najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Michał Wawryn: Mój gabinet jest dla mnie za duży
2014-03-21 07:00 61%

Michał Wawryn: Mój gabinet jest dla mnie za duży

rozpoczęty ponad rok temu przez Ines Kuraś

O Miejskim Przedsiębiorstwie Oczyszczania, jego kondycji finansowej, zmianie na stanowisku prezesa i planach na przyszłość spółki rozmawiamy z Michałem Wawrynem, nowym szefem MPO w Elblągu.

-W jaki sposób został Pan prezesem spółki? Wyszło to z Pana inicjatywy czy ktoś Pana powołał na to stanowisko?

- Na to stanowisko zostałem powołany przez Radę Nadzorczą, z inicjatywy Prezydenta Elbląga Jerzego Wilka. Zarząd jest jednoosobowy, nad nim czuwa Rada Nadzorcza. Zmiana Zarządu nastąpiła z dnia na dzień. Tak wygląda umowa prezesa, że z dnia na dzień może być odwołany. Prezydent zaproponował mi to stanowisko. Powiem szczerze, że długo się zastanawiałem czy przyjąć tą posadę. Wiedziałem, że będzie ciężko, ale nie sądziłem, że jest aż tak źle w spółce.  

-Ostatnio dużo się mówi o tym, że powołano Pana na to stanowisko ze względu na duże straty finansowe, gdy funkcję prezesa pełnił Pan Pilichowski. Jak ocenia Pan poprzedni rok? Straty finansowe były duże?

- W lipcu 2013 roku, dokładnie pierwszego lipca, weszła w życie nowa ustawa śmieciowa Na dzień 30 czerwca ubiegłego roku, spółka miała zyski – była to kwota około 400 000 złotych. W momencie wejścia nowej ustawy, spółka pomimo wygranych przetargów, zaczęła odnotowywać straty. Owszem, ze sprzedaży pojemników na śmieci był zysk, ale to był tylko jeden miesiąc. Kolejne miesiące przynosiły straty- jeżeli zauważa się w ciągu dwóch miesięcy straty to należy coś robić w tym kierunku. Poprzedni zarząd przeprowadzał restrukturyzacje, ale to nie było wystarczające. Na koniec roku 2013 spółka przyniosła straty w wysokości 25 000 zł. Również w MPO było wiele wewnętrznych konfliktów, a wiadomo, że w takich warunkach ciężko się pracuje. Z ludźmi trzeba rozmawiać, pomagać im.

- Jakie ma Pan plany dotyczące rozwoju spółki MPO? W jaki sposób chciałby Pan znaleźć źródła dodatkowe?

- Przede wszystkim musimy brać udział w przetargach. Również pracujemy w wielu gminach, w innych możemy się wpisywać na listy. Chciałbym rozwinąć współpracę z tymi przedsiębiorstwami, które nie należą do sektorów. Trzeba oferować różnego rodzaju promocje, pokazywać, że jeżeli będą segregować odpady będzie dla nich taniej, a również my możemy mieć zysk. Bo jeżeli będziemy segregować odpady, my będziemy jeździć po te konkretne odpady i później również możemy je sprzedać i mieć z tego zysk. Również ten budynek, w którym się znajdujemy jest za duży. Generuje tylko straty, więc w planach mamy przenieść się na Orlą. Chcemy część pomieszczeń, które się tam znajdują zagospodarować na biura, mój gabinet też jest dla mnie za duży :).

Dziękuję za rozmowę

oceń wątek 22 14 zgłoś do moderacji
2014-03-21 20:27 70%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez RI
ja tam na duży gabinet wstawiłbym ze dwa biurka i "kogoś" zatrudnił
odpowiedz oceń post 14 6 zgłoś do moderacji
2014-03-22 18:41 71%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez ula
Do roboty Panie Dyrektorze a nie wywiady udzielać!!!
odpowiedz oceń post 15 6 zgłoś do moderacji
2014-03-22 19:33 61%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez viola
Przecież pracuje,co się czepiasz. Dyrektor komunalnej spółki nie za dużo do roboty i nie ponosi żadnej odpowiedzialności. Jedynym sposobem aby zachowac stołek, to nie robić nic i się nie wychylać, jak tylko zacznie się coś dziać to od razu do widzenia!
oceń post 17 11 zgłoś do moderacji
2014-03-22 20:59 68%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez wmpo
W MPO nigdy nie było wesoło, ani dobrze. A nowy dyrektor jest zwyczajnie wystraszony i nie ma pomysłu, co robić. Teraz będzie gabinet zmieniał, bo mu mię pasuje. To jest Elbląg nie Trójmiasto. Trzeba ciężko pracować na pensje. Teraz nie jest źle, bywało znacznie gorzej. Wracaj do Gdanska, tutaj nie dasz rady. Weź się do roboty, a nie tylko marudzisz.
odpowiedz oceń post 15 7 zgłoś do moderacji
2014-03-23 16:33 73%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez fridryktas
PISowstwo zadowolone z ludzi Walendziaka! Podziękujcie to jemu za szuwary.
odpowiedz oceń post 11 4 zgłoś do moderacji
2014-03-23 20:55 67%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez ups-erwator
fajnie tak rozporządzać bezmyślnie nie swoją firmą. Ciekawe czy pan prezydent oddałby zarządzanie swojej własnej, prywatnej firmy panu wawrynowi - nie sądzę. Przynajmniej zapytałby go najpierw co zamierza zrobić.Oczywiście przede wszystkim zmienić swój gabinet. hahaha gratulacje dla obu panów. do zobaczenia na wyborach.
odpowiedz oceń post 10 5 zgłoś do moderacji
2014-03-23 21:02 71%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez pan da
Brać udział w przetargach to nie wystarczy, trzeba jeszcze je wygrywać. Ostatnio podobno MPO brało udzia w przetargach i co? i gu..no. Łatwo się mówi, nie trzeba tutaj znawcy, każdy wie co zrobić.... wygrywać ale jak to robić aby jeszcze utrzymać spółkę przy życiu to wiedzą juz nieliczni, może poprostu pan kowoś zapyta? może tego pana z boku? hahaha
odpowiedz oceń post 10 4 zgłoś do moderacji
2014-03-23 21:10 67%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez zmiennicy
TO sie pan zamień z zastępcą będziesz miał pan mały gabinecik, wedle życzenia. Co to trzeba sprzedawać cały budynek bo się jeden gabinet nie spodobał. Za prawdziwą robotę trza się wiąć. Ledwo przyjechał z Gdańska i już by sprzedawał. Plaże sprzedawać w 3-mieście a nie tutaj mieszać.
odpowiedz oceń post 12 6 zgłoś do moderacji
2014-03-23 21:16 60%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez elblązanin?
A z pana taki Elbążanin jak ze mnie Warszawiak, też byłem parę razy w Warszawie, nawet raz na noc i co z tego? Gdzieś się pan urodził? gdzie pan żyłeś w ostatnich latach? co pan wiesz o Elblągu i jego problemach. W Elblągu jest gorzej niż może się wydawać patrząc z daleka.
odpowiedz oceń post 9 6 zgłoś do moderacji
2014-03-23 21:21 56%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez wyzwolona
Jak dobrze że mamy takie lotne umysły w naszym mieście jak u tych dwóch panów ze zdjęcia. Elbląg może spać spokojnie. Możemy czuć się bezpiecznie.
odpowiedz oceń post 10 8 zgłoś do moderacji
2014-03-28 21:22 20%
11
odpowiedziano ponad rok temu przez bobo
Strach się bać! Chorzy ludzie nami rządzą. Ciekawe kiedy MPO upadnie. Szkoda tylko pracy ostatnich 2 lat.
oceń post 1 4 zgłoś do moderacji
2014-03-23 21:33 57%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez szczęśliwy
noooo.. w końcu przyszedł człowiek który wyzwoli mpo z niedoli. bo on wie jak to zrobić, on to wie, tak przynajmniej mówił Pan Prezydent. A kiedy to się stanie, no cóż mamy nadzieję że jeszcze przed wyborami, przynajmniej takie mamy oczekiwania. Firma jest na prawie na 0 pójdzie łatwo. Zobaczymy. Jeśli zmiana gabinetu w tym pomoże, niech go zmienia, on tu dowodzi. Teraz to będą zystki dopiero, ja cię nie mogę...
odpowiedz oceń post 8 6 zgłoś do moderacji
2014-03-23 21:40 53%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez aj
a na którym zdjęciu jest ten gabinet bo nie mogę się dopatrzeć, za to widać że już ktoś popsuł napis MPO na budynku, ledwo przyszli i już popsuli no.
odpowiedz oceń post 10 9 zgłoś do moderacji
2014-03-23 22:50 50%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez do wyzwolonej
a jakie szczere i uczciwe twarze na tym zdjęciu, z nimi można konie kraść. Prawo i sprawiedliwość bije z oczu.
odpowiedz oceń post 10 10 zgłoś do moderacji
2014-03-23 23:04 50%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez już nie mogę
Puknij się pan w łeb jeden i drugi. Pojęcia nie macie o zarządzaniu jakimkolwiek przedsiębiorstwem, tylko miejskie przypadkiem mogą wpaść wam w łapy bo innej nikt nie da. Co to za kraj jakiś, a miasto to już wogóle zeszło na psy, czy na wilki. Czy ktoś w tym kraju kontroluje kompetencje prezydentów i ich decyzji? przecież w taki sposób możena doprowadzić do ruiny cały kraj. Elbląg już jest ruiną. Czy w tym mieście głosują jacyś normalni ludzie czy tylko pajace.
odpowiedz oceń post 14 14 zgłoś do moderacji
2014-03-23 23:28 56%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez kofana anana
a może pan jesteś za mały a nie gabinet za duży? duzy gabinet jest tylko dla wielkich ludzi. Skromniś, populista qr...wa jego mać się znalazł. wracaj pan do gdanska na swoje wysypisko ale tam chyba też się pan nie sprawdziłeś to już nie wiem gdzie teraz ... na Ukrainie tworzą się nowe władze moze jedź pan tam rujnować, zostaw pan Elbląg w spokoju i tak mamy tu dużo problemow i bez pana. a może chcesz pan prywatną galerie na szańcowej otworzyć do spółki z kolegami?
odpowiedz oceń post 14 11 zgłoś do moderacji
2014-03-24 07:46 38%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez miszmasz
A ja jeszcze raz napiszę, takiego dyrektora nigdy MPO nie miało, ten pan to prawdziwy menager. Takie ubliżanie człowiekowi nie znając opinii o pracy zawodowej, to takie na siłę ,żeby sobie ulżyć , albo w czyimś imieniu przekazać niezadowolenie o swoich porażkach, takie rzeczy pisze tylko człowiek który jest nieporadny w swoim życiu zawodowym, przykro mi ~@kofana anana.
odpowiedz oceń post 12 20 zgłoś do moderacji
2014-03-24 21:47 58%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez beznik
no takiego dyrektora to napewno MPO nie miało i zaraz będzie wszystko wiadomo jaki to orzeł. ciekawe czy chociaż rok popracuje czy już szuka czegoś lepszego, bo MPO go przerasta. człowiek z agorafobią powinien siedzieć w domu.
odpowiedz oceń post 11 8 zgłoś do moderacji
2014-03-25 19:26 73%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez bobo
Duży gabinet ? Dziwne ? Jaki gospodarz swojego ogródka pozwoliłby na publikację tych fotek? Do przemyśleń!!!
odpowiedz oceń post 11 4 zgłoś do moderacji
2014-03-25 20:19 55%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez bobo ma rację
bobo ma rację wcześniej było jeszcze gorzej i jakoś nikt się tym nie chwalił. normalne pis-owskie obyczaje, nic nie robić tylko wyśmiewać to co dookoła, bo stare, bo zaniedbane, bo bez wyrazu, tylko kto na to pracował 25lat? Chcecie się pośmiać z przeżytków to spójrzcie w lustra.
odpowiedz oceń post 6 5 zgłoś do moderacji
2014-03-25 20:47 63%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez banda pierdół
ciekawe ile to nowy dyrektor już zarobił dla firmy MPO, zaraz będzie cały kwartał jak tam zarządza. przy jego wiedzy i skuteczności to firma musi naprawdę być teraz bogata. Najważniejszą decyzję ma już za sobą ufff... zmiana gabinetu. Już wiemy dlaczego prezydent go tak wychwalał, facet wie co zrobić...... brawo. Do zobaczenia na wyborach. Banda pierdół
odpowiedz oceń post 10 6 zgłoś do moderacji
2014-03-25 20:55 64%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez budowlaniec
facet siedzi od stycznia na stołku i ostro myśli i jak na razie jedyne co wymyślił to że gabinet jest dla niego za duży. no i mamy program naprawczy nowego dyrektora. jaka władza tacy dyrektorzy. no to teraz do roboty trzeba przebudować gabinet.
odpowiedz oceń post 9 5 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź