do redakcji (o dziwo, nie pojawiły się ŻADNE komentarze dot. tego, że nie było relacji LIVE), materiał wrzuciłem do ostatecznego renderingu, a następnie ustawiłem „wrzucanie” go do serwisu YouTube.

Materiał dość szybko wgrał się na YouTube, ale (co jest normalną „procedurą” serwisu) rozpoczęło się jego przetwarzanie. Link do materiału był jednak już dostępny, więc dodałem go do artykułu relacjonującego manifestację KODu. Stwierdziłem, że od razu jak zakończy się przetwarzanie, nasi Czytelnicy będą mogli go zacząć oglądać.

Artykuł wraz z materiałem został uruchomiony.

Kilkanaście godzin później sprawdzałem jego poczytność i ilość komentarzy. Tych było już ponad 25. Przy okazji zauważyłem, że materiał video (który stanowił przecież PODSTAWĘ relacji) po prostu nie działa. Mój błąd: wyrenderowałem nie w tym formacie co trzeba, przez co YouTube materiału przetworzyć nie potrafił. Materiał był widoczny (jako miniatura), ale nie odtwarzał się. To jednak nie przeszkodziło zwolennikom i przeciwnikom KODu, mówiąc kolokwialnie, rzucać w siebie mięsem. Nikogo fakt, że materiał video nie działa, nie zainteresował. Dopiero dziś, w poniedziałek, 25 stycznia (czyli dwa dni po manifestacji) jeden z Czytelników przesłał do nas wiadomość:

Witam. Mam pytanie kiedy pojawi się filmik z manifestacji KOD w Elblągu z dnia 23.01.2016r na profilu elblagnet w serwisie YouTube.com ? Artykuł miał się pojawić na stronie elbląskich wiadomości ( http://www.elblag.net/artykuly/dwie-nie-jedna-komitet-obrony-demokracji-w-elblagu,23473.htm ) kilka godzin po manifestacji , lecz nie został do tej pory opublikowany. Czyżby cenzura nie zezwalała na publikację materiału ośmieszającego formację KODu ?

Jak więc można podsumować KOD? Trzeba mieć na względzie to, że obie strony „barykady” nie zauważyły tego błędu. Ale to nie było ważne. Ważne jest to, aby móc (anonimowo) obrzucić wyzwiskami tych, którzy na pikiety przychodzą i tych, którzy przychodzą, ale po to, aby je parodiować. Nie ważna jest dyskusja i merytoryczna analiza materiału video relacjonującego manifestację, ale to, aby po prostu próbować udowodnić, że to „ja mam rację!”.

Brawa i ukłony kieruję w stronę tych nielicznych, którzy zauważyli, że „coś jest nie tak”. I w moim odczuciu, jeżeli ktoś ma naprawdę walczyć o demokrację, to takie osoby. Osoby, które potrafią myśleć, analizować wiele źródeł, porozmawiać, podyskutować i dopiero na ich podstawie wysnuć własną opinię.

PS. A materiał z pikiety, już ten działający, pojawi się jeszcze dziś.

oceń wątek 3 0 zgłoś do moderacji
2016-01-25 14:30 56%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez powiec
Podziwiam, że pan redaktor przyznał się, że jest trolem ale chyba za bardzo pan przecenia oczekiwania internautów dotyczących pańskiego filmu;) Podpowiem panu jaki może pan zrobić dobry uczynek. Proszę zorganizować publiczną debatę, z przedstawicielami wszystkich stron konfliktu, zadać te sama pytania, poznać fakty i wtedy wyjdzie "szydło z worka"!;) Mo chyba, że nie interesują pana fakty tylko troling?;)
odpowiedz oceń post 9 7 zgłoś do moderacji
Bartłomiej Ryś
2016-01-25 14:38 62%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś
Łooo, debata, publiczna, jeszcze przed kamerą.... Nie do pomyślenia dla wielu elblążan. Jak chociażby dla komendanta Straży Miejskiej w Elblągu o czym więcej wkrótce ;) Tak naprawdę do debaty publicznej przystąpili tylko przedstawiciele Nowoczesnej i Partii RAZEM swego czasu (w czasie kampanii wyborczej)
oceń post 8 5 zgłoś do moderacji
2016-02-02 00:52 33%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez aaa
Pan redaktor jest w błędzie, bo byłem i widziałem jak KOD-owa rzeczniczka czy tam koordynatorka, taka blondyneczka obściskuje się z zamaskowanymi z kontrmanifestacji. Korwin chciał debaty ze Strażą to i z KOD-em może skoro tak się lubią to może być ciekawe.
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2016-01-25 15:33 0%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez KOP
https://www.youtube.com/watch?v=en4FyUYnidg
odpowiedz oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
2016-01-25 16:34 29%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez ascg
Jak mówią mądremu 2 słowa wystarczą a ciemnocie z KODu referatu będzie mało...
odpowiedz oceń post 4 10 zgłoś do moderacji
2016-01-25 17:43 45%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez turban
kod to oszolomy sponsorowane przez pewnego zydowskiego bankiera. ich ujadanie ma na celu odwrocenie uwagi od znacznie powazniejszego problemu jakim jest haos w europie jaki wywolala merkel wraz z tuskiem wpuszczajac do europy setki tys muzulmanskich bandziorow i terrorystow. gwalty na europejkach w krajach zachodnich i skandynawskich sa juz na porzadku dziennym. policja sobie z nimi nie radzi. islamisci sa nietykalni. ewa kopacz z PO podpisala bata na polske i takze zgodzila sie na wpuszczenie tej dziczy do naszego kraju. wzrosnie rpzestepczosc, mali muzulmanie wpadna w patologiczne sidla polskiech mafii, beda ich rybkami do okradania zabijania i odwalania brudnej roboty. z czasem sami zaloza wlasne gangi i tak rozwinie sie kolejna patologia. ci z kodu robia zaslone dymna, cos tam krzycza ze im demokracje zabrano? kto im zabral ta demokracje i w jaki sposob sie ona objawia? ze wywalono tych POwskich propagandzistow typu krasko i lis? a co maja powiedziec elblazanie wywaleni z GE?
odpowiedz oceń post 9 11 zgłoś do moderacji
2016-01-25 19:23 33%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Śmieszny ten KOD, rozkodowany
Nuby polski proitest, nasze narodowe flagi a....muzyka w tle po angielksu. To udowadnia , kto KODem steruje, czyli banksterzy.
odpowiedz oceń post 5 10 zgłoś do moderacji
2016-01-26 11:29 67%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Panie Rys powagi prosze
Po co filmik?????????????? Wszyscy widzieli jak wielka i ogromna manifestacje w Polsce zorganizowal KOD.Malo jest materialow w internecie,telewizji i prasie????????????????
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2016-01-26 15:14 25%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez mój nick
Wprowadźcie imienną rejestrację w serwisie, wtedy nie będzie hejtu. Pod swoim imieniem i nazwiskiem te wszystkie chojraki i opłacane bojówki internetowe nie są tacy odważni!
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2016-01-27 07:49 0%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez refleksja
Wpisują osoby, które były na manifestacji. Im filmik niepotrzebny. Ja widzę obrzucanie błotem przede wszystkim z jednej strony. Jest różnica w poziomie argumentacji. Proszę o obiektywizm. Manifestacja była KODu i nikt nie zapraszał tam panów w maskach. Jak chcą wyrazić swoje poglądy niech zrobią swoją manifestację, zaproszą ludzi ich popierających i media. Demokracja nie polega na zagłuszaniu, krzykach i obraźliwych wpisach.
odpowiedz oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź