najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-06-14 10:05 21%

Jerzy Wilk: Nie zachwycałem się rosyjską firmą

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Po opublikowaniu na łamach elblag.net materiału, który zamieścił TVN24, a który dotyczył wizyty prezydenta Jerzego Wilka w Rosji i odwiedzin firmy Acron, która chce przejąć polską Grupę Azoty, otrzymaliśmy wyjaśnienie Urzędu Miejskiego w tej sprawie.

W nawiązaniu do artykułu Łukasza Orłowskiego pt. „PiS żąda wyjaśnień ws. Azotów. A jego działacze jeżdżą do Rosji i liczą na Acron”, opublikowanego na stronie www.tvn24.pl 12 czerwca, pragnę wyjaśnić, że moja wizyta w Petersburgu i Nowogrodzie Wielkim była efektem pięcioletniej współpracy samorządowców z Elbląga i Nowogrodu Wielkiego. Współpracę zapoczątkował Henryk Słonina (związany z lewicą), kontynuował Grzegorz Nowaczyk (Platforma Obywatelska), a mi przypadło w udziale jej sfinalizowanie. Byłem tam jako przedstawiciel miasta oraz mieszkańców.

Wizyta odbyła się w dniach 27-30 maja 2014 roku. Szkoda, że redaktor Łukasz Orłowski nie zadał sobie trudu bezpośredniego kontaktu ze mną, a artykuł w głównej mierze oparł na informacjach z rosyjskiego portalu internetowego (http://polish.ruvr.ru). Chętnie udzieliłbym wszelkich informacji na temat tej wizyty. Wówczas w artykule może nie pojawiłoby się tyle nieprawdziwych tez. Przede wszystkim nie jest prawdą, że zapewniałem tam kogokolwiek o chęci umacniania związków Acronu z Polską. Zapewniałem za to o chęci zacieśnienia współpracy obu samorządów. W trakcie wizyty delegacji z Elbląga przez cały czas towarzyszył nam Konsul Generalny RP Piotr Marciniak oraz Henryk Buszta, radca handlowy Wydziału Promocji, Handlu i Inwestycji przy Konsulu Generalnym RP. Obaj panowie mogą to potwierdzić.

Henryk Buszta towarzyszył nam również podczas wizyty w zakładzie Acron. Nie był to jednak kluczowy punkt naszej wizyty, jak wskazuje autor artykułu, a jeden z elementów programu przygotowanego przez mera Nowogrodu Wielkiego, podobnie jak zwiedzanie muzeum, czy cerkwi. Mer chciał się pochwalić firmą, która decyduje o wizerunku miasta, a przede wszystkim zapleczem socjalnym w tym zakładzie, które rzeczywiście nie odbiega od najwyższych standardów europejskich. To był taki sam punkt programu jak wspomniana wizyta w muzeum, czy cerkwi. A przecież to, że odwiedziłem cerkiew nie oznacza, że chcę zmienić wiarę? Poza tym – analogicznie - delegacje, które odwiedzają Elbląg, również zwiedzają największe przedsiębiorstwa w naszym mieście. Głównym celem naszego wyjazdu do Nowogrodu było podpisanie umowy o współpracy obu samorządów na niwie społecznej, kulturalnej, oświatowej, sportowej oraz współpracy przedsiębiorców obu miast.

Towarzyszyła jej wystawa elbląskich artystów zorganizowana przez Galerię El oraz misja gospodarcza, w której uczestniczyli przedstawiciele trzech elbląskich przedsiębiorstw. Rosja to nasz najbliższy sąsiad, więc jest rzeczą oczywistą, że zależy nam dobrych stosunkach i współpracy gospodarczej z tym partnerem.

Prezydent Elbląga Jerzy Wilk

oceń wątek 3 11 zgłoś do moderacji
2014-06-14 10:43 84%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Do redakcji
Kolejny raz proszę o podanie pełnego składu delegacji oraz członków "misji gospodarczej" tj. nazwisk tych trzech przedsiębiorców biorących udział w wyjeździe razem z samorządowcami
odpowiedz oceń post 16 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-14 17:24 13%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Pewnie ktoś od Wójcika ktoś z Alstomu i może jeszcze z izby. O rynki na wschodzie trzeba walczyć a ludzie chcący sprzedać swoje produkty zawsze zrobią to 1000 razy lepiej od dowolnego urzędnika. Ja wole zobaczyć w Elblągu szeroki tor a na Elbląg Zdrój stację przeładunkową....
oceń post 2 14 zgłoś do moderacji
2014-06-14 11:01 82%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez helmet
Niestety prezydent Elbląga dał się wmanewrować w rosyjską propagandę. Rosyjskie media pisał o tej wizycie, podkreślając zachwyt i uznanie prezydenta polskiego miasta dla ich firmy. To oznacza jedno, że Jerzy Wilk nie jest dobrym politykiem, nie potrafił z tego odpowiednio wybrnąć.
odpowiedz oceń post 18 4 zgłoś do moderacji
2014-06-14 20:26 25%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez makbet
Wilk, Kwaśniewski, Tamborski, Diakun z Polic, dziennikarze na wycieczce w Rosji - ta lista gości u Kantora zaczyna być niezwykle długa, pytanie jaki polscy politycy i ludzie życia publiczne mają interes żeby się spotykać z ludźmi którzy mają wrogie nastawienie do Polski i chcą zaszkodzić naszej gospodarce...
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-15 11:16 0%
5
Zmarły dwa lata temu podoficer wojska polskiego mawiał że język wroga trzeba znać . Proszę zgadnąc dlaczego ?
oceń post 0 4 zgłoś do moderacji
2014-06-14 11:09 86%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Wuj
Tylko winny się tłumaczy, a ten akurat ma z czego.
odpowiedz oceń post 18 3 zgłoś do moderacji
2014-06-14 12:21 82%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez urnochód
No a teraz poczekajmy na komentarz Mariuszka, który nam wyjaśni jak naprawdę było?
odpowiedz oceń post 14 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-14 17:21 6%
8
A właśnie że nic mnie to nie obchodzi.... Ja zawsze ceniłem Rosjan za ich upór i fakt że Aerofłot lata nawet za koło podbiegunowe . O słowiańskiej urodzie rosjanek też nie zapominam ..... a co .
oceń post 1 15 zgłoś do moderacji
2014-06-14 17:54 38%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez rafal
Ja zawsze ceniłem Rosjan za ich upór ...No coz ja ,,nigdy" sie z tym nie pogodze.Za lata zniewolenia i mordowania po dzien dzisiejszy...
oceń post 3 5 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-14 20:12 22%
10
Niestety ta przyjaźń nie była nigdy bez cierni i wad. Polski załoga na Kremlu to jedyny obca władza o ile wiem w całej historii rosji. Rok 1920 i Katyń to strony tej samej monety... życie
oceń post 2 7 zgłoś do moderacji
2014-06-14 12:22 81%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez rusofob
Podły zdrajca i pachołek Rosji!?;)
odpowiedz oceń post 17 4 zgłoś do moderacji
2014-06-14 13:11 86%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez Arnold Boczek z pod Embląga
Z buraka może być co najwyżej ćwikła
odpowiedz oceń post 18 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-06-14 17:18 12%
13
A Barszczu nie znasz ?
oceń post 2 15 zgłoś do moderacji
2014-06-14 20:05 83%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
A kto mówił, że należy od nich uczyć się organizacji pracy. Panie Wilk myślenie nic nie kosztuje.
odpowiedz oceń post 15 3 zgłoś do moderacji
2014-06-15 09:41 78%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez Minerwa
Odwracanie kota ogonem. Ot cały towarzysz likwidator Wilk.
odpowiedz oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
2014-06-15 09:49 71%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez gubi się
Jedzie do Rosji i w takiej sytuacji politycznej wychwala pod niebiosa rosyjską firmę i gospodarkę. Może pomyliło mu się z Turcją. Pogubił się pan Wilk. Może niech już ograniczy się do spotkań w małym gronie w Elblągu. Promocję Elblągowi robi, że hej. Najpierw zamknięcie wystawy w Galerii, teraz Acron, co następne?
odpowiedz oceń post 5 2 zgłoś do moderacji
2014-06-16 10:51 67%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez yyyy
Trzeba było zabrać Romana Nem….. i założyć HALEX BIS.
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2014-06-16 13:33 50%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez obywatel
to sprostowanie można schować między bajki. jak dla mnie sprawa nadal śmierdzi. wilk doskonale wiedział jak wygląda sytuacja pomiędzy azotami a acronem. dlatego sam fakt, że je odwiedził jest dla mnie oburzający. inna sprawa to, że na samych odwiedzinach mogło się nie skończyć...
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2014-06-16 15:55 60%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez eurorobot
Ale on jest beznadziejny. Co nie zrobi to się tłumaczy! Tyle tego było : bilbordy... a i nie chce mi się nawet przypominać. Teraz to Słonina i Nowaczyk zapoczątkował...
Wilku a czemu nie kontynuujesz tego co Nowaczyk zapoczątkował w Chinach?
Zaraz się okaże że i tam musisz jechać by sfinalizować? Zaraz się okaże że Nowaczyk tyle zrobił a on tylko sfinalizuje.
odpowiedz oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-06-17 12:33 71%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez taki jest
Taki jest właśnie Wilk - obłudny i fałszywy
odpowiedz oceń post 5 2 zgłoś do moderacji
2014-06-19 16:07 75%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez KlakierPiSu
Pani Monika też gaśnie jako podwładna Wilka. Niegdyś uśmiechnięta ładna kobieta, dziś stłamszona, smutna i butna!
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2014-06-20 07:35 0%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez EuPi
Pan Wilk nie chce przejść na prawosławie, ale pan Wilk może zaprowadzić tam porządek jadąc z biskupem i nawrócić tych innowierców na naszą wiarę i zbawić ich od grzechu. Brawo panie Wilku.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź