Nie uda się otworzyć Pubu Specjal jeszcze w tym roku. To przyznaje nawet Roman Korzeniowski, dyrektor elbląskiego Browaru. Choć wiadomo, że wyłoniono już operator do obsługi pubu, to jednak umowa nie jest jeszcze podpisana.
Chcieliśmy zajrzeć do środka Pubu Specjal. Jednak, jak informuje Roman Korzeniowski, dyrektor elbląskiego Browaru – w środku jeszcze nic nie ma. Faktycznie, wszystkie szyby są szczelnie zaklejone foliami, tak szczelnie, że nie ma szans aby zajrzeć do środka. Chociaż wiadomo, że Browar wyłonił już także firmę, która poprowadzi pub, to na razie nie podpisano jeszcze żadnej umowy.
- Dopóki nie zostanie podpisana umowa, nie możemy ujawnić żadnych szczegółów tego porozumienia - informuje Roman Korzeniowski.
Kiedy więc napijemy się piwa, być może nawet słynnego EB w tym pubie? Roman Korzeniowski przyznaje, że lekkie opóźnienie jest, ale lokal powinien być otwarty w drugiej połowie stycznia 2014 r.
- Firma Mytych kończy już prace w środku obiektu i przygotowuje go do wszystkich odbiorów – dodaje dyrektor Browaru.
Wiosną 2011 r. Grupa Żywiec S.A. za 150 tys. zł, zakupiła od Miasta niewielką działkę przy ulicy Wybrzeże Gdańskie na Wyspie Spichrzów. To na niej stanąć ma obiekt, który od strony południowej będzie bezpośrednio przylegał do zachodniego przyczółka mostu wzdłuż ulic Giełdowej i Mostowej. Dawniej w miejscu tym stał budynek giełdy.
Częściowo zrekonstruowana budowla będzie pełnić funkcje lokalu gastronomicznego. Grupa Żywiec zobowiązała się do odtworzenia historycznej zabudowy budynku dawnej giełdy, z zachowaniem jej usytuowania i kształtu brył według przekazów historycznych. Obiekt posiadał będzie trzy kondygnacje, w tym część podziemną. Inwestor został zobowiązany przez Miasto do zakończenia zabudowy działki do 31 grudnia 2013 r.
Dyrekcja elbląskiego browaru Grupy Żywiec deklaruje, że zrobi wszystko, aby w Specjal Pubie dostępne były wszystkie marki piwa produkowanego przez Grupę Żywiec. Obiekt tworzą trzy kondygnacje, którą każda będzie charakteryzować inny klimat i funkcję. Parter z częścią restauracyjną będzie przeznaczony dla klientów, dla rodzin, I piętro na spotkania biznesowe, II na przykład na imprezy okolicznościowe.