najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-05-22 06:44 53%

Jerzy Wilk: Czy Jerzy Wcisła zachęca mnie do oddania na Niego głosu?

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Otrzymałem list otwarty od Jerzego Wcisły z dołączonym plakatem wyborczym, co świadczyć może o tym, że owemu kandydatowi powoli kończą się pomysły na to, jak wypromować się w kampanii do Parlamentu Europejskiego. Czy chciał on w ten sposób zachęcić mnie do oddania głosu na niego? Jeżeli tak, nie był to najlepszy sposób, a ponadto w swoim liście zawarł informacje nieprawdziwe, które świadczą o jego niekompetencji.

Na początku przypomnę Panu Jerzemu Wciśle, że mieszkańcy naszego miasta doskonale wiedzą, że budowa kanału żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną jest ogromną szansą na rozwój naszego miasta i elbląskiego portu oraz stworzenie kilku tysięcy miejsc pracy. Niezrozumiałe jest dla mnie zatem, dlaczego Pan Jerzy Wcisła twierdzi, iż elblążanie odbierają to wyłącznie jako element kampanii wyborczej. Podczas niemal każdego spotkania z mieszkańcami, a odbyłem ich już trzynaście, jestem pytany o to, kiedy inwestycja ta będzie zrealizowana.

Pan Jerzy Wcisła najwidoczniej nie spotyka się z mieszkańcami naszego miasta, dlatego o tym nie wie. Nie jest on ponadto reprezentantem społeczności Elbląga w Radzie Miejskiej, gdyż elblążanie nie powierzyli mu mandatu w wyborach uzupełniających po kwietniowym referendum, w którym odwołali również jego. Co do kampanii wyborczej: sam pan Jerzy Wcisła umieścił hasło dotyczące budowy kanału na swoim plakacie wyborczym. Kto więc używa tej sprawy w celach propagandowych? W tej inwestycji widzę ogromną szansę dla naszego miasta, dlatego też w marcu zwróciłem się do premiera Donalda Tuska i minister Elżbiety Bieńskowskiej z apelem, by prace nad budową kanału zostały przyspieszone. W październiku ubiegłego roku Urząd Morski w Gdyni opublikował prognozę oddziaływań na środowisko w sprawie przekopu Mierzei Wiślanej. Naukowcy ocenili, że przekopanie kanału żeglugowego w Piaskach albo Nowym Świecie będzie najmniej szkodliwe dla środowiska. Dodatkowo Urząd Morski w specjalnej analizie uznał, iż budowa kanału jest opłacalna pod względem ekonomicznym.

Dlatego jeszcze jako radny zabiegałem o realizację tej inwestycji, podkreślając wielokrotnie, że w ten sposób elbląski port i porty nadzalewowe będą miały szansę na rozwój, a cały region stanie się bardziej atrakcyjny dla turystów. Premier Donald Tusk w lipcu zeszłego roku mówił, że przekop Mierzei Wiślanej będzie możliwy, jeżeli okaże się opłacalny i bezpieczny ekologicznie. Rada Ministrów uchwałą z 2007 roku ustanowiła wieloletni program na lata 2008-2013 pod nazwą "Budowa drogi wodnej łączącej Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską". 24 kwietnia otrzymałem odpowiedź w tej sprawie z Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju. W piśmie tym podsekretarz stanu Dorota Pyć wskazuje, że z Prognozy Oddziaływania na Środowisko wynika, iż korzyści społeczne i ekonomiczne przewyższają koszty związane z realizacją inwestycji. Jednocześnie ministerstwo wskazuje, że przed przystąpieniem do realizacji budowy kanału żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną niezbędne jest ponowne opracowanie Prognozy Oddziaływania na Środowisko dla projektu.

Warto przy tym wskazać, że taki raport był już opracowany, jednak nie został on przyjęty przez Komisję Europejską, która uznała, że przesłana dokumentacja nie zawiera wystarczających informacji nt. wpływu Programu na obszary Natura 2000. Dlatego też Program wygasł 31 grudnia 2013 roku, a rząd nie podjął w stosownym terminie działań by był on kontynuowany. Jak wskazuje Pan Jerzy Wcisła, trzeba czekać kolejne trzy lata by go opracować. Nowy raport ma być ponadto poddany konsultacjom społecznym oraz będzie wymagał wydania opinii przez Generalną Dyrekcję Ochrony Środowiska w zakresie wpływu Programu na obszar Natura 2000, w dalszej perspektywie będzie również podlegał akceptacji Komisji Europejskiej. Należy podkreślić, że temat konsultacji społecznych poruszany jest od kilku lat i jak do tej pory rząd jeszcze nie zadał sobie trudu by je przeprowadzić. Nie pomylił się Jerzy Wcisła pisząc, że cała procedura spowoduje, że realizacja inwestycja odłożona zostanie w czasie na kilka następnych lat.

Pan Jerzy Wcisła pisze, że należy zbadać występowanie nadrzędności interesu publicznego. Świadczy to o tym, iż nie dotarł on do odpowiedzi z ministerstwa, wykazał się wyjątkową niekompetencją i próbuje wprowadzić opinię publiczną w błąd, bowiem wyraźnie jest tam wskazane, że interes publiczny przewyższa koszty związane z inwestycją. O wyniku tzw. testu IROPI mówił w Sejmie wiceminister transportu Zbigniew Rynasiewicz pod koniec sierpnia 2013 roku. Na posiedzeniu połączonych komisji sejmowych oprócz m.in. mnie był wówczas obecny pan Jerzy Wcisła. Na dodatek pisze on, że posłowie PiS i Solidarnej Polski przygotowali wtedy projekt ustawy o konieczności „przyspieszenia” budowy kanału.

Pragnę przypomnieć Panu Jerzemu Wciśle, że nie był to projekt ustawy lecz uchwały, a to kolosalna różnica. Jeżeli nie widzi on różnicy w tak podstawowych sprawach, świadczy to o tym, iż może mylić się on w sprawach poważniejszych. Na zakończenie przypomnę Panu Jerzemu Wciśle, że nie otrzymałem zaproszenia od premiera Donalda Tuska. Nie zostało ono wysłane ani do rzecznika prasowego, ani do dyrektora mojego biura, który za zaproszenia odpowiada, ani także do mojego sekretariatu. Warto przy tym wskazać, że Pan premier podczas oficjalnej wizyty w Elblągu i spotkaniu z mieszkańcami nie wspomniał o przekopie i budowie kanału ani słowem.

Jerzy Wilk

oceń wątek 8 7 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-05-22 07:02 0%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez MariuszLewandowski
Do Jureczka z popielnika Wilczek sobie mruga....
Nie wab chłopcze na błyskotki i kup sobie wrotki.
Na tych kółkach szybko do siebie PO wracaj
A mi głupotami głowy nie zawracaj......
odpowiedz oceń post 0 16 zgłoś do moderacji
2014-05-22 12:29 50%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Pyta się elblążanin
Kiedy waściu skończysz ze sobą i zaoszczędzisz sobie i swojej rodzinie ( o ile ją masz ) wstydu ?
oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-05-22 15:33 0%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Następnego dnia po tobie,,,,
oceń post 0 4 zgłoś do moderacji
2014-05-22 08:35 75%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Ja tu widze inny problem...
Żaden z kandydatów do EUROKOŁCHOZU nie spotkał się publicznie z Elblążanami. Boicie się niewygodnych pytań? A "Wciskacz Kitu"szczególnie.
odpowiedz oceń post 9 3 zgłoś do moderacji
2014-05-22 08:52 72%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez urnochód
Bardzo proszę aby pan wylansowany przez roszczeniową grupę mieszkańców , który awansował z likwidatora spółki Elsin na prezydenta miasta nie wypowiadał się w moim imieniu! Nie życzę sobie aby pan sugerował, że ja jako mieszkaniec "...że mieszkańcy naszego miasta doskonale wiedzą, że budowa kanału żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną jest ogromną szansą na rozwój naszego miasta i elbląskiego portu oraz stworzenie kilku tysięcy miejsc pracy...." Jestem realistom nie populistom tak więc proponuję uściślić, że kilku polityków chce kopać nie mieszkańcy!
odpowiedz oceń post 13 5 zgłoś do moderacji
2014-05-22 09:45 33%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez ADAM3
Oj Wcisła, nie kompromituj się już. Piszesz jakieś listy, tłumaczysz decyzje PO-wców, które szkodzą naszemu miastu, a prezydent Wilk swoją odpowiedzą cię zjada.
odpowiedz oceń post 6 12 zgłoś do moderacji
2014-05-22 09:47 38%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
Bardzo podobaja mi sie dzialania Pana Prezydenta Wilka. Facet mowi konkretnie a jego kroki i dzialania nie sa wymuszane jakas grupka kiboli,nieudacznikow i pozerow. POkazal jurkowi wcisle gdzie jego miejsce i poprawnie wskazal mu ze po referendum jurek wcisla dla elblazan znaczy tyle co nic. Wilk bardzo dobrze POradzil sobie takze z kibolami Olimpi elblag. Nie pozwolil zmarnowac pieniedzy na budowe niepotrzebnego stadionu dla garstki kibolstwa. w zamian za to buduje nowa plywalnie dla szerszej grupy elblazan. Nie zapomne jak nowaczyk i strzelec chodzi na mecze z szalikami by zdobyc przychylnosc kibolstwa a pozniej mamili ich budowa stadionu. Wilk jest konkretny, nie taka miekka faja jak jego POprzednik. W przyszlych wyborach takze bede glosowal na Wilka
odpowiedz oceń post 9 15 zgłoś do moderacji
2014-05-22 14:21 33%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Słuchacz uważny
Pan Wilk ma lekarstwo na wszystko. Jeśli ktokolwiek o czymś kiedyś pomyślał, to na pewno Wilk to zrealizuje. Oj ludzie, ile można tego słuchać! Przecież nawet dzieci w takie bajki nie wierzą, jakie nam opowiada prezydent Wilk
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2014-05-22 15:40 43%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez lokalny patriota
Wilku weź się do roboty. Dość lansu i PR-u. Elbląg potrzebuje gospodarza a nie likwidatora i pismaka.
odpowiedz oceń post 3 4 zgłoś do moderacji
2014-05-22 18:41 43%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez jaPolak
Kilka miesięcy pracy Wilka i co? I rozpoczął budowę pływalni... Mało? Załatwił to raz dwa. Nawet jeśli Wilk nie wygra kolejnych wyborów, to pozostawi dla mieszkańców coś co zniszczyło PO, zamykając basen na Kościuszki. Nie ma co się oszukiwać. Ludzie PO i ich sympatycy są kryminalistami (ich były sympatyk i działacz zastrzelił osobę z PiSu, a chciał jeszcze zabić kaczyńskiego), są także krętaczami. Nawet SLD nie narobiło tyle afer co PO. Nie głosuję na POpulistów i POpaprańców. Pozdrawiam ziejącego nienawiścią Niesiołowskiego z PO
odpowiedz oceń post 3 4 zgłoś do moderacji
2014-05-22 21:51 33%
11
odpowiedziano ponad rok temu przez turban
niesiolowskiego to donek juz dawno powinien trzymac na smyczy i w kagancu bo niesiol to agresywna rasa psa. szkaluje pluje jadem,jest agresywny nie radzi sobie z emocjami. widac psycha mu juz dawno siadla. faceta powinni zamknac w wariatkowie. donek wiele traci trzymajac tego wariata w peło
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2014-05-22 20:30 33%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez zbłakany
Dużo słów, żadnej odpowiedzi. Wilk promował Karskiego (PiS) jako jedynego kandydata do PE, który mówi o Kanale przez Mierzeję. A tymczasem Wcisła w każdym spocie o Kanale mówi.

Wilk mówi, że kilka tygodni temu dowiedział się, że budowa kanału będzie kosztowała ponad 600 mln zł, a Wcisła udowadnia, że ten koszt był już znany w 2008 roku.

Na jaki więc list Wilk odpowiada?
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2014-05-22 21:11 67%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez miszmasz
No to konkretna odpowiedź, ale czy pan Wcisła to zrozumie? niewiem dlaczego ten pan kandyduje, co takiego zrobił dla Elblaga, tyle się naszukałam i nic, czyzby tylko to znamię?.
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź