Nasz Czytelnik alarmuje, że na Starym Mieście panuje bezprawie. Kierowcy znacznie przekraczają dopuszczalną prędkość. Zdaniem naszego Czytelnika jest to niebezpieczne między innymi ze względu na pieszych, a przede wszystkim na dzieci.
Publikujemy list Czytelnika, mieszkańca Starego Miasta.
Od kilku lat jestem mieszkańcem tego miejsca, i zapewne bardziej niż nie mieszkańcy dostrzegam problem prędkości w tym obszarze naszego miasta. Na Starym Mieście tzw. strefa zamieszkania zobowiązuje kierowców do poruszania się z prędkością nie większą jak 20 km/h – niestety jest to przepis jedynie teoretyczny. Szczególnie w godzinach porannych i wieczornych widać samochody mknące z prędkością znacznie ponad 30 km/h. Jest to niebezpieczne między innymi ze względu na pieszych, a przede wszystkim dzieci, które mogą wtargnąć na jezdnię spomiędzy ciasno zaparkowanych samochodów, jak również ze względu na notoryczne wymuszanie pierwszeństwa na skrzyżowaniach.
W strefie zamieszkania obowiązuje reguła prawej ręki – którą ciężko wyegzekwować, szczególnie gdy inni nie zdają sobie sprawy z obowiązujących przepisów i mkną ~50 km/h.
Panujące na naszej Starówce bezprawie, nie jest dobrą wizytówką naszego miasta. Nie wygląda to dobrze ani z punktu widzenia mieszkańca miasta, a tym bardziej z punktu widzenia turysty (których jest u nas coraz więcej).
Mniej więcej od momentu otwarcia do ruchu Mostu Niskiego – nasza Starówka stała się drogą tranzytową pozwalającą ominąć korki w mieście – choć nie tylko otwarcie niszczejącego już mostu ma tutaj swój wpływ. Ulice Starówki są bardzo dobrym skrótem również dla tych którzy nie zamierzają przekraczać w tym miejscu rzeki. Paranoja! Ewidentną różnicę w ruchu można zaobserwować w momencie, gdy na Starówce zamykane są ulice na potrzeby imprez – wtedy Starówkę omijają ci, którzy nie muszą tutaj jeździć, i jest dużo spokojniej.
Wielokrotnie próbowałem zainteresować tym tematem elbląską policję, oczywiście bez żadnego skutku – a wręcz dostawałem odpowiedź, że na Starówce nie ma problemu prędkości!
20 km/h to tempo starszej Pani na rowerze, proszę mi pokazać samochód, który nie przekracza tej prędkości! Wszyscy to robią!
Z racji tego, że jestem ojcem, szczególnie zależy mi na bezpieczeństwie moich dzieci – a o to jest tu coraz trudniej. Coraz więcej bezczelnych ludzi na drogach. Proszę o pomoc.
W sprawie problemów naszego Czytelnika rozmawialiśmy z kom. Krzysztofem Nowackim, oficer prasowym elbląskiej policji.
Proszę zgłosić niebezpieczne zdarzenia poprzez Krajową Mapę Zagrożeń Bezpieczeństwa. Na pewno zostaną przez policjantów zweryfikowane
- zapewnia kom, Krzysztof Nowacki.