najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-10-18 19:11 51%

Moim zdaniem. Jerzy Wcisła: Elbląg Sajgonem PiSu

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Adam Hofman, prominentny działacz PiS-u - twarz tej partii m.in. podczas akcji referendalnej w Elblągu - przyznał w dzisiejszej "Rzeczpospolitej", że istnieje strategia "tysiąca Wietnamów", w ramach której PiS będzie gnębić "gdzie się da hordę pogan i barbarzyńców", czyli działaczy PO.

Wietnam - słusznie - kojarzy nam się z brutalnością, brakiem szacunku dla przeciwnika, którego nie tylko trzeba pokonać, ale wręcz zetrzeć z powierzchni. Wietnam kojarzy nam się też ze złamaną psychiką Amerykanów, którzy tam pojechali. Warto przypomnieć sobie choćby filmy, które na tym tle powstały: "Czas apokalipsy", "Łowca jeleni" czy "Pluton"...

Nic więc dziwnego, że przeczytawszy, co o udziale w akcjach referendalnych PiSu mówi Adam Hofman, na nowo przypomniałem sobie chwiejny krok, sikanie pod kubłem na śmieci i zdziwienie, że ktoś w takim zachowaniu politycznego VIP-a dostrzega coś niestosownego... W Sajgonie nikt się nie dziwi, że żołnierzom emocje puszczają, więc trzeba je utopić w alkoholu... I temu, że po następnym starciu z barbarzyńcami - jak na Podkarpaciu - rodzi się potrzeba pokazania dziewczynom penisa. Dla odprężenia oczywiście... Co będzie po następnym "Wietnamie"?

Toczą się więc przez Polskę referenda za referendami, w imię strategii zgotowania w Polsce "tysiąca Wietnamów", a nie w celu poprawienia czegokolwiek. I nie chodzi w nich o zwycięstwo na argumenty i programy, ale o przejęcie władzy nad kolejnymi Sajgonami (czytaj: Elblągami).

Można przejść nad tymi zachowaniami do porządku spraw codziennych, ale warto zdać sobie sprawę, że w nich kształtują się standardy jednej z najważniejszych partii politycznych w Polsce. Standardy, zgodnie z którymi Elbląg staje się jednym w tysiąca Wietnamów, w którym trzeba wyciąć barbarzyńców, czyli Plaformersów.

Z tej perspektywy już nie dziwi poziom ekspertów od katastrofy smoleńskiej, czy użycia symbolu godziny "W" dla zdobycia Warszawy. A przecież politykę "wymyślono" właśnie po to, by zamknąć rozdział, w którym zdobywanie władzy oznaczało niszczenie przeciwnika, traktowanie go jak barbarzyńcę, którego trzeba zgnieść. Nikt już nie zadaje pytań, co wspólnego z polityką ma gnębienie barbarzyńców, czy wojna w Wietnamie. Polityka, która miała otworzyć rozdział, w którym zwyciężą twórcy najlepszych programów przegrywa. Widzą to wyborcy i coraz mniej chętnie idą do urn wyborczych...

Dlaczego to Adamowi Hofmanowi i jemu podobnym nie przeszkadza? Warte jest osobnej refleksji.

Jerzy Wcisła

oceń wątek 18 17 zgłoś do moderacji
2013-10-18 19:26 49%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez odeonia.
A co panu mówi taki zwrot " dorżnąć watahę" więc niema żadnej różnicy trafił Swój na Swego. I co to ma wspólnego z polityką, tez mam takie pytanie.Takie samo wydanie tylko z innego ugrupowania.Tam gdzie polityka, dla nikogo społeczeństwo sie nie liczy.
odpowiedz oceń post 18 19 zgłoś do moderacji
2013-10-18 20:38 28%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez v1
Słowa Sikorskiego łatwo cytować.Jeżeli mnie pamięć nie myli, to swoje dziewictwo stracił w PiS-ie i tam tez kształtowała się jego polityczna postawa. Gdy dorósł zrozumiał swoje błędy i porzucił jedynie słuszną i nieomylną partię. Ludzką natura są przyzwyczajenia, czasem wychodzi z niego pisior.
oceń post 9 23 zgłoś do moderacji
2013-10-18 20:37 35%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez obiektywny
bardzo dobrze ujęte - po trupach a do celu.Wilk i jego towarzysze z partii prowadzili kampanie oszczerstw,nagonki,obrażania.Mam nadzieje ,że spotka ich kara.Wilk pójdzie w odstawke i długo się nie dzwignie.Nie zasługuje na szacunek i uznanie. Co do Hofmana jest to cyniczny ,mały człowieczek
odpowiedz oceń post 12 22 zgłoś do moderacji
2013-10-18 21:08 64%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Mercedes
Sajgon ,Wietnam człowieku nie wiesz o czym piszesz .
odpowiedz oceń post 21 12 zgłoś do moderacji
2013-10-18 21:12 33%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Skłócać, obrażać, siać nienawiść i wyjątkowo umiejętne dzielenie polaków, to tak właśnie działają PiS-owcy.
odpowiedz oceń post 14 28 zgłoś do moderacji
2013-10-18 21:13 27%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez na ulicy mówią
Panie Wcisła szczerze dziwię się, że pan dziwi si postępowaniu Hofmana członka PIS katolika i chrześcijanina. Takie czasy takie wartości i tacy liderzy takiej partii!
odpowiedz oceń post 9 24 zgłoś do moderacji
2013-10-18 22:09 57%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Figo34
A czemu Pana Panie Wcisło tak to dziwi ? Dlaczego nie potraficie zrozumieć że wiele ludzi w Polsce was nienawidzi.... Lubi Pan oglądać filmy wojenne ? Ja akurat oglądałem film "Wybawca" o wojnie w Jugosławii i życzę wam takiego scenariusza.
odpowiedz oceń post 20 15 zgłoś do moderacji
2013-10-19 11:05 7%
8
odpowiedziano ponad rok temu przez v1
Nienawiść, to tylko uczucie , które wyrasta ze słabości, braku empatii, niezrozumienia współzależności w dzisiejszy świecie. Zło życzenie świadczy o braku kultury i przynależności do partii narodu, wiodącej siły intelektualnej naszego społeczeństwa pod wodzą Kaczyńskiego. Pozdrawiam
oceń post 1 14 zgłoś do moderacji
2013-10-19 08:44 28%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez a ja tobie
A ja tobie Figo34,życzę ,żeby ci sie dobrze żyło,duzo zdrowia ,wiecej serdeczności i uprzejmości dla przeciwników politycznych.Wyluzuj
odpowiedz oceń post 7 18 zgłoś do moderacji
2013-10-19 14:46 40%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez odeonia
Jaki artykuł takie komentarze, PIS, PISowcy,Pisiory w kilku odmianach- jad i nic więcej. Jak to jest,że swojego nie widzi się pod nosem,to następny przykład postępowanie posła PO pana Rasia jakos umyka. Gdybym tym samym chciała odpłacic byłyby to słowa niecenzuralne w stosunku do redaktora. A i jeszcze pomimo,że nie należę do żadnego ugrupowania to wolałabym stracić cnotę w PIS tak jak panSikorski niż potem rozum w PO - do~ v1. Proponowałabym dla pana z PO zająć się swoimi sprawami, bo dla Mnie najważniejsze są sprawy Elbląga.
odpowiedz oceń post 8 12 zgłoś do moderacji
2013-10-19 18:29 29%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Są ludzie z PiS-u, którzy swoim charakterem niszczą to co inni zbudowali rozumem.
odpowiedz oceń post 4 10 zgłoś do moderacji
2013-10-19 19:53 56%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez Karabasz
panie Jurku W., przestań się Pan ośmieszać!
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2013-10-20 19:45 33%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
https://www.facebook.com/mariusz.lewandowski.319 Panu Jerzemu w uprzejmej ripoście gwoli przypomnienia....
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź