najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2015-07-24 09:26 72%

Kto się buduje, kto się zamyka? Zobacz video

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Kolejny supermarket powstaje w Elblągu, tym razem przy ul. Dębowej. Budowa postępuje niezwykle szybko, szkielet budynku już jest widoczny. Z szybkiego postępu prac cieszą się przyszli Klienci, a okoliczni właściciele małych sklepików martwią się o swoją przyszłość.

Pogubiliśmy się już w rachunkach na temat ilości marketów, supermarketów, hipermarketów w mieście. Kiedyś na osiedlach królowały małe sklepiki. Dziś zostały wyparte przez molochy, które oferują towar tańszy. Ale czy lepszy?

To ocenia klient. My natomiast przyglądamy się kwestiom finansowym i podatkowym takich budowli. Elbląski przedsiębiorca najczęściej zatrudnia na umowę o pracę innych swoich pracowników, płaci podatki od nieruchomości, gruntowy i od środków transportu. Właściciel supermarketu jest z większości podatków zwolniony, a pieniądze najczęściej wyciekają nie tylko poza miasto, ale i również poza kraj.

Czy więc taką inwestycję możemy zakwalifikować jako „dobrą” dla miasta?

Nowe miejsca pracy? Faktycznie, w takim supermarkecie znajdzie pracę +/- 50 osób. Nikt jednak nie pomyślał o tym ile ludzi będzie zmuszonych do zwolnienia swoich pracowników bądź zamknięcia działalności ze względu na jej nierentowność. Nie mówiąc o warunkach zatrudnienia w takim supermarkecie.

Tematem zajęło się stowarzyszenie „Elblążanie Razem” w osobie Roberta Grabowskiego. Z kamerą ruszył on po okolicznych sklepach i firmach, które prawdopodobnie najbardziej ucierpią na budowie nowego sklepu.

- 16 osób zatrudniałem w 2008 roku. Dziś zatrudniam 5. Z roku na rok notujemy spadek produkcji – mówi właściciel piekarni Bogdanka.

I dodaje:

- Prognozy nie są sprzyjające. Większość osób pójdzie na bezrobotne.

Poniżej pełny materiał video. Zapraszamy!

oceń wątek 21 8 zgłoszono do moderacji
2015-07-24 12:52 78%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez niko
Polaków własny kraj nie obchodzi widać na kogo głosują i na co ci ludzie pozwalają...
odpowiedz oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
2015-07-24 12:54 22%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez bigi
Pan Grabowski pokazał film, którego do najrzetelniejszych zaliczyć nie można. 1. Owszem markety to jest problem dla małych firm i jest ich za dużo ale to miasto podejmuje decyzje o pozwoleniu na budowę i są nieliczne wyjątki miast które nie wydaje zezwoleń na budowę w centrum. 2. w marketach mogą zaopatrywać się taniej ludzie ubożsi, a sklepy społem chyba należą do najdroższych
odpowiedz oceń post 4 14 zgłoś do moderacji
2015-07-24 15:04 60%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez observator
do bigi: zobaczyłeś w tym materiale wyłącznie Pana Grabowskiego?? "Gratuluję" pomyślunku i zmysłu obserwacji. Śpij dalej.
oceń post 9 6 zgłoś do moderacji
2015-07-24 17:36 31%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez wujMarian
no nie wiem czy elblążanie pogubili się w ilości HIPERMARKETÓW, ona wynosi 3 i nie zmienia się od lat
odpowiedz oceń post 4 9 zgłoś do moderacji
2015-07-24 17:41 85%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez OlekPitolek
Misie Morelowe.. Mieszkam na Mickiewicza, więc mam koło domu eLeclerc i conajmniej 3 Biedronki w bliskiej okolicy + fajny sklep PSS Społem. Mimo wszystko pieczywo - ze względu na jakość - kupuję w małym sklepie z pieczywem, drobiazgi w małym warzywniaku - bo ma towar dobrej jakości w dobrej cenie. Do Lidla na drugi koniec miasta również uczęszczam. Prawa rynku są bezwzględnie - kupujemy tam, gdzie jest najlepszy przelicznik cena do jakości.
odpowiedz oceń post 11 2 zgłoś do moderacji
2015-07-24 18:10 56%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez jajaja
W Elblągu, wg danych GUS (Główny Urząd Statystyczny) w 2013 roku były 4 hipermarkety i 17 supermarketów. Taki sklep jak np. Stokrotka traktowany jest jako supermarket. Biedronka tak samo, bo supermarket to w ścisłym znaczeniu: sklep o bardzo dużej powierzchni, sprzedający szeroki asortyment towarów codziennego użytku, takich jak żywność, ubrania, kosmetyki, środki czyszczące itp. - https://pl.wikipedia.org/wiki/Supermarket . Nie zmienia to fakty, że lokalni przedsiębiorcy dostaną po dupie. Tak samo hurtownie! Dajemy się dymać na każdym kroku, dzięki "wspaniałym" włodarzom naszego kochanego Elbląga.
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2015-07-24 23:20 50%
7
miło że ktoś powołuje się na konkretne źródło czyli GUS. A co do dymania nas przez "włodarzy" to 100% prawdy. Pozdrawiam
oceń post 4 4 zgłoś do moderacji
2015-07-25 09:45 64%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez elblążanka
Dobrze ,że Pan Robert stara się przedstawić negatywne skutki budowy sklepów wielkopowierzchniowych .Lokalny mały biznes pomału zaczyna się zwijać - taka jest prawda i o tym należy informować .
odpowiedz oceń post 7 4 zgłoś do moderacji
2015-07-26 17:12 33%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Tylko biedronka nie ma ogonka
Rozumiem głosy ludzi, w większości rozżalonych właścicieli, bo do tej pory szło, a teraz pojawia się konkurencja. Przykład ceny piwa, w osiedlowych ile, a ile w dyskontach? Jestem klientem i większy wybór mnie cieszy. O jakich lidlach się mówi na każdym rogu, jak jest JEDEN lidl na Ogólnej? Inna sprawa, to obłożenie odpowiednimi podatkami tych firm, tak by rozliczali się w Polsce. Ale to wymaga zmian strukturowych, a nie buntowania ludzi na szczeblu lokalnym.
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2015-07-27 13:54 50%
10
ty biedronka co ty rozumiesz?? że niszczy się polską gospodarkę? to rozumiesz?? śpij dalej, obyś się nie obudził w zmoczonej pościeli (z lidla albo biedronki)
oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2015-07-31 09:19 0%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez inX
niech się budują niech dzierżawią ziemię od miasta, niech budują dojazdy i drogi przy swoich sklepach, ale to od nas zależy czy robimy zakupy w dużych czy małych sklepach, ja ani w super ani hiper markecie nie byłam od kilku lat
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź