najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-05-01 13:06 48%

Piknik europejski z premierem Donaldem Tuskiem. Zobacz zdjęcia

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Pogoda nie dopisała, ale elblążanie tak. Tłumnie zgromadzili się na Bulwarze Zygmunta, aby wziąć udział w pikniku europejskim z okazji 10-lecia naszego wejścia do Unii Europejskiej. Premier Donald Tusk powiedział dziś, że Polska doskonale wykorzystała te 10 lat w UE, czego zazdroszczą nam inne kraje Europy Wschodniej.

Mimo kiepskiej, deszczowej pogody, elblążanie tłumnie zgromadzili się dziś na Bulwarze Zygmunta Augusta, aby uczestniczyć w pikniku europejskim. Odbywa się on z okazji 10-lecia naszej obecności w Unii Europejskiej. Uczestnicy pikniku mogli odwiedzić wiele stoisk uczelni, organizacji czy samorządów (w tym Elbląga). Dla dzieci rozstawiono liczne zjeżdżalnie i urządzenia do zabawy. Na scenie zaś trwały koncerty muzyczne.

Około godz. 11.30 na scenie pojawili się premier Donald Tusk oraz marszałek województwa Jacek Protas.

- Kiedy patrzymy na to, co dzisiaj się dzieje poza naszą wschodnią granicą, to myślimy chyba sobie z ulgą, wszyscy bez wyjątku, od prawa do lewa, niezależnie od partii politycznych, poglądów, jak dobrze, że nam Polakom udało się te 10 lat naprawdę nieźle wykorzystać. Nie wszystko nam jeszcze wychodzi, ale uwierzcie mi, że wszyscy lub prawie wszyscy nam tych 10 lat zazdroszczą, a szczególnie nasi sąsiedzi, pobratymcy zza wschodniej granicy - powiedział Tusk.

Jak podkreślił, nasi wschodni sąsiedzi "nie mają żadnej wątpliwości, że to my Polacy wygraliśmy wielki los na loterii, a mówiąc precyzyjnie - dostaliśmy szansę na tej historycznej loterii i ją dobrze wykorzystaliśmy".

- Europejskiej szansy nikt nam nie dał za darmo. W Elblągu, kiedy patrzymy (na to), co Polacy w tym mieście zrobili, nie w ciągu ostatnich 10 lat, ale od 1945 roku, to mamy prawo powiedzieć - podobnie jak w Gdańsku, Słupsku, na Śląsku, w Lubuskiem, na Zachodnim Pomorzu, na całej Warmii i Mazurach, że my tutaj Europę budowaliśmy od pierwszych dni po wojnie - powiedział szef rządu.

Jak dodał, to właśnie w takich miastach, jak Elbląg i setkach innych polskich miejscowości, "Niemcy kiedyś budowali, żeby zniszczyć, Rosjanie przyszli, żeby zniszczyć bez budowania".

- Dopiero Polacy po 1945 roku - mimo, że wcale nie byliśmy pewni, ile tego dziedzictwa, jakie przyniosła nam historia, jest nasze, a ile (jest) dziedzictwa innych narodów, ale nie zastanawialiśmy się, tylko odbudowaliśmy te miasta, wiedząc, że to jest być może najważniejsze zobowiązanie wobec tej ziemi, całej Europy - zaznaczył premier.

Tusk powiedział też, że kiedy patrzy na polskie miasta, wielki polski wysiłek, to może z dumą powiedzieć, że "my tę Europę tutaj budujemy od dziesiątek lat". - Nikt nam nie dał Europy, myśmy ją sami tutaj przynieśli, sami ją tutaj zbudowaliśmy - podkreślił.

- Mamy prawo w Elblągu, w dziesięciolecie (wejścia Polski do UE) głośno mówić, że potrzebujemy silnej i bezpiecznej Polski w silnej i bezpiecznej Europie - oświadczył premier.

- Za to wam tu, w Elblągu, chciałem też bardzo podziękować. Jeszcze raz chciałem podziękować wszystkim - i poprzednim pokoleniom, i poprzednim premierom i prezydentom - wszystkim bez wyjątku, bo to jest wasz sukces, nie mój, nie władzy, tylko wszystkich Polaków - podkreślił szef rządu.

Elblążanie gromkimi brawami zareagowali na przemówienie Donalda Tuska. Następnie premier i marszałek kroili okolicznościowy tort na 10-lecie naszej obecności w UE. Ciasto rozdali dzieciom. Premier Tusk ruszył także w tłum, odwiedzając stoiska wystawione na terenie festynu.

oceń wątek 12 13 zgłoś do moderacji
2014-05-01 19:51 54%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez powiec
Panie Mariuszu Lewandowski całymi dniami wstawia pan swoje komentarze na wszystkich forach bohatersko broniąc prezydenta Wilka i PIS, jest pan obecny praktycznie na wszystkich spotkaniach publicznych, znaczy się prawdopodobnie nigdzie pan nie pracuje. Delikatnie mówiąc nie wygląda pan na zabiedzonego bezrobotnego stąd moje grzecznie pytanie. Czy jest pan płatnym pisowskim hejterem?
odpowiedz oceń post 7 6 zgłoś do moderacji
2014-05-01 20:16 15%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
To już naprawdę nie tylko nudne ale i głupie,,,, Wróc Pana na Portel i przeczytaj odpowiedź bo jak chcesz coś pisać to pisz a nie kopiuj.... Kopiso kapusty.
oceń post 2 11 zgłoś do moderacji
2014-05-01 21:24 77%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Peszek
Zatem pani dyr. biura prezydenta, formalnie zatrudniona u organizatora, musiała mieć twardy orzech do zgryzienia... Tu szef i tu szef, a tu takie komentarze
odpowiedz oceń post 10 3 zgłoś do moderacji
2014-05-01 21:58 68%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez rodzina Elbląska
Powiem tak dla mnie Pan Wilk zrobił bardzo dobrze bo Pan łaskawy Premier Tusk nie zasługuje na podanie dłoni ani żadne przywitanie. Tylko sie dziwie że Pan Premier nawet jajkiem nie oberwał bo chyba nikt w to nie wierzył ze sie pojawi w Elblągu. a z drugiej strony to szkoda jajka na tego Pana Premiera który żyje za nasze pieniadze czyt podaników
odpowiedz oceń post 13 6 zgłoś do moderacji
2014-05-02 07:28 13%
5
A ja jednak pewien sentyment i szacunek dla Prezmiera mam i reki mu podać się nie wstydzę. Niestety kazdy polityk zyje z naszych pieniędzy - i Tusk i Kaczyński i Palikot i MIller. Pozwalamy by nas łupił system stworzony pod ich oczekiwania bo to jednak system ucisku władzy żyjącej z narodu. Dlatego rośnie nam w Poslce ,,,emigracja.
oceń post 1 7 zgłoś do moderacji
2014-05-02 10:46 82%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez jamaleg
Jakie tlumy elblazan , zdecydowana wiekszosc entuzjastycznie witajacych niby mieszkancow to sa czlonkowie PO przywiezieni do nas autobusami . Przejrzyjcie sobie zdjecia z wizyt tuska w roznych rejonach Polski i zobaczycie na nich prawie ze przewijaja sie tam te same osoby .
odpowiedz oceń post 9 2 zgłoś do moderacji
Gość
2014-05-02 10:55 78%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Gość
dużo autokarów było
odpowiedz oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
2014-05-02 18:52 60%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
na tym portalu panuje ochydna cenzura! zaden z moich komentarzy pod wizyta tuska lub dyrdymałach wcisly sie nie ukazal! a ja napisalem prawde jak wygladalo wczorajsze spotkanie i piknik. Widac media proPOwskie matacza jak tylko sie da. wszystko PO to aby zostac przy wladzy. a czy to dla dobra kraju? a kogo to tam obchodzi. wazne ze swoim zyje sie lepiej, inni niech emigruja za chlebem. wstyd! wczoraj mielismy istny pokaz chamstwa i braku kultury POwcow.
odpowiedz oceń post 6 4 zgłoś do moderacji
2014-05-03 17:51 0%
9
Panie Yataman - proszę o kontakt na mariuszlewandowski1966@gmial.com .O ile złoży mi Pan takie oświadczenie na piśmie załaczę je do Apelacji w sprawie przeciwko Elbląg.net . Pan Redaktor się zdenerwuje ale co mi tam,.,,
oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
2014-05-02 21:24 45%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez Karabasz
Zawiedli obydwaj Panowie. Interesy partyjne okazały się ważniejsze od interesów miasta i jego mieszkańców. Bardziej jednak na tym wszystkim to Pan Wilk stracił. Bo obiektywnie patrząc kilka tysięcy wyborców odwróconych od Tuska nie wiele zmieni w jego słupkach poparcia, a dla Pana Wilka wręcz przeciwnie!
odpowiedz oceń post 5 6 zgłoś do moderacji
2014-05-03 09:08 36%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez super impreza
Jeszcze raz to powtórzę - super impreza, super organizacja, super Premier (wspólne z Marszałkiem częstowanie tortem - perełka), super elblążanie, którzy godnie zastąpili Prezydenta i pięknie powitali Premiera. Elbląg znowu we wszystkich mediach. Radosny i uśmiechnięty. I tyle warto zapamiętać z tego dnia.
odpowiedz oceń post 4 7 zgłoś do moderacji
2014-05-03 11:46 79%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez Marek
Polecam książkę Prof. Kieżuna "patologia transformacji". Światowy autorytet mówi, że Polskę dosłownie oszukano i okradziono. My nie mamy nic. Jesteśmy tylko tubylcami na obszarze Polski. Zagraniczne firmy mogą działać na terenie Polski nie płacąc podatków a tubylcom płacąc jałmużnę. Przemysłu nie ma. Nawet największe dotacje rolnicze trafiają do niemieckich spółek-korporacji (poszukać w google). Media są zakłamane. Politycy to największa złodziejska mafia w Europie. Niedługo skończą się dotacje z EU (trzeba było brać kredyty w Niemieckich Bankach, żeby dostać dofinansowanie) i będziemy płatnikami netto - czyli będzie jeszcze gorzej. Młodzi UCIEKAJĄ z kraju! Zagraniczne firmy traktują nas jak montownie do swoich przemysłów - nie jako rynki zbytu. Mówienie w mediach, że dużo exportujemy jest kłamstwem -my importujemy nawet używane szmaty, stare laptopy i rozbite auta. Nie mamy żadnych marek liczących się w świecie, Rumunia patentuje dużo więcej niż Polska...
odpowiedz oceń post 11 3 zgłoś do moderacji
2014-05-03 15:59 7%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez Mnie w Polsce dobrze
Mareczku, przenieś się do Rumunii i zabierz se sobą wszystkich malkontentów.
odpowiedz oceń post 1 14 zgłoś do moderacji
2014-05-03 18:53 79%
14
odpowiedziano ponad rok temu przez Marek
Mnie też jest w Polsce dobrze i nie rozumiem dlaczego miałbym z niej wyjeżdżać???!!! - szlag mnie trafia, że dwa miliony moich młodszych Rodaków chodzi głodnych, cztery miliony starszych Rodaków żyje poniżej jakiejkolwiek granicy ubóstwa, a trzy miliony wspaniałych Rodaków wyjechało szukać "normalności". I szlag mnie trafia, jak czytam takie wpisy jak Twój - moja d...a zabezpieczona więc jest cool - NIE NIE JEST! Jeśli w kraju nie radzi sobie 0,1 % obywateli, to jest to ich niezaradność. Jeżeli nie radzi sobie 30 %, to jest to tragedia zarządzania i systemu Państwa. I nie śmiej się z Rumunii - Rumunia patentuje 100 razy więcej niż POlska i w przeciągu pięciu lat przegonią nas o lata świetlne, jeżeli będziemy podchodzić do sytuacji w Polsce tak jak Ty!
oceń post 11 3 zgłoś do moderacji
2014-05-04 08:13 50%
15
Panie Marku ale coś wypada z tym zrobić bo sam "nerw" tylko psuje apetyt. https://www.youtube.com/watch?v=eOZ4PWb55fA&feature=youtu.be
oceń post 5 5 zgłoś do moderacji
2014-05-05 11:07 67%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez xxx
Polska jest na 212 miejscu na świecie jeśli chodzi o ujemny przyrost naturalny. Olbrzymia większość Polaków żyje w nędzy. Pokazało to ostanie opracowanie GUS. Okazało się, że 500 tys. dzieci jest niedożywionych, a 1,4 mln młodzieży pozbawiona jest normalnych warunków do nauki.
odpowiedz oceń post 6 3 zgłoś do moderacji
2014-05-05 13:21 40%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez dobra rada
Nie komentujmy wpisów Lewandowskiego
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2014-05-09 06:37 0%
18
Radio Erewań ,,,, ?
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-05-08 06:31 0%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez porada
Chorzy z urojenia są wśród nas. Oni nie widzą co nam Polakom się udało, jak wypiękniały nasze miasta, w jakich zadbanych domach mieszkamy, ile tych nowych domów wybudowano. Nie pamiętają z jakiego pułapu startowaliśmy 10 lat temu. Bezrobocie i bieda jest na całym świecie, u nas również. Nigdzie nie jest idealnie. Ale to obrzydzanie i deprecjonowanie Polski i Polaków mnie po prostu wkurza. Ja jeżdżę po Polsce i po świecie i mam możliwość dokonania porównania. I duma mnie rozpiera, że jestem Polakiem.
odpowiedz oceń post 0 4 zgłoś do moderacji
2014-05-08 19:59 0%
20
Pan masz jakieś urojenia. To co Polska osiągnęła to połowa tego co mogła osiągnąć. Elbląg ma i tak przechlapane - pojedz sobie do Gdańska lub Malborka o porównaj ich postęp z naszym. Elbląg jest w czarnej dziurze i nie bawmy się w tanią propagandę ,,,,,
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź