najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-04-11 06:30 79%

Kolejne incydenty na granicy. Znów zniszczone paszporty

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Politycy uspokajają, że żadnych incydentów z paszportami na granicy nie ma. Tymczasem ponownie odnotowujemy przypadki niszczenia tych dokumentów. Tym razem poszkodowanych jest około 20 osób. Oficjalna skarga trafiła do Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Na początku marca br. Informowaliśmy o sytuacji z niszczeniem paszportów polskich obywateli na przejściach granicznych.

- Próbując wjechać do Rosji na przejściu w Grzechotkach oddałem jak zawsze paszport w ręce celników. Po chwili jeden z nich wrócił, informując mnie o uszkodzeniu dokumentu i braku możliwości wjazdu na teren Federacji Rosyjskiej. Pozostało mi jedynie złożyć wniosek o wyrobienie nowego paszportu. Rozmawiałem z innymi kierowcami, którzy borykają się z podobnym problemem – alarmował nas nasz Czytelnik.

Urząd Wojewódzki w Olsztynie potwierdzał, że w okresie luty-marzec 2014 r. trafiały się przypadki wymiany tych dokumentów ze względu na zniszczenie. Później zaczęły się inspekcje polityków na granicy kraju i uspokajające oświadczenia, że do żadnych incydentów nie dochodzi.

Tymczasem, jak nas informuje Krzysztof Daszkowski ze Stowarzyszenia Na Rzecz Praw i Poszanowania Obywateli RP Przez Urzędy Konsularne w Niemczech, takie incydenty na granicy znów się wydarzyły.

- W dniu 07.04.2014 r. z informacji jakie posiadamy uszkodzonych zostało około 20 takich dokumentów. Zgłosiły się do nas osoby pokrzywdzone. Została w tej sprawie zgłoszona oficjalna skarga do Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Stowarzyszenie nasze podjęło już stosowne środki celem wyjaśnienia tego incydentu – informuje Krzysztof Daszkowski.

Do sprawy będziemy wracali. Na dowód otrzymaliśmy zdjęcia pociętych paszportów. Z relacji Krzysztofa Daszkowskiego wynika, że dokumenty zostały zniszczone ostrym narzędziem, być może nożem.

oceń wątek 11 3 zgłoś do moderacji
2014-04-12 09:31 40%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez podróżnik
Nie siej fermentu, parówek już od jakiegoś czasu nie mogą przewozić . Sami Rosjanie się dziwią tej decyzji bo twierdzą że nasze wyroby są o niebo lepsze niż ich.
Dziwna sprawa z paszportami nie piszę że nie mogło być takiej sytuacji , bo to różnie bywa .Jakiś czas temu nasz polski celnik by mi zniszczył bo czytnik coś nie chciał z czytać danych i już na siłę to robił .
Jak jesteś odprawiany na rosyjskiej granicy czytniki są na widocznym miejscu a i paszport widzisz cały czas tak samo jak oddajesz deklaracje widzę u nich jaka jest procedura ,wszystko jest widoczne . Jest taka zasada jak przekraczasz granice że swoich dokumentów nie powinieneś tracić z oczu .
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2014-04-12 13:12 50%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez passat
akurat na tysch zdjeciach paszport nie jest porwany tylko bekniecie na laczeniu to normalna rzecz od skanowania go , chcecie zlikwidowac prbolem? to zrobcie mgr na dokumentach plastikowych jak dowod i bedzie po kłopocie
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-04-12 13:13 33%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Document
Tak dokladnie 7.04.2014 porwali mi paszport na PG w Gronowo-Mamonowo Ruski porwali mi paszport. Dobrze ż ewreszcie sie tym ktos zajął.
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2014-04-12 13:29 20%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez PRAWDA
Do passat bzdury opowiadasz kolego. Ewidentnie widac uszkodzenie strony oraz wizy. Uwżasz że Ci ludzie zrobili to celowo zeby sensacje zrobić ?Wyrobienie nowego dokumentu 140 zł; a z tego co wiem to to jest prawda bo mojemu koledze też porwali i wniósł skargę do MSZ.
odpowiedz oceń post 1 4 zgłoś do moderacji
AmoneXar
2014-04-18 17:16 0%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez AmoneXar
A co konkretnie wyrwali - pierwszą kartkę z danymi osobowymi??
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-04-12 15:01 13%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez wk...ny
zamknąc granicę z kacapami na głucho i niech w tym swoim obwodzie zdychają z głodu to samo niech zrobi Litwa i po Królewcu.NIE CHCEMY KACAPÓW W POLSCE!!!!!!!!!1
odpowiedz oceń post 1 7 zgłoś do moderacji
2014-04-12 23:06 0%
7
odpowiedziano ponad rok temu przez ho2
chory jesteś,zamkną granice,i co?.padnie rynek w elblagu,gruby,śruba nie zarobi
co mam tyrać za 1500 zł,chyba jakieś śmiechy
ŚRUBA
a na straż graniczną mam wy.......
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-04-12 19:58 11%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Tadd
Osiągacie poziom Onetu, niestety. Cóż to za stowarzyszenie na które się powołujecie?
Organizacja która nie posiada nawet strony internetowej to w dzisiejszych czasach śmiech. A "zdjęcia" stanowiące dowód trudno skomentować bez dosadnego określenia fotografa.
Niestety artykuł typy "naklepać, a ciemny lud łyknie". O czym świadczą dwa poniższe komentarze.
odpowiedz oceń post 1 8 zgłoś do moderacji
2014-04-12 20:35 11%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez wilk
do pracy się wziąć
odpowiedz oceń post 1 8 zgłoś do moderacji
2014-04-13 10:30 60%
10
odpowiedziano ponad rok temu przez izi
przecież my "pracujemy" :D
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-04-12 23:21 18%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez jjj
a komu niszcza te paszporty??? Przemytnikom paliwa!!! Beszczelnym bucom
odpowiedz oceń post 2 9 zgłoś do moderacji
2014-04-13 11:57 60%
12
odpowiedziano ponad rok temu przez lol
paliwa nikt nie przemyca, tylko zgodnie z prawem tankuje
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-04-13 09:25 50%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez DO TADD
Do Tadd stowarzyszenie posiada strone mistrzu malinowy poszukaj na niemieckich serwerach pałko zanim cos napiszesz.
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-04-13 11:58 25%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez mmm
Nie wierzę w to! Jakoś nikt o tym nie pisze tylko wy szukacie taniej sensacji! Beznadziejna ta wasza i stronka i wasze artykuły!!
odpowiedz oceń post 2 6 zgłoś do moderacji
2014-04-13 17:18 33%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez obyw.
Mam tylko jedno zapytanie. Dlaczego nas Polaków tak lekceważąco traktują na granicy. Ruscy rozumiem najpierw puszczają swoich potem nas choć to czasem jest wkurzające ale polskich celników nie rozumiem zwłaszcza tych młodych - najpierw nie odpowie ci nawet dzień dobry /chyba pracowników służb cywilnych nie nauczono kultury / następnie siedzi 10 minut w swojej budce potem wychodzi z rękami w kieszeni. TO JEST SZOK . Co taki młody celnik sobą reprezentuje. Jeżdżę raz w tygodniu i mam wrażenie, że młodym celnikom nie chce się pracować. Może kierownictwo zwróciło by uwagę na kulturę swoich współpracowników.
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2014-04-13 20:30 33%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez mocca
Podarty paszport ? -to nie Rosjanie !!!!Zacznijcie sprawdzać swoje paszporty jak odbieracie od polskiego celnika po odprawie !!!!!! i to radzę od razu przy okienku .
2014-04-15 07:18 33%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez миша 23
ПТН
ПНХ
2014-04-15 13:35 33%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez лена 07
ПуТиН Пошел На Х.й
2014-04-20 15:04 0%
19
odpowiedziano ponad rok temu przez 999
ot lena ty p....da
oceń post 0 3 zgłoś do moderacji
2014-04-15 19:38 25%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez Misza
A ja widziałem jak pijany kacap z obwodu 39 wymusił pierszeństwo wyjeżdzajac z pobocza terenówką .Te kontrole trzeźwości na ulicach Elbląga przeprowadzane przez policję ,powinne odbywać się i pod marketami gdzie stają ci z obłasti 39
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2014-04-15 20:11 33%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez beznik
Patrzę na zdjęcia i zastanawiam się czy ruscy celnicy niszczą paszporty czy komody :)
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2014-04-16 11:55 25%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez donald
ciekawe polacy gnebią swoich zamiast ciachac ruskom paski
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
AmoneXar
2014-04-18 17:09 0%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez AmoneXar
Rozmawiałem z kolegą, który jest pogranicznikiem i stanowczo zaprzeczył, jakoby Rosjanie mieliby wyrywać nam kartki z paszportów! Kartki z danymi personalnymi, o których tu mowa, są tak niefortunnie mocowane, że "po 10 razie ta kartka wypada" (słowa kolegi)! Nie wierzcie bzdurom w artykule! To wcale nie ma miejsca! Ktoś pogrywa na ludzkiej łatwowierności!
„"Kiedy religia i polityka jadą na tym samym wozie, ci, co powożą, wierzą, że nic nie może im stanąć na drodze. Zaczynają pędzić na łeb na szyję... i nie pamiętają, że pędzącemu na oślep człowiekowi ukazuje się przepaść, kiedy już jest za późno." Frank Her”
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź