najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-08-04 06:38 100%

Maria Kosecka: Nie bądźmy obojętni na los zwierząt

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Ten kraj szczęśliwy ... gdzie po psie płaczą szczerze i dłużej ... pisał Adam Mickiewicz. Z bólem i wstydem przeczytałam informację zamieszczoną na portalu elblag.net dotyczącą kierowcy passata i jego zachowania wobec czworonoga. W tym miejscu pragnę podziękować osobie, która nie pozostała obojętna wobec tego zdarzenia – pisze Maria Kosecka, radna PO.

Bardzo boli fakt, że wciąż żyjemy w społeczeństwie, w którym są osobnicy gotowi krzywdzić istoty słabsze od siebie. Wielka szkoda, że nie udało się ustalić personaliów potwora, który w tak karygodny sposób obszedł się z psem. Wiem, że wielu elblążan myśli podobnie jak ja i wstydzi się za kierowcę passata, jednak wstyd to za mało. Od kilku lat śledzę z niepokojem podobne, a nawet bardziej drastyczne przypadki. Kilka lat temu pewien elblążanin wyrzucił psa przez okno z czwartego piętra, inny zamordował swego psa łopatą i pochował na miejskim skwerze.

Przypominam te drastyczne wypadki, ponieważ znalazły one swój finał w sądzie. W obu przypadkach skończyło się na karze kilku miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu, nie została orzeczona ani grzywna ani – co byłoby najwłaściwsze - praca społecznie użyteczna, ponieważ bestie znęcające się nad zwierzętami najczęściej mają cienkie portfele. Kary za znęcanie się nad zwierzętami powinny być bardziej dolegliwe. Innego wyjścia nie widzę. Od lat w szkołach prowadzone są zajęcia, w których uczniowie uczą się przyjaznego stosunku do środowiska, odwiedzają schronisko dla zwierząt, zbierają karmę lub sami dokarmiają bezpańskie czworonogi. Elbląski oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami ma w tym również swój udział. Nie przypuszczałam w tej sytuacji, że znęcanie się nad zwierzętami nadal pozostaje w Elblągu na porządku dziennym. Jako radna praktycznie niewiele mogę w tej sprawie zrobić.

Mogę co najwyżej potępić zachowanie kierowcy passata i zaapelować do elblążan – w przeważającej większości ludzi mądrych i dobrych – by nie pozostawali obojętni, gdy widzą krzywdzone zwierzęta, i by stosowali ostracyzm wobec ich krzywdzicieli.

Maria Kosecka

oceń wątek 18 0 zgłoś do moderacji
Gifas
2013-08-04 10:24 38%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Gifas
ktoś tutaj PR klepie non stop:D a co do jelopow co sie nad zwierzetami znecaja to powinni od przedszkola postawic na edukacje dzieciakow i szacunek dla zwierzat :d czego u nas praktycznie w szkolach niiiii ma :D
odpowiedz oceń post 9 15 zgłoś do moderacji
2013-08-04 11:38 41%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez izi/
pani kosecka, mam propozycję- niech zacznie pani pić, to przynajmniej weselej będzie :D
odpowiedz oceń post 11 16 zgłoś do moderacji
2013-08-04 14:25 50%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Jestem za
Trzeba na ten temat mówić i robić jak najwięcej. Zwierzęta potrzebują naszej opoki i troski. Nie pozwólmy, żeby bezduszne kreatury krzywdziły naszym czworonożnych przyjaciół. Dobrze, że Pani Kosecka zajmuj się również tą tematyką.
odpowiedz oceń post 13 13 zgłoś do moderacji
Gifas
2013-08-04 16:00 57%
4
szkoda ze ta aktywnosc jest w czasach bycia w opozycji :D
oceń post 13 10 zgłoś do moderacji
Gifas
2013-08-04 16:00 61%
5
oceń post 11 7 zgłoś do moderacji
Gifas
2013-08-04 16:00 52%
6
oceń post 13 12 zgłoś do moderacji
2013-08-04 18:48 44%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez KURA DOMOWA
wydaje mi się, że najmłodsze pokolenie nie będzie powielać okrucieństwa wobec zwierząt. A tym, którzy obecnie zachowują się jak bezduszne buraki, należą się dolegliwe kary. Dziękuję p. Koseckiej za wrażliwość.
odpowiedz oceń post 11 14 zgłoś do moderacji
2013-08-04 19:00 50%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez temat
Gifas fajne zdjęcie - myślałem ,że jesteś obiektywny - pani Maria zawsze była aktywna,widać,że nie boi się krytyki - podejmuje dyskusję na różne drażliwe tematy -anonimowość jest dla niej obca
odpowiedz oceń post 11 11 zgłoś do moderacji
2013-08-04 20:15 44%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez SUPER
LUBIĘ CZYTAĆ OPINIE KURY DOMOWEJ =JEST TO OSOBA BARDZO MĄDRA I OBIEKTYWNA
odpowiedz oceń post 12 15 zgłoś do moderacji
2013-08-05 12:46 46%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez odeonia
A ja uważam,że problem naszych milusińskich piesków jest bardziej złożony i należałoby najpierw zająć się sprzątaniem ogromu psich kup, tylko jak schodzi śnieg juz sie objawiaja całymi dywanami, niema gdzie nogi postawić. No i wyeliminować, te bezpańskie psy, co jakis czas uaktywnić hycla i przekazywać do schroniska, bo to nad nimi ludzie znęcają się, odganiając je przeważnie kijami - ale to też z obawy przed ugryzieniem.
odpowiedz oceń post 6 7 zgłoś do moderacji
kaja
2013-08-05 16:21 79%
11
odpowiedziano ponad rok temu przez luna
BZDURA!!!!! to nie temat OKRUCIEŃSTWA,to problem porządku , obowiązku i kultury! Co znaczy wyeliminować bezpańskie psy??? Co winne psy,gdy człowiek jest POTWOREM ?Psy są bezpańskie,gdy człowiek je wyrzuci!
oceń post 11 3 zgłoś do moderacji
kaja
2013-08-05 16:37 41%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez kaja
Psy,koty w workach,na parkingach autostradowych,w rowach,przywiązane do drzew w lesie,błąkające się ,szukające swojego "CUDOWNEGO" pana,który je zapomniał...a one,cierpią,tęsknią ,głodują i pamiętają! czy to jest ŚREDNIOWIECZE? Taaaaak! najlepiej takie kijem! i za załatwianie się KARA!!!! a to właśnie człowiek potrafi stworzyć pupilowi EDEN i PIEKŁO!! KARAĆ SUROWO!
odpowiedz oceń post 7 10 zgłoś do moderacji
2013-08-06 20:17 0%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez wl
Arek kup dwa psy i kota
odpowiedz oceń post 0 4 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź