najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-12-09 07:00 94%

Nasz cykl. Jak się żyje w Elblągu? Kocham to miasto, ale wyjeżdżam

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Do powstania tego cyklu zainspirował nas list od Czytelnika. List bardzo smutny ale niestety prawdziwy. Publikujemy go w całości. Już wkrótce na naszych łamach zapytamy mieszkańców Elbląga – polityków, przedsiębiorców, ludzi kultury, jak się żyje w Elblągu i co trzeba zmienić, aby żyło nam się lepiej.

Redakcjo. Mój list jest pożegnaniem z Elblągiem. To smutne, ponieważ razem z żoną bardzo kochamy nasze miasto i chcieliśmy żyć tu do śmierci. Niestety, przenosimy się do Wrocławia. Tam dostaliśmy już pracę i jestem w trakcie załatwiania mieszkania. Dlaczego wyjeżdżamy? Mam 37 lat. Od 15 lat jestem żonaty. Mamy dwójkę dzieci. Żona po urodzeniu drugiego dziecka została zwolniona z pracy. Ja pracowałem w dużej firmie, jednak w ramach redukcji zatrudnienia, pracę również straciłem. Mieliśmy dwupokojowe mieszkanie w kredycie. Aby związać koniec z końcem, musieliśmy je wynająć i wprowadzić się do moich rodziców. Od kilku lat to właśnie Oni nas utrzymują właściwie. Razem z żoną jesteśmy zarejestrowani w PUP. Niestety, jesteśmy zbyt wykształceni i mamy zbyt duży staż pracy, aby … dostać pracę w Elblągu. Tak nam powiedziała pani – doradca zawodowy. Zasugerowała otwarcie własnej działalności lub wyjazd z miasta.

Wpadłem na pomysł, aby z kolegą założyć firmę budowlaną, wykańczanie wnętrz. Niestety zleceń praktycznie żadnych nie dostaliśmy. Robiliśmy jakieś drobne prace wykończeniowe. Po kilku miesiącach zorientowaliśmy się, że jak nie zamkniemy firmy i nie będziemy pracowali na czarno, wykończy nas ZUS. Tak więc kładziemy kafelki lub malujemy ściany bez jakiejkolwiek umowy. Żona, z wykształcenia architekt, nie może od kilku lat znaleźć w Elblągu pracy. Przez 6 miesięcy sprzedawała w pewnym sklepie za 800 zł miesięcznie, na umowę o dzieło. Ja z tych zleceń budowlanych wyciągnę może z 1500 zł miesięcznie. Mamy dwójkę dzieci. Gdyby nie moi rodzice umarlibyśmy z głodu. Pomoc społeczna pomóc nie chce, bo jak stwierdziła pani urzędniczka – nie jesteśmy bezdomni, nie ma patologii, mamy jakieś dochód, jesteśmy zdrowi i możemy iść do pracy. Tylko gdzie?

Wierzyliśmy, że coś się zmieni na lepsze w naszym mieście po referendum. Nic się jednak nie zmienia. Nie mamy trójki dzieci więc nie łapiemy się na Kartę Dużej Rodziny. Nasze dzieci praktycznie nie korzystają z lodowiska czy kina lub teatru. Po prostu nas na to nie stać. Wyjeżdżamy z Elbląga. Szkoda nam naszego miasta, ale nie widzimy tu perspektyw ani dla nas, ani dla naszych dzieci.

Jak Wam się żyje w Elblągu? Co trzeba zmienić, aby zatrzymać emigrację z naszego miasta? Piszcie do nas na adres: redakcja@elblag.net. 

oceń wątek 16 1 zgłoś do moderacji
2013-12-09 07:58 80%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez M
Podpisuję się pod artykułem. Pozdrowienia z Warszawy. Szkoda naszego miasta.
odpowiedz oceń post 8 2 zgłoś do moderacji
2013-12-09 08:52 0%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez ja
Mnie wywiało do Olsztyna. Jak tylko będzie praca w Egu to wrócę, choć nic na to się nie zapowiada :(
odpowiedz oceń post 0 3 zgłoś do moderacji
2013-12-09 09:45 33%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez znafca
Czego się dziwicie, jak będziecie ciągle na zmianę głosować na partyjniaków którzy traktują władzę jak koryto, a nie mają żadnej wizji rozwoju miasta i żadnych pomysłów to nigdy nie ściągną do miasta nowych inwestorów i nie powstaną nowe miejsca pracy!!!
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2013-12-09 09:48 33%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez NE
Ja też jestem Elblążaninem na emigracji, bardzo kocham swoje miasto, codziennie wchodzę na strony internetowe związane z Elblągiem, interesuję się wynikami sportowymi drużyn elbląskich ale niestety musiałem wyjechać i mieszkam w województwie wielkopolskim i to uratowało moje życie. Bardzo chciałbym mieszkać w Elblągu, tu skończyłem edukację i tu mam wielu kolegów choć zdecydowana większość mieszka niestety poza Elblągiem, ale nestety dla mnie będzie jednak lepiej mieszkać tu gdzie mieszkam teraz, żebym mógł się utrzymać.
2013-12-09 10:17 0%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez nikodem717
Cala prawda ! Pochodze z Elblaga , mieszkam w Warszawie i niestety Elblag jest piekny na dwa tygodnie urlopu lecz chyba nie potrafil bym tu zyc! Kumoterstwo , brak jakich kolwiek mozliwosci rozwoju , slaba infrastruktura niestety odpycha od tego miasta . Moja rodzina i znajomi kazdego dnia walcza z slabosciami tego miasta Oby to sie zmienilo.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-12-09 11:05 33%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez rewelka
Smutne ale prawdziwe, ja też mam ponad 35 lat i zbyt wysokie wykształcenia. Od roku mieszkam w Danii.
2013-12-09 12:13 50%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez LKO
A JA NIENAWIDZE TEGO MIASTA,TEGO KRAJU,TEJ ŻYDOLANDII.
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2013-12-09 22:04 0%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez i
oj taka prawda !!! rozumiem bardzo dobrze autora listu - niestety z podobnych doswiadczen :(
2013-12-12 17:45 0%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez blondi22
zgadzam sie w elblagu zyje sie zle tez nie widze perspektyw dla mnie w tym miescie !! nie ma pracy;( zyje sie ciezko w tym miescie!
dodaj odpowiedź