najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2015-09-07 10:02 54%

Newsweek: Kosecka to stały rezydent uzdrowiska „Bałtyk”

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Gazeta „Newsweek” opublikowała dziś kilkustronicowy materiał na temat Piotra Dudy, szefa „Solidarności”. Dziennikarze dotarli do 10 świadków jego wizyt; twierdzą, że Duda wypoczywał w luksusowym apartamencie prawie za darmo, a jedzenie i alkohol pobierał na koszt hotelu. Bohaterką materiału jest również elbląska Radna, Maria Kosecka, która również nie płaciła m.in. za multum zabiegów w uzdrowiskowym SPA. „W ciągu kilku ostatnich lat uzbierało się tego w sumie na jakieś 30 tys. zł” - mówi rozmówca „Newsweek'a”.

Gazeta twierdzi, że lider „Solidarności” korzystał z luksusowego apartamentu w uzdrowisku „Bałtyk” w Kołobrzegu, w którym jedna noc kosztuje, bagatela, 1300 zł. Jednak faktury na jego nazwisko opiewały na kwotę 0,00 zł bądź też 85 zł. Tyle bowiem wynosi stawka za pobyt służbowy. Ale to nie wszystko. Według dziennikarzy Newsweek'a Duda nie płacił również za alkohol (Metaxa, czarny Smirnoff, francuska Grey Goose – łącznie „wstawki” alkoholowe kosztowały około 500-600 zł), jedzenie (owoce morza i ryby, flaki z kalmarów, krewetki, roladki z łososia) oraz za zabiegi odnowy biologicznej.

Specjalnym traktowaniem był objęty również pies-york szefa „Solidarności”.

- To było w 2014 roku. Napisy miały być na miskach, w złotym kolorze. I ręczniki haftowane. I kojec dla psa. (…) Z ręcznikami specjalnie pojechałam pod Kołobrzeg do człowieka, który wyszywa różne rzeczy dla hotelu – mówiła pracownica „Bałtyku” dla „Newsweek'a”.

Maria Kosecka i 30 kart zabiegowych na kwotę 0,00 zł

Bohaterką reportażu dziennikarzy gazety jest również Maria Kosecka, żona wiceprezesa Dekomu (gdańska spółka należąca do NSZZ Solidarność, zarządza „Bałtykiem”) i zarazem radna w RM Elbląg.

Informator Y dla Newsweek:

- Pani Kosecka to stały rezydent „Bałtyku”. Nie pamiętam, żeby płaciła za zabiegi.

Gazeta dotarła do 30 kart zabiegowych wystawionych na nazwisko Kosecka, na każdej z nich kilkanaście różnych zabiegów takich jak masaż boa czy też zawiesina borowinowa. Każda z nich opiewa na kwotę „0,00 zł”. Łącznie przez kilka lat radna uczestniczyła w zabiegach na kwotę około 30 tys. zł.

„Newsweek” dodaje, że w czasie minionego Sylwestra Kosecka oraz żona szefa spółki Dekom korzystały z zabiegów na kwotę około 1500 zł. Placił Dekom, zewnętrzny salon SPA funkcjonujący w „Bałtyku” właśnie na tę spółkę wystawiał faktury.

Wiceprezes Dekomu, Arkadiusz Kosecki:

- Jeśli ktoś mówi, że moja żona korzystała z zabiegów za darmo, to są to pomówienia. Dysponuję rachunkami.

Newsweek:

- Może je pan pokazać?

Kosecki:

- Nie ma takiej potrzeby.

Próbowaliśmy skontaktować się z Radną, ale jej telefon od dzisiejszego poranka milczy. Spodziewamy się oficjalnego oświadczenia w tej sprawie.

Zgodnie z zapowiedzią - otrzymaliśmy dosłownie przed momentem oświadczenie Marii Koseckiej. Poniżej publikujemy je w całości:

Informacje opublikowane przez Newsweek zostały pozyskane przez dziennikarzy z rażącym naruszeniem prawa. Zarówno fakt przebywania w sanatorium jak również fakt korzystania z opieki medycznej zalicza się do danych wrażliwych, chronionych w sposób szczególny, ustawowo, pod groźbą pozbawienia wolności włącznie. Dlatego zakładam podjęcie stosownych kroków odszkodowawczych i w zakresie odpowiedzialności karnej.

Mogę jedynie potwierdzić, że przebywałam w SU Bałtyk w Kołobrzegu, również na podstawie skierowań z NFZ. Wszelkie moje pobyty zostały zgodnie z obowiązującymi zasadami opłacone. W sposób dla mnie zupełnie niezrozumiały zostałam włączona w bezwzględny i ordynarny atak na Pana Piotra Dudę, przez nieprzebierających w środkach dziennikarzy.

oceń wątek 26 22 zgłoś do moderacji
2015-09-07 12:56 22%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Magda
Atak polityczny. Prawda jest to ze Pani Maria Kosecka jest najlepsza radna naszego miasta i zawsze bezinteresownie dba o dobro mieszkańców
odpowiedz oceń post 11 40 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2015-09-07 13:13 52%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
W kontekście tych faktów słowo "bezinteresownie"zamieniłbym na słowo bezprawnie a owych mieszkańców sprecyzował dodając że chodzi o rodzinę państwa Koseckich ich znajomych i przyjaciół . Bądźmy detalistami - beneficjentów aktywności Pani Koseckiej można policzyć na palcach jednej ręki a przypominam że głosowała za 100 podwyżkami czynszów w ZBK bez mrugnięcia okiem . Dobra z niej katoliczka - innych łupi a sama korzysta z układów i defrauduje pieniądze "Solidarności" . Jest takie przykazanie - nie kradnij. Jak widzę jednak są tacy co mają w POważaniu prawa ludzkie i boskie - POlitycy ....
oceń post 14 13 zgłoś do moderacji
2015-09-07 13:18 57%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez bnbnb
Magda weż poluzuj warkoczyki i nie pij więcej bo kocoboły straszne wypisujesz
oceń post 12 9 zgłoś do moderacji
2015-09-07 13:21 64%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez jas
hahahahahahahaha to się dziewcze naćpało czegoś!
oceń post 14 8 zgłoś do moderacji
2015-09-07 14:33 69%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Debilowski
a przewodniczący Związku Zawodowego Solidarność Piotr Duda to kryształowy człowiek bez skazy. Pobiera pensję 1800 złotych miesięcznie i dba o interesy pracownicze a nie o swoje własne i własnych kumpli. To chciała Pani zapewne dodać Pani Magdo......
oceń post 18 8 zgłoś do moderacji
2015-09-07 14:21 81%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez cieciorka
No to mnie Kosecka rozbawiła nie pierwszy raz!!!!!
odpowiedz oceń post 21 5 zgłoś do moderacji
2015-09-07 14:48 25%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez k7894
ale tu podniecenie. To nie bur...el, a część życia Polski, wiemy jak jest, nie zawsze to do nas dociera. Sukienki żony Tuska itp, za pieniądze podatnika, to już ludzie zapomnieli ?
odpowiedz oceń post 3 9 zgłoś do moderacji
2015-09-07 14:55 73%
8
odpowiedziano ponad rok temu przez zdzichu
Nie zapomnieli i o to chodzi.Kazdy o tym mowi i robi dokladnie tak samo jak Tusk z dwoma Dudami na czele.
oceń post 11 4 zgłoś do moderacji
2015-09-07 15:12 65%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Żenada
Cytat Maryi z Dziennika Elbląskiego. Pamiętamy Marysiu. Żenada. , ,Byłam i jestem człowiekiem „Solidarności”, tej prawdziwej, troszczącej się o ludzi, ich uczucia, potrzeby. Nie tej hasłowej i populistycznej. Moje ideały są niezmienne od lat. Walczyłam o nie całe dorosłe życie, często płacąc wysoką cenę. Nadal zamierzam im służyć swoimi działaniami i wielkim zaangażowaniem w sprawy społeczne. Nie szanuję tych, którzy dla celów partyjnych i osobistych wykorzystują ideały i sztandar SOLIDARNOŚCI. " Maria Kosecka
odpowiedz oceń post 15 8 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2015-09-07 19:03 57%
10
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Cynizm i obłuda Marii Koseckiej to nie nowość - dziś jedynie wyraźnie widać jak Partia Oszustów przeplata się z Solidarnością . Warto zapytać nie o samego Dudę / bo jednak ma funkcję wybieralną i reprezentacyjną / ale właśnie o Marię Kosecką - która reprezentowała interesy Partii Obłudy kontestowanej przez Solidarność dość mocno, Dudę mogę jeszcze zaakceptować - Koseckiej nie .
oceń post 17 13 zgłoś do moderacji
2015-09-07 16:16 50%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez Mr X
Trzeba było isc wczoraj na referendum to byscie na przyszłośc nie płakali ze ktoś się bawi za nasze pieniądze ;p
odpowiedz oceń post 10 10 zgłoś do moderacji
2015-09-07 18:10 74%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez czas sie rozprawić
Będziesz okradała i jeszcze straszyła.Wszystko to wyszło swego czasu na swiatło dzienne przez Wilka.ZŁODZIEJE !!!! Ilu walczyło w latach 70 i 80 o naszą wolność a dzisiaj zyją w biedzie i nie upominają się o nic. Złodziejeeee
odpowiedz oceń post 17 6 zgłoś do moderacji
2015-09-07 18:11 67%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez nie wycieraj sie solidarnością
W tamtych czasach to ta baba miała jeszcze mleko pod nosem
odpowiedz oceń post 10 5 zgłoś do moderacji
2015-09-07 20:21 73%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez Marek
Jak Pani Kosecka otrzymuje Pani tak intratne skierowania z NFZ na wczasy? Oj przepraszam "zabiegi". Ja mam zapłacone do NFZ ponad 100 000 zł. składek zdrowotnych, a NFZ z łaską oddaje mi w świadczeniach 100 zł. A tutaj SPA z zabiegami za 30 000 zł. - no no no. Ale powiem szczerze, nie pomogły Pani te zabiegi ;-) Swoją drogą takie prawo stworzyła Pani ukochana partia PO, że każdy może sobie danymi wrażliwymi dupę POdetrzeć. Ot taka sytuacja. Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie :-)
odpowiedz oceń post 16 6 zgłoś do moderacji
2015-09-07 21:25 73%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez hohoho
to wszystko to jest jedno wielkie ghówno , precz z partyjniakami
odpowiedz oceń post 8 3 zgłoś do moderacji
2015-09-07 21:44 73%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez żal pl
Osoba sprawująca funkcję publiczną i społeczną, reprezentująca wszystkich - również tych biedniejszych, a pani Maria tym się właśnie szczyci - powinna szanować swych wyborców i stanowisko, jakie piastuje. Powinna być osobą skromną, moralną, przestrzegającą prawa. Szkoda, że to takie trudne.
odpowiedz oceń post 11 4 zgłoś do moderacji
2015-09-07 22:33 50%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez opus
przeciez platforma to bandziory i zlodzieje, wiec czemu wy sie dziwicie? taki bandzior rostkowski czy sikorski chodza na wolnosci a oszust i bandzior tusk dostal nawet posadke w brukseli
odpowiedz oceń post 7 7 zgłoś do moderacji
2015-09-08 06:16 50%
18
odpowiedziano ponad rok temu przez pol
Kosecka to nie platforma.
A jakie masz dowody na pozostałych złodziei?
Sfrustrowany malkontencie.
oceń post 7 7 zgłoś do moderacji
2015-09-08 15:03 40%
19
posluchaj sobie stonogi albo przemowienia leppera zanim go ci bandyci zamordowali. i nie udawaj gupka, no chyba ze nie udajesz tylko naprawde jestes glupi? a kosecka przeciez startowala z list platformy? mam nawet zdjecie jej plakatu wyborczego! kogo chcesz oszukac zydowski oszuscie
?
oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2015-09-07 22:41 76%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez awaloo
Kosecka mi się kojarzy tylko z aferami, sprawami sadowymi i ciągłym lamentowaniem jak to ludzie s podli. A może by już jej nie wybierać i w odstawkę odstawić - a spokój będzie.......oooo to jest wyjście
odpowiedz oceń post 19 6 zgłoś do moderacji
2015-09-07 23:18 79%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez er
Jeżeli to prawda, to brzydzę się takimi ludźmi! Taki człowiek powinien być spalony politycznie!
odpowiedz oceń post 22 6 zgłoś do moderacji
2015-09-08 15:01 50%
22
taki bandzior jak tusk,rostkowski,sikorski , nowak juz dawno sa spaleni i skompromitowani a pomimo to nadal piastuja wysokie POlityczne stanowiska bo w PO wszystko jest zamiatane pod dywan.
oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2015-09-08 10:08 67%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez wniosek
Jeżeli to prawda, to to jest bagno! byłam w Jantarze i do dziś mam rachunek na 1 tysiąc.Dlatego pani ta, jak najszybciej powinna zamieścić faktury.
odpowiedz oceń post 8 4 zgłoś do moderacji
2015-09-08 10:12 55%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez ccccccccccccccccc
pol a ty sę też jak magda czegoś naćpałeś, nie znasz kariery Marii i Arusia Koseckich?
odpowiedz oceń post 6 5 zgłoś do moderacji
2015-09-08 14:06 42%
25

odpowiedziano ponad rok temu przez Kura domowa
KuWreszcie amatorzy plotek i babrania się w ekskrementach mają kolejne swoje pięć minut. Rozsądek jednak nakazuje wstrzymanie się od komentarzy, dopóki sprawa nie zostanie wyjaśniona do końca. Każdy ma prawo do krytyki, każdy ma prawo do obrony. Byle nie po chamsku, niegramatycznie i pod wpływem nienawiści.

odpowiedz oceń post 5 7 zgłoś do moderacji
2015-09-08 17:26 54%
26

odpowiedziano ponad rok temu przez Prosty człowiek
Marysiu Zarzuty są proste i proste są odpowiedzi. Trudno nie pamiętać czy za SPA na sylwestra się zapłaciło 1.500zł czy nie? Jak cały dochód miesięczny Pani Marysi Koseckiej to dieta miesięczna radnego w okolicach tej wartości.(oświadczenia majątkowe radnej Marysi) Nie trzeba czekać dwa dni aby na te pytanie odpowiedzieć, czy wydało się cały miesięczny dochód na SPA. Ogarnie to każda elbląska gospodyni i będzie pamiętać do końca życia, że w SPA wydała miesięczną pensję. Marysiu coś ostatnio mało ogarniasz. Nie miałaś zdania w kwestii dalszego zadłużania Elbląga. Czy zadłużać Elbląg dalej, czy nie? Proste pytanie. Czy za pobyty Marysi płacił DEKOM gdzie vce prezio jest mąż czy płacono z kieszeni prywatnej i zwykłe ceny rynkowe w SU Bałtyk? No cóż lepszy od prostych odpowiedzi jest atak
odpowiedz oceń post 7 6 zgłoś do moderacji
2015-09-08 17:33 36%
27

odpowiedziano ponad rok temu przez kim
Pani Kosecka nie jest i nigdy nie była członkiem PO, nie jest już również członkiem klubu radnych PO. Swoje pobyty w Kołobrzegu organizowała za wiedzą i aprobatą związku zawodowego "Solidarność", które wspólnie z PIS grzmiało, gdy dwaj ministrowie rządu za 800 zł jedli w restauracji. Ministrowie mają legalny fundusz reprezentacyjny i choć może się nam to nie podobać prawa nie złamali. Pierwsze słyszę, by zabiegi w SPA były darmowe dla związkowców, a pieskowi przewodniczącego Dudy należały się ręczniki z wyhaftowanym imieniem.
odpowiedz oceń post 5 9 zgłoś do moderacji
2015-09-10 11:24 40%
28

odpowiedziano ponad rok temu przez k96
żyjemy w Polsce, kraju nieładu i bure...lu.
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2016-11-03 13:07 0%
29

odpowiedziano ponad rok temu przez pracownik (były) ELZAMU
Kosecka z całą spasioną rodzinką korzystała za darmo z wczasów w ośrodkach ELZAMU i w Krynicy Morskiej i w Bogaczewie!!!! Zero wstydu i klasy, a gdzie zwykła przyzwoitość????????????
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź