najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2016-06-13 11:48 100%

Jerzy Wilk vs. Witold Wróblewski. Bitwa na łamach elbląskich mediów

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

EPEC, EPEC, EPEC – w tej sprawie głos zabierają już wszyscy politycy związani z Elblągiem. Po ostatnio przesłanym tekście posła Jerzego Wilka, przyszła czas na kontra Prezydenta Witolda Wróblewskiego. Ten zarzuca posłowi kłamstwo w sprawach kluczowych dla tej sprawie.

Poniżej prezentujemy pełne stanowisko Wróblewskiego:

Ze zdziwieniem przyjąłem informacje rozesłane do mediów przez posła Jerzego Wilka dotyczące EPEC-u oraz podejmowanych przeze mnie działań. Oczywiście, jak każdy mieszkaniec Pan poseł ma prawo do krytyki, jednakże winna być ona oparta na prawdzie, a tak niestety nie jest.

Po pierwsze pragnę podkreślić, że nie zwalniam Pana Piśkiewicza, jak sugeruje Pan poseł w swoim liście do mediów. Po prostu kończy mu się 5-letni okres kadencji na stanowisku prezesa EPEC. W związku z tym ogłoszone zostało postępowanie kwalifikacyjne mające na celu wyłonienie kandydata na Prezesa, którym powinien być zarówno dobrym managerem jak i specjalistą z zakresu ciepłownictwa.

Po drugie przypominam, że na mój wniosek Prezes EPEC podjął działania, skutkujące obniżeniem w bieżącym roku cen ciepła produkowanego przy ul. Dojazdowej.

Po trzecie nie lekceważę stanowiska Rzecznika Dyscypliny Finansów Publicznych. Pragnę jednak jeszcze raz podkreślić, że katalog zarzutów dotyczących działalności EPEC jest dużo szerszy - Rzecznik Dyscypliny Finansów Publicznych rozpatrywał tylko jedną z nieprawidłowości wskazanych przez Urząd Zamówień Publicznych. Szereg innych nieprawidłowości wskazanych między innymi przez CBA, czy specjalnie powołany zespół kontrolujący jest nadal aktualny. Dziwi więc postawa Pana posła – czyżby tolerował działania naruszające prawo?

Po czwarte jeśli Pan poseł zarzuca mi opieszałość w pozyskiwaniu funduszy unijnych to odnoszę wrażenie, że nie wie, co aktualnie dzieje się w naszym mieście i jakie inicjatywy są podejmowane. Otóż informuję, że dopiero rozpoczęły się pierwsze konkursy z nowej perspektywy finansowej, do których można aplikować o środki. Mamy już złożone pierwsze projekty, przygotowujemy kolejne dokumentacje i na pewno maksymalnie wykorzystamy tę szansę. Dodam tylko, że w ciągu półtora roku swojej prezydentury pozyskałem już ok. 40 mln dodatkowych pieniędzy zarówno z funduszy unijnych, jak i programów ministerialnych, między innymi za przebudowę dróg, ścieżek rowerowych, modernizację toru wrotkarskiego, wiaduktu w ul. Nowodworskiej, czy żłobka przy ul. Asnyka. Jak dotąd wszystkie złożone przeze mnie wnioski uzyskały dofinansowanie. Niestety Pan Wilk nie mógł się poszczycić taką skutecznością, dziwi więc ta nieuzasadniona krytyka. Nawiasem mówiąc, w momencie objęcia przeze mnie urzędu nie było również przygotowanego przez poprzednika ani jednego wniosku, projektu o pozyskanie unijnego wsparcia.

Nie będę szczegółowo odnosił się do rzekomych sukcesów prezydentury Jerzego Wilka. Przypomnę jedynie pozostawione wielomiesięczne opóźnienia budowy Centrum Rekreacji Wodnej, czy problemy finansowe MPO, z którymi muszę się zmierzyć. Najdobitniejszą ocenę tego okresu wystawili zresztą Panu Wilkowi sami mieszkańcy Elbląga w wyborach samorządowych w 2014 roku.

Pozwólcie Państwo, że odniosę się do apelu Pana Wilka wystosowanego do mnie na końcu swojego listu. Ja nie będę Pana pouczał i pisał do mediów, że z zażenowaniem przyglądam się Pana działaniom jako posła. Nie będę rozliczał Pana z ilości interpelacji, czy skutecznych działań na rzecz regionu. Tę ocenę oddaję w ręce mieszkańców Elbląga.

oceń wątek 2 0 zgłoś do moderacji
2016-06-13 13:05 27%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez elblazanin
To ciekawe co pisze prezydent wróblewski, tylko czemu kłamie. Z zazenowaniem przygladam sie pracy posła, bo co nie zgadza sie na laczenie szpitali ktorego pewnie konsekwencja bedzie sprzzedaz tego z zeromskiego? ilosc pracy dla regionu mozna sprawdzic na stronach sejmu. pan wroblewski chyba nie przeczytal tej strony ze zrozumieniem.
odpowiedz oceń post 4 11 zgłoś do moderacji
2016-06-13 13:59 42%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez kompromitacja
Panie pszczókowski! Dlaczego nie są dodawane komentarze. Również, a może przede wszystkim nie zgadzające się z tezami w artykule. Czy jest pan dziennikarzem czy może ...
odpowiedz oceń post 5 7 zgłoś do moderacji
2016-06-14 11:29 20%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez Oszołomów nie brakuje!
Może dlatego frajerko, że pan przez ciebie wymieniony od ponad 2 lat tam nie pracuje?!
oceń post 1 4 zgłoś do moderacji
2016-06-13 14:57 60%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez plif
PIS- jak zwykle ,,ma rację''i jak zwykle potrafi tylko jątrzyć.Poseł Wilk tak jak Jego koleżka J.K uważa źe nikt tylko Oni.
odpowiedz oceń post 9 6 zgłoś do moderacji
2016-06-13 22:02 46%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez Fa
Sukcesem Wilka jest załatwienie pracy swojej żonie emerytce w Urzędzie Morskim. Szybko posłowi wylazła słoma z butów - wszystko w temacie. Niech ten nieudaczny likwidator Elsinu nie poucza prezydenta Wróblewskiego bo mu do pięt nie dorasta kulturą i kwalifikacjami
odpowiedz oceń post 6 7 zgłoś do moderacji
2016-06-14 09:04 38%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez ursus
zamilcz nikczemny klakierze.niestety wiekszym likwidatorem okazał sie towarzysz wroblewski: likwidacja basenu przy spacerowej,likwidacja amfiteatru, wyburzanie zabytkowych kamienic, likwidacja kolei nadzalewowej to tylko niektore grzechy wrobla. nie wspomne juz o bublach takich jak most unijny czy tez za maly staduion lekkoatletyczny
oceń post 3 5 zgłoś do moderacji
2016-06-14 11:38 20%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez mmmmma
Chcę zwolnienia Tereni, ona już emerytka. Kto jest za niech da laika. Zwolnić Terenie Zwolnić Terenie Zwolnić Terenie Zwolnić Terenie Zwolnić Terenie Zwolnić Terenie Zwolnić Terenie Zwolnić Terenie
odpowiedz oceń post 1 4 zgłoś do moderacji
2016-06-14 13:11 0%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez bolo
jest takie stare porzekadło - przyganiał kocioł garnkowi zmienię to na przyganiał cymbał cymbałowi
odpowiedz oceń post 0 4 zgłoś do moderacji
2016-06-14 18:36 0%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Bronia
jeden zero dla Prezydenta
odpowiedz oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź