najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-02-01 15:22 91%

Paweł Nieczuja Ostrowski odszedł z PO

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Jeden z czołowych polityków lokalnych Platformy Obywatelskiej opuścił partię. Paweł Nieczuja-Ostrowski, który w poprzedniej kadencji Rady Miasta był jej wiceprzewodniczącym, krytykuje na swoim blogu PO i tłumaczy swoją decyzję.

Wobec pojawiających się pewnych nieścisłości medialnych dotyczących mojej osoby, czuję się zobowiązany wyjaśnić czytelnikom, iż 30 września 2013 roku przekazałem elbląskim strukturom PO swoją rezygnację z członkostwa w Platformie Obywatelskiej RP – wyjaśnia Paweł Nieczuja Ostrowski. -Równocześnie należy powiedzieć kilka słów o przyczynach tej decyzji. Otóż od dłuższego czasu odczuwałem rosnącą izolację władz krajowych partii od struktur lokalnych. W moim przekonaniu „góra” przestała słuchać i liczyć się tym co się dzieje na dole, a w przypadku wyraźniejszej różnicy zdań zamiast debaty wolała stosować politykę straszenia, jak też zastraszania (łącznie z rozwiązaniem całych struktur) lub usuwania niewygodnych członków.

W pewnym momencie ten styl trafił też na nasze podwórko. I tu starałem się w miarę możliwości wpływać na pozytywne zmiany, które zaczęły się dokonywać zbyt późno, wymuszone utratą władzy przez PO w mieście. Niestety, w moich spostrzeżeniach utwierdziły mnie wydarzenia ostatniego roku, zwłaszcza stosunek przywódców partii do potrzeb naszego miasta, referendum, wyborów samorządowych oraz wyborów wewnątrz partyjnych. Równocześnie utwierdziłem się w przekonaniu, że nie ma czytelnych i skutecznych mechanizmów oddziaływania zwykłych członków i struktury lokalnych na politykę krajową. Wstępując do Platformy oczekiwałem innego stylu rządzenia w partii, zwłaszcza szerokiej i swobodnej debaty, gdzie każdy głos się liczy, bo przede wszystkim liczy się dobro Polski. Wymaga ono działania w dalszej perspektywie, a nie tylko do kolejnych wyborów. Oczekiwałem też od Platformy dokonania innego rodzaju przemian w Polsce, zdecydowanego poszerzania obszarów wolności gospodarczej, upraszczania i stabilizacji prawa oraz ograniczenia wydatków państwa, fiskalizmu, biurokratyzacji, długu publicznego, a nie ich powiększania.

A przede wszystkim oczekiwałem wprowadzenia takich mechanizmów, które by zdecydowanie hamowały wyniesione z socjalizmu skłonności roszczeniowe a promowały ciężko pracujących, kształcących się i zaradnych. Nie jestem wyznawcą żadnej partii ani organizacji. Tym samym w momencie, kiedy ostatecznie rozeszły się moje oczekiwania wobec stylu rządzenia w Platformie oraz w państwie, nie mogłem być dłużej jej członkiem. Moja decyzja została podyktowana równocześnie brakiem wiary w możliwość zmian w najbliższym czasie. Jednocześnie nie robiłem ani partyjnej, ani medialnej zawieruchy po to, by komuś „dowalić” konkretnie czy całej partii, gdyż w swoim życiu zawsze staram się budować a nie burzyć.

Trzeba pamiętać, że pomimo błędów, Platforma dużo dokonała w ostatnich latach i tego dorobku nie należy przekreślać. Jest w niej nadal sporo wartościowych ludzi, których szanuję, a wielu Polaków pokłada w niej nadzieje na lepsze. Osobiście jednak oczekuję wyższych standardów, uważam, że można i trzeba lepiej i szybciej zmieniać Polskę. Wybrałem więc inną drogę.

Paweł Nieczuja Ostrowski

oceń wątek 39 4 zgłoś do moderacji
2014-02-01 17:11 62%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez dość PO
Brawo Przejrzał chłop na oczy:)
odpowiedz oceń post 23 14 zgłoś do moderacji
2014-02-01 17:20 74%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Świadek
Dlaczego oświadczenie kończy się: "Wybrałem więc inną drogę". Oświeć panie Ostrowski ciemny naród którą drogą należy pójść.
odpowiedz oceń post 14 5 zgłoś do moderacji
2014-02-01 17:46 0%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez nick
Podobno jest w Polska Razem Gowina
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-02-01 17:46 0%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez nick
Podobno jest w Polska Razem Gowina
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-02-01 17:56 57%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez popapa
PO zaczyna się sypać :) NIe dziwota. W Elblągu mamy platfusów już dość, dzięki Grzesiowi, Witkowi, Lewemu, Grażynce, Marysi i innym :)
odpowiedz oceń post 17 13 zgłoś do moderacji
2014-02-01 17:57 27%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Twój nick
Nie dostał pewnie jedynki na liście u POwców, to pójdzie do Gowina.
odpowiedz oceń post 6 16 zgłoś do moderacji
2014-02-01 18:37 68%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Czy pan, panie Ostrowski był aby na pewno członkiem PO!?
odpowiedz oceń post 15 7 zgłoś do moderacji
2014-02-01 18:59 56%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Fa
To się nazywa klasa - brawo panie Pawle, brawo nie za to, że wyszedł pan z platformy, ale za to, że kultura tego odejścia jest wzorcowa.
odpowiedz oceń post 14 11 zgłoś do moderacji
2014-02-01 19:47 59%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez tolo
...brawo Panie Pawle za odwagę, zawsze przy wyborach na listach wyborczych szukałem Pana, byłem gotów ostawić na pańską osobę znak plus, ale mnie odstraszało jedno, przynależność do PO. życzę Panu owocnej pracy na rzecz miasta jako niezależnego działacza, życzę dużo zdrowia i powodzenie. Dziękuję...
odpowiedz oceń post 13 9 zgłoś do moderacji
2014-02-01 20:10 58%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez leszek
Postawa pana radnego zasługuje na szacunek. Wszelkie insynuacje pod jego adresem, są po prostu obrzydliwe.
odpowiedz oceń post 11 8 zgłoś do moderacji
2014-02-01 20:29 37%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez powiec
Dobra Pawełek przyznaj się dostałeś niemoralną propozycję od pisiorów czy gowinowców?;)
odpowiedz oceń post 7 12 zgłoś do moderacji
2014-02-01 20:30 56%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez Krystyna
Oportuniści i karierowicze lgną do partii władzy (PiS, PO) - ludzie z zasadami odchodzą i to jest naturalne. Niestety to nie wróży dobrze tym formacjom - skarłowacieją moralnie.
odpowiedz oceń post 10 8 zgłoś do moderacji
2014-02-01 21:08 70%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez Świadek
Jako wyborca (mający wolne prawo głosu) proszę tylko pana Ostrowskiego, o wskazanie tej nowej drogi nad którą powinienem się zastanowić. Oczywiście nie neguję pańskiej decyzji, bo w demokracji każdy członek ma swoje prawa.
odpowiedz oceń post 7 3 zgłoś do moderacji
2014-02-02 06:33 13%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Widzę że Pan Wcisłą boi się debat nie tylko z przeciwnikami ale i z członkami własnej partii. Zastanawia tylko jak to się dzieje że przed Referendum Pan Wielki Polityk Partii Rządzącej nie wiedział i nie słyszał a po Referendum nagle wróciły mu zmysły . Ale lepiej zmądrzeć nas starość niż być całe życie głupom wypada się więc cieszyć że następny Elblążanin zrozumiał po co była ta cała " jatka " i dlaczego warto było poprzednią władzę odwołać. Pytanie tylko co zmieni ta władza w mieście bo czas na rozruch się kończy a efekty nie powalają na kolana,,,,
odpowiedz oceń post 2 13 zgłoś do moderacji
2014-02-02 09:27 64%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez bonton
Paweł z solidnym konserwatywnym wychowaniem i tradycjami rodzinnymi wprost idealnie nadaje się na lokalnego lidera partii Gowina, i tak pewnie będzie za chwilę ogłoszone.
odpowiedz oceń post 7 4 zgłoś do moderacji
2014-02-02 11:13 56%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez jasio
w ub .roku się wypisal a teraz mówi??????????????/
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2014-02-02 13:16 64%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez do jasio
w ubiegłym roku się wypisał a teraz gazety o tym piszą. Brawa dla elbląskiej prasy. A tak w ogóle to jesteśmy z Panem Panie Pawle całym sercem bo jest Pan jakąś nadzieją dla tego smutnego miasta i jego mieszkańców.
odpowiedz oceń post 7 4 zgłoś do moderacji
2014-02-02 16:43 50%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez 2014
sąsiadka wystąpiła z Koła Gospodyń Wiejskich , koło nr 3 w Raczkach Elbląskich i zapomniała poinformować o tym świat !!!!!
odpowiedz oceń post 6 6 zgłoś do moderacji
2014-02-02 21:56 73%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez Arek
Bez takich postaw nie będzie żadnej refleksji partyjnych koterii - postawa pana Pawła jest godna szacunku, świadczy o jego prawości.
odpowiedz oceń post 8 3 zgłoś do moderacji
2014-02-02 22:19 0%
20
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Przupominam że gdy był czas na refleksję to Pan Paweł muresm stał za kolegami i Referendum nazywał manipulacją na skalę 3XTAK. Ktoś kto wali słabszego w pysk po czym przyznaje mu racje do szlachetnych ani mądrych nie należy , prawa też nie jest bo człowiek prawy zawsze staje po stronie słabszego . Ale podobno i w SS byli ludzie prawi i szlachetni ale ich refleksja przyszła po Stalingradzie,,.
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-02-02 22:26 50%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez wrss
Rozumie, że ta Pani obok również występuje z Po za swoim kolegą. No, no jak tak dalej pójdzie to Wcisła i Gelertowa sami zostaną
odpowiedz oceń post 4 4 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź