najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Joanna Siudak
2015-05-20 08:15 62%

Kebab w Elblągu, czyli czy można bezpiecznie jeść na mieście

rozpoczęty ponad rok temu przez Joanna Siudak

W Elblągu funkcjonuje 120 restauracji, 120 punktów małej gastronomii i 7 obiektów sezonowych. Tylko w ciągu jednego roku elbląski sanepid przeprowadza kilka tysięcy kontroli w tego typu miejscach. W trakcie kontroli sprawdzane są m.in. daty ważności produktów, badania lekarskie pracowników i bieżący stan sanitarny lokalu. Czy takie wizyty są tylko formalnością?

Kontrole żywienia nie są zapowiadane

Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej nakłada obowiązek przeprowadzania kontroli w punktach gastronomicznych. W tejże ustawie wyłączony jest przymus informowania o wcześniejszej kontroli, a wynika to z przepisów prawa unijnego. Kontrole w lokalach przeprowadzane są zazwyczaj raz w roku. Inaczej jest w przypadku punktów, w których stwierdzono nieprawidłowości. W takich - kontrole są przeprowadzane do skutku – czyli do momentu kiedy wykluczone zostanie niebezpieczeństwo.

Panuje powszechne przekonanie, że musimy informować właścicieli punktów o terminie kontroli. Nie jest to prawdą, co więcej każdy zakład żywieniowy, zanim rozpocznie swoją działalność musi przejść procedurę rejestracji. Na wniosek osoby zgłaszającej, przychodzimy do danego punktu i dopiero gdy stwierdzimy, że w takim miejscu warunki są odpowiednie, wydajemy decyzję zatwierdzającą. Po jej uzyskaniu można rozpocząć działalność. 

-wyjaśnia Marek Jarosz, dyrektor elbląskiego sanepidu. Fakt, że sanepid kontroluje zakłady z ograniczoną częstotliwością wynika z ograniczonych środków finansowych placówki. Koszty każdorazowej kontroli pokrywane są z budżetu tej instytucji.


Zemsta byłego pracownika

Oprócz standardowych kontroli, pracownicy elbląskiego sanepidu na bieżąco odpowiadają na skargi klientów. Te często są motywowane nie troską, a niezdrową konkurencją lub poczuciem krzywdy z powodu zwolnienia z pracy.

Takie sytuacje stanowią 1/3 wszystkich przypadków, którymi zajmuje się nasza załoga. Skargi dotyczą najczęściej niewłaściwych warunków produkcji i jakości produktów. Jak się okazuje, spora część takich zgłoszeń bywa fikcyjna. Wśród nich są jednak zgłoszenia, których prawdziwość potwierdza się w trakcie kontroli. Dlatego też, obok żadnego sygnału nie możemy przejść obojętnie.

- dodaje Jarosz.

Jak wygląda taka kontrola?

Dla wielu właścicieli restauracji wizyta przedstawiciela sanepidu, wiąże się ze stresem i chwilowym wstrzymaniem oddechu. A jak jest naprawdę?

Po pierwsze, sprawdzamy ogólny stan techniczny zakładu, sprawność urządzeń wentylacyjnych, wodociągowych i kanalizacyjnych. Po drugie, warunki przechowywania żywności. Po trzecie, system jakości, w ramach którego funkcjonują instrukcje dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, które określają zachowania personelu. Kolejnymi kwestiami są właściwie oznakowanie produktów i stan zdrowia osób pracujących przy żywności.

- wyjaśnia dyrektor. W dziale żywienia elbląskiego sanepidu pracuje 8 osób. Każda z nich specjalizuje się w danym obszarze. Najnowszym, a zarazem stawiającym, największe wyzwania, jest dział związany z suplementami diety.

Podsumowując. Czy można bez obaw jeść na mieście? Bez wątpienia tak. W ostatnich miesiącach sanepid nie wykazał w punktach gastronomicznych w Elblągu, żadnych rażących nieprawidłowości.
 

oceń wątek 24 15 zgłoś do moderacji

Wątek nie zawiera żadnych postów.

Interesujący wątek? Bądź pierwszy i napisz coś ciekawego.
dodaj odpowiedź
Dołącz do dyskusji
Tytuł posta Twój nick
Treść posta
serwis elblag.net nie ponosi odpowiedzialności za treści na forum. Wpisy nie związane z wątkiem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane (regulamin).
Warmia i Mazury regionem zjednoczonej Europy Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego
Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013.