najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2016-04-11 14:33 100%

Piotr Żuchowski doradcą Prezydenta. Trzeciego wiceprezydenta nie będzie

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Prezydent Witold Wróblewski nie będzie powoływał trzeciego wiceprezydenta na miejsce Bogusława Milusza, który kilka dni temu złożył rezygnację. W związku z tym, że nigdy nie zajmował się edukacją, powołał Piotra Żuchowskiego na stanowisko swojego doradcy właśnie w sprawach edukacji i kultury.

- Z końcem marca złożył rezygnację z funkcji wiceprezydenta pan Bogusław Milusz. Problematyka związana z tematem oświaty, kultury nie ma swojego wiceprezydenta, rozważałem „co dalej” należy w tym kierunku podjąć. Podjąłem decyzję o niepowoływaniu trzeciego wiceprezydenta. Zadania, którymi zajmował się wiceprezydent Milusz czyli edukacja, sport, promocja i kultura, referat zdrowia i spraw społecznych przejdą pod moje kierownictwo. Świadczeniami rodzinnymi zajmie się wiceprezydent Jacek Boruszka.

Prezydent stwierdził, że zadania związane z edukacją uważa za „kluczowe”.

- W całej swojej pracy zawodowej nigdy nie nadzorowałem oświaty, nie powołując trzeciego wiceprezydenta zdecydowałem się na to, żeby zatrudnić doradcę, który pomoże mi w prowadzeniu spraw związanych z edukacją i kulturą.

Tym doradcą został Piotr Żuchowski, który dotychczas był związany przede wszystkim z kulturą w Elblągu. Ukończył historię sztuki na Uniwersytecie A. Mickiewicza w Poznaniu, ponadto ukończył studia podyplomowe (organizacja i zarządzanie oświatą oraz inwestycje kapitałowe). Był nauczycielem i dyrektorem szkoły, był również wicemarszałkiem województwa warmińsko-mazurskiego i był odpowiedzialny za m.in. służbę zdrowia, kulturę, oświatę i sprawy społeczne. Był również wiceministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

- Jak państwo widzicie, osoba pana Piotra Żuchowskiego to kompetencja i doświadczenie, osobowość niezwykle otwarta. Chcę podkreślić, że jest wielkim przyjacielem Elbląga – było na to wiele dowodów m.in. w czasie, kiedy był wiceministrem.

Dziennikarze dopytywali o oszczędności w budżecie miasta – uposażenie doradcy jest zapewne o wiele mniejsze, niż wiceprezydenta.

- Pensje wiceprezydenta to inna kategoria finansowa niż doradcy. Musiałbym to policzyć.

Piotr Żuchowski będzie dojeżdżał do Elbląga z Iławy.

- Dziś przyjechałem swoim samochodem, nie ma najmniejszego problemu, żeby przy takim stanie drogi dojeżdżać.

Czy nowy doradca Prezydenta widzi jakiś szczególny obszar oświaty elbląskiej, który trzeba usprawnić?

- Musimy chwilę poczekać, muszę wnikliwie zapoznać się merytorycznie z problemami. Dzisiaj mogę mówić o mojej postawie i o tym, jak na te problemy patrzę, natomiast konkretnie odpowiem, kiedy zdobędę wiedzę. Nie chciałbym państwu definiować rzeczy, których do końca nie czuję. Zapewne będę próbował zdefiniować cały obszar oświaty i kultury na poziomie Elbląga. Głęboko więrzę, że sprostam zadaniu.

oceń wątek 2 0 zgłoś do moderacji
2016-04-11 14:57 80%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez JaJnosik
pytam się panie Wróblewski kiedy pan skończysz z tą farsą? Co w sprawie elbląskiej oświaty doradzi nawet najmądrzejszy człowiek spoza środowiska elbląskiej oświaty???Dlaczego nie radzi się Pan nauczycieli pracujących w elbląskich szkołach??!!??? Czy to człowiek który ma jeszcze bardziej "zacisnąć" pasa kosztem dzieci (powiększone do granic możliwości stany osobowe w klasach, brak pieniędzy na dodatkowe zajęcia, koła wyrównawcze ????) Czy nie taniej byłoby powołać radę złożoną z czynnych nauczycieli w tym mieście. Kto będzie płacił za dojazdy tego pana do Elbląga?? Myślałem że po Grzesiu nic gorszego tego miasta nie spotka......myliłem się.
odpowiedz oceń post 12 3 zgłoś do moderacji
2016-04-11 16:28 83%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Fa
Czym się różnią decyzje prezydenta Wróblewskiego do decyzji personalnych w stadninie koni w Janowie - królestwo kolesi. Kolejne konie będą padać EPEC, MPO i kolejne a głupcy będą tryumfować na stołeczkach. Szkoda Elbląga!
odpowiedz oceń post 10 2 zgłoś do moderacji
2016-04-11 16:42 65%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez wiola
Elbląska oświata jest w takim stanie, że zanim pan doradca pozna i wdroży się, to ona "popłynie". Na bzdurne zajęcia pieniądze są, a na zajęcia z matematyki, języków brakuje. A ponoć ta pani tak dbała o nauczycieli, w końcu liderką była ZNP, a teraz punkt widzenia zmienił się! Szkoda, bo jesteśmy jak szkólki z Koziej Wólki!
odpowiedz oceń post 11 6 zgłoś do moderacji
2016-04-11 21:16 75%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Bizon
Wstyd olsztyński polityk drugą osobą w elbląskim samorządzie. Plucie w twarz Elbążanom.
odpowiedz oceń post 9 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2016-04-12 11:55 0%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Elbląska oświata wymaga reform a te może zrobić tylko ktoś z zewnątrz. Widzę że dla większości komentatorów nie jest jasne jak układy wpływały na pracę oświaty - a bez układów jest tylko ktoś spoza miasta... SZKODA odejścia Pana Milusza ale nie ma czasu na szukanie następcy - czas reform puka do drzwi...
odpowiedz oceń post 0 10 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź