najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2015-03-10 14:00 100%

Policjanci mogą sprawdzić, czy twój telefon nie pochodzi z kradzieży

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Policjanci podczas pełnienia służby często „legitymują” osoby. Polega to na sprawdzeniu dokumentów, potwierdzeniu tożsamości osoby oraz sprawdzenia w systemie informatycznym czy np. dana osoba nie jest poszukiwana listem gończym.  Możliwość taką daje Policji prawo a dokładnie art. 15 Ustawy o Policji.

Podczas legitymowania sprawdzany jest także telefon komórkowy osoby. Ta forma sprawdzenia aparatu pozwala zweryfikować czy dany egzemplarz pochodzi z legalnego źródła czy też jest zarejestrowany w systemie jako „utracony” w wyniku przestępstwa. Zdarza się ze na 40-50 sprawdzonych telefonów jeden pochodzi właśnie z przestępstwa.

Przekonał się o tym 33-letni Tomasz P. który został wylegitymowany na ul. Hetmańskiej przez patrol składający się z policjanta i strażnika miejskiego. W trakcie kontroli sprawdzono numer IMEI posiadanego przez 33-latka telefonu komórkowego. Informacja jaka przyszła do policjanta była taka, że aparat figuruje w systemie jako skradziony. W takim przypadku policjant zatrzymał telefon a legitymowany otrzymał stosowne pokwitowanie oraz wezwanie do stawienia się w komendzie na przesłuchanie.

Zatrzymany aparat wróci wiec do prawowitego właściciela a policjanci sprawdzą, w jaki sposób trafił on do 33-latka. Funkcjonariusze, sprawdzając legalność telefonu, posługują się numerem IMEI, który umieszczony jest pod baterią lub też - w przypadku telefonów zintegrowanych z baterią - po wpisaniu na klawiaturze kodu *#06#. Każdy utracony w wyniku przestępstwa przedmiot może być zarejestrowany w policyjnej bazie, jeżeli posiada taki indywidualny numer. W ten sam sposób sprawdzane są także  numery seryjne rowerów.

asp. Krzysztof Nowacki

oficer prasowy KMP w Elblągu

oceń wątek 3 0 zgłoś do moderacji
2015-03-10 21:28 44%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez EuPi
No nie! To jak za okupacji. Proponuję, zeby zagladali w majtki, czy czasami to nie Gender - Jak PiS wygra to jest też mozliwe.
odpowiedz oceń post 4 5 zgłoś do moderacji
2015-03-11 07:01 73%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez nwo
ale w czym Ty masz problem? jak masz legalny telefon wstukanie *#06# albo sprawdzenie pod baterią to taki problem? A jak CI ktoś ukradnie telefon to też byś się bronił przed sprawdzeniem ? Ja jestem za. Tylko ludzie co mają coś do ukrycia mają problem...
oceń post 8 3 zgłoś do moderacji
2015-03-11 01:49 43%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez qaz
Czy odmawiając wydania telefonu do sprawdzenia łamię prawo? Czy grozi mi za odmowę wieloletnie więzienie? Co się tu dzieje?
odpowiedz oceń post 3 4 zgłoś do moderacji
2015-03-11 11:39 21%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Otóz nie ma prawa POlicja takich praw.
Redaktorek się nie wysilił. Jeśli nie dokonałem przestępstwa i nie toczy się przeciwko mnie żadne postępowanie, policja nie ma prawa sprawdzać mojego telefonu, bez nakazu sądowego. A same widzimisię POlicjanta,że on chce sprawdzić Twoje urządzenie , nie jest podstawą by takowe mu okazać. I niech elblag.bzdet przestanie zastraszać obywateli podobnymi tekstami, bo to też jest karalne.
odpowiedz oceń post 3 11 zgłoś do moderacji
2015-03-11 11:50 25%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez mongoł
Nie jest to tekst "redaktorka", jak go określiłeś, ale policjanta. To informacja nadesłana, jaką czasem można znaleźć na tym portalu. Skoro więc pisze o tym policjant, oznacza iż wie co mówi, panie pozjadałem-wszystkie-rozumy
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2015-03-11 12:59 25%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez nwo
to się kolego mylisz, mogą sprawdzić Twój telefon.
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
piotr44
2015-03-12 08:59 0%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez piotr44

Mogą i często korzystają z tej możliwości.

odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź