najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-10-28 12:59 42%

Oświadczenie Edmunda Szweda dotyczące publikacji w gazecie portEl.pl

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

W ubiegłą sobotę w siedzibie firmy Pujan przy ul. Fabrycznej odbyła się konferencja Edmunda Szweda, kandydata na Urząd Prezydenta Miasta Elbląg wraz z jego zagranicznymi gośćmi, którymi okazali się niemieccy inwestorzy, chcący budować w naszym mieście aquapark. Rafał Gruchalski, redaktor naczelny gazety internetowej portEl.pl w swoim artykule zawarł informacje, których nie sprawdził, które uderzały w godność niemieckich gości. W związku z zaistniałą sytuacją Edmund Szwed wydaje w tej sprawie oświadczenie.

„Oświadczenie Edmunda Szweda dotyczące publikacji w gazecie portEl.pl”

„Po sobotniej konferencji Pan redaktor naczelny, gazety internetowej portEl.pl Rafał Gruchalski napisał paszkwil, mający na celu powstrzymać inwestorów z Niemiec przed angażowaniem się w rozwój gospodarczy Elbląga. Pan redaktor wykazał wyjątkową nierzetelność. Zastanawiam się jakim powodami, pisząc ten artykuł, kierował się redaktor portEl.pl – Rafał Gruchalski?

Czy strach przed zmianą, która dzięki mieszkańcom Elbląga może dokonać się 16 listopada 2014 roku powoduje, że wiele osób, związanych z poprzednią władzą robi wszystko by wykpić, zniszczyć i obrzucić błotem wizerunek, dzisiaj jedynego kandydata na Prezydenta Elbląga nie związanego z dotychczas zarządzającymi miastem, od przeszło 20 lat przedstawicieli różnych partii politycznych.

Przypomnieć należy, że pan redaktor Gruchalski był Dyrektorem Departamentu Komunikacji Społecznej, za czasów odwołanego w referendum prezydenta Grzegorza Nowaczyka. Praca tego departamentu, była jedną z głównych przyczyn skutecznego referendum, w którym odwołano władze miasta i Radę Miejską w Elblągu.

Dlaczego artykuł portEL.pl to paszkwil?

Otóż, redaktor portEl.pl stawia pytania: „Co to za firmy? Próbowaliśmy sprawdzić, kim są niemieccy inwestorzy. Na stronach internetowych Zech Bau i Zech Group nie znaleźliśmy żadnej informacji o tym, jakie stanowiska w koncernie lub firmach z nimi powiązanych zajmują Marcel Harms, Richard Rogers i Norbert Segieth. Zapytaliśmy o to mailowo biuro prasowe koncernu, czekamy na odpowiedź.” - pisze Rafał Gruchalski.

Podsumowując zamieszcza Pan redaktor Gruchalski informację: - W 2002 roku działalność firmy badała komisja śledcza powołana przez parlament Bremy. Chodziło o aferę korupcyjną dotyczącą budowy w latach 90. stadionu i innych obiektów publicznych bez ogłaszania przetargów. Wszystkie postępowania przeciwko Kurtowi Zech, szefowi firmy, zostały umorzone.

Pan Redaktor portEl.pl Rafał Gruchalski, nie mając pełnych informacji o koncernie i jego przedstawicielach, którzy jako goście brali udział w konferencji zorganizowanej w dniu 25.10.2014 przeze mnie jako kandydata na prezydenta Elbląga i Komitet Wyborczy Wyborców Obywatelski Elbląg pisze tak tekst i konstruuje, aby wywołał lawinę komentarzy.

Czy tak skonstruowany tekst można uznać za rzetelny przekaz dziennikarski?

Jest to typowy paszkwil ze względu na konstrukcję, treść artykułu oraz czas w którym został wyemitowany. Zamieszczony w trakcie kampanii wyborczej, ma nie tylko za zadanie podważyć wiarygodność i zdyskredytować występujących na konferencji, zaproszonych przeze mnie gości z Niemiec, ale przede wszystkim mnie samego, jako kandydata na Prezydenta Miasta Elbląg.

Jest to klasyczny paszkwil zbudowany na autorskiej tezie Pana Redaktora – portEl.pl, który ma wywołać negatywne komentarze.

Pragnę zacytować jeden z wielu, typowych komentarzy, które zostały zamieszczone po wyemitowaniu artykułu „no właśnie, trochę dziwni Ci inwestorzy, którzy chcieli zainwestować " w ciemno" tyle kasy bez szans na zwrot z inwestycji. Chyba że to takie sprytne przejmowanie nieruchomości przez osoby, które mają "sentyment" do naszych ziem.”

Ja, jako kandydat Edmund Szwed na urząd Prezydenta oświadczam, że na przekór takim próbom, uruchomię Mieszkaniowy Program Budownictwa Komunalnego i zbuduję w Elblągu stadion - wielofunkcyjny we współpracy z firmą Zech Bau.

Pan redaktor portEl Rafał Gruchalski od pewnego momentu, w trwającej kampanii wyborczej, z upodobaniem akceptuje negatywne komentarze, oszczerstwa i pomówienia pod adresem mojej osoby.

Nie posiłkując się dalszymi tego rodzaju cytatami, jednoznacznie chcę zaznaczyć, iż zamierzony artykułem cel, to podważenie mojej wiarygodności, uczciwości, jako Edmunda Szweda. Być może do części czytelników przemawia osobiście, mam jednak świadomość, że mojej godności nikt nie jest w stanie mi odebrać, jedynie ja sam mogę to uczynić!

Jakie kroki w stosunku do gazety internetowej portEl.pl podejmą zaproszeni przeze mnie goście, jeszcze nie wiem. Zostali oni opisani przez Pana Redaktora jako podejrzane indywidua. Wiem jednak, że nie pozostawią oni tego bez ustosunkowania się do tej wręcz haniebnej postawy redaktora Rafała Gruchalskiego.

Biorąc jednak pod uwagę fakt, iż treść artykułu godzi nie tylko w niemieckich inwestorów, ale przede wszystkim w moje dobre imię, jako kandydata na prezydenta i KWW Obywatelski Elbląg, od portEl.pl, zażądamy w najbliższym czasie zamieszczenia artykułu, w którym zawarte zostanie sprostowanie oraz przeprosiny skierowane bezpośrednio do osób, których nazwiska pojawiły się w treści artykuły oraz innych form satysfakcji.

W przypadku niedopełnienia przez gazetę internetową portEl.pl naszego żądania złożymy do Sądu pozew w trybie wyborczym”.

Edmund Szwed Kandydat na Urząd Prezydenta Miasta Elbląg

Materiał płatny, sfinansowany przez KWW Obywatelski Elbląg

oceń wątek 18 25 zgłoś do moderacji
2014-10-28 16:26 94%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez deksapill
Teatr: "Krakowiacy i Górale", w Elblągu zamieniono spektakl na "Komedianci i Elblążanie".
odpowiedz oceń post 29 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 16:30 89%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez nie dla Szweda
Szwed nie masz szans jesteś zwykłym oszołomem - elblążanie nie dadzą się nabrać na te twoje obietnice wyborcze .Jestem za Panem Rafałem .
odpowiedz oceń post 39 5 zgłoś do moderacji
2014-10-28 17:12 91%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez ministra
Podziwiam spokój pana Gruchalskiego, który był w stanie wypić kawę w takich trudnych warunkach. Przecież od tego bełkotu nie tylko uszy, ale i szklanki pękają.
odpowiedz oceń post 31 3 zgłoś do moderacji
2014-10-28 17:17 89%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Elblążanin
No Żart stulecia Panie Szwed. Nie potrafi pan wyjaśnić prostej sprawy prezesowania w " czterech firmach" a teraz Pan ma czelność czegoś żądać.
Też szukałem informacji o tych Panach i nic nie ma. A niby czemu miałaby w Elblągu budować firma z Niemiec, a nie z Elbląga. To kto ma na tym zarobić Niemiecka firma czy Elblążanie. Panie Szwed niech Pan przestanie słuchać SBK.
Myślę że proces wyborczy macie przegrany. Pozdrawiam ozięble.
odpowiedz oceń post 34 4 zgłoś do moderacji
2014-10-28 17:22 95%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez ślimak
Kompromitacja! Panie Rafale szacun!
odpowiedz oceń post 36 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 17:47 90%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Maria
Antypatyczny człowiek nie wzbudzający zaufania. Nawet jeżeli publikacja w portel.pl go oburzyła, to występując do Elblążan, których w niedalekiej przyszłości chce przecież reprezentować, powinien być opanowany, spokojny i ciepły. Jest arogancki, butny i jak ktoś napisał niżej - sprawia wrażenie nieogarniętego :-( Nie chcę, żeby był prezydentem Elbląga!
odpowiedz oceń post 37 4 zgłoś do moderacji
2014-10-28 21:23 88%
7
odpowiedziano ponad rok temu przez Damian
Będzie pisał oświadczenie na wszystkie niewygodne pytania zadana przez media i przez mieszkańców. Następnie przed kamerami, tonem nieznoszącym sprzeciwu - będzie je odczytywał. Kamera, akcja start: reżyser, scenarzysta, aktor i widownia w jednym.
oceń post 14 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 18:11 87%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez pampi - ZAWADA
Panie Szwed, no cóż, trafił Pan na "rasowego" profesjonalistę pracującą w elbląskich mediach . I wyszło... szydło z wora ! Niestety cały Elbląg to nie dziennikarze hobbyści , było się takiej potyczki spodziewać . Rozkręca się Pan " zbuduję w Elblągu stadion " mam 100 % , że owszem powstanie on , tak czy owak . Ale nie za Pana kadencji , gdyż nie będzie Pan Prezydentem miasta Elbląga . Co Pan chce jeszcze wybudować byle być wybranym ??? : )
odpowiedz oceń post 13 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 18:33 88%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez kupers
panie edmundzie - celowo z małej - kto mieczem wojuje od miecza ginie
odpowiedz oceń post 15 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 18:53 88%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez kpk
Niepotrzebnie czytał to oświadczenie, w dodatku nerwowo i nieudolnie. Gdyby mówił i streścił to co napisał, może wypadłby lepiej, chociaż czułby się jeszcze bardziej niepewnie. Jego ruchy i gesty podczas czytania miały wzmocnić efekt. Dobrze, że ten film się ukazał (choć chciałbym obejrzeć jego dalszy ciąg), bo teraz widać kogo ten człowiek naprawdę reprezentuje i być może uświadomi elblążanom, z kim mogliby mieć do czynienia gdyby go wybrali. W każdym razie "moja osoba" nie będzie na niego głosować.
odpowiedz oceń post 14 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 18:56 89%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez zarafff
"Ja jako kandydat Edmund Szewd" jest śmieszny!Może w mieście potrzeba takich komediantów-oczywiście nie jako prezia, o,nie.Panie Szwedzie,"jajakokandydacie"- po pierwsze-wielki pana błąd to związanie się z elblag24.Drugie-że pan nie podaje zadnych danych na swój temat,trzeci- disco polo i kiełbasa, czwarty-traktowanie elblążan jak bandy kretynów.Reasumując- zero szans. Niech pan szybko zerwie z Sebastianem b-k, bo w tym mieście nie ma on szacunku,oj nie ma....
odpowiedz oceń post 16 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 19:00 83%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez gogogo
W portalu elblag24 niestety,blokuje sie zamieszczanie niewygodnych komentarzy ,wiec tutaj się wypowiem- niestety,pan kandydat Szwed jest skończony w Elblągu...Miłośnikom disco polo dziękujemy!
odpowiedz oceń post 15 3 zgłoś do moderacji
2014-10-28 20:29 19%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez POrtel to brukowiec Polityczny
A taki był dobry "Grucha", gdy byłe redaktorkiem w Telewizji Elbląskiej i co? Partyjniacy go kupili , sprzedał się za garść srebrników :) Nawet mojego rtykułu z cyklu "Teraz ja", dotyczący pomysłu Kolei nadzalewowej nie zamieścił.Napisał to, oto przyczyna:, cytuje :-"Dzień Dobry,
Szanowny Panie, Pana stanowisko już zostało opublikowane w jednym z komentarzy przy artykule, więc nie będziemy go ponownie publikować.Z pozdrowieniami (...)"Ot i cała prawda o POrtelu , gazetka, Portal POlityczny w usługach PO.
odpowiedz oceń post 5 21 zgłoś do moderacji
2014-10-28 20:50 89%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez 100% Elblążanin
Pan Rafał to solidny dziennikarz- o bardzo wysokiej kulturze osobistej, świetnym warsztacie i dość dużym dystansie dobrym poczuciu rzeczywistości. Pan Rafał odszedł z UM gdyż nie zgadzał się z tym co tam robiono. Szacunek- proszę robić swoje, " z prądem rzeki płyną tylko martwe ryby".......... tak trzymać nie dajmy się ogłupić.
odpowiedz oceń post 17 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 20:57 90%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez Dociekliwa
Jakie masz pan wykształcenie Panie Szwed?
odpowiedz oceń post 19 2 zgłoś do moderacji
2014-10-29 08:22 0%
16
odpowiedziano ponad rok temu przez p.
umiesz czytać, to poczytaj w ulotce. Jest napisane wyraźnie. A ty jakie masz?
oceń post 0 7 zgłoś do moderacji
2014-10-28 21:02 89%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez 100% Elblążanin
Szwed zapomniał jak zaprzyjaźniony z nim /wspierający kampanię/ portal e24 traktuje innych kandydatów........... specjaliści od łamania prawa !!!!
odpowiedz oceń post 17 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 21:05 91%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez edward
Co za koleś...maskra. Dobrze ze red. Gruchalski miał kawę bo inaczej by nie dotrwał konca tego belkotu...To prędzej on powinien przeprosić redaktora, ze zajął mu bez sensu tyle czasu...i nam takze.
odpowiedz oceń post 21 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 21:20 90%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez Damian
Obstawiam wynik wyborczy kandydata - 1,5 % głosów na prezydenta miasta, 2,5 % głosów do rady miasta. Jak Wy uważacie?
2014-10-28 21:26 91%
20
odpowiedziano ponad rok temu przez Bicykler
Tworki, Kocborowo, Frombork - wszyscy za Szwedem!
oceń post 20 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 22:26 87%
21
odpowiedziano ponad rok temu przez Jan Maria Rakieta
Coooooooooo !!! 1,5 % na prezydenta a 2,5 % na radnego ?! W tak wysokie poparcie elblążan to ten pajac chyba nawet nie wierzy ! Czyżby w Elblągu było tak dużo patologii ? Moim zdaniem oprócz głosów od elbląskiej patologii chętnej na darmową co jakiś czas kiełbasę przeznaczoną dla schroniska dla zwierząt, ale której Sanepid nie zezwolił przekazać schronisku więc rozdano ją ludziom na pl. Jagiellończyka dostanie od mądrych elblążan solidnego kopniaka w miejsce gdzie rzadko słońce dochodzi.:-D
oceń post 13 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 21:24 85%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez EdiJoke
panie Ryszardzie to klasyczny paszkwil był ze względu na konstrukcje! :-)))))
odpowiedz oceń post 11 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 21:39 90%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez nikt
NA portelu jest dużo lepszy filmik :)) TO JEST PRZYPADEK DLA PSYCHIATRY
2014-10-29 07:22 75%
24
odpowiedziano ponad rok temu przez dddd
Jestem psychologiem i jak to oglądam-czuję się dziwnie znajomo...jak u siebie w robocie....
oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 21:42 88%
25

odpowiedziano ponad rok temu przez Kandydat porażka
Tutaj jest znacznie lepsze nagranie http://www.portel.pl/artykul.php3?i=77519
odpowiedz oceń post 15 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 22:09 89%
26
odpowiedziano ponad rok temu przez Bicykler
Dobre, jakbym oglądał film "Rejs" :)))))))))))))))))))))))))))))))) "Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy. Yyyy... Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic na przeciwko, ale...
Przedstawiam państwu nowego naszego kolegę, który razem z nami będzie płynął.
Sądzę, że... Yyyy... Będzie się zajmował: rozrywką, kulturą, sztuką.
Yyyy...
Sądzę, że współpraca razem z nim - bardzo dobrze państwu wypadnie.
Życzę powodzenia.
Dzień dobry państwu. Chciałem powiedzmy opowiedzieć o sobie troszeczkę i zainteresować was swoimi... Swoją poezją, która w zasadzie jest jakoś... Yyyy... Jakimś czynnikiem, który po prostu pozwala mi na... Poznanie ludzi, wejście w ich prywatne troski ich życie..." itd. :))))) porównajcie, ale ubaw!
oceń post 17 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 23:05 89%
27
Po obejrzeniu tego nagrania śmiem twierdzić, że to jest poważny kandydat nie na Prezydenta Elbląga lecz na materiał poglądowy na wykłady dla studentów psychologii i psychiatrii. Przy nim Lewatywa to pikuś ! :-D Gdyby takie coś zostało Prezydentem Elbląga to: "Ratuj się kto może" Wszyscy komentujący zostaliby pozamykani bo krytycznie to coś komentują tylko przestępcy. :-D A byłaby to duża ilość ludzi gdyż nie da się takiego furiata komentować niekrytycznie. Na wolności zapewne zostałby Mariuszek, SBK oraz podobni im przydupasy ! :-D
oceń post 17 2 zgłoś do moderacji
2014-10-28 23:05 87%
28
Po obejrzeniu tego nagrania śmiem twierdzić, że to jest poważny kandydat nie na Prezydenta Elbląga lecz na materiał poglądowy na wykłady dla studentów psychologii i psychiatrii. Przy nim Lewatywa to pikuś ! :-D Gdyby takie coś zostało Prezydentem Elbląga to: "Ratuj się kto może" Wszyscy komentujący zostaliby pozamykani bo krytycznie to coś komentują tylko przestępcy. :-D A byłaby to duża ilość ludzi gdyż nie da się takiego furiata komentować niekrytycznie. Na wolności zapewne zostałby Mariuszek, SBK oraz podobni im przydupasy ! :-D
oceń post 13 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź