najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-09-01 07:21 90%

Maria Kosecka: Byłam i jestem człowiekiem Solidarności

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

33 lata minęły od dnia podpisania Porozumień Sierpniowych. Od tamtej pory tamten pamiętny dzień i okres, który po nim nastąpił wspominam jako czas autentycznej międzyludzkiej solidarności. Zjednoczyliśmy się bez względu na zawód i status społeczny. Ta solidarność spowodowała, że w trudnych czasach stanu wojennego pomagaliśmy sobie nawzajem, często materialnie, nierzadko narażając się na szykany ze strony władzy – pisze Maria Kosecka, radna PO.

Co nam zostało z tamtych lat? Prawdziwi bohaterowie popadli w zapomnienie, nie starają się wybiegać przed szereg, natomiast robią to ludzie, którzy pragnąc zaistnień na lokalnych scenach politycznych, wykorzystują ideały „Solidarności” do własnych celów. Takie odniosłam wrażenie, uczestnicząc w tegorocznych elbląskich obchodach rocznicy podpisania Porozumień. Nie było podczas obchodów mowy o tym, że przed 33 laty „Solidarność” otworzyła bramę do wolności obywatelom krajów rządzonych przez totalitarne reżimy, że pokazała, iż można bez rozlewu krwi dochodzić ludzkich praw. Zamiast to przypomnieć, lokalni prominenci wykorzystali święto jako okazję do oskarżeń i pomówień, nie bacząc do kogo i o kim mówią.

To prawda, że pamięć bywa krótka, i że zwykliśmy nie pałać sympatią do ludzi, którym coś zawdzięczamy. Jednak są granice przyzwoitości. Te granice w Elblągu zostały przekroczone. Rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych powinna jednoczyć, nie dzielić. Mam nadzieję, że wrócimy do odpowiedniego świętowania dnia, który zapoczątkował wolność i niepodległość.

Byłam i jestem człowiekiem „Solidarności”, tej prawdziwej, troszczącej się o ludzi, ich uczucia, potrzeby. Nie tej hasłowej i populistycznej. Moje ideały są niezmienne od lat. Walczyłam o nie całe dorosłe życie, często płacąc wysoką cenę. Nadal zamierzam im służyć swoimi działaniami i wielkim zaangażowaniem w sprawy społeczne. Nie szanuję tych, którzy dla celów partyjnych i osobistych wykorzystują ideały i sztandar SOLIDARNOŚCI.

Maria Kosecka

oceń wątek 27 3 zgłoś do moderacji
2013-09-01 07:51 36%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez J.Dudek
Pani Kosecka ma udziały w tym portalu? To jakaś paranoja. Czyli Pani Kosecka nie szanuje siebie bo do celów partyjnych i osobistych wykorzystuje ideały i sztandar NSZZ Solidarność. I jaką cenę Pani zapłaciła za tę walkę? Medalu Pani nie dali? Nam także nie dali, a wręcz o Nas zapomnieli. My z tym żyjemy.Pani parcie na szkiełko przerasta Pani ego.
odpowiedz oceń post 12 21 zgłoś do moderacji
2013-09-01 09:30 57%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez KURA DOMOWA
Dobrze, że ktoś zabrał głos w sprawie przemówienia p. Pruszaka. Dziękuję i wyrażam nadzieję, że w przyszłości p. Pruszak bardziej będzie ważył słowa wypowiadając się publicznie. Zgadzam się z radną Kosecką. Szarganie świętości nie przystoi nikomu, chyba że jest się wirtualnym anonimem.
odpowiedz oceń post 17 13 zgłoś do moderacji
2013-09-01 09:34 69%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Rozmaryn
J. Dudek - tak się nazywasz? Dostaniesz medal, jeśli odważysz się przedstawić z imienia i nazwiska. I, ewentualnie, przedstawisz listę swych zasług.
odpowiedz oceń post 18 8 zgłoś do moderacji
2013-09-01 16:01 22%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez J. Dudek
Ja nie oczekuję medali,chcę życia w normalnym kraju. Ci co mnie znają znają moje zasługi, nie potrzebuję się nimi chwalić. Ci co walczyli zemną też nie oczekują medali. Pozdrawiam :)
oceń post 4 14 zgłoś do moderacji
2013-09-01 09:35 0%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez kolega
Brawo wreszcie ktoś z sensem napisał. Buta i arogancja władz to już jest szczyt wszystkiego
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-09-01 10:23 42%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Elg.
Co nam dala solidarność z jej działaczami na czele?Tylko nie piszcie że wolność bo ja mam gdzieś taką wolność gdzie szary obywatel nie ma żadnych praw a przestępcy aferzyści i zbrodniarze chodzą na wolności i cieszą się nagrabionymi majątkami wraz ze swoimi świętoszkowatymi rodzinkami.
odpowiedz oceń post 5 7 zgłoś do moderacji
2013-09-01 10:33 69%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Uczcie się panowie z PiS-u, na naukę nigdy nie jest za późno. Trzeba tylko chcieć.
odpowiedz oceń post 20 9 zgłoś do moderacji
2013-09-01 12:51 33%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez wy ludzie "solidarności"
Trzecią Rzeczpospolitą trzęsą kastraci etyczni, obrzyny moralne, i prostytuty, którym podczas łajdactwa z ust nie schodzi imię Jezusa i najświętszej panienki. Co wy tam obłudne gamonie świętujecie? Ciekawe czy ci męczennicy za "normalność" wiedzą ze do PKB zaczęliście doliczać dochody z przestępczości i prostytucji??? Myślicie że wiedzą że premier polskiego rządu dla politycznych korzyści wspiera swoimi decyzjami lokalny przemyt, zamiast generować miejsca pracy?. Czy oni na pewno wiedzą że w Polsce jest realnie 3-4mln bezrobotnych i 1,5mln najczęściej młodych obywateli na saksach? Czy takiej normalności i takiej oiczyzny chcieli dla swoich dzieci i wnuków?
odpowiedz oceń post 3 6 zgłoś do moderacji
2013-09-01 12:55 50%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez wiecie dlaczego Mrożek umarł
po prostu z zawiści, uświadomił sobie że to nie on jest mistrzem groteski, zbyt wielu go przerosło
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2013-09-01 15:02 56%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez do Elg.
Masz wolność, przecież masz prawo do bezkarnego wypisywania bzdur świadczących o twojej tępocie. To chyba dużo?
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2013-09-01 20:19 75%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez Obserwator
Solidarność dała nam wolną i niepodległą ojczyznę. Niektórzy powiedzą, że to slogany, a jeszcze inni, że tego nie chcą, że woleliby inną Polskę. Jak można z tymi wypowiedziami polemizować? Nie można i nie zniżę się do takiego poziomu dyskusji. Ludziom Solidarności należy się pamięć i chwała i takich wystąpień podczas uroczystości oczekuję. Nie jadu i dzielenia polaków. Dość obłudy.
odpowiedz oceń post 15 5 zgłoś do moderacji
2013-09-01 20:33 33%
12
odpowiedziano ponad rok temu przez ja też kocham dogmaty
jak nie ma argumentów, trudno prowadzić dyskusję - doskonale cię rozumiem.
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2013-09-02 11:53 87%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez elblążanin
Solidarność była wielkim narodowym zrywem obywateli. Wykazali dzięki swojej aktywności i odwadze, że może być inaczej. Tak było i się skończyło. Teraz tylko słychać narzekania i roszczenia pod adresem wszystkich TYLKO NIE OD SIEBIE!!!!! Ludzie Solidarności sami pokazali, zrobili nie oglądali się na nikogo - bo nikt by wtedy nie pomógł. Teraz jest podobnie. Ludzie obudźcie się, przestańcie mieć pretensje do wszystkich i wszystkiego, zagasajcie rękawy i weźcie się do roboty. Bóg numeru z manną już raczej nie powtórzy. A od rządzących nie spodziewajcie się wiele.
odpowiedz oceń post 13 2 zgłoś do moderacji
2013-09-02 22:29 33%
14
odpowiedziano ponad rok temu przez nie pajacuj
sami zrobili, mogli sobie tą robotę darować? -o zachodniej dywersyjnej kasie cicho szaa. Bóg numeru z manną nie powtórzy, nie wykluczone że go wcale nie zrobił
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2013-09-03 14:53 69%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez skandal
Przez Wilka straciliśmy pieniądze - Elbląg idzie na dno
odpowiedz oceń post 9 4 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź