najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2014-10-26 13:00 85%

Komentarz. Nowa definicja słowa „konferencja” według Edmunda Szweda

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Czym jest konferencja? Definicja tego hasła jest powszechnie znana: jest to spotkanie grupy ludzi w celu OMÓWIENIA konkretnego zagadnienia. Czy sobotnie spotkanie Edmunda Szweda było więc konferencję?

Okres wyborczy to dużo pracy dla każdego dziennikarza. Jesteśmy przyzwyczajeni do konferencji w różnych miejscach na różne tematy. Dotychczas wszyscy kandydaci podobnie realizowali tego typu spotkania. Najpierw kandydat wypowiadał się na dany temat, prezentował ewentualnie swoich zaproszonych gości po czym następował moment, w którym do głosu byli dopuszczeni dziennikarze. Dzięki temu temat danej konferencji był dostatecznie wyczerpany.

Nie miałem przyjemności uczestniczyć w pierwszym spotkaniu Edmunda Szweda z mediami i mieszkańcami Elbląga gdy opowiadał on o rewolucyjnym pomyśle na budownictwo mieszkaniowe. Wczoraj natomiast byłem świadkiem czegoś, czego na pewno konferencją nazwać nie można.

Budowa aquaparku to temat dość popularny w naszym mieście. Pominę już fakt, że kandydat wraz ze swoimi gośćmi opowiadał o czymś, co nie doszło do skutku. Jaki jest sens opowiada o projekcie aquaparku, który nie powstał? Jaki jest sens wspominania, że winny był Słonina, Nowaczyk, Wilk czy tak naprawdę ktokolwiek inny? Kandydaci, w mojej opinii, powinni mówić o przyszłości zarówno miasta jak i jego mieszkańców.

Dziennikarze zebrani na sali firmy Pujan czekali na moment najważniejszy – czyli zakończenie części oficjalnej i przejście do zadawania pytań. Taki moment jednak nie nastąpił. Pytanie wymusił Rafał Gruchalski z portel.pl. Jedyne, jakie udało się zadać kandydatowi. Pytanie ważne, nad którym zastanawiałem się również i ja z redakcyjnym kolegą Pawłem. Odpowiedź, przynajmniej Edmunda Szweda, wymijająca i atakująca redaktora naczelnego. Odpowiedź zaproszonego gościa – rzeczowa, lecz widać było w jego zachowaniu zdenerwowanie i złość. Dlaczego? Co złego zrobił pan Gruchalski, że stał się obiektem ataku? Edmund Szwed stwierdził, że „zakończy temat budowy aquaparku” w tym momencie. Na więcej pytań nie pozwolił.

Podsumowując: w mojej opinii i bazując na moim doświadczeniu dziennikarskim – wczorajsze spotkanie to nie była konferencja. To było spotkanie. Szkoda, że zapraszając media, nie umożliwiono nam zadać swoich pytań.

oceń wątek 35 6 zgłoś do moderacji
2014-10-26 23:24 71%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Tert
Uwazaj bo za krytyke Norwega oberwiesz od naczelnego. Jemu kandydat sbk chyba nie przeszkadza bo razem z sebkiem chyba niezle sie dogaduja?
odpowiedz oceń post 5 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-10-27 05:54 0%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Panie Bartku po pierwsze przypominam Panu że zwyczaj dopuszczania dziennikarzy do "ustawionych"pytań wprowadził Pan Hoffman i Jarosław Kaczyńki na moście w Elblągu co spowodowało ze nie udało się zapytać o żadną ze spraw dotyczącą Elbląga. Co zaś do zachowania Pana Gruchalskiego to jako Dyrektor Departamentu Kominikacji Społecznej MUSIĄŁ znać okolicznoiści sprawy i tak naprawdę to sam winien odpowiedzić na pytanie jakie postawił komuś kto w strukturze Platformy i Urzędu nie był. To przykład pewnej obłudy z jego strony nie pierwszy zresztą i nie ostatni zapewne bo to jednak dziennikarz daleki od rzetelności skoro pomija fakty kóre nie tylko znał ale w współtworzeniu których uczestniczył . Wypowiedź jednego z gości jasno pokazuje jak sie myśli na zachodzie - gdzie nas nie chcą tam sie nie pchamy i czas zrozumieć że to jedna z przyczyn 18 % bezrobocia w Elblągu - grymaszenie władzy bardziej zainteresowanej "suweniurami" dla siebie niż rozwojem miasta. Smutne ale pora to zrozumieć....
odpowiedz oceń post 0 15 zgłoś do moderacji
2014-10-27 07:32 83%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez mechanik_amator
Lewandowski o czym Ty piszesz ? Dziennikarz zadał pytanie na niby "konferencji" to przyszły kandydat na Prezydenta powinien na nie odpowiedzieć, tego nakazuje kultura i szacunek dla wyborców !! A może to nie było konferencja, a monolog P. Edmunda ?
oceń post 10 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-10-27 07:48 8%
4
Drogi Panie mechaniku - miełm kilka pytań do Pana Kaczyńskiego na konferencji jaka ten zrobił na moście w Elblągu - ustawka był atak widoczna że po pierwszym pytanie jakiejś panie z tvn mikrofon zabrano a Hofmann skończył konferencję. Mam Panu puścić nagranie z rozmowy z Panią Borzdyńską i Hoffamenm ? Kultura i szacunek nie dotyczą tych osób i polityków ? Pan Kaczyńsku po raz trzeci zaprosił Elblążań na rozmowę a wygłosił monolog wiec może po prostu następuje zmiana semantyki wyrazów i konferencja polega tylko na wygłoszeniu oświadczenia ?
oceń post 1 12 zgłoś do moderacji
2014-10-27 07:56 78%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez Marek
@ML- co ma Kaszyński do Szweda?!
oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-10-27 10:03 0%
6
Pan Kaczyński zorganizował konferencję prasową dla jednej "ustawionej " dziennikarki . Mi się to nie podoba bo jak konferencja prasowa to konferencja prasowa
oceń post 0 11 zgłoś do moderacji
2014-10-27 10:56 67%
7
odpowiedziano ponad rok temu przez Marcin G.
@ML- Pan Kaczyński został już za to skrytykowany. Pan Szwed rywalizuje z Kaczyńskim na głupotę, czy chce zmienić Elbląg i rywalizuje o fotel Prezydenta miasta z innymi kandydatami? Czegoś tutaj nie rozumiem...?!
oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-10-27 15:58 50%
8
Ja też nie rzoumim o co kaman,,,, zwyczaj się zmienia widać ku gorszemu,
oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2014-10-27 06:57 88%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez żuraffff
Ja sie nie dziwie ze pan Szwed sie zdenerwowal.Nie bylo tam disco polo i kielbasy,a ba pytania odpowiedzi nie zna,bo jest produktem stworzonym nieudolnie pod wybory.A pamietacie,ze Stan Tymiński mial jeszcze żonę,taka kudłata? Pan Szwed jednak ma pewien plus- lubi opowiadać bajki,i mozna go wykorzystać w elbląskich przedszkolach.Kazdy ma swoje powolanie...
odpowiedz oceń post 15 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2014-10-27 07:53 0%
10
Proponuję zminę lekarza jeśłi to co Pan pisze traktuej Pan poważnie. Pan Szwed od roku 2010 jest jednym z aktywniejszych Elblążan zabierał głos w calym cyklu konsultacji i był to zawsze głos bardzo mądry. To co Pan Szwed mówi i pokazuje to sprawy które zna każdy przedsiębiorca który robił coś więcej niż sprzedawanie gazet a owe "bajki" zrozumieją dzieci szybciej niż Pan bo mają umysły chłonne na wiedzę czego i Panu życzę na przyszłość....
oceń post 0 16 zgłoś do moderacji
2014-10-27 17:47 60%
11
odpowiedziano ponad rok temu przez żurafff
Panie Seppupu.Sam, jestem lekarzem i innego nie potrzebujeć się mogę,że pan potrzebuje, bo czesto pan wzywa ich imienia.Pan Szwed był aktywny?Na jakim polu=pewnie takim niewidocznym gołym okiem,ale chętnie poznałbym te dziedziny aktywności. na razei wyborcy nie mogą poznać nawet poziomu wykształcenia pana Szweda,nie mówiąc o jego drodze życiowej.PTen pan unika jkichkolwiek pytań na ten temat- a może się mylę?
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-10-27 21:02 0%
12
Nie żartuj sobie chłopcze z własnej głupoty się śmiej . Edmund Szwed brał udział we wszystkich pracach obywateli miasta od roku 2010. Był na niemal wszystkich konsultacjach i konferencjach a skoro ktoś pisze takie głupoty jak ty to sorki - miej pretensje do siebie i własnej głupoty.Ja te fakty znam a skoro ty ich nie znasz to sorki - jesteś dyletant lub kłamca. Albo nie wiesz co piszesz albo kłamiesz - sam zdecyduj
oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
2014-10-27 08:47 30%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez Bo to nie konferencja prasowa
Szanowny Panie autorze, a gdzie jest napisane, aby była to konferencja PRASOWA? Konferencja może mieć różne oblicza, idź Pan na konferencje naukową, tam się prowadzącym nie przerywa. Spotykają się oni aby zaprezentować ważny, w ich mniemaniu, problem. Po konferencji, jeśli zaplanowana jest praca panelowa, można zadawać pytania. Jeśli nie ma takiego planu, ludzie biorą ulotki lub inne przygotowane materiały i się rozchodzą, Tu nie widzę takiej potrzeby.
odpowiedz oceń post 7 16 zgłoś do moderacji
2014-10-27 09:35 83%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez zuraffff
Ciekawe tez,ze szybko zniknal pan Krasnianski- fajnie by bylo gdyby Redakcja poszperala,kim jest,kim byl i co robi teraz.Podobnie zniknie pewnie pan Szwed,mimo ze uważa sie za zbawiciela- teraz
odpowiedz oceń post 10 2 zgłoś do moderacji
2014-10-27 12:20 73%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez kola
Panie Ryś niech się Pan nie zajmuje tym Szwedem i jego kampanią. Nie warto marnować czasu ten człowiek i tak nie ma żadnych szans na wygraną!
odpowiedz oceń post 8 3 zgłoś do moderacji
2014-10-27 13:11 0%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez serceszczypatielnyj
~~kola, ,,da ty kolia z zabajkala, z lesu. Um u tiebia kak woda - płynie, bo nie jest ciałem stałym. Masz prawo gadać głupoty
odpowiedz oceń post 0 4 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź