najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-02-15 12:05 26%

Paweł Nieczuja-Ostrowski buduje w Elblągu Polskę Razem

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Jak się okazuje, Paweł Nieczuja-Ostrowski będzie tworzył lokalne struktury partii Jarosława Gowina – Polska Razem. Były działacz i radny Platformy Obywatelskiej wskazuje, że wartości tej partii bardziej mu odpowiadają.

Paweł Nieczuja-Ostrowski w poprzedniej kadencji Rady Miasta był jej wiceprzewodniczącym z ramienia Platformy Obywatelskiej. W przyspieszonych wyborach do miejskiego samorządu, choć kandydował ponownie do Rady Miasta, mandatu nie uzyskał. 30 września 2013 r. złożył rezygnację z członkostwa w PO.

Jak mówił Jerzy Wcisła, szef Platformy w Elblągu, Nieczuja-Ostrowski argumentował swoją decyzję chęcią poświęcenia się pracy naukowej.

- Dlatego rezygnację złożoną we wrześniu przyjąłem z żalem, ale i z szacunkiem dla wyboru innej drogi życiowej niż partyjne zaangażowanie. Dziś widzę, że chodziło o coś zupełnie innego – mówił Jerzy Wcisła.

Tymczasem w rozmowie z Gazetą Wyborczą Paweł Nieczuja-Ostrowski potwierdza informację o dołączeniu do elbląskich struktur partii Jarosława Gowina „Polska Razem”.

- Na inicjatywę Polski Razem patrzę z dużą przychylnością, jako alternatywę dla pewnego niezdrowego układu politycznego, który się w Polsce utrwalił. Jego efektem było między innymi referendum - mówi Nieczuja-Ostrowski. - PiS i inna opozycja nie mogły toczyć sporu merytorycznego z PO więc wybrały drogę walki na emocje, co też się dzieje w całej Polsce. Z dużym zainteresowaniem przyglądałem się więc tworzeniu ruchu, który zaczął od określenia celów programowych i nowego pomysłu na Polskę. Uznaję to za wartość i postanowiłem wesprzeć tworzenie się struktur Polski Razem w Elblągu

Dlaczego taka decyzja? Pewne wyjaśnienia można było wyczytać już w tekście, który wcześniej Paweł Nieczuja-Ostrowski opublikował w elblag.net.

- Może powinienem cicho siedzieć i nic nie robić? Tak przecież robi większość Polaków. Jednak sam zawsze oceniałem tę postawę negatywnie i promowałem aktywność obywatelską, działalność na rzecz wspólnego dobra. Zamierzam więc dalej wspierać propozycje, które uznam za pożądane dla mojego kraju. A w zaistniałych okolicznościach, które stały się przyczyną tej wypowiedzi, nabrałem wręcz ochoty, już nie tylko przeświadczenia o potrzebie, ale prawdziwej ochoty by nadal, aktywnie przeciwstawiać się temu co negatywne w życiu publicznym, partyjniactwu, postrzeganiu całej rzeczywistości przez pryzmat interesu partyjnego, myśleniu o członkach partii jak o żołnierzach, a sobie jak o wodzu, myśleniu: kto z nami to przyjaciel, kto przeciw to wróg. I z przyjemnością wystartuję w każdych kolejnych wyborach, jako konkurencja dla tych wszystkich złych zjawisk w naszej polityce – pisał na naszych łamach Paweł Nieczuja-Ostrowski.

oceń wątek 12 35 zgłoś do moderacji
2014-02-15 12:40 83%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez POlitolog
No to pan Paweł niedługo pobędzie w polityce, po tych bzdurach które wygaduje by zaistnieć w mediach pan Gowin to tej partyjce szans na zaistnienie w polityce raczej nie daję;)
odpowiedz oceń post 20 4 zgłoś do moderacji
2014-02-15 12:49 63%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
No to już czekam na pierwszą "premierę " Pana Nieczui aż mi się ciśnie na usta cały szereg pytań do tej prze-ciekawej persony ,,,,
odpowiedz oceń post 17 10 zgłoś do moderacji
2014-02-15 13:48 6%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez krzys675738644
oooooooooo , popatrz, popatrz :) bedzie ciekawie
odpowiedz oceń post 1 16 zgłoś do moderacji
2014-02-15 15:34 90%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Bo oprócz przodownictwa, to tak po prawdzie czego pan Nieczuja-Ostrowski oczekiwał? Bo wątpliwe żeby " charyzmatyczny " pan Gowin był aż tak przyciągającą osobą.
odpowiedz oceń post 28 3 zgłoś do moderacji
Budzik
2014-02-15 16:47 5%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez TB
Nieczuja nie będzie przewodził. Gazeta napisała, że szefem na razie będzie Piotr Opaczewski.
oceń post 1 19 zgłoś do moderacji
2014-02-16 06:36 50%
6
A kto to jest Piotr Opaczewski ?
oceń post 4 4 zgłoś do moderacji
2014-02-15 15:38 10%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Lonia
Nie tylko pan Paweł, będzie tam wiele ciekawych osób - to dobra wiadomość dla życia publicznego w naszym miescie
odpowiedz oceń post 3 26 zgłoś do moderacji
2014-02-15 20:16 5%
8

No to może i debata z tymi Panami przyniesie coś ponad ucieczkę z pogróżkami w stylu Pana Wcisła ...
odpowiedz oceń post 1 20 zgłoś do moderacji
2014-02-15 20:32 74%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Skończ Pan
Panie Lewandowski swojego Prezydenta zapros na te twoje śmieszne debaty- to już jest jakaś kpina z wywodami tego Pana
odpowiedz oceń post 17 6 zgłoś do moderacji
2014-02-16 06:31 6%
10
Panie skończony to nie mój Prezydent ale nasz i gdybyś Pan był uprzejmy ruszyć tyłek z kanapy i przyjść na Konusultacje do PWSZ to być Pan wiedział że właśnie to zrobiłem i nie tylko co do możliwości debaty ale i co do formy poszła dość poważna "chryja" . Teraz wybaczy Pan pozwolę sobie sprawdzić jakie formy rozmowy widzi Mr Gowin bo na spotkanie z Panem Nieczują tez przygotuję prezentację i sprawdzę czy będzie umiał się do niej odnieść i czy pozwoli ją przedstawić bo z rzutnik się z nim bić nie będę.... chyba
oceń post 1 15 zgłoś do moderacji
2014-02-15 21:56 65%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez v1
Odszedł z PO za to ma plusa. Dołączył do Gowina minus. Ciekaw jestem ile człowiek jest gotów zapłacić by utrzymac się w polityce. Panie Pawle wiecej honoru od dziadka powinienes dostać w spadku.
odpowiedz oceń post 13 7 zgłoś do moderacji
2014-02-16 06:35 0%
12
Wraca mi wiara w Pana rozsądek bo już zaczynałem mieć wrażenie żeś Pan zwariował. Kilka z tych kwestii do przepytanie dotyczyło bezie właśnie tego jak się Pan Nieczuja sprzedał PO i jak to się stało że podpisał się poda paroma bzdurami bo jednak w to że je wymyślił sam jakoś nie mogę uwierzyć,,,, a dobrze mówić o konkrecie .
oceń post 0 12 zgłoś do moderacji
2014-02-15 23:03 0%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez olo
Jaki cw el.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-02-16 12:18 64%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez realia
Ale cyrk, zmieniam zdanie o Tym człowieku.
odpowiedz oceń post 7 4 zgłoś do moderacji
2014-02-16 13:17 50%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
to zwykły uciekinier! uciekl z tonacego statku, karierowicz i przecietniak. na na niego nie zaglosuje a wy?
odpowiedz oceń post 6 6 zgłoś do moderacji
2014-02-16 13:57 17%
16
To że ucieka z wraku to akurat nic złego - pytanie dlaczego nie zapobiegł katastrofie i dlaczego jak Kain chciał wbić nóż w plecy tych co o tym co ten okręt zatopiło mówili ? Człowiek uczciwy zaczyna od słowa "przepraszam" a tu anie mru mru,,, Taka moralność i taka etyka to coś co już znamy niestety i kolejny klon tej samej patologii nic nie zmieni.
oceń post 2 10 zgłoś do moderacji
2014-02-19 22:14 33%
17
odpowiedziano ponad rok temu przez Karabasz
Gorszej patologi niż Mariusz Lewandowski i jego Wolny od Rozumu Elbląg nie było, nie ma i nie będzie! Ludzie, który zależało na tym, żeby zrobić zadymę, dokonać przewrotu, a potem chwalić się jakiego to cudu dokonali! Po tych wyborach wcale nie przegrał Nowaczyk, przegrał Elbląg i Elblążanie, którzy dali się w wasze pieniactwo wciągnąć i uwierzyli w to, że jest na tyle źle, że trzeba wybrać jeszcze gorzej! Nie można nazawać waszych działań jak kolaboracja z PiSem i RP, na szczęście na to już Elblążanie się nie nabrali i pokazali wam środkowego palca w wyborach, na szczęście!
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2014-02-16 16:43 58%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez skończ Pan
Lewandowski jakiej katastrofie ,chyba ,ze wybór Wilka nazywasz katastrofa i wielka szkoda dla Elblaga - a co do Ciebie juz dawno powinieneś zrozumiec że te twoje wypociny nikogo nie interesuja .Kup sobie człowieku działke i tam uprawiaj swoje poletko i organizuj debaty nic nie warte
odpowiedz oceń post 7 5 zgłoś do moderacji
2014-02-16 18:01 14%
19
Jak dostanę taki list od Boga to uwierzę Pana opinia jest dla mnie tak miarodajna jak badanie głębokości oceanu za pomocą przymiaru krawieckiego. Proszę nie tracić czasu na czytanie moich wypocin i skopać własną działkę...
oceń post 1 6 zgłoś do moderacji
2014-02-16 17:06 43%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez Jola
do Mariusz Lewandowski - a może to Pawła nie chcieli słuchać ci, co zatapiali okręt
odpowiedz oceń post 3 4 zgłoś do moderacji
2014-02-16 18:07 9%
21
Pani Jolu Pan Paweł w 2013 opublikował dwa teksty pod swoim nazwiskiem . W czasie najbliższej konwencji mam zamiar wyświetlić Panu Pawłowi fragmenty tych tekstów niech mi wyjaśni czy to jego teksty czy też nie jego a jeśli jego to jakie zażył leki że pisał takie bzdury. Niczego ponad to co sam podpisał mu nie przypisuję i o nic ponadto nie mam do niego żalu. Ale to co pisał to dla mnie dowód że się "sprzedał " jak tania ulicznica za dwa czerwońce i to zamierzam z nim wyjaśnić bo nie lubię niedomówień. Może mi to wyjaśni sensownie i wtedy faktycznie można będzie traktować go poważnie . Dziś jego wartość jako człowieka i polityka wyznaczają dla mnie owe dwa czerwońce. Ale chciałbym się mylić bo naprawdę uważałem go kiedyś za człowieka z kręgosłupem i zasadami. Teraz mi przeszło.
oceń post 1 10 zgłoś do moderacji
2014-02-17 23:32 25%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez abecadło
Zaciekawiły mnie komentarze p. Lewandowskiego odnośnie jakichś pism p. Ostrowskiego - chodzi o jakieś decyzje? Mam o panu Ostrowskim dobre zdanie, uważam, że to jedna z najbardziej kulturalnych, inteligentnych postaci w elbląskim bagienku politycznym. To, że odszedł z PO - bardzo dobrze. To, że wstąpił do Gowina - cieszy mnie po prostu, że wreszcie powstają nowe partie, będące alternatywą dla popeerelowskiego betonu. Może w końcu w tym Elblągu coś się zmieni na lepsze?
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2014-02-19 23:08 33%
23
odpowiedziano ponad rok temu przez Karabasz
Jaka alternatywa, toż to kolejna tratwa ratunkowa dla uciekających z PO. Ale z pozostałym się zgadzam, Pan Nieczuja-Ostrowski ma klasę, kulturę i styl nieco inny od powszechnie zakorzenionego PRLowskiego spojrzenia. Z pewnością mógłby więcej zrobić dla miasta niż pozostali krzykacze, którzy tylko krzyczą i piszą rónorakie interpelacje, ktorymi można się podetrzeć. Myśle, że Pan Nieczuja-Ostrowski, Pan Turlej i kilku innych młodych ludzi z zapałem, mogli by być dobrą alternatywą, ale gdyby założyli własną partię miejską, a tak niestety scenariusz jest znany - czyli bedą realizowali program warszawski dla Elbląga. Myśle, że Pan Nieczuja-Ostrowski, jest na tyle mocny w poglądach i znany, że poradziłby sobie w budowaniu nowego ugrupowania. A co do M. Lewandowskiego, to proponuję lekceważyć jego wpisy - to tzw. elbląska patologia polityczna - paplanina, która ani nic nie wniosła, ani niczego nie wniesie dla miasta!
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź